Vasarīgas maltītes mazajiem

Vasarīgas maltītes mazajiem

Šoreiz piedāvāju pāris vieglas  receptes no šī brīža sezonālajiem produktiem. Centīšos papildināt ar jaunām receptēm vismaz reizi nedēļā :).

Biešu ņoki (3 mazas porcijas)

DSC_0148

Ņoki ir kaut kas līdzīgs klimpām. Jauks ēdiens mazajam, ko pagatavot var pievienojot visdažādākos dārzeņus. Tā kā šobrīd ir mazo, skaisto bietīšu sezona, tad kartupelim pievienoju bietes un lūk – apetītelīgas rozā “bumbiņas” gozējas mazuļa šķīvī un ātri vien arī mutē :).

4 lieli kartupeļi
2 bietes
1 ola
3 ēdamkarotes kviešu (vai citi) milti

Kartupeļus un bietes uzvāra (es nomizoju pēc vārīšanas). Sastampā ar kartupeļu stampu. Pievieno 1 olu un miltus. Ņem rokās un veido iegarenas bumbiņas. Ja masa par ķēpīgu – pievieno vēl miltus. Vari pievienot arī šķipsniņu sāls un garšvielas / garšaugus, piemēram, sīki sakapātas timiāna lapiņas.
Kad bumbiņas izveidotas, uz katras maigi uzspiež ar dakšiņu – lai veidojas rieviņas (skatīt video). Verdošā ūdenī liec vārīties ņokus. Tie ir gatavi, kad uzpeldējuši katiņa virspusē (pēc kādām 2 – 3 minūtēm). Pasniedz ar sieru, kādu mērci vai tāpat.

Pok – čoi un maltās gaļas bumbiņas ( 2 pieaugušajiem, 1 bērnam)

Processed with VSCOcam with f2 preset

300 g jaukta maltā gaļa (cūka + liellops)
1 pok čoi (vai liela sauja spinātu)
svaigas timiāna lapiņas

Malto gaļu sajauc ar sīki, sīki sakapātu pok čoi un timiānu. Var pievienot šķipsniņu sāls un maltus melnos piparus.
Veido gaļas bumbiņas. Apslaka ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī uz cepamā papīra – 190 grādos 15 minūtes. Pasniedz ar polentu. (Kā gatavo polentu, lasi recepti zemāk).

Spinātu polenta ar trusi (3 personām – 2 pieaugušie, 1 bērns)

Processed with VSCOcam with c1 preset

200 g polentas
400 ml ūdens
400 ml piena
2 ēdamkarotes krēmsiera
2 saujas spinātu
20 g Parmas siera

400 g truša gaļas šķiņķa (var arī citu gaļu, bet tad atšķirsies cepšanas ilgums)
1 kabacis
2 timiāna zariņi
2 ķiploka daiviņas
200 ml mandeļu krēma vai saldā krējuma

Polenta ir lielisks ēdiens – ātri pagatavojams un maigās garšas dēļ patīk arī bērniem. Lai gan gatavošana ir ātra, visu gatavošanas procesu tā ir rūpīgi jāmaisa, citādi ātri “pametīs” katliņu un karstuma dēļ lidos  pa gaisu :). Tā kā tā ir ātri pagatavojama, vispirms pagatavo trusi un tikai tad, kad tas jau būs gatavs – polentu.

Trusis. Sasilda krāsni 190 grādus siltu. Truša gaļas šķiņķi vispirms apcep pannā no abām pusēm 2 minūtes (izmanto olīveļļu). Cepot pievieno šķipsniņu jūras sāls, 2 svaigus timiāna zariņus, 2 nemizotas ķiploka daiviņas.
Sagatavo cepamo trauku. Ietauko ar olīveļļu. Pamatnē izklāj plāni sagrieztas, nemizotas kabača ripiņas. Pa virsu liek apcepto trusi (kopā ar timiānu un ķiploku). Pārlej ar glāzi ūdens. Liec krāsnī un cep 20 minūtes. Pēc 20 minūtēm trusi pārlej ar saldo krējumu vai mandeļu krēmu. Cep vēl 10 minūtes, pēc kurām trusim vajadzētu būt gatavam un mīkstam.

Polenta. Katliņā uzvāra ūdeni. Lēnām ar koka karoti iemaisa polentu ūdenī. Svarīgi katliņu turēt uz mazas uguns (mums ir elektriskā plīts un izvēlos 3/4 kasrtuma līmeni no 9). Polentu vāra, nepārtraukti to maisot. Tiklīdz beidzas šķidrums, pievieno pienu un turpina vārīt. Ātri pagatavojamai polentai vajadzētu būt gatavai 5 – 7 minūtēs. Pirms noņem no uguns – vari pagaršot, vai gatava. Kad tas noticis, polentā iemaisa krēmsieru un pievieno sablendētus spinātus. Lai vēl gardāk – pievieno sarīvētu sieru. Visu kārtīgi samaisa. Polentu pasniedz ar gabaliņos sagrieztu trusi.

