Bērni gatavo: brūkleņu kokteilis, Briseles kāpostu čipsi, zemesriekstu “rocky road”

Bērni gatavo: brūkleņu kokteilis, Briseles kāpostu čipsi, zemesriekstu “rocky road”

Kā jau minēju, esmu uzsākusi jaunu projektu – Mazo pavāru skoliņu, kuras ietvaros ar bērniem katrā nodarbībā iepazīsim 3 dažādus sezonālus produktus un, protams, tos pagatavosim. Skoliņas mērķis ir iepazīt sezonālu produktu labās īpašības un garšu.

Pavāru skoliņai divas grupas jau ir nokomplektētas, šobrīd brīvu vietu vairs nav. Tomēr centīšos atrast piemērotu laiku papildus nodarbībām, lai būtu iespēja piedalīties citiem mazajiem interesentiem.

Tā kā nodarbības katru reizi atšķirsies, neturēšu sveci zem pūra un ar padalīšos ar materiāliem, ja nu kādam uznāk iedvesma pašam ar bērniem sarīkot ko līdzīgu, vai varbūt izmantot kāda mājturības vai citā stundā…

BRŪKLENES. BRISELES KĀPOSTI. ZEMESRIEKSTI.

DSC_0482

Cowberry

 

BRŪKLENE – SALDI RŪGTAIS VITAMĪNS

Brūklenes aug mežā.
Cilvēki tās lieto uzturā gadsimtiem ilgi! Visvairāk tās lieto pasaules ziemeļu daļā (Kanādā, ASV, Zviedrijā, Somijā utt.)

Citur pasaulē brūklenes sauc par: lingonberry, tyttebaer, lingon, puolukka, keepmik utt.

Ja ēdīsi brūklenes būsi veselāks! Palīdz cīņā ar organisma saindēšanos, saaukstēšanos un citām slimībām. Ārstniecībā izmanto brūkleņu lapas un ogas.
Kaltētu brūkleņu pulveris aptur asiņošanu.
Brūklenes uzlabo ēstgribu.

BRŪKLEŅU KOKTEILIS (1 KOKTEILIS)

1 glāze mandeļu piena
1 nomizots un sasaldēts banāns
1 ābols
1 ēdamkarote brūkleņu pulvera*
1 ēdamkarote medus

Ābolu nomizo, izgriež serdi un sagriež mazos gabaliņos.
Banānu sagriež gabaliņos.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē.

*Var izmantot arī svaigas brūklenes, bet mēs šoreiz izmantojām “Absolūts ēd” brūkleņu pulveri.

BRISELES KĀPOSTI Brussel Sprouts blog

Sezonā no septembra līdz februārim.
Bagāti ar olbaltumvielām, minerālvielām, C vitamīnu.
Pusglāze Briseles kāpostu satur 80% no dienas C vitamīnu devas!

Pasaulē ir 110 dažādi Briseles kāpostu veidi.

Londonas Bankas eglītes lampiņas reiz ieslēdza izmantojot Briseles kāpostu enerģiju.
Kāds vīrs uzripināja kalna galā Briseles kāpostu izmantojot tikai savu degunu!

Kāds zviedrs 2008. gadā vienā minūtē apēda 31 Briseles kāpostu. Tas ir pasaules rekords!

brussels-sprouts-christmas-tree-0

Lielākais Briseles kāposts pasaulē svēra 8,3 kilogramus.
Briseles kāposti savu nosaukumu ieguvuši tādēl, ka ir aizdomas, ka tieši Brisele Beļģijā ir pirmā vieta, kur tie sāka augt.
Birseles kāpostus ēd: ceptus, vārītus, sautētus. Zupās, sacepumos, pie pastas (makaroniem), salātos. No tiem var gatavot čipsus!

BRISELES KĀPOSTU ČIPSI

300 g Briseles kāposti
jūras sāls
olīveļļa

Sasilda krāsni 175 grādus siltu.
Briseles kāpostiem nogriež kātiņu. Kāpostu sadala mazās lapiņās.
Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru. Izkārto mazās lapiņas.
Apslaka olīveļļu un apber ar sāli. Liek cepties uz 10 minūtēm (pieskati, lai nepiedeg!)
Kad gatavi, var pievienot zupām, salātiem vai pasniegt ar kādu mērcīti un ēst tāpat.

DSC_0494

ZEMESRIEKSTI Peanut-Drawing

Zemesriekstu dzimtene ir Dienvidamerika. Tur tie aug jau vismaz 3500 gadu!
Zemesrieksti ir ļoti barojoši.
Patiesībā zemesrieksti ir pākšaugi nevis rieksti. Tie aug pākstīs.
Vislielākā zemesriekstu raža ir ASV, Brazīlijā, Argentīnā un Ķīnā.

Vidējais amerikānietis gadā apēd gandrīz 3 kg zemesriekstu vai zemesriekstu sviesta.
Pasaulē garākais zemesrieksts bija 10 cm garš.
Zemesriekstus mēdz saukt arī par mērkaķu riekstiem, zāles riekstiem u.c.

No zemesriekstiem var iegūt eļļu, ko izmanto gan skaistumkopšanā, gan kulinārijā.
Zemesriekstus var ēst svaigus un grauzdētus.
No zemesriekstiem gatavo zemesriekstu sviestu, tos var iecept kūkās un mafinos, bet var arī likt pat zupās, salātos, kokteiļos un gaļas ēdienos. Zemesriekstus ļoti biež izmanto dažādu šokolādes batoniņu gatavošanā.

ZEMESRIEKSTU “ROCKY ROAD”

DSC_0490  DSC_0500

300 g īriss
125 grami zemesriekstu sviesta
115 grami sviesta
½ tējkarote vaniļas ekstrakta
šķipsniņa sāls
200 g marshmallow zefīri
100 grami sālītu zemesriekstu

Cepamajā formā ieklāj cepamo papīru.
Karstā ūdens peldē izkausē īrisu, zemesriekstu sviestu un sviestu. Apmaisi.
Pievieno vaniļas ekstraktu, šķipsniņu sāls, marshmallow un pusi no zemesriekstiem.  Samaisa.
Masu ielej formā. Pa virsu kārto atlikušos zemesriekstus.
Liec saldētavā uz stundu.
Kad gatavs, sadali mazos kvardrātiņos.

Recepte: www.tasteandtellblog.com

P.S. Mēs laikam pievienojam par daudz marshmallow, bet garšīgi bija ļoti… :))

 

 

Trackbacks/Pingbacks

  1. Everta ēdienkarte nedēļai: oktobris | Viens + Viens - […] uz uzkodām, kā vienmēr, izmantojam sezonālus produktus – ēdam ābolus, granātābolus, briseles kāpostu čipsus, dzērvenes […]

Komentē