Everts ēd : janvāris 2017

Everts ēd : janvāris 2017

Ārprāts, cik sen es neesmu publicējusi neko no Everta ēdienkartes. Nu teikšu, kā ir – laiks pagatavot vakariņas man ir, bet pierakstīt un nobildēt – no way! :) Bet gribu laboties. Beidzot dažas 3,5 gadnieka atzītas receptes. Ēdam visa ģimene. Jāpiebilst, ka Everts kārtīgi paēd bērnudārzā, un vakariņas darba dienās mājās viņam patīk ēst “vieglas”. Pats nesen paziņoja – “gaļu ēdu tikai bērnudārzā!”. Tā gan nav 100% tiesa, bet gaļu pēc dārziņa mājās tiešām neredzu jēgu vēl dot.

Šīs receptes pa lielam nav nekas unikāls. Vienkāršas, ātri pagatavojamas, no mūsu ikdienas. Bet varbūt noder idejām ikdienas steigā ēdienkartes dažādošanai.

Omlete ar brūnajiem šampinjoniem


1 porcijai

2 olas
sauja brūnie šampinjoni
šķipsniņa timiāna
10 g cietā siera

Sēnes sagriež gabaliņos. Apcep pannā un noņem nost.
Sakuļ olas. Pievieno apceptās sēnes, cieto sieru un timiānu.
Cep omleti.

Trīsgraudu putra ar avokado

Putras recepti nerakstīšu, jo vāra kā jau putru. Tas, ko gribēju ieteikt, izmēģināt dažādas putras, neapstāties tikai pie auzu pārslu vai mannā. Noteikti esat pamanījuši spilgtos Dobeles Dzirnavnieka putru iepakojumus. Mūsu dēlam nostrādā tas, ka pats var izvēlēties, kuru putru vārīsim šoreiz. Šoreiz izvēlējāmies “sāļas” piedevas – svaigu avokado.

Mencas – kāļu bumbiņas ar kartupeļu biezeni

Tāds ziemas “comfort food”. Gatavojam no Oscars Fish saldētās mencas smalkmasas, ko par labu cenu lielos daudzumos iepirkām Stockmann trakajās dienās. Noteikti vari izmantot arī Oscars Fish pikšu. No sirds iesaku tieši šīs zivtiņas – tīrs un augstvērtīgs produkts.

1 iepakojums jeb 450 g mencas smalkmasas
1 mazs, sakapāts baltais sīpols
1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploka spiedi
1 mazs novārīts / tvaicēts kālis, sarīvēts uz smalkas rīves (garšas dažādošanai vari izmantot arī kādu no “Absolūts ēd” dārzeņu pulveriem, piemēram, spinātu pulveri. Tāpat vari izmantot arī citus ziemas dārzeņus, piemēram, bietes.)
1 ola
2 ēdamkarotes saldā