Ieskats Adelīnas ēdienkartē – bez govs piena, bez olām!

Ieskats Adelīnas ēdienkartē – bez govs piena, bez olām!

Man pagatavot ēdienu, kurā nav izmantoti produkti, kas satur piena olbaltumu un olas, ir kā interesants eksperiments. Ikdienā, katru bērna maltīti pagatavot bez tādiem produktiem kā piens, sviests, olas, jogurts, liellopa, teļa gaļa u.tml. – tas jau ir izaicinājums. Protams, ar laiku jau ikviens “piešaujas”, bet nedomāju arī, ka tas ir ļoti viegli – pagatavot vairākas maltītes katru dienu, kad ir tik daudz aizliegumu. Pajautāju savai draudzenei Anetei, kura jau iepriekš blogam uzrakstīja rakstu par govs piena nepanesamību, lai viņa padalās – kā aptuveni izskatās bērna ēdienkarte bez olām un piena produktiem (un visa, kas satur piena olbaltumu). Tālāk raksta Anete. Nobeigumā manas piebildes.

Neliela atkāpe pirms Adelīnas ēdienkartes – neesmu aizrāvusies ar pavārmākslu, meitai gatavoju vienkāršus un ātri pagatavojamus ēdienus, nemēdzu arī daudz eksperimentēt. Pašlaik, 2 gadu vecumā, Adelīnai ir 4 ēdienreizes starp kurām dažreiz ir arī pa kādai mazas uzkodai.

Brokastis

Putra, putra un putra. Vēl aizvien tiek lietota “Organix” “bēbīšu” putra, jo dāmai garšo un tas ir svarīgi. Putra tiek šķaidīta vai nu “Nanny” maisījumā vai kazas pienā parastajā. Tā kā meita vēl putru ēd labprātīgi bez piedevām, ievārījumus un džemus neesmu nemaz piedāvājusi. Ir bijuši gadījumi, kad  piedāvāju ko citu – piemēram maizītes, bet tām nav tik liela piekrišana kā putrai.

Pusdienas

Standarta ātrās pusdienas:

  • Rīsi ar vai bez dārzeņiem (var pievienot arī, piem., zirņus)
  • griķi ar lasi, pagatavoti pēc ēdāja vēlmēm. Mūsu gadījumā – vai nu cepts krāsnī, vai uz pannas. Laša gabalu pārber ar zaļumiem un pārklāj ar tomātu šķēlēm. Liek pannā un tai pa virsu pārklāj folliju. Lasis izcepas aptuveni 12 minūtēs un ir izcili sulīgs!
  • dārzeņu zupa ar truša gaļu. Bērna iecienītākos dārzeņus uzvāra un pasniedz ar smalki saplucinātu un iepriekš novārītu truša gaļu. Zupai ir bezgalīgi daudz variācijas – mēdzu pievienot klāt arī rīsus un makaronus.

Dārzeņu pusdienas:

  • Dažādi tvaicēti/vārīti dārzeņi (piemēram brokoļi, kartupeļi, burkāni, saldie kartupeļi) ar vistas vai tītara gaļas kotletēm vai vienkārši uzceptu fileju/karbonādu. Dažkārt – ar truša gaļas mērcīti.

Pasta

Jebkura pasta, kuru sastāvā nav olas, pārlieta ar truša gaļas mērci (mērce tiek gatavota līdzīgi maltās gaļas mērcei, tikai pievienojot kazas pienu krēmīgumam). Kā mērci var izmantot arī tomātu mērci (ne kečupu), samīcītu avokado, humusu. Lai padarītu pastu garšīgāku, mēdzu pievienot kazas piena sviestu vai mīksto vai cieto kazas sieru.

Pankūkas

Pankūkas no miltiem, kas sajaukts ar cepamo pulveri, nedaudz kanēļa un banāna, kas saspaidīts ar auzu pienu (var aizvietot arī ar citu pienu, ja ir vēlme). Lai gan izklausās pieticīgi, pankūkas sanāk ļoti saldas un  garšīgas. Tā kā banāni ir saldi, nav jāpievieno arī cukurs.

Minestrones zupa

Buljons, burkāni, pupiņas, cūkgaļas šķiņķis, tomāti savā sulā, selerijas kāti, baziliks un citas garšvielas pēc gaumes. Lieliska zupa, kura ir gandrīz biezzupa. Ir dažādas šīs zupas pagatavošanas versijas, receptes var pielāgot savām vēlmēm, iesaku katram izmēģināt!

