Labākais izgudrojums pasaulē – putra!

Labākais izgudrojums pasaulē – putra!

To, ka putra ir labākais izgudrojums pasaulē neizdomāju es. Šādu secinājumu izdarījis DNS pētnieks Alisteirs Mofats (Alistair Moffat). Putra tika “izgudrota” līdz ar lauksaimniecības rašanos, kas nomainīja līdz tam zināmo mednieku – vācēju sabiedrības modeli. Pateicoties lauksaimniecībai cilvēki sāka audzēt graudus un drīz vien tapa arī pirmās putras.

Kāpēc var uzskatīt, ka putra mainīja pasauli? Līdz tāda eksistēja, sievietes bērniņus zīdīja līdz pat 4 – 5 gadiem, jo mazuļu piena zobi nebija piemēroti mednieku – vācēju sabiedrības pārtikai. Putras izgudrošana zīdīšanas laiku pamatīgi saīsināja, tāpat tas samazināja vecuma starpību starp brāļiem un māsām, jo zīdot bērniņu bieži ir grūtāk ieņemt nākamo.

Lai kādi būtu vēsturiskie stāsti par putrām, fakts paliek fakts – putras ēdam joprojām. Laika gaitā tās, protams, ir pamatīgi mainījušās. Cik daudz un dažādu putru mūsdienu pasaule pazīst šobrīd! Kvinojas, prosas, auzu, griķu, mannā, rīsu, kukurūzas…ātri vārāmās un pilngraudu utt. Veselīgākas un ne tik..

PUTRAS MAZULIM

Evertu ar putrām nesteidzu iepazīstināt. Arī ģimenes ārste mums rekomendēja piebarošanu sākt ar dārzeņiem, kādu augli, ar putrām nemudināja steigties. Jāņem vērā, ka viņš bija labi paēdis bērns un piebarošana līdz 8 mēnešu vecumam vispār nebija aktuāla. Pēc tam – pamazām, bet ne ar putrām. Putras viņa ēdienkartē sāku ieviest tad, kad pamazām beidzām zīdīšanu.

Sāku nevis ar “bēbīšu paciņ – putrām”, bet normāliem graudaugiem. Piemēram, auzu pārslām. Pilngraudu auzu pārslas samalu smalkāk un vārīju uz ūdens bāzes, reizēm tās pasniedzot pievienoju savu pienu, iesākumā neko vairāk. Augļus un ogas devu ēst atsevišķi, nevis pievienoju tos putrām. Par ievārījumu sākumā vispār nevarēja būt ne runas :). Pirmajos piebarošanas mēnešos mēdzu pagatavot arī rīsu un polentas putras. Šobrīd esmu zinošāka un saprotu, ka polentas putra nav tā pati vērtīgākā no putrām. Bet man tā šķita piemērota mazajam tieši maigās garšas dēļ.

Pēc gada vecuma ar putrām jau sāku vairāk eksperimentēt. Mūsu ēdienkartē bija (un ir joprojām) :

  • pilngraudu auzu pārslu putra;
  • rīsu putra;
  • griķu putra;
  • prosas putra;
  • kukurūzas putra / polenta;
  • miežu putra;
  • pilngraudu kuskusa putra;
  • dažādu graudu maisījumi.

Labi, ja vienu reizi esmu uzvārījusi mannā putru, un tikai tāpēc, ka pašai sakārojās bērnības klasika, kas, kā izrādās, arī nav īpaši vērtīga putra. Pamēģināju arī kvinojas putru, bet sapratu, ka par agru, jo parādījās alerģiska reakcija (vairs tāda nav).

Izvēloties graudus putrai:

  • pievēršu uzmanību to izcelsmei ( cenšos izvēlēties bioloģiskos graudaugus)
  • priekšroku dodu pilngraudiem;
  • neiegādājos ātri vārāmās putras (izņēmums ir ceļojumi);
  • izvēlos graudus / putras bez piedevām.

SĀĻĀS PUTRAS

DSC_0393-681x1024

Putras var pasniegt ne tikai ar ievārījumu, kā bērni to ir pieraduši redzēt. Manuprāt, ir svarīgi jau no pirmajām piebarošanas reizēm parādīt bērnam, ka putra nav saldais ēdiens. Mannā putra ar zemeņu zapti laukos pie omes – lai notiek! Bet šī kombinācija vairāk tiek uzskatīta par desertu, nejau uzturvielām bagātām brokastīm.

