Ātrās maltītes bērniem

Ātrās maltītes bērniem

Jūtu, ka pēc ātrām receptēm bērniem ir pieprasījums. Tā kā man ir idejas – tad nolēmu, kāpēc gan ar tām nepadalīties :) Pēc jūsu komentāriem sociālajos tīklos nojaušu, ka, reizēm ieraugot kādu recepti, pirmā doma ir – to pagatavot ir laikietilpīgi. Es vēlos lauzt šo stereotipu, jo arī man mājās ir mazs bērns, kurš, ja vēlas ēst, to pieprasa UZREIZ. Negaidot. Arī uzkodu došana pirms ēdienreizēm īsti nav risinājums, jo tās var tikt apēstas par daudz un galveno ēdienreizi pēc tam var gadīties izlaist. Protams, dienās, kad ir vairāk laika, kad Everts ir pacietīgs, kad mājās ir vīrs – es izbaudu to, ka virtuvē varu pavadīt arī ilgāku laiku, bet gadās reizes, kad laiks ir svarīgs.

Patiesībā vasarā (kura straujiem soļiem tuvojas) pagatavot ātras maltītes ir daudz vienkāršāk, jo pieejami vietējie dārzeņi, zaļumi, augļi un ogas. Tas viss kombinācijā ar dažādiem ātri pagatavojamiem produktiem, var tapt par uzturvielām bagātu un garšīgu maltīti. Man

Dažas manas idejas, ko ar laiku noteikti papildināšu.

Kabaču un balto pupiņu krēmzupa

Processed with VSCOcam with f2 preset

1 liels vai divi mazi tvaicēti vai sautēti kabači (katliņā olīveļļā pasautē kabaču gabaliņus, kamēr mīksti)
300 ml dārzeņu buljona
1 bundža bio konservētas baltās pupiņas
30 g Holandes siera (vai svaigais kazas siers tiem, kam ir piena olbaltumu nepanesamība)

Visas sastāvdaļas sablendē. Pasniedz ar mandeļu skaidiņām vai vītinātu šķiņķi (pieaugušajiem).

 

Grilēts ķimeņu siers

Processed with VSCOcam with c1 preset

Ķimeņu siers ir viens no jūnija top produktiem Latvijā. Līgo svētki un laiks ap tiem, ir īstais brīdis, lai arī mazo iepazīstinātu ar šāda tipa sieru. Protams, var ēst vienkārši svaiga siera gabaliņus, bet šodien pusdienās Evertam tika grilēts ķimeņu siers.

5 ķimeņu siera škēles
1 lauku vistas ola
30 g polentas

Ķimeņu siera šķēlītes iemērc sakultā olā un pēc tam apvārta polentā. Polentai var pievienot dažādus garšaugus, piemēram, timiānu. Pieaugušajiem – kajēnas piparus. Cep uz pannas vai grilpannas. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem.

Pildīta omlete ar dārzeņiem

Processed with VSCOcam with f2 preset

1 liela lauku ola
1 ēdamkarote rīsu saldā krējuma (vai parastā saldā krējuma)
pāris timiāna lapiņas
svaigs tomāts un avokado
1 ēdamkarote zaļumu pesto*

*Pesto dažādas variācijas var pagatavot mājās pats un turēt ledusskapī – noderēs daudzām receptēm! Bērnam derēs, piemēram, šāds pesto – olīveļļa + baziliks, dilles vai citi zaļumi + Parmas siers. Nepieciešams tikai sablendēt!

Olu sakuļ ar rīsu saldo krējumu un timiānu. Cep uz pannas (uz vidējas uguns), kamēr omlete gatava. Omletei pa vidu liek sarīvētus vai sīki sakapātus bērna iecienītākos dārzeņus un pesto. Sarullē un pasniedz.

Omletes vietā var izmantot arī tortiljas. Everts gan tās vēl labi nesakož.

