Dažādie plācenīši

Dažādie plācenīši

Manuprāt, plācenīši ir ideāls veids, kā piedāvāt bērnam dažādus graudaugus, pākšaugus, dārzeņus un zaļumus. Un tos apēst ir vienkārši pat vismazākajiem ēdājiem, kuri nemāk rīkoties ar nazi un dakšiņu.

Šodien pagatavoju divu veidu plācenīšus, bet drīzumā noteikti būs papildinājums (plānā tos pagatavot arī bez olām) :) Mazajam parasti pasniedzu ar bezpiedevu jogurtu (tiem, kas nevar ēst piena produktus – ir arī kazas piena jogurts), bet pieaugušajiem – pārslaku ar svaigu citrona sulu vai kādu pikantu mērcīti.

Zaļumu plācenīši (recepte te)

Miežu bulgura un puķkāposta plācenīši ( 8 gab.)

DSC_0361 1

50 g miežu bulgura (var iegādāties veikalā “Dabas stacija”. Vari izmantot arī citu bulgura veidu)
50 g sarīvēta puķkāposta
1 lauku ola
2 ēdamkarotes pilngraudu kviešu milti
1 ēdamkarote ķimenes

Bulguru uzvāra. Visas sastāvdaļas sajauc un cep sakarsētā pannā no abām pusēm.

Bulgura un burkānu plācenīši (8 – 10 gab.)

70 g bulgura
1 sarīvēts burkāns
ēdamkarote sīki sakapātas dilles
1 ola
2 ēdamkarotes griķu (vai citi) milti

Bulguru uzvāra. Sajauc ar burkānu, dillēm, olu un miltiem. Cep sakarsētā pannā vai cepeškrāsnī 190 grādos, 10 minūtes (uz cepamā papīra).

Prosas – kale (vai spinātu) plācenīši (10 – 12 gab.)

Processed with VSCOcam with c1 preset

70 g prosas
2 olas
2 lielas kale vai spinātu lapas, ļoti sīki sakapātas (lai nav iespējams izlasīt ārā kale gabaliņus:D)
2 ēdamkarotes rīvmaizes (to var pagatavot pats, sablenderējot sakaltušu maizi)
dažas timiāna lapiņas
olīveļļa vai kokosriekstu eļļa
ja vēlies – sāls un pipari

Prosu uzvāra. Kad gatava, sajauc visas sastāvdaļas kopā un cep no abām pusēm 1 – 2 minūtes. Šie plācenīši ļoti labi garšo cepti kokosriekstu eļļā.

*Kale vietā var izmantot arī spinātus vai rīvētu brokoli, puķkāpostu.

Griķu, polentas un cukini plācenīši (10 – 12 gab.)

70 g griķi (iesaku Z/S “Eicēni griķus)
1 cukini, sarīvēts
1 ola
30 g polenta
brokoļu dīgsti (var arī iztikt)
olīveļļa vai kokosriekstu eļļa
ja vēlies – sāls un pipari

Griķus uzvāra. Kad gatavi, sajauc visas sastāvdaļas kopā un cep no abām pusēm 1 – 2 minūtes.

Maltās gaļas un bulgura plācenīši (8 gab.)

50 g liellopa vai truša maltā gaļa
50 g bulgura
30 g polentas
1 ola
dīgsti, sīki sakapāti

Uz pannas apcep liellopa gaļu. Kamēr cepas, uzvāra bulguru. Kad bulgurs un gaļa gatavi, sajauc kopā ar polentu (vai miltiem), olu un dažādiem dīgstiem. Cep!

Biezpiena plācenīši ar saulē kaltētiem tomātiem (10 gab.)

100 g pilnpiena biezpiena
3 lieli saulē kaltēti tomāti, sagriezti mazos gabaliņos
1 ola
1,5 ēdamkarote pilngraudu kviešu milti (vai griķu milti)

Biezpienu sajauc ar saulē kaltētiem tomātiem, olu un miltiem. Cep no abām pusēm 2 minūtes.

19 komentāri

  1. Avatar

    Jāievieš ēdienkartē polenta. :) Varbūt to var aizstāt ar ko citu, kamēr polent tiks iegādāta? Un kalē kāposts ar nav ikdienas veikalu plauktos atrodams. Tam ir kāda alternatīva?
    Paldies par receptēm! :)

    Atbildēt
    • Laura

      par kale rakstīju, var klāt spinātus likt :) polentas vietā var arī vienkārši miltus!

      Atbildēt
  2. Avatar

    Paldies par receptēm!
    Polentu klāt ber nevārītu?

    Atbildēt
  3. Avatar

    Griķu, polentas, cukinī plācenīši noteikti jāizmēģina, jo manam Kārlim griķi garšo, tad ceru, ka šādi arī garšotu! Paldies! ;)

    Atbildēt
    • Avatar

      Izmēģināju dziļu improvizāciju no tā kas bija mājās: griķi, 1/2 cukini, saldais kartupelis, ola, griķu milti, garšvielas. Ļoti garšoja. Mazais apēda 3 plācenīšus :) tas ir diezgan labi priekš viņa :))

      Atbildēt
      • Laura

        Super! Nākamreiz pamēģini pielikt kādu citu dārzeni :))

        Atbildēt
  4. Avatar

    Arī iedvesmota šodien tapa plācenīši:kuskus,spināti,polenta un ola,ēda ar bezpiedevu jogurtu…garšīgi!Mazā ēda ,kaut gan kuskusu pirms tam neēda!

    Atbildēt
  5. Avatar

    Mums tapa plācenīši no bulgura + svaigo zaļumu izlases, t.i., nātres, skābenes un pieneņlapas + sakaltusī Svētes baltmaizīte tika sablenderēta un izmantota kā rīvmaize. Mums garšoja!

    Atbildēt
  6. Avatar

    P.S. Eksperimentam nākamreiz domāju pievienot sablenderētas saulespuķu sēkliņas :-)

    Atbildēt
  7. Avatar

    Sveika! vēlējos jautāt, vai ar vājpiena biezpienu arī var taisīt vai pilnpiena biezpienam ir kas īpašāks?:)

    Atbildēt
  8. Avatar

    Šie izskatās dikti labi un garšīgi, bet kā lai to oliņu aizstāj, lūdzu? Varbūt ir kāda ideja vai pieredze?

    Atbildēt

Trackbacks/Pingbacks

  1. Everts ēd: brokastis! | Viens + Viens - […] Plācenīšu pagatavošana prasa nedaudz ilgāku laiku, taču tāpat sanāk iekļauties tikai 15 minūtēs. Brokastīm vispiemērotākie šķiet klasiski biezpiena plācenīši,…
  2. Everta ēdienkarte nedēļai: aprīlis | Viens + Viens - […] pienā vārīta rīsu putra (V) Uzkoda – 2 “Mogli” smūtiji Pusdienas – prosas plācenīši Launags – nav Vakariņas –…
  3. Everta ēdienkarte nedēļai: augusts | Viens + Viens - […] – omlete ar zaļajiem zirnīšiem Pusdienas – bulgura un burkānu plācenīši (recepte šeit) Vakariņas – tomātu […]
  4. Ātrās receptes bērniem (svaigi.lv konkursa apkopojums) | Viens + Viens - […] Bulgura plācenīšu recepte https://viensplusviens.lv/2015/10/pavasarigie-placenisi/ […]

Atbildēt uz Gunita Barisa Atcelt atbildi