Kā sāļo putru bāzi izvēlos:

  • griķus / griķu pārslas;
  • prosu / prosas pārslas;
  • miežus / miežu pārslas;
  • polentu  kukurūzas pārslas;
  • pilngraudu kuskusu;
  • graudaugu pārslu maisījumus (4 graudu / 5 graudu / 7 graudu);
  • kvinoju (ne bērnam).

Sāļās putras vāru uz ūdens bāzes. Papildus (govs) pienu pievienoju tikai polentai.

Kā piedevas pievienoju : 

  • mīkstu avokado;
  • sīki sarīvētus dārzeņus – burkānus, ķirbi, kāli, bietes, pastinaku. Tos pievieno īsi pirms putras vārīšanās beigām. Var arī svaigus;
  • apgrauzdētas saulespuķu un ķirbju sēkliņas;
  • riekstus;
  • apceptus brūnos šampinjonus;
  • kale kāpostu vai spinātus (svaigus sev, bērnam pievienoju tos īsi pirms putras vārīšanās beigām, lai lapiņas nedaudz pasautējas);
  • dīgstus;
  • bez čaumalas vārītu olu ar zaļumiem (“poached egg”);
  • var pievienot arī mīksto kazas sieru (lieliski garšo kopā ar vārītām bietēm pie prosas putras);
  • svaigu, sīki sagrieztu papriku, tomātu utt.;
  • humusu vai gvakamoli;
  • piciņu sviesta vai kokosriekstu eļļas;
  • maziem bērniem labs variants piedevām ir dārzeņu biezeņi;
  • ja putra vārīta uz ūdens bāzes, pasniedzot var pievienot bezpiedevu jogurtu, grieķu jogurtu vai krējumu;
  • dārzeņu pulverus (“Absolūts ēd”)
  • utt.
SALDĀS PUTRAS

Processed with VSCOcam with f2 preset



Kā saldo putru bāzi izvēlos:

  • prosu / prosas pārslas;
  • pilngraudu auzu pārslas;
  • rīsu pārslas;
  • pilngraudu kuskusu;
  • graudaugu pārslu maisījumus.

Saldās putras vāru uz ūdens bāzes vai 50/50 – ūdens un piena bāzes. Izmantoju šādus pienus:

  • govs pienu;
  • prosas pienu;
  • riekstu pienus – mandeļu, lazdu riekstu u.c.;
  • rīsu pienu;
  • auzu pienu;
  • kokosriekstu pienu;
  • dažādus pienu maisījumus, piem., kokosriekstu – rīsu utt.

Speciāli uz dažādo pienu pievienošanu putrām neiespringstu, taču, ja mājās kāds ir, tad labprāt to pievienoju.

Kā piedevas pievienoju:

  • sīki sarīvētu bio citrusaugļu miziņas;
  • svaigi spiestu citrusaugļu sulu (pietiek ar 1 ēdamkaroti);
  • svaigas vai saldētas ogas;
  • banānu;
  • kokosriekstu skaidiņas (svaigas vai apgrauzdētas);
  • mandeļu pārslas;
  • šķipsniņu kakao vai kanēļa;
  • 1 tējkaroti kļavu lapu sīrupa;
  • 1/4 tējkaroti vaniļas ekstraktu vai kokosriekstu ziedu cukuru;
  • 1 – 2 tējkarotes riekstu sviestu (zemesriekstu, mandeļu, indijas riekstu);
  • riekstus (sev – veselus, Evertam – samaltus);
  • žāvētus augļus – plūmes, aprikozes, dateles utt.;
  • citus svaigus augļus – kivi, hurmu, ābolus un bumbieru šķēlītes;
  • “veco labo” ievārījumu;
  • piciņu sviesta vai kokosriekstu eļļas;
  • maziem bērniem labs variants piedevām ir augļu / ogu biezeņi;
  • ja putra vārīta uz ūdens bāzes, pasniedzot var pievienot bezpiedevu jogurtu vai grieķu jogurtu;
  • sablendētas ogas kā mērci;
  • ogu pulverus (“Absolūts ēd”)
  • utt.

Prosas un kuskusa putrai parasti izvēlos pievienot žāvētus vai svaigus augļus, iztiekot bez citām piedevām. Pārējām pievienoju vairāk.

