Kūkas – bez olām, bez piena produktiem?!

Kūkas – bez olām, bez piena produktiem?!

Teikšu kā ir – neesmu es kūku “ne – kūku” fans. Bet ir cilvēki, kuriem tik ļoti kārojas kūkas, taču viņi nevar ēst ne olas, ne piena produktus. Dažkārt tā mēdz būt, ja mamma baro mazuli. Par laimi, šobrīd ir pieejamas tik daudz garšīgu svaigēdāju kūku receptes, kuras var ēst teju visi. JA VIEN.. nav alerģija pret riekstiem. Sevišķi jūtīgi pret “raw” jeb svaigēdāju kūkām var būt mazi bērni, jo to sastāvā ļoti bieži ir tieši dažādi rieksti un dažkārt arī pa kādam “superfoodam”, no kā mazulim var samesties pumpas.

Šorīt Everts pamodās super agri, tādēl, aiz “ne ko darīt”, eksperimentēju un pagatavoju kūku bez olām, bez piena produktiem un ar minimālu cukura daudzumu. Kūka nav salda, bet, ja ir vēlme, cukuru noteikti var pievienot arī vairāk. Kūka varētu būt labs variants kā pirmais našķis mazuļiem! Šis noteikti nebija pēdējais šāda veida eksperiments – šoreiz mēģināju iztikt ar to, kas bija mājās, bet galvā jau ir daudz citu ideju.

Sastāvdaļas:

2,5 glāzes* kviešu milti
2 tējkarotes cepamais pulveris
1 tējkarote soda
šķipsniņa sāls
2 ēdamkarotes brūnais cukurs
300 ml mandeļu piena
1 glāze ūdens
2 ēdamkarotes etiķis
2 ēdamkarotes vaniļas ekstrats
1/2 glāze vīnogu kauliņu eļļa (vai cita ar neitrālu garšu)
1 ēdamkarote rīvēta citrona miziņa

200 ml kokosriekstu vai rīsu krēms**
4 ēdamkarotes “Allos” melleņu ievārījums bez cukura

*Izmantoju glāzi, kurā ietilpst 300 ml ūdens
** “Isola bio” kokosriekstu un rīsu krēms, kā arī ievārījums nopērkams “Biotēka” veikalos

Miltus sajauc ar cepamo pulveri, sodu, sāli, cukuru, citrona miziņu. Lēnām iemaisa pienu, ūdeni, etiķi un eļļu. Cep 180 grādos apmēram 25 minūtes.

Kā pildījumu izmanto ar mikseri nedaudz saputotu rīsu vai kokosriekstu krēmu, kas sajaukts ar ievārījumu. Ja var ēst piena produktus, derēs arī saldais krējums.

Ja tomēr ir vēlme pagatavot tipisko svaigēdāju kūku, kuras pamatnē parasti ir riekstu masa, iesaku šīs:

SVAIGĀ LAIMA – AVOKADO KŪKA no happywhispers.lv (Šada tipa kūku esmu gatavojusi, patiks skābas garšas cienītājiem)

APELSĪNU – MELLEŅU SIERA KŪKA SVAIGĒDĀJU GAUMĒ no topivesels.lv (neesmu ēdusi, bet ticu, ka ļoti garda! Noteikti var izmantot arī citas ogas).

SVAIGĒDĀJU ZEMEŅU SIERA KŪKA no lindasvirtuve.lv (Šo kūku esmu ēdusi un labprāt ēstu vēl un vēl! Garšo kā saldējums!:).

 

Komentē