Bērni gatavo: ķirbju pīrāga kokteilis, grauzdētas dārza pupiņas un sapucētie āboli

Bērni gatavo: ķirbju pīrāga kokteilis, grauzdētas dārza pupiņas un sapucētie āboli

Esmu uzsākusi jaunu projektu – Mazo pavāru skoliņu, kuras ietvaros ar bērniem katrā nodarbībā iepazīsim 3 dažādus sezonālus produktus un, protams, tos pagatavosim. Skoliņas mērķis ir iepazīt dažādus produktus, iepazīstot to labās īpašības un garšu.

Pavāru skoliņai divas grupas jau ir nokomplektētas, šobrīd brīvu vietu vairs nav. Tomēr centīšos atrast piemērotu laiku papildus nodarbībām, lai būtu iespēja piedalīties citiem mazajiem interesentiem.

Tā kā nodarbības katru reizi atšķirsies, neturēšu sveci zem pūra un ar padalīšos ar materiāliem, ja nu kādam uznāk iedvesma pašam ar bērniem sarīkot ko līdzīgu, vai varbūt izmantot kāda mājturības vai citā stundā.. :).

ĶIRBIS – RUDENS DĀRZA KARALIS  pumpkin-drawing1

 

Ķirbis ir OGA!

Ķirbji var būt oranži, zaļi, dzelteni vai pat sarkani un balti.

Lielākais ķirbis pasaulē svēra vairāk kā 800 kilogramus.

Smagākais ķirbju pīrāgs pasaulē svēra 900 kilogramus.

Ķirbi izmanto Helovīnu dekorācijām.

90% no ķirbja sastāva ir ūdens.

Ķirbis IR veselīgs! Ķirbis stiprina imunsistēmu, uzlabo ādas izskatu, samazina risku saslimt ar dažādām slimībām.Ķirbja sēkiņas var palīdzēt uzlabot garstāvokli.

cover_biggest_pumpkins-dd

Ķirbi ēd: zupās, salātos, siltajos un saldajos ēdienos.
No ķirbja var ēst – mizas, mīkstumu, sēklas un ziedus.
Ķirbi var cept, vārīt, sautēt, no tā var spiest sulu, pagatavot sukādes.
Ķirbis bieži ir pirmais “dārzenis”, ko dod nogaršot bēbīšiem.

ĶIRBJU PĪRĀGA KOKTEILIS (1 kokteilis)

DSC_0256 2   DSC_0273 2

1 glāze mandeļu piena
4 ēdamkarotes ķirbju biezenis (ķirbi sagriež kubiņos, sasautē un sablendē)
1 nomizots un sasaldēts banāns
4 ēdamkarotes auzu pārslu
2 ēdamkarotes krēmsiera
šķipsniņa kanēļa
1 sasmalcināts cepums
DSC_0283 2
Visas sastāvdaļas, izņemot cepumu,  liek blenderī un sablendē.
Kokteili pasniedz ar cepuma drumstalām.

BAGĀTĪGĀS DĀRZA PUPIŅAS

Dry beans

Pupas bija pirmie cilvēku audzētie augi.

Pareizi uzglabājot, sausas pupiņas var uzglabāt pat 30 gadus!

Žāvētas / kaltētas  pupiņas pirms gatavošanas izmērcē ūswnī 5 – 6 stundas.

Ja ēdīsi pupiņas, būs mazāka iespēja saslimt ar sirds slmībām, vēzi un cukura diabētu.

Pupiņas ir veselīgas gremošanai, palīdz saglabāt veselīgu ķermeņa formu.

Veģetārieši pupiņas (un citus pākšaugus) ēd gaļas vietā.

Pupiņas jālieto mazos daudzumos.

Var gadīties, ka organisms pret pupiņām ir jūtīgs, tad jāmēģina pagaršot citi pākšaugi (lēcas, zirņi).

Pupiņas var: vārīt, sautēt, konservēt, sasaldēt.

Pupiņas ēd: zupās, sautējumos, salātos, pastētēs utt.

No pupiņām var pagatavot pat veģetāros burgerus!

GRAUZDĒTAS PUPIŅAS

DSC_0259 2

dārza pupiņas (cik vēlies)
olīveļļa
rīvēts (Parmas) siers
jūras sāls, pipari

  1. Kaltētas pupiņas ieliec ūdenī un atstāj 5 – 8 stundas. Nokās. Liec katliņā tīrā ūdenī un vāri, kamēr gatavas (1 -2 stundas).
  2. Pupiņas uzvāra un kārtīgi nosusina. Pirms cepšanas tām jābūt ļoti sausām.
  3. Sasilda krāsni 220 grādus siltu.
  4. Pupiņas apslaka ar olīveļļu, pieber sāli, piparus un sieru. Cep 25 – 30 minūtes.
    Pupiņas ēd tāpat vai pievieno salātiem.

VESELĪGAIS ĀBOLS 

Ja ēdīsi ābolus: tev būs baltāki zobi, būs veselīgs un tīrs organisms, tu mazāk slimosi.

Pasaulē ir ap 8000 ābolu šķirnēm.

Ābols var būt mazs kā zirnis un liels kā ķirbis.

Cilvēki ābolus ēd jau vismaz 8500 gadus.

Lielākais ābols pasaulē 2005. gadā izauga Japānā. Tas svēra 1,8 kilogramus!

Ābolus ēd: svaigus, kaltētus, salātos, kūkās, pīrāgos.

No āboliem var spiest sulu, gatavot ievārījumu, sukādes un čipsus.

Ābolus var izmantot arī kosmētikā.

fruit_1b   lan10-30-05h

UZPUCĒTIE ĀBOLI

(recepte aizgūta no žurnāla “Četras Sezonas” oktobra numura)

veseli āboli
tumšā vai baltā šokolāde
dekoriem:

  • sakapāti rieksti
  • kokosriekstu skaidiņas
  • magoņu sēkliņas
  • šokolādes skaidiņas

kociņi, uz kuriem uzspraust ābolus

DSC_0265 1  DSC_0269 1

  1. Bērni sadala šokolādi kubiņos un to izkausē karstā ūdens peldē (kā viņiem patīk šis darbiņš!)
  2. Ābolus uzdur uz kociņa un iemērc šokolādē.
  3. Apkaisa ar dekoriem un ļauj šokolādei izžūt. Lai tas notiktu ātrāk, ābolus var ielikt ledusskapī.

Bioloģiskus produktus izvēlējāmies veikalā  “Dabas Dobe”.

 

Dabas-dobe-logo

Ieskats citās meistarklasēs:
viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarklase-2
viensplusviens.lv/2015/08/mazo-pavaru-meistarklase-kokteilis-lavasu-picas-un-raffaello
viensplusviens.lv/2015/09/mazo-pavaru-meistarklase-mellenu-limonade-pilditas-tortiljas-un-bananu-riekstu-maize/
viensplusviens.lv/2015/09/mazo-pavaru-meistarklase-bumbieru-kokteilis-lavasi-dzervenu-braunijs/

 

 

 

 

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bērni gatavo: brūkleņu kokteilis, Briseles kāpostu čipsi, zemesriekstu “roacky road” | Viens + Viens - […] jau minēju, esmu uzsākusi jaunu projektu – Mazo pavāru skoliņu, kuras ietvaros ar bērniem katrā nodarbībā iepazīsim 3 dažādus…

Komentē