Rīsu krēms, auzu piens un citi – kas tie tādi?

Rīsu krēms, auzu piens un citi – kas tie tādi?

Cilvēki, kuri ikdienā saskaras ar laktozes vai  govs piena nepanesamību, noteikti zina vismaz kādu no daudzajām piena alternatīvām. Par laimi, es tās zinu tikai tādēl, ka man patīk eksperimentēt ar to pievienošanu dažādiem ēdieniem, arī bērnu ēdienam. Dažādās garšas ir vienīgais iemesls, kāpēc es uzturā lietoju šos produktus, jo nevienam ģimenē nav ne alerģiju, ne nepanesamību. Tāpat kā citi produkti, arī šie piešķir ēdienam daudzveidību un ierastajam risoto, krēmzupai vai dārzeņu sacepumam, var piešķirt jaunas garšas nianses.  Man ļoti patīk, ka pēc dažādo piena alternatīvu lietošanas nav smaguma sajūtas, kā tas mēdz būt pēc saldā krējuma mērcēm vai pat glāzes piena. Ja kādu no šiem produktiem pērku, tad tikai bio. Lai gan tas ir salīdzinoši vienkārši, pati negatavoju, jo pagaidām man nav tik jaudīga blendera. Kā arī, pašu gatavotam “pienam” ir īsāks uzglabāšanas termiņš, bet man paiet vismaz nedēļa, kamēr iztērēju 1 l iepakojumu. Šajā rakstā dalos ar savu pieredzi un viedokli, nemēģināšu runāt par uzturvērtības faktoriem vai tml. Galu galā, šo produktu, tāpat kā jebkuru citu, lietošana uzturā ir katra brīva izvēle un es noteikti neesmu no tiem, kas domā, ka tie ir kaitīgi vai pat lieki! Garšu un produktu pasaule ir tik dažāda un kāpēc gan to neizmantot?

SOJAS PIENS UN SALDAIS KRĒJUMS

Lai gan sojas piens man vislabāk garšo pie kafijas, to lietoju ļoti reti, jo kafiju parasti tomēr dzeru ar govs pienu. Šad tad gadās tikt pie bioloģiskāsojas saldā krējuma, bet arī tas ir reti. Lai gan nelietoju ĢMO soju, man pret to laikam tomēr ir aizspriedumi, kurus ar faktiem pierādīt nevarēšu.  Var iegādāties gan “parastu” sojas pienu, kura sastāvā ir tikai sojas pupiņas un ūdens, gan bagātinātu ar kalciju vai citiem vitamīniem. Sojas saldais krējums iederas gandrīz visos ēdienus, kuros parasti lieto saldo krējumu.

Sastāva piemēri

Sojas saldais krējums: ūdens, saulespuķu eļļa, sojas pupiņas (8%), kukurūzas sīrups, dekstroze, augu lecitīns, stabilizētāji: karagināns un ksantāna sveķi, jūras sāls, dabisks aromāts, antioksidants: askorbīnskābe.

Sojas piens: ūdens, sojas pupiņas.

MANDEĻU PIENS UN KULINĀRIJAS KRĒMS

Mandeļu piens ir viena no manām iecienītākajām piena alternatīvām. Pienu lietoju putrām un pankūkām, bet kulinārijas krēmu arī dažādos sacepumos, zupās un pie pastas. Mandeļu piens labi garšo arī kokteiļos. No visiem riekstu pieniem, manuprāt, vismaigākā garša. Pieejami mandeļu pieni, kas bagātināti ar dažādiem vitamīniem, kā arī – ar vaniļu un kakao.

Sastāva piemēri

Mandeļu piens Nature: ūdens, mandeles 7%, tapiokas ciete, dabīgas mandeļu aromātvielas.

Mandeļu kulinārijas krēms: ūdens, mandeles 7%, mandeļu eļļa, agaves sīrups, stabilizētāji (arabika sveķi, ksantāna sveķi), emulgators: saulespuķu lecitīns, jūras sāls, dabīgas aromātvielas.

Speltas – mandeļu piens: ūdens, pilngraudu spelta (17%), mandeles (2,5 %), saulespuķu eļļa, jūras sāls.

RĪSU PIENS UN SALDAIS KRĒJUMS

Rīsu piens tīrā veidā savas saldenās garšas dēļ  īpaši garšo Evertam. Veikalos pieejamas mazās rīsu piena paciņas ar salmiņiem. Ērti paņemt līdzi kādā piknikā un pacienāt mazo. Patīkami garšo arī putrās, vai, piemēram, klasiskās zemenes ar pienu! Arī kokteiļos un pie kafijas garšo labi. Rīsu saldais krējums, manuprāt, vairāk piemērots desertiem, kā arī risoto.

Sastāva piemēri

Rīsu piens: ūdens, rīsi  14,7%, saulespuķu eļļa, jūras sāls.