Launags

Pašlaik manai dāmai ļoti launagā patīk ēst kazas piena jogurtus – īpaši ar meža ogām un mellenēm. Mēdz ēst arī maizītes (iecienīta ir Lāču burkānmaize, saldskābmaize un dažādas galetes) ar kazas piena smērējamo sieru, piekožot klāt kādu svaigu dārzeni (piemēram, dzeltenos Getliņu tomātus).

Vakariņas – līdzīgi brokastīm

Uzkodas

Maize (Adelīna ir liela graudaugu fane), augļi (it īpaši āboli un sulīgi apelsīni), bioloģiskajos veikalos nopērkamie batoniņi (jo tajos nav piena – iesaku nogaršot “Biotēkā” u.c. mazjaos veikaliņos nopērkamo batoniņu ar mango un medu. Garšīgāks par jebkuru snikeri.) Manai dāmai patīk uzkost arī kādu kazas siera gabaliņu (ir nopērkami pat kūpināti kazas sieri, kas ir ļoti garšīgi) un padzerties smūtijus – augļi pēc gaumes un spināti sablendēti ar, piemēram, auzu pienu.

Saldumi un našķi

No saldumiem gandrīz nekas nav mēģināts. Ja meitiņa neprasa – neredzu iemeslu piedāvāt.  Adelīna dievina “Kinderolas” – atsaiņot, izmest šokolādi miskastē un priecāties par mantu. Ceru, ka šāds prātīgums saglabāsies – negribēt apēst produktus, kurus mamma saka, ka nevar. Jā, ja pusdienas aizkavējušās pastaigas laikā, vai ir garš pārbrauciens, iepriekš pieminētie batoniņi ir lielisks našķis ar kuru remdēt izsalkumu. Vasarā piedāvāšu kādu sulu saldējumu, pati centīšos pagatavot sorbetus un saldēšu garšīgos kazas jogurtus. Bet līdz tam…lielākais Adelīnas našķis ir kūpināta zivs ;)

No savas puses varu piebilst, ka dažādām mērcēm un krēmīgumam, var izmantot ekoveikalos nopērkamos krēmus – rīsu, auzu, prosas, mandeļu utt. Tas pats attiecas uz pieniem (pie putras, pankūkās u.c.) – var izmantot auzu, sojas, rīsu un dažādu riekstu pienus. Šobrīd ir pieejama ļoti liela to dažādība. Protams, jāskatās, vai bērnam nav alerģija pret riekstiem vai to nepanesamība. Ja ir sajūta, ka brokastu vai vakariņu putrai nepieciešamas kādas piedevas – tad iesaku smalki sarīvēt, piem., burkānu un ābolu – garšai un vitamīniem. Var pievienot arī garšvielas un dažādas sēkliņas, piem., kokosriekstu skaidiņas, magoņu sēkliņas, kanēli. 

Kas attiecas uz pusdienām un vakariņām – tad var variēt ar dažādu pākšaugu, dārzeņu un graudaugu kombinācijām. Piem., pagatavot graudaugu sautējumu ar dārzeņiem (bulgurs, lēcas, burkāns, puravi). Protams, var pievienot arī to pašu vistas, tītara vai truša gaļu.  Arī krēmzupas ir labs variants – dārzēņi pēc gaumes, sablendēti un krēmīgumam var pievienot to pašu kazas, auzu, sojas, rīsu vai riekstu krēmu, savukārt sātīgumam – graudaugus, pākšaugus vai gaļu. Pusdienās vai vakariņās var pagatavot arī dārzeņu un graudaugu burgerus. 

Nobeigumā jautājums: vai jūs interesē konkrētas receptes, kas piemērotas bērniem (un pieaugušajiem) ar piena olbaltuma nepanesamību, kā arī bez olām?

15 komentāri

  1. Avatar

    Aktuāli :) vairāk aktuāli kā mammai, kura baro mazo. Jo īpaši saldie.

    Vienīgi, ar kazas pienu prātīgi, mūsu gadījumā arī no tā ir alerģija. Uzzināju, ka gandrīz 90%, kam ir piena alerģija, ir arī kazas piena, un 70% vēl sojas produktu alerģija… Ceru, ka no alergijas izaugs.

    Atbildēt
    • Avatar

      . Manai dāmai ir ļoti paveicies, ka nepanesība ir tikai no govs piena! Bet nevaru nokomentēt šo sakarību, jo nezinu vai šajā gadījumā nav svarīgi nodalīt “nepanesību” no “alerģijas”! Tās tomēr ir divas dažādas lietas. Loģiski, ka, ja cilvēkam ir laktozes nepanesība, tad laktoze ir arī kazas pienā. Tam būtu jāpievērš uzmanība – no kā tad īsti ir jāizvairās.