PIEMĒRI

Tiem, kam izlasot dažādo piedevu sarakstu tomēr trūkst ideju, kā tad īsti pareizi putras sakombinēt, lūk, daži piemēri:

  • uz ūdens bāzes vārīta griķu putra ar avokado un dīgstiem;
  • mandeļu pienā un ūdenī vārīta rīsu putra ar žāvētiem augļiem un kokostiekstu skaidiņām;
  • govs pienā vārīta auzu pārslu putra ar āblu šķēlītēm un zemesriekstu sviestu;
  • uz ūdens bāzes vārīta kvinojas putra ar plaučolu un zaļumiem;
  • uz ūdens bāzes vārīta prosas putra ar sarīvētu vārītu bieti, mīksto kazas sieru un dīgstiem;
  • govs pienā vārīta polenta ar rīvētu parmas sieru un ķirbju biezeni;
  • uz ūdens bāzes vārīta miežu putra ar rīvētu burkānu, pastinaku un ēdamkaroti grieķu jogurta;
  • uzbriedināts kuskuss ar dzērveņu sukādēm vai avokado (kuskusu pārlej ar verdošu ūdeni attiecībā 1: 2 un ļauj 3 – 5 min noslēgtā traukā uzbriest);
  • kokosriekstu pienā un ūdenī vārīta rīsu putra ar šķipsniņu kanēļa un saldētām ogām;
  • utt. Variācijas ir bezgalīgas!

KĀ PIERUNĀT BĒRNU ĒST PUTRU?

Pirmkārt, kā jau rakstīju, manuprāt, ir ļoti svarīgi jau no mazotnes pārādīt bērnam putru dažādību. Kur tas laiks, kad mannā putra vai ķēpīgā prosas putra (manā bērnudārzā tā bija briesmīga!) ir vienīgās alternatīvas.

Pamazām piedāvā mazulim nogaršot dažādus graudaugus – sāc ar vietējiem. Eksotiskākus graudaugus – kuskusu un kvinoju – atstāj vēlākam laikam (Evertam kuskusu devu no 1,5 gada vecuma, kvinoju – tikai tagad, 2,5 gada vecumā). Atceries, ka mazajam arī auzu pārslas pirmajā nogaršošanas reizē būs liels jaunums!

Uzreiz noteikti nevajag pārspīlēt ar piedevām – vārīt to nez kādos pienos un pasniegt ar omes zapti. Sākumā noteikti derēs “plika putra”, lai mazais iepazīst graudauga garšu. 

Kad  mazulis ir paaudzies un Tu zini, kurus graudaugus viņa mazas puncis panes labāk, kurus sliktāk, vari pamazām pievienot dažādas piedevas. Pievieno pa vienai piedevai sākumā, ar laiku vari eksperimentēt arvien vairāk. Tas ir svarīgi, lai novērotu, kā bērna organisms reaģē uz attiecīgajām piedevām vai pienu, kurā putru vārīji.

Kas attiecas uz pirmsskolas vecuma bērniem un skolēniem – noteikti iesaisti viņus putras gatavošanā un piedāvā izvēlēties piedevas pašiem. Savā uzraudzībā ļauj mazajam pagatavot putru visai ģimenei un galu galā, ļauj eksperimentēt!

Pagājušajā Mazo pavāru skoliņas nodarbībā kopā ar Līgu no www.happywhispers.lv gatavojām putras ar 6 – 10 gadus veciem bērniem. Gatavojām zaļo griķu, kvinojas (baltās un sarkanās), kā arī auzu pārslu putru. Ar piedevām ļāvām mazajiem eksperimentēt pēc sirds patikas. Kurš izdomāja, ka griķus ēd tikai ar krējumu un sāli vai maltās gaļas mērci?! Izrādās, arī griķu putru var ēst ar kokosriekstu skaidiņām, ābolu vai avokado! Mazajiem patīk izpausties un savienot pieaugušā prātam nesavienojamo, piemēram, kvinoju ar zemeņu mērci (sablendētām zemenēm).

