Bērni gatavo: pastinaku čipsi, saldo kartupeļu “french toast” un neceptie auzu cepumi

Bērni gatavo: pastinaku čipsi, saldo kartupeļu “french toast” un neceptie auzu cepumi

Pagājušajā nodarbībā ar mazajiem pavāru skoliņas dalībniekiem iepazinām 3 novembrim rakturīgus produktus – pastinakus, saldo kartupeli un auzu pārslas. Lai gan saldo kartupeli un auzu pārslas mēs veikalos varam iegādāties visa gada garumā, piekritīsiet, ka tie it īpaši iederas rudenīgi satīgos ēdienos. Nedaudz iepazīstoties ar katru no produktiem, protams, tos pagatavojām. Lūk, 3 receptes.

PASTINAKU ČIPSI

DSC_0040

pastinaki (cik vēlies)
olīveļļa
sāls

Pastinakos nomizo. Pēc tam ar mizojamo nazīti samizo visu pastinaku, lai veidojas garas, plānas loksnes.
Sasilda krāsni 160 grādus siltu.
Pastinakus brīvi izkārto uz cepamā papīra, apslaka ar olīveļļu (ideāli, ja izmanto olīveļļu ar izsmidzinātāju), jo bērniem ar to būs viegli darboties. Pastinakus pārkaisa ar šķipsniņu sāls un cep 20 – 25 minūtes. Noteikti pieskati visu cepšanas laiku, lai nepiedeg! Kādā krāsnī čipsi būs gatavi ātrāk, citā – cepsies ilgāk. 

SALDO KARTUPEĻU “FRENCH TOAST”

DSC_0103

“French toast” ir klasisks brokastu ēdiens. Vienkāršākā valodā – olā izmērcētas un ceptas maizītes. Mēs pagatavojām savu versiju izmantojot saldo kartupeli.

4 – 6 graudu maizes šķēles

1/2 saldā kartupeļa
2 ēdamkarotes sviesta
2 olas
150 ml piena
1 tējkarote kļavu lapu sīrupa
šķipsniņa kanēļa

Saldo kartupeli sarīvē vai sagriež mazos gabaliņos. Katliņā izkausē karoti siesta, pievieno saldo kartupeli un uz vidējas uguns sautē, kamēr tas ir mīksts. Noņem no uguns un sablendē biezenī.
Olas, pienu un garšvielas sakul ar dakšiņu. Pievieno saldo kartupeļu biezeni, kļavu lapu sīrupu un samaisi.
Maizi iemērc šķidrajā masā uz 1 min.
Pannā sakarsē sviestu un cep maizes no abām pusēm.
Pasniedz ar sakultu saldo krējumu, kļavu lapu sīrupu, kādu ievārījumu vai augļiem / ogām.

NECEPTIE AUZU CEPUMI

(Piedodiet, šim bilde nav. Ar katru reizi arvien mazāk laika atliek bildēšanai ;)).

Ir reizes, kad gribas pagatavot ko gardu, bet cepeškrāsns nav pieejama. Šie cepumi būs labs risinājums, jo tie nav jācep!!

80 g brūnā cukura
8 ēdamkarotes sviesta
2 ēdamakarotes kakao
250 ml piena
270 grami ātri vārāmo auzu pārslu
1 glāze sīki sakapātu valriekstu
1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta

Cukuru, sviestu, kakao un pienu katliņā uzvāra. Vāra, kamēr cukurs ir izkusis.
Noņem no uguns, pievieno auzu pārslas, riekstus un vaniļas ekstraktu.
Masai ļauj nedaudz atdzist un ar karoti veido cepumus. Tos kārto uz cepamā papīra.
Ļauj sacietēt apmēram 20 minūtes, vai arī ievieto ledusskapī – tur tie sacietēs ātrāk. 

Recepte tapusi iedvesmojoties no food.com

Pavāru skoliņā, kā ierasts, izmantojām ekoveikala “Dabas Dobe” bioloģiskos produktus. Man ir svarīgi, ka gatavošanā izmantojam pēc iespējas dabīgāku un tīrāku produkciju.

Dabas-dobe-logo-2

PARAKSTIES PAR PĀRTIKAS IZGLĪTĪBU SKOLĀS!
www.change.org/p/jamie-oliver-needs-your-help-fighting-for-food-education-foodrevolutionday

JO_FRDay_CMYK_Master_Logo_A-2-2

 

 

Trackbacks/Pingbacks

  1. Brokastu idejas bērniem | Viens + Viens - […] “French toast” ir olā izmērcēta un cepta maizīte. Var būt salda vai sāļa. Gatavojot “french toast” bērniem parasti izmantoju…

Komentē