Pasta vai pērļu kuskus ar mērci

Processed with VSCOcam with g3 preset

Pasta vienmēr ir ātrs pusdienu variants. Par laimi vecākiem un bērniem, mūsdienās  vairs nav jāiztiek tikai ar kviešu miltu pastu. Tās ir tik dažādas – no pilngraudu, rīsu, kukurūzas un pat griķu miltiem, kā arī krāsainās pastas, kuru sastāvā ir arī dažādi dārzeņi. Atliek tikai izvēlēties savai gaumei tīkamāko. Ātrai maltītei svarīgs būs ari pastas vārīšanas ilgums, kurš parasti norādīts uz iepakojuma. Parasti visātrāk pagatavojamās ir mazās formas pastas, kas mēdz būt tādās formās kā burtiņi, cipari, dinozauri utt. Lai jautrāka ēšana! Pastas vietā var izmantot ari pērļu kuskusu – esmu novērojusi, ka tas bērniem ļoti garšo.

Liela un dažāda bio pastu izvēle ir veikalā “Zaļā Govs”, bet atradīsiet arī citos mazajos un lielajos veikalos.

Mērču variācijas ir bezgalīgas. Dažas no mūsu iecienītākajām un ātrākajām:

  • 50 g biezpiena + sauja dažādu dīgstu + 2 ēd.k. ūdens
  • sauja svaigu spinātu + 50 g rikotas siers + 2 ēd.k. ūdens
  • svaigs tomāts + pāris bazilika lapiņas + ja vēlas – 2 ēd.k. grieķu vai bezpiedevu jogurta
  • 100 g zaļie zirnīši + 2 ēd.k. auzu krējums (var izmantot arī parasto saldo krējumu vai citas saldā krējuma alternatīvas)
  • mazās garneles vai tunča fileja savā sulā (garneles – “Oscars fish”, tuncis – vēlams no ilgtspējīgas zivjsaimniecības) ar pesto

Visas sastāvdaļas nepieciešams tikai sablendēt (izņemot, ja izmanto tunci vai garneles). Katrā ziņā var izmantot gandrīz jebkuru dārzeni (kas ēdams svaigā veidā) un pievienot kādu piena produktu vai to alternatīvas. Pasniedzot var pievienot arī sieru.

Ravioli ar rikotas sieru un spinātiem

Patīkams bija mans pārsteigums, kad pagājušajā nedēļā tikko pieminētajā “Zaļajā Govī” pamanīju bioloģiskos ravioli. Steidzīgos brīžos – lielisks pusdienu vai vakariņu variants mazajam. Es vāru dārzeņu buljonā un ar to kopā arī pasniedzu vēl pievienojot pesto vai bezpiedevu jogurtu. Varu tikai apbrīnot mammas, kuras pašas ir spējīgas ravioli arī pagatavot, sapildīt un glabāt saldētavā krīzes situācijām:)).

Pārslas ar pienu un svaigiem augļiem / ogām

Processed with VSCOcam with c1 preset

Pārslu pasniegšana aizņem labi ja 30 sekundes :). Atliek tikai izvēlēties savām prasībām atbilstošākās. Tiem, kam rūp cukura daudzums, iesaku kukurūzas pārslas no veikala “Dabas Stacija”. Ja patīk cita veida pārslas, iesaku pamēģināt “Big Oz” bezglutēna pufīgās pārslas – brūno rīsu, griķu, prosas utt. Nopērkamas veikalos “Stockmann”, “Pirkumiņš” un vēl šur tur.

Arī mūsu pašu “Milzu” pārslas drīzumā laidīs klajā produktus ar samazinātu cukura daudzumu.

Svaigi augļi un ogas piedevās –  tas jau atkal ir gaumes un pieejamības jautājums :). Arī piens, ar kuru pasniegt. Everts pārslas parasti ēd ar govs vai rīsu pienu.

Kuskus ar dārzeņiem

Processed with VSCOcam with c1 preset

Kuskus ir ātro maltīšu glābējs. Pēdējā laikā receptēs izmantoju pilngraudu kuskusu (nopērkams veikalā “Dabas Stacija”). Pasniedz ar bērna iecienītākajiem svaigajiem dārzeņiem VAI tikpat labi – ar žāvētiem augļiem, piemēram, dzērvenēm un plūmēm.

Salāti ar maizītēm

Processed with VSCOcam with c1 preset

Tas, ko izmantot salātu pagatavošanā, atkal ir atkarīgs no mazā ēdāja gaumes. Everts dievina avokado, tādēļ to parasti lieku salātos. Lai būtu sātīgāk, parasti klāt pasniedzu arī maizīti. Maizīte nenozīmē tikai baltmaizi ar desu vai tamlīdzīgi. Maizes ir tik dažādas, tāpat kā tas, ar ko tās var pasniegt. Lieliskas ir polārzmaizes (var iegādāties veikalā “Gastronome”). Mūsu ģimenes iecienītākais maizītes ir “Ķelmēnu”, “Svētes”, “Zaļā Maize”, “Ze Maize” un kafejnīcā “Bulka” nopērkamās maizes. Evertam garšo, ja pa virsu vienkārši uzsmērē svaigo sieru vai kazas sieru. Maizes vietā izmantojam arī “Rimi” nopērkamās “I Love Eco” rudzu sausmaizītes un “Biotēkā” nopērkamās “Amisa” kukurūzas – rīsu sausmaizītes.

1 avokado
1 gurķis
4 mazās mocarellas bumbiņas vai “Trikātas” siera bumbas
2 ēdamkarotes grieķu vai bezpiedevu jogurta

Visu sagriež gabaliņos un sajauc. Un atkal jau var pievienot pašu gatavotu zaļumu vai saulē kaltētu tomātu pesto.

Aukstās zupas

Processed with VSCOcam with c1 preset

Auksto zupu receptes noteikti papildināšu, bet pagaidām viena – meloņu un gurķu zupa.

1 gurķis
200 g melone
100 ml kokosriekstu ūdens

Visu atliek tikai sablendēt. Šo var dzert arī kā kokteili.

Ābolu un ķiršu kokteilis
Processed with VSCOcam with c1 preset

1 banāns
1 ābols
10 ķirši
100 ml mandeļu piena (var likt arī ūdeni vai govs, auzu, rīsu vai kādu citu pienu)

Visas sastāvdaļas sablendē. Vecākiem bērniem var pievienot karoti zemesriekstu sviesta vai kakao.  Augļus vēlams izmantot bio.

Nevārītā auzu putra

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ja jūsu mazais no rīta ir nepacietīgs brokastu gaidītājs, tad iesaku izmēģināt šo putru. Iepriekšējā vakarā glāzi auzu pārslu bļodiņā aplej ar glāzi piena (es izmantoju mandeļu), pievieno žāvētus augļus (liku 3 gabaliņos sagrieztas plūmes). Nākamajā rītā var ātri uzsildīt pievienojot pavisam nedaudz piena un pasniegt ar svaigiem augļiem. Pieaugušie var pievienot arī čia sēklas.

 

 

4 komentāri

  1. Avatar

    Man diezgan bieži sanāk eksperimentēt ar kādām konkrētām receptēm. Bet tas tāpēc, ka mājās nav kāda konkrēta sastāvdaļa. Tā nu šoreiz sanāca ar avokado gurķa salātiņiem. Kad bija mocarellas bumbiņas, nebija gurķis. Kad bija gurķis, nebija mocarellas. Rezultātā sanāca divi atvasināti varianti- 1)gurķis, avokado, biezpiens, 2)redīsi, avokado, mocarella. Un abi sanāca garšīgi. Vēl gan gribu izmēģināt oriģinālo Tavu variantu. ?

    Atbildēt
    • Laura

      :D Man pašai tā vienmēr ir, kad izmēģinu kādu recepti :) bet tas jau arī labi, ja kalpo kā iedvesmas avots :))

      Atbildēt
  2. Avatar

    O, aukstā putra bija piemirsusies. Eju taisīt. Kāpēc chia sēklas nedod Evertam?

    Atbildēt
    • Laura

      Var jau dot. Es kaut kā neaizraujos ar “superfoodiem” viņa ēdienkartē :)

      Atbildēt

Trackbacks/Pingbacks

  1. Everta ēdienkarte nedēļai: maijs | Viens + Viens - […] “Organix” mango – bumbieru – apelsīnu smūtijs** Pusdienas  – meloņu un gurķu aukstā zupa Launags – augļu salāti (melone,…
  2. Everta ēdienkarte nedēļai: jūnijs | Viens + Viens - […] toast” ar zemesriekstu sviestu un zemenēm* Uzkoda – melone Pusdienas – grilēts ķimeņu siers Launags – glāze piena Vakariņas –…
  3. Labākais izgudrojums pasaulē – putra! | Viens + Viens - […] varīta rīsu putra ar kanēli Rīsu pienā vārīta auzu putra ar persikiem un dzērveņu pulveri Nevārītā auzu putra (jeb…

Atbildēt uz Gunita Barisa Atcelt atbildi