Mazo pavāru meistarklase – kokteilis, dārzeņu čipsi, biešu brauniji

Mazo pavāru meistarklase – kokteilis, dārzeņu čipsi, biešu brauniji

Pagājušajā piektdienā man bija iespēja pabūt kopā ar pieciem 7 – 8 gadus veciem jauniešiem un kopīgiem spēkiem pagatavot 3 dažādus ēdienus. Man liels prieks par mūsu kopā pavadīto laiku, un ceru, ka arī viņus šīs divas stundas, kas paskrēja nepieklājīgā ātrumā, kaut nedaudz iedvesmoja.

7 – 8 veciem bērniem var piešķirt ļoti dažādus darbiņus:

  • sasvērt produktus;
  • rīvēt;
  • griezt;
  • mizot;
  • ietaukot formas;
  • blendēt, miksēt, maisīt, iesijāt miltus u.tml.;
  • izlasīt recepti;
  • izkausēt šokolādi;
    u.c.

DSC_0421 DSC_0425

Mēs gatavojām:

  • upeņu un banānu kokteili
  • dārzeņu čipsus
  • biešu braunijus

Upeņu – banānu kokteilis (1,5 l)

DSC_0455  DSC_0485

Kokteiļi (smūtiji) ir ļoti pateicīgi, lai tos gatavotu kopā ar bērnu. Mazais var palīdzēt gan sastāvdaļu sagatavošanā, gan blendēšanā. Kā arī – bērniem garšo!

5 banāni
500 g upenes
1 l mandeļu piena
5 ēdamkarotes mandeļu skaidiņu

Banānus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Upenēm nolasa kātiņus / lapiņas.
Visu liek blenderī un sablendē.

Dārzeņu čipsi

DSC_0447  DSC_0458

Aizliegtais našķis – čipsi… Izvēlējos recepti no www.lepetitpot.lv, jo bija aizdomas, ka bērni čipsu gatavošanu varētu novērēt atzinīgi. Lai palīdzētu, nepieciešams tikai mizojamais nazītis! Sajūsmu sagādāja arī olīveļļas izsmidzināšana (izmantojām Krētas extra virgin olīveļļu ar izsmidzinātāju) un rozā sāls uzkaisīšana uz dārzeņu strēmelītēm.

DSC_0460

DSC_0468 DSC_0472

saldie kartupeļi, burkāni vai citi dārzeņi pēc vēlmes
olīveļļa
rupjā jūras sāls (mēs izmantijām rozā Himalaju sāli)

Sasilda krāsni 160 grādus siltu.
Saldos kartupeļus un burkānus nomizo. Ar dārzeņu mizotāju veido plānas strēmeles.
Uz pannas izklāj cepamo papīru un izkārto dārzeņus. “Apšļaksta” ar olīveļļu un cep krāsnī 20 – 25 minūtes. Iesaku čipsus rūpīgi pieskatīt, jo tie var piedegt vienā acumirklī!

(Orģinālrecepte – www.lepetitpot.lv )

Biešu brauniji

Bietes desertā? Fuj!”. Tāda lielākoties bija bērnu reakcija izlasot recepti, kurā bietes tiek sajauktas kopā ar šokolādi. Tomēr mēģinājām un, kā jau es paredzēju, galu galā patika arī tiem, kam bietes – nu tā… Mazie atzina, ka galu galā bietes taču it nemaz nevar just!
Brauniju gatavošanā bērnus var iesaistīt dažādi – viens kausē šokolādi, viens iesmērē cepamo formu, cits tikmēr maisa mīklu utt.

DSC_0474 DSC_0476

DSC_0482

DSC_0491

 

500 g (4 – 5 gab.) bietes
100 g sviesta
200 g tumšā šokokāde
1 tējkarote vaniļas cukura
250 g cukura
3 olas
100 g kviešu milti
25 g kakao
1 tējkarote cepamā pulvera

Bietes nomizo, sarīvē un sablendē.
Ieslēdz cepeškrāsni un noregulē uz 180 grādiem.
Šokolādi sadala mazos kubiņos un kopā ar sviestu izkausē (bļodiņu liek uz karsta ūdens tvaika).
Šokolādes un sviesta masu sajauc ar bietēm. Pievieno olas, cukurus un visbeidzot iesijā miltus, cepamo pulveri un kakao.
Ietauko cepamo formu un ielej tajā mīklu. Cep 25 minūtes. Pirms ēšanas atdzesē.

Milzīgs paldies veikalam “Dabas Dobe”, kas mums nodrošināja bioloģiskus produktus gatavošanai! Pateicoties tiem, bērniem šī meistarklase bija bez maksas! (Izglītībai taču tādai būtu jābūt, ne?)

 

Dabas-dobe-logoJO_FRDay_CMYK_Master_Logo_A-2

 

Pamēģini arī tu!

 

6 komentāri

  1. Avatar

    Super! Kaut vairāk būtu šādu mammu un meistarklašu, kas praktiski izglītotu bērnus un radītu viņos interesi tādos pasākumos piedalīties!

    Ko Everts tajā laikā dara? :)

    Atbildēt
    • Laura

      Everts ciemojās pie tēta darbā :))

      Atbildēt
  2. Avatar

    Ļoti labi izskatās! Šādi varētu organizēt arī bērnu jubilejas ballītes – vēderi pilni pašu gatavotiem našķiem, un iegūtas zināšanas! Jauki!

    Atbildēt
    • Laura

      Jā, kad Everts paaugsies, viņa jubilejās noteikti kas tāds būs :)

      Atbildēt
  3. Avatar

    Sens jau šis raksts, bet tomēr.. pieņemu, ka biešu braunijam ir vārīta biete? Diez vai 25 min laikā paliktu mīksta biete cepenē…?

    Atbildēt

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mazo pavāru meistarklase – kokteilis, lavašu picas un raffaello | Viens + Viens - […] viensplusviens.lv/2015/07/mazo-pavaru-meistarklase viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarklase-2 […]
  2. Mazo pavāru meistarklase: melleņu limonāde, pildītas tortiljas un banānu – riekstu maize | Viens + Viens - […] viensplusviens.lv/2015/07/mazo-pavaru-meistarklase viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarklase-2 viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarkl… […]
  3. Mazo pavāru meistarklase: bumbieru kokteilis, lavaši, dzērveņu braunijs | Viens + Viens - […] viensplusviens.lv/2015/07/mazo-pavaru-meistarklase viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarklase-2 viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarkl… […]
  4. Bērni gatavo: ķirbju pīrāga kokteilis, grauzdētas dārza pupiņas un sapucētie āboli | Viens + Viens - […] Ieskats citās meistarklasēs: viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarklase-2 viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarkl… […]
  5. Bērni gatavo: brūkleņu kokteilis, Briseles kāpostu čipsi, zemesriekstu “roacky road” | Viens + Viens - […] Ieskats citās meistarklasēs: viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarklase-2 viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarkl… […]
  6. Mazo pavāru skoliņa: aktualitātes | Viens + Viens - […] Atskatu uz nodarbībām atradīsi blogā: šeit, šeit, šeit, šeit, šeit u.c. […]

Komentē