5 ziemas biezenīši mazulim

5 ziemas biezenīši mazulim

Esmu jau teikusi, ka, uzsākot piebarošanu, ar biezenīšu gatavošanu Evertam neaizrāvos, jo izvēlējāmies Bērna vadītas ēšanas pieeju (vairāk lasi: viensplusviens.lv/2015/03/everts-ed/). Tomēr tas nenozīmē, kas es tos noliedzu vispār! Nebūt ne!

Visus šos biezenīšus mazam bērniņam piebarošanas sākumā var dot nogaršot atsevišķi, bet lielākiem mazuļiem tos var pievienot makaroniem, rīsiem, putrām un citiem graudaugiem vai kā piedevu pie gaļas vai zivs! Biezenīšus var izmantot kā mērcīti, kur pamērcēt svaigu dārzeņu stienīšus, maizes standziņas u.tml.

Mazuļiem, kas jau lieto piena produktus, biezenīšu krēmīgumam var pievienot nedaudz saldo krējumu, bezpiedevu jogurtu vai piciņu sviesta, rīvētu cieto sieru.

Biezenīši nav tikai mazuļu ēdiens. Arī pieaugušie tos var izmantot kā piedevas. Sāļajiem biezenīšiem papildus var pievienot saldo krējumu, sāli, citas vēlamās garšvielas. Saldos, savukārt, var “pārvērst” par kokteiļiem jeb “smūtijiem”. Pielej nedaudz auzu, rīsu, mandeļu vai kādu citu pienu un izdzer! :)

Droši var gatavot lielākos daudzumos un sasaldēt mazās porcijās!

Biešu – ābolu – apelsīnu biezenis
230 grami
IMG_6803

100 g nomizotas bietes, sagrieztas gabaliņos
100 g āboli, sagriezti gabaliņos (ja bio – ar visu mizu)
1 ēdamkarote apelsīna sulas (no svaiga apelsīna)
30 ml ūdens
šķipsniņa svaigu vai kaltētu timiāna lapiņu

Bietes un ābolus uzvāra (vai tvaicē).
Sablendē kopā ar ūdeni, timiānu un apelsīnu sulu.

Saldā kartupeļa – pupiņu biezenis
140 grami
IMG_6792

130 g nomizota saldā kartupeļa
50 g vārītu (vai konservētu un noskalotu) balto pupiņu
50 ml ūdens
šķipsniņa kaltētu vai svaigu timiāna lapiņu
1/2 tējkarote olīveļļas

Saldo kartupeli sagriež mazos kubiņos un  uzvāra (apmēram 10 min).
Pievieno pupiņas un timiānu. Sablendē kopā ar ūdeni un olīveļļi.

Ābolu – rabarberu – banānu biezenis
250 grami
IMG_6794

170 g gabaliņos sagrieztu ābolu (ja izmanto bio ābolus – gatavo ar visu mizu)
30 g gabaliņos sagrieztu rabarberu (saldēti un atlaidināti vai svaigi)
1 tējkarote olīveļļas
1 mazs (apm. 70 g) banāna
1 ēdamkarote saldā krējuma vai bezpiedevu jogurta (ja mazais nelieto piena produktus, nav obligāti!)
*var pievienot arī šķipsniņu kanēļa
* saldētus rabarberus šobrīd var nopirkt dažādos ekoveikalos un Rimi “Klēts” nodaļās, veikalā “Stockmann”.

Sasilda krāsni 180 grādus siltu.
Ābolu un rabarberu gabaliņus apslaka ar eļļu. Liec krāsnī cepties uz 15 min.
Banānu sagriež gabaliņos un sablendē kopā ar ābolu, rabarberu, kanēli un jogurtu / saldo krējumu.

Kartupeļu – paprikas biezenis
150 grami
IMG_6798

100 g kartupeļu (ja izmanti bio kartupeļus, var ar visu mizu)
50 g sarkanā paprika
1 ēdamkarote kreses (dīgsti)
50 ml ūdens
1/2 tējkarote olīveļļas

Kartupeļus un papriku sagriež mazos gabaliņos un uzvāra.
Nokās. Pievieno dīgstus, ūdeni, olīveļļu un sablendē.

Upeņu – banānu – avokado biezenis
270 grami
IMG_6809

100 g upenes (saldētas un atlaidinātas)
1 nomizots banāns (70 grami)
mīksts avokado (70 grami)
30 ml ūdens
*Ja nav savu upeņu krājumu, tad saldētas šobrīd var nopirkt dažādos ekoveikalos un Rimi “Klēts” nodaļās.

Visas sastāvdaļas sablendē.

 

Komentē