Rīsu saldais krējums: saulespuķu eļļa, rīsi (8%), augu lecitīns, stabilizētāji: karagināns un ksantāna sveķi, jūras sāls, dabisks aromāts, antioksidants: askorbīnskābe.

Rīsu piens ar kalciju: rīsi  14%, saulespuķu eļļa,  jūras aļģe (Lithothamnium calcareum 0,4%), akācijas sveķi, jūras sāls.

KOKOSRIEKSTU PIENS

Kā man patīk kokosriekstu piens! Maigais kokosriekstu piens ir lieliska piedeva dažādiem jūras velšu ēdieniem, āzijas virtuves ēdieniem un zupām. Bet ne tikai! Kokosriekstu piens ir diez gan unikāls – der arī sacepumiem, vafelēm, putrām, kokteiļiem, saldējumiem. Vienīgi kafijai varētu būt par specifisku. Nu jau pieejamas dažādas kombinācijas,piemēram, kokosriekstu  – rīsu piens, kas savukārt labi der kūkām, pankūkām, vafelēm, kokteiļiem u.tml.

Sastāva piemērs

Kokosriekstu piens: kokosriekstu ekstrakts 99,65 % (tauku saturs 17-19%), guāra sveķi.

LAZDU RIEKSTU PIENS

Lazdu riekstu pienam, tāpat kā lazdu riekstiem, ir diez gan izteikta un spēcīga garša. Lielos daudzumus to nelietoju. Šad tad pie putras vai pankūkās, bet vienmēr 50/50 sajaucot ar ūdeni. Pirmkārt, cenas dēļ, otrkārt – lai mazinātu intensīvo garšu. Kādā kūkā vai gatavojot karsto šokolādi garšo labi.

Sastāva piemērs

Lazdu riekstu piens: ūdens, lazdu rieksti, 5%, agaves sīrups, 4,5%, kukurūzas maltodekstrīns, jūras sāls.

PROSAS PIENS UN KRĒMS

Prosas pienam piemīt nedaudz riekstaina garša. Manuprāt, labi iederas tādos ēdienos kā olu kultenis / omlete, ne – saldi kokteiļi, bet krēms – pie pastas, risoto un sacepumiem. Reiz pieliku krēmzupai, bet ne īpaši patika.

Sastāva piemēri

Prosas piens:  prosa (16%), auksti spiesta saulespuķu eļļa, jūras sāls.

Prosas krēms : prosa, extra virgin olīveļļa, tapiokas ciet, biezinātājs: keroba sveķi*, jūras sāls.

AUZU PIENS UN KRĒMS

Auzu pienam ir diez gan neitrāla garša, tādēļ tas der dažādiem ēdieniem – gan saldiem, gan sāļiem. Lieliski pankūkās, putrās, vafelēs, kokteiļos. Auzu krēms – pie pastas, desertos, sacepumos. Reiz pat izmantoju vegāno burgeru mērcei.

Sastāva piemēri

Auzu piens:  ūdens, auzas 12%, saulespuķu eļļa, škiedrvielas(inulīns), jūras sāls.

Auzu krēms: ūdens, auzas (20%), auksti spiesta saulespuķu eļļa, topioka ciete, biezinātājs: akācijas sveķi, emulgators: sojas lecitīns, jūras sāls.

CITI PIENI

Sezama, kaņepju sēklu piens  un griķu piens man personīgi negaršo, tādēļ arī receptēs neizmantoju. Mājās pagatavot vispār var bezgalīgi daudz piena alternatīvas – kaņepju un ķirbju sēklu, amaranta, kvinojas, brazīlijas riekstu, valriekstu, makadāmijas riekstu, magoņu un saulespuķu sēkliņu utt. pienus. Un vēl jau ir arī kazas piena produkti, kas noder tiem, kas uzturā lieto dzīvnieku izcelsmes produktus, bet nevar lietot govs piena olbaltumu saturošus produktus. Jautājums – cik ļoti tas pašam nepieciešams un cik tas ir garšīgi, bet eksperimentiem robežu nav! Atradu ļoti labu rakstu, kurā ir paskaidrots, kā visus piena veidus pagatavot un padarīt garšīgākus, kā arī, ko darīt ar pārpalikumiem – yumuniverse.com/plant-powerful-dairy-free-milk

VAI PIEMĒROTI BĒRNIEM?

Uzskatu, ka lielākā daļa šo piena alternatīvu ir piemērotas bērniem pēc gada vecuma. Ar riekstu pieniem gan sākumā ieteiktu būt uzmanīgiem un mēģināt tos ēdieniem pievienot mazās devās. Everts vispirms izmēģināja kokosriekstu, rīsu un auzu pienu. Diez gan loģiski, jo gan auzu, gan rīsu putriņas bērniem dod kā vienas no pirmajām. Savukārt kokosriekstu piens ir diez gan maigs un iederas dažādos ēdienos.

KUR NOPIRKT?