      Atbildēt
  2. Avatar

    Noteikti interesē receptes! Un manā gadījumā arīdzan vairāk aktuālas ir receptes mammai, kura baro mazo. Un jo īpaši kūkas, jo visu pārējo kaut kā esmu iemācījusies aizstāt savā uzturā, taču kūkas ļoooti pietrūkst :)

    Atbildēt
  3. Avatar

    iesaku Anetei nodibināt stipru draudzību ar vegāniem un viņu visām organizācijām. kāpēc? jo viņi pastāvīgi ķer bez-piena saldējumus bioveikalos un dod ziņu arī citiem draugiem :) (atsauce uz kazas jogurtu saldēšanu un sorbetu gatavošanu vasarai.. un arī to, ka es pati esmu saldējumomāns no 1.5 gadu vecuma ;D )

    Atbildēt
  4. Avatar

    Ja būtu kāda recepte bez olām, priecātos. Šodien uzzināju, ka tas varētu būt iemesls meitas ādas problēmām.

    Atbildēt
    • Laura

      Receptes bez olām jau ir daudz. Tikai kāda tipa ēdienos Tev interesē? Tādos kā pankūkas, kūkas?

      Atbildēt
      • Avatar

        Jā… kā lai pagatavo ikdienišķus ēdienus bez piena (arī bez sojas un kazas) produktien, olām un kviešiem?

        Atbildēt
    • Avatar

      Man ari loti intrese receptes bez olam.

      Atbildēt
  5. Avatar

    Manai 4 gadus vecajai meitai konstatēja govs piena, olu, banāna nepanesamību. Šīs divas nedēļas bērns dzīvo pusbadā, jo mamma (es) tā īsti lāgā nemāk pagatavot ēdienu, kas bērnam garšotu, izslēdzot šos produktus. Pēkšņi lielveikalu plauktos, šķiet, ka man neder 70% produktu. Ar lielu prieku lasītu vairāk receptes, idejas. Gribu mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties.
    Labprāt iemācīties pagatavot sātīgu, garšīgu bez tik ierastiem produktiem. un kūkas?!!! Es vakar izcepu vnk fantastisku burkānu keksu bez olām un piena produktiem. Bet mana meita pieradusi pie pufīgiem kapkeikiem ar svaigā siera krēma cepurītēm, keksu neēda, esot dīvains.

    Atbildēt
  6. Avatar

    Sveika! Gaļa, zivis, dārzeņi, pākšaugi, augļi, graudaugi… Drīzāk tie ir 70%, nevis piens un olas. :) Jā, mūsdienās ir ljoti pierasts, ka uz makaroniem jāliek virsū siers, karbonādei jābūt siera cepurītei, kūkai jāsastāv no putkrējuma un biskvīta. Bet, ja palasa šeit receptes, paskatās vēl pinterestā un citos blogos – var atrast tik daudz labu ieteikumu! Mans bērns ēd zupas (kurās bez piena produktiem un olām var viegli iztikt), gaļu ar dārzeņiem, dārzeņus plikus (un to ir TIK daudz), zivis visos iespējamos veidos, dažādas putras. Par kūkām gan nevaru nokomentēt, jo mana meita nav saldummīle, tās neēd vispār. Badā noteikti nevar palikt izslēdzot olas un pienu. Tāpat būtu vērtīgi uzzināt vai bērns var ēst kazas piena produkciju? Ja jā, tad no kazas piena gatavo neskaitāmas siera šķirnes ar kurām absolūti var aizstāt govs piena sierus.

    Atbildēt
  7. Avatar

    Paldies par receptēm. Dažas idejas pašpikošu. Manam mazajam arī piena olbaltumvielu nepanesība un alerğija uz olām. Tikai man alergologs neatļāva dot bērnam arī vistu.

    Atbildēt
  8. Avatar

    Paldies par dalīšanos pieredzē, ļoti noderēja!

