Mana pirmā frikadeļu zupa

Mana pirmā frikadeļu zupa

Man ļoti patīk gatavot ēst, bet bieži vien attopos, ka neesmu gatavojusi latviešu virtuves klasiku – vienreiz tā bija skābu kāpostu zupa, vēl kādu reizi – kartupeļu biezenis ar koteltītēm, bet šoreiz tā ir frikadeļu zupa! Laikam tāpēc, ka šie ir ēdieni, ko man bieži gatavoja mamma un vecmāmiņa, un uzsākot patstāvīgu dzīvi, es gribēju no tiem “atpūsties”. Nu tas laiks ir pagājis, un es vēlos tos gatavot!

Es nebūtu es, ja neizmainītu oriģinālrecepti un nepārveidotu to pēc savas gaumes. Lūk, mana pirmā frikadeļu zupa!

4 selerijas kāti
1 iepakojums tomāti gabaliņos savā sulā
1 iepakojums konservētu sarkano pupiņu
2 lieli vai 4 mazi burkāni
4 lieli kartupeļi
2 ķiploka daiviņas
2 l dārzeņu / vistas / liellopa gaļas buljona (forši, ja pašu vārīts, bet šoreiz noslinkoju un izmantoju bio liellopa gaļas buljona kubiņu)

dilles, lociņi vai pētersīļi – sīki sakapāti

frikadelēm:
250 g maltas cūkgaļas
250 g maltas teļa gaļas
(vari izmantot arī 500g viena veida gaļu)
5 rudzu sausmaizītes (izmantoju finn crisp. Vari izmantot arī sablendētu kaltētu rupjmaizi vai baltmaizes sausiņus)
1 maza ola
1 tējkarote svaigu vai kaltētu timiāna lapiņu

Selerijas kātus nomizo un sagriež kubiņos. Ķiploka daiviņas nomizo. Burkānus un kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos.
Katliņā sakarsē olīveļļu. Pievieno selerijas kātu, ķiploka daiviņas un burkānus. Apcep 3 minūtes.
Pievieno tomātus un karstu buljonu. Vāri apmēram 15 minūtes, kamēr visi dārzeņi gandrīz  gatavi, bet ir vēl nedaudz kraukškīgi (pārvārīti dārzeņi zupā nav forši..Ņem vērā, ka zupu visticamāk vēl sildīsi, ja kaut kas paliks pāri!).
Kamēr dārzeņi vārās, gatavo frikadeles. Abus gaļas veidus samīci kopā. Pievieno 1 olu, timiānu, sāli un piparus pēc garšas, kā arī sīki sasmalcinātas rudzu sausmaizītes. Visu kārtīgi samīci un veido frikadeles.
Zupai, kas 15 minūtes vārījusies, pievieno pupiņas (pirms tam obligāt noskalo tekošā ūdenī) un frikadeles. Vāri, kamēr frikadeles ir gatavas jeb tās uzpeld zupas virspusē. Zupa gatava! Pasniedz ar svaigiem, sakapātiem zaļumiem.

Komentē