Stambula – apskates objekti ģimenei

Stambula – apskates objekti ģimenei

Pilnīgi kauns, cik ilgs laiks jau pagājis kopš brīža, kad sāku rakstīt par mūsu piedzīvojumiem Stambulā. Tomēr līdz vasaras beigām pacentīšos līdz galam izstāstīt visu. Līdz šim par mūsu piedzīvojumiem Stambulā esam stāstījuši 4 rakstos:

Lidojums ar bērnu: Stambula

Bio pārtika Stambulā

“Street food” Stambulā

Stambula: pārvietošanās un nakšņošana

Nu ir laiks rakstam, kurš patiesībā daudziem varbūt šķitīs svarīgākais. Ko tad īsti Stambulā darīt? Ko apskatīt? Mēs gan nekad neesam bijuši tipiskie tūristi, kas dzenās no viena tūrisma objekta uz otru. Kopš Everta dzimšanas to darām vēl mazāk. Ceļojumos mums visvairāk interesē divas lietas – kur paēst un kur atpūsties tā, lai šī atpūta būtu piemērota visiem ģimenes locekļiem. Tādēļ arī Stambulā īpaši nealkām apskatīt visas mošejas, pilis, alas utt. Tūrisma objektu apskati neplānojām. Ierodoties Turcijā izlēmām, kur dosimies, ņemot vērā attiecīgās dienas laikapstākļus.

Izvēloties apskates objektus, joprojām diez gan labi dažādās pilsētās noder “Lonely Planet” ceļveži. Stambula nebija izņēmus. Protams, pirms tam Rīgā veicu arī nelielu izpēti internetā, google ievadot attiecīgos atslēgas vārdus: “Istanbul with kids”.

Mēs izlēmām apskatīt:

Mini Turciju – jauka vieta, kur bērnam izskrieties un pie reizes apskatīt dažādus Turcijai svarīgus objektus, tikai – pamazinātus . Te redzēsi gan Galatas torni, Svētās Sofijas mošeju un pat vienu no 7 pasaules brīnumiem – Halikarnāsas mauzoleju. Vienīgi šai vietai ir liels trūkums – lai arī te ir ļoti pieticīga ēdnīca, nevarētu teikt, ka te ir ko paēst. Arī saldējums ne īpaši labs. Tāpēc, ja brauc – tad paēdis, vai arī paņem ko ēdamu līdzi, jo tuvējā apkaimē arī nav pievilcīgas ēstuves. Evertam ļoti patika vilcieniņš, kurš izved cauri visam parkam.

IMG_9176 IMG_9178 IMG_9179

miniaturk.com.tr

Stambulas akvāriju – šis bija diez gan ok. Blakus akvārijam ir daudz kafejnīcu pie jūras, kur pirms vai pēc apmeklējuma var jauki paēst un iedzert. Bija uzcelta arī skatuve, kur visi bērni spēlējās ar baloniem. Tā kā Evertam zivtiņas patīk, akvārijs mums visiem bija diez gan laba izklaide. Un beigās Everts, protams, tika pie milzīga mīksta ronīša. Akvārijs atrodas tādā kā milzīga tirdzniecības centra telpās, kura pirmajā stāvā atrodas bērnu izklaides laukums – tur arī iegriezāmies  un Everts, protams, bija sajūsmā!

IMG_9248

Iesakām: no un uz akvāriju kursē bezmaksas autobuss (šoferim jāuzrāda biļete).

www.istanbulakvaryum.com

Tirgus – lielais Stambulas tirgus (Grand Bazaar) un garšvielu tirgus (Spice Bazaar / Egyptian Bazaar). Grand Bazaar noteikti ir apskates vērts, tomēr gaumīgas drēbes (mūsu izpratnē) tur nenopirkt. Pilns ar viltojumiem – apģērbi, smaržas, aksesuāri utt. Garšvielu tirgū gan atradīsi ne tikai garšvielas, bet arī turku saldumus, tējas, arī sieru, desas u.tml. produktus. Ir vērts aizbraukt. Blakus Spice Bazaar vari nobaudīt arī kādu vietējo “street food”, piemēram, zivju maizi.  Abiem ir bagātīga vēsture, ar kuru ir vērts iepazīties. Par 10 labākajiem Stambulas tirgiem lasi theguardian.com.

IMG_9026  IMG_9027  IMG_9028 IMG_9030  IMG_9031  IMG_9280

Tirgū ar bērnu bija viegli, jo.. turki mīl bērnus un katrs pārdevējs, pie kā apstājāmies, vēlējās Evertu pacienāt ar ko garšīgu – pēc tam neprasīja pusdienas :).

www.grandbazaaristanbul.org/Grand_Bazaar_Istanbul.html
www.theguardian.com/travel/2011/sep/06/istanbul
http://www.lonelyplanet.com/turkey/istanbul/things-to-do/shopping-in-istanbul

Prinču salas (Prince’s Island) – var apmeklēt vairākas prinču salas vienā dienā, bet var aprobežoties arī ar vienu (kā mēs). Devāmies ar prāmi no pieturvietas Kabatas uz Büyükada salu, kas ir lielākā no visām Prinču salām. Skaistākais pastaigu ceļš ved augšā pa kalnu, no tā paveras burvīgs skats uz Marmora jūru. Lai ceļš augšup būtu vieglāks un ātrāks, ņēmām vērā ieteikumus un noīrējām salas lejā noīrējām velosipēdus. Mazajam piedāvāja velo kabīni un šur tur arī velokrēsliņu. 

IMG_9328  IMG_9332  

Prāmju atiešanas laikus vari apskatīt: ido.com.tr/en . Par to, kad labāk salas apmeklēt, lasi lonelyplanet.com

Svētā Sofijas katedrāli – protams, var doties arī uz citām mošejām un katedrālēm, bet mēs izvēlējāmies Svētās Sofijas jeb Hagia Sophia katedrāli, jo tā šobrīd ir pārvērsta par muzeju un lūgšanas tur nenotiek. Musulmaņu lūgšanu dziesma, kas regulāri skanēja pilsētas ielās, ja godīgi, man radīja neomulības sajūtu, tādēļ citas mošejas arī netiecāmies apmeklēt. Netālu no šīs katedrāles atradās arī skaits parks un strūklakas, kur gozēšanos saulītē varēja apvienot ar grilētas kukurūzas apēšanu :). Tur pat netālu arī Topkapi pils un Zilā mošeja. Aiz Topkapi pils ir skaists un plašs parks – Gulhane parks

IMG_9117  IMG_9120  IMG_9124   IMG_9151

Pārējie apskates objekti mums bija.. kafejnīcas un bērnu laukumi, jo mēs ceļojām ar divgadnieku, kura vēlmes un ērtība ceļojumā ir svarīgāka par pārējo :).

Pašiem neizdevās, bet citiem iesakām apmeklēt:

Stambulas kara muzeju – no ārpuses izskatījās iespaidīgi, bērnam būtu kur izskrieties.
www.tsk.tr/index.html

Gaisa spēku muzeju – atrodas netālu no “Mini Turcijas”
www.hho.edu.tr/muze/muze.htm

Par tūrisma objektiem Turcijā iesaku palasīt vairāk www.lonelyplanet.com/turkey

 

 

 

 

Komentē