    Atbildēt
  9. Avatar

    Latviešu valodā par šo tēmu ir ļoti maz informācijas, tāpēc ir nesaprašanās par to, ko tad drīkst vai nedrīkst ar govs piena olbaltumvielu nepanesamību. Izlasot jaunākās zinātniskās publikācijas top skaidrs, ka,šis jautājums ir daudz pētīts.
    Pirmkārt, alerģija no nepanesamības atšķiras ar to, ka alerģijas gadījumā ir iesaistīts IgE antivielas un reakcija ir tūlītēja (dzīvībai bīstama). Nepanesamības gadījumā nav iesaistītas IgE antivielas, bet imūnsistēma reaģē novēloti, t.i., izpausmes var parādīties pat pēc nedēļas. Izpausmes mēdz būt dažādas- zarnu traktā (asinis, gļotas, caureja, aizcietējums, utt), uz ādas (ekzēmas, dermatīti), utt.
    Otrkārt, piena nepanesamība var būt triju veidu- laktozes (nepanes piena cukuru, tāpēc droši var lietot bezlaktozes produktus, var eksperimentēt ar skābpiena produktiem, var mēģināt lietot laktāzes kapsulas), olbaltuma – no visas molekulas vai tās daļas. Ja nepanesamība ir pret visu molekulu, tad provokācijas testā (t.i., dodot alergēnu) var ar diezgan lielu varbūtību izrādīties, ka govs piena vietā drīkst lietot kazas pienu (kā tas ir šajā rakstā). Ja nepanesamība ir pret olbaltuma molekulas daļu, tad kazas pienu lietot nedrīkst. Tāpat kā soju, liellopu, dažkārt arī banānus, jo molekulu sastāvdaļas ir līdzīgas.
    Treškārt, pasaules mērogā ir atrasta panaceja- dabiska alternatīva govs pienam. Kamieļa piens. Līdzšinējie pētījumi rāda, ka to var lietot visi, kam alerģija vai nepanesamība pret govs vai kazas pienu. Pagaidām tas nav populāri pasaulē, jo kamieļa piens ir ļoti dārgs.

    Atbildēt
  10. Avatar

    Ceturtkārt, gandrīz visi latviešu valodā atrodamie padomi ir par uzturu piena nepanesamības gadījumā ir ne pārāk noderīgi, jo cilvēki, kas ar to nav saskārušies personīgi, parasti nemaz nesaprot atšķirību starp nepanesamībām (skat.iepriekš otro punktu). Sāk rakstu ar saukli par pena nepanesamību, bet raksta par laktozes vai piena nepanesamību pret visu molekulu. Ja lasītājam nepanesamība ir pret molekulas daļu, tad no izlasītā raksta nav nekāda ieguvuma, jo visur ir soja, soja, soja. Vai kā te- kazas piens govs piena vietā.
    Un tad vēl tipiski, ka komentāros sabirst jautājumi- a man olas nevar; a man gan olas, gan glutēnu; a man, a man, man :) Un beigās raksta autors vairs nesaprot, par ko tad rakstīt. Ja raksts ir par piena olbaltuma nepanesamību, tad tur jābūt par to. Ja par glutēnu, tad jābūt atsevišķam rakstam. Ja par kombinētām- tad atsevišķam rakstam. Jo, piemēram, piena alerģijai neder piena nepanesamības padomi. Alerģijas gadījumā neder produkti, kas ražoti vienā rūpnīcā ar jebko no piena.
    Attiecībā uz piena produktu aizstājējiem, jāsaka, ka Latvijā ir ļoti skumja situācija. Te pieminētie “ekoveikalos nopērkamos krēmus – rīsu, auzu, prosas, mandeļu” garšas ziņā ir nebaudāmi. Jā, balti, jā, krēmīgi, bet galīgi negaršo pēc saldā krējuma. Tāpat vegānie sieri- nebaudāmas tauku pikas- ķepīga, bezgaršīga masa. Es varētu turpināt ar garu uzskaitījumu par to, cik tirgotāji neveiksmīgi izvēlas vegānos produktus. Latvijā ir vien daži pirkšanas vērti aizstājējprodukti, bet tos nopirkt ir apgrūtinoši, jo nav nopērkami vienā veikalā (kādi eko veikalā, kādi Stockman, kādi Rimi, kādi Maxima, kādi vegānos veikalos). Katrs produkts savā vietā un vēl nereti mēdz būt izpirkts un tad brauciens uz veikalu iznāk velta laika izšķiešana. Iepirkšanās ir ļoti apgrūtinoša. Un dārga, jo katrs eksperiments ar jaunu produktu visbiežāk izradās neveiksmīgs, jo skaistā iepakojumā ir iepildīta kārtējā bezgaršīgā masa.
    Man vajadzēja trīs gadus, lai iemācītos pilnvērtīgi sadzīvot ar piena nepanesamību. Tagad varu teikt, ka var gatavot ļoti daudz ko no parasta ēdiena, ja zina, kur un ko pirkt, ko ar ko aizstāt. Žēl, ka lielveikalos veidojot preču sortimentu, neņem vērā cilvēku viedokli, kas tos lieto. Un Rimi preču politika vispār ir dīvaina- katrs produkts savā Rimi. Lai vegāns nopirktu sev preces, jābrauc uz 2-3 Rimi katru reizi (lai gan visi ir Hyper Rimi). Muļķīgi.

    Atbildēt
  11. Avatar

    Interese rwceptes kas nesaturetu olu un kartupeli!

    Atbildēt

Komentē