Griķu miltu pankūkas ar zemenēm (5 lielas pankūkas)

Processed with VSCOcam with c1 preset

120 g griķu milti
350 ml piena
2 lauku olas

“ievārījumam”:
250 g zemenes
4 dateles

Pienu sakuļ ar olām. Iemaisa griķu miltus. Ietaukotā pannā cep plānās pankūkas.
Šīs pankūkas var pildīt gan ar saldu, gan sāļu pildījumu. Šoreiz pildījumam izmantoju zemenes, kas sablendētas ar datelēm (saldumam).  Kā sāļo pildījumu var izmantot avokado ar zaļajiem zirnīšiem.

Jauno kartupeļu salāti ar paipalu oliņām un avokado (1 porcija)

Processed with VSCOcam with f2 preset

2 jaunie kartupeļi
1/2 avokado
4 paipalu oliņas
1 tējkarote labas olīveļļas vai pesto

Jaunos kartupelīšus un olas uzvāra. Kartupeļus agriež kubiņos, olas – uz pusēm. Avokado saspaida vai sagriež gabaliņos. Visu sajauc kopā ar olīveļļu vai pesto.

Truša gaļas un biešu bumbiņas (1 porcija)

Processed with VSCOcam with c1 preset

150 g maltas truša gaļas
1 biete
1/4 tējkarote svaigas timiāna lapiņas

Malto gaļu sajauc ar smalki sarīvētu bieti un timiāna lapiņām.
Sasilda krāsni 190 grādus siltu.
Uz cepamās pannas izklāj cepamo papīru, veido truša gaļas bumbiņas. Apslaka tās ar olīveļļu un liek krāsnī cepties 20 – 25 min. Pasniedz ar polentu vai svaigiem dārzeņiem.

Jaunie kartupeļi ar spinātu pesto (2 porcijas)

Processed with VSCOcam with f2 preset

500 g mazi jaunie kartupelīši
1 ēdamkarote kokosriekstu eļļas (vai olīveļļa / 2 tējkarotes sviesta)
šķipsniņa jūras sāls

“pesto”:
100 g spinātu
2 ēdamkarotes mandeles
1 ēdamkarote olīveļļa
*20 g Parmas siera, ja vēlas

Jaunos kartupelīšus kārtīgi nomazgā (nemizo). Apmaisa ar kokosriekstu eļļu, pievieno sāli un liek sakarsētā krāsnī 190 grādos cepties uz 25 – 30 min.
Kamēr kartupeļi cepas, pagatavo pesto – sablendē visas sastāvdaļas. Gatavos kartupelīšus pasniedz ar pesto.

Auzu pārslu putra ar aprikožu “ievārījumu” (1 porcija)

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ievārījumu bērna putrai pievienoju ļoti reti. Vasarā  – it nemaz. Tad taču ir tik daudz svaigu augļu un ogas, kuras izmantot ievārījuma vietā, nu kaut vai aprikozes :);

40 g auzu pārslu
300 ml govs vai rīsu / mandeļu piena
4 aprikozes
2 dateles

Auzu pārslas uzvāra pienā. Pasniedz ar aprikozēm, kas sablendētas ar datelēm.

Gurķu un tomātu kokteilis (1 porcija)

Processed with VSCOcam with c1 preset

3 gurķi
2 mazi dzeltenie tomāti (var arī sarkanos:)
1 ēdamkarote bezpiedevu jogurta (var izmantot arī kazas piena jogurtu)
2 piparmētras lapiņas
šķipsniņa jūras sāls
1/2 tējkarote sulas no citrona

Visas sastāvdaļas sagriež mazos gabaliņos un sablendē. Pasniedz kā zupu vai kā kokteili – ar slamiņu. Ja gatavo pieaugušajiem, droši pievieno baziliku un vairāk piparmētras, kā arī melnos piparus.

 

 

 

 

1 komentārs

  1. Avatar

    Paldies par lieliskām idejām :)

    Atbildēt

Trackbacks/Pingbacks

  1. Everta ēdienkarte nedēļai: jūlijs | Viens + Viens - […] Brokastis – auzu pārslu putra ar avenēm un kanēli Pusdienas – zaļumu plācenīši Vakariņas – biešu ņoki (recepte šeit)…
  2. Labākais izgudrojums pasaulē – putra! | Viens + Viens - […] pulveri Nevārītā auzu putra (jeb “overnight porridge” “Bounty” putra Auzu pārslu putra ar “aprikožu ievārījumu” Auzu pārslu putra ar…
  3. #Edvīnsēd – mazuļa ēdienkarte 10 mēnešu vecumā | Viens + Viens - […] Mencas – kāļu bumbiņas : https://viensplusviens.lv/2017/01/everts-ed-janvaris-2017/ Truša gaļas un biešu bumbiņas : https://viensplusviens.lv/2015/07/vasarigas-maltites-mazajiem/ […]

Komentē