Kur tik nevar! Rīgā, protams, ir vislielākā izvēle. Gandrīz ikvienā lielvekalā ir pieejami vairāku veidu pieni – “Stockmann”, “Sky”, “Rimi”, “Prisma”, “”Gemoss” u.c.. Ļoti liela izvēle ir ekoveikalos un citos mazajos veikaliņos – “Dabas Dobe”, “Zaļā Govs”, “Biotēka”, “Unce Eko”, “Lavandas”, “Šarlotes ielas ekoveikals”, “Strēlnieku ielas ekoveikals”, “Ekoveikals.lv”, “Idille” utt.

JAUTĀJUMI KULINĀRIJAS ENTUZIASTIEM

1. Vai ikdienā izmanto govs piena alternatīvas? Kāpēc?
2. Kādās receptēs visbiežāk izmanto šos produktus?
3. Kur iegādājies piena alterntīvas?

Atbild Inga Kalniņa, lepetitpot.lv
1. Ikdienā izmantojam dažādus alternatīvos pienus un arī krēmus (krējumus). Galvenais iemesls ir meitas govs piena produktu nepanesība. Tomēr, izmantot šos produktus ir arī interesanti un tie dažādo ikdienā ierasto ēdienu garšu.
2. Visās receptēs (gandrīz), kur nepieciešams piens vai saldais krējums: brokastu putras, omletes, pankūkas un plāceņi, dārzeņu biezeņi, krēmzupas, risoto, pastas ēdieni un arī deserti. Esmu izmantojusi arī maltās gaļas un dārzeņu mērcēm. Piemērojot garšas, alternatīvos produktus var izmantot gandrīz visam. Visiecienītākie ir madeļu, rīsu, kokosriekstu un auzu pieni un to maisījumi, kā arī mandeļu, rīsu un kokosriekstu kulinārijas krēmi. Retāk prosas krēmi un kvinojas, sezama pieni.
3. Alternatīvos piena produktus iegādājos eko veikalos, “Gemosā” un arī dažos lielveikalos, kuri piedāvā sertificētos eko produktus. Šos pienus iegādājos tikai tad, ja tiem ir bioloģiskais sertifikāts.


Atbild Līga Andžāne, happywhispers.lv
1. Jā, jo uzturā tikpat kā nelietoju govs piena produktus. Izvēle saistīta ar veselību: piena produkti to dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu dēļ organismā rada gļotas, kas veicina nevēlamu mikroorganismu augšanu (manā gadījumā – paaugstina risku radīt vēža šūnām labvēlīgu vidi). Piena cukura laktoze noārdās tāpat kā visi citi cukuri, barojot kaitīgos mikroorganismus.
2. Visur, kur izmanto govs pienu: pie kafijas un tējas, ar brokastu pārslām, kokteiļos, pankūkās, mafinos u.tml.
3. Eko veikalos, “Stockmann”, “RIMI”.

Atbild Dita Lase, vegus.lv
1. Izmantoju – jo garšo, jo māsai gatavoju cienastu bez piena produktiem – viņa nedrīkst, jo kursiem un draugiem vajag arī vegānas receptes, jo, lai arī no piena produktiem pagaidām neizdodas atteikties pilnībā, tomēr neuzskatu tos par tik ūberveselīgiem, lai lietotu bieži.
2. Smūtijos, kūkās, desertos, pie brokastu pārslām, un visur citur, kur vien ievajagas. Man patīk kokosriekstu piens, mandeļu piens, rīsu piens (pie kafijas), neprātīgi garšo čufas un kvinojas pieni: tos izdzeru tāpat no pakas, nepagūstu pagatavot.
3. Pērku “Biotēkā” “IsolaBio” – tie no visiem degustētajiem (un bio izstādēs ir degustēts ļoti daudz) man garšo vislabāk. Pati arī reizēm gatavoju, bet ļoti reti.

FOTO: healthmeup.com

6 komentāri

  1. Avatar

    Karagināns gadījumā nebija tā sliktā pārtikas piedeva, ko neiesaka dot bērniem? Es tādu alternatīvu savam bērnam neizvēlētos :)

    Atbildēt
    • Laura

      nav izpetits isti. Bet tapec es uzrakstiju sastavu, lai katrs pats var spriest – izmantot vai ne. Mes tomer nelietojam tik biezi, lai baiditos.

      Atbildēt
  2. Avatar

    Kur Jūs iegādājaties prosas pienu un krēmu?

    Atbildēt
  3. Avatar

    Paldies par rakstu, jo nesen atklājām, ka puikam ir piena olbaltumvielu nepanesamība, iespējams arī man pašai. Tāpēc tagad meklēju informāciju par piena alternatīvām.

    Atbildēt
    • Laura

      Oi, re kā! Bet, vismaz dzīvojot Rīgā, ir viegli pieejamas dažādas alternatīvas un ar laiku iemanās gatavot tā, lai mazajam piemēroti ;)

      Atbildēt

Komentē