(Par šo nodarbību un to, ko mēs gatavojām drīzumā varēsi izlasīt www.happywhispers.lv)

RECEPTES BLOGĀ:

10 komentāri

  1. Avatar

    Sveiki! Manai meitai (1,1g.) ļoti garšo putras. Ēd brokastīs un vakariņās katru dienu. Taču nu jau aptrūkās idejas, tāpēc liels paldies par rakstu.
    Turklāt par sāļajām biezputrām nudien neko nebiju dzirdējusi. Tuvākajās dienās liksim lietā. :)

    Jautājumi – vai uz ūdens bāzes vārot griķu putru, nesanāk vienkārši vārīti griķi? Vai avokado pievienot, iemaisot putrā vai vienkārši sķēlītēs klāt? Kādu zemesriekstu sviestu izmantojat?

    Liels paldies.

    Atbildēt
    • Laura

      Nu sanāk jau kā vārīti griķi, es gan parasti pavāru ilgāk, lai tādi ķēpīgāki :)
      Avokado gabaliņus pievienoju putrai :) Zemesriekstu sviestu – I love eco no RIMI :)

      Atbildēt
  2. Avatar

    Paldies par lieliskajām idejām! Ejot dziļāk rakstos ieraudzīju trauciņu ar vāciņu n atverīti salmiņam, piemirsu kurā rakstā tas bija. Kur tādu trauciņu iespējams iegādāties? Man meitiņa pašreiz izziņas process, visu lej laukā no krūzēm, šāda krūzīte būtu ideāla smūtijiem.

    Atbildēt
  3. Avatar

    Ļoti vērtīgs rakstiņš. Paldies, Laura. :)

    Atbildēt
  4. Avatar

    Varbūt ātrumā lasot palaidu garām, bet kāpēc kvinoju nedodat mazajam?
    Kā ar lēcu putru? Vienu brīdi mums tā bija topā :)

    Atbildēt
    • Laura

      No kvinojas bija alerģiska reakcija!

      Atbildēt
  5. Avatar

    Aha, es jau domāju, ka kaut ko nezinu par kvinoju un būšu sākusi dot pārāk agri jaunietim :)

    Atbildēt
  6. Avatar

    Neliels komentārs par ātri vārāmajām putrām..
    Lasot rakstu, radās sajūta, ka ātri vārāmā putra kārtējo reizi tiek uzskatīta par kautko ne tik labu. Atvaino, ja nolasīju Tavu sajūtu nepareizi. Bet ja nu kāds nezin.. Ātri vārāmās pārslas no ‘parastajām’ atšķiras TIKAI un VIENĪGI ar to biezumu. respektīvi grauds ātri vāramajām putrām tiek ‘sašķēlēts’ krietni plānāk, tādēļ pietiek ar krietni mazāku laiku vārot (vai tikai aplejot), lai pārsla uzbriestu. Un viss! :) Faktiski šādi pat tiek vairāk saglabātas grauda labās uzturvielas, jo pārsla tiek īsāku laiku termiski apstrādāta. Protams, ja putrai (ātri vai ne-ātri vārāmajai) tiek pievienotas dažādas garšas (ja tās nav dabīgās), tad tur rodas tā ne tik labā pievienotā vērtība. Bet pati putra (pārslas) nebūt nav sliktāka!!

    p.s. es strādāju vienā no graudaugu putru ražotnēm, tādēļ esmu tuvu pazīstama ar ražošanas procesu ;)

    Atbildēt
  7. Laura

    Ātri vārāmi putru jau var pagatavot arī pats mājās, samaļot pārslas dzirnaviņās – tur jau tas joks. Tad tā, protams, nav sliktāka! :) Bet veikalos noteikti jāizlasa sastāvs, vai nav pievienots vairāk cukura, kaut kādas piedevas, kas varbūt atkal nav tik veselīgas…

    Atbildēt

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kā gatavot veselīgas un garšīgas putras | HAPPY WHISPERS - […] Brīnišķīgu, jaunu ierakstu par putrām un to, kā tās padarīt bērniem iekārojamākas, var izlasīt arī Lauras blogā Viens +…
  2. Brokastu idejas bērniem | Viens + Viens - […] Putras vāram darba dienās. Everts putras ēd dārziņā, bet Edvīns mājās. Putras ēdam dažādas : auzu pārslu, pilngraudu mannā,…
  3. #Edvīnsēd : bērna ēdienkarte pēc pirmās dzimšanas dienas | Viens + Viens - […] Blogā vari atrast dažādas brokastu idejas bērniem. Savukārt par putrām blogā vari atrast divus rakstus : “Pirmās garšas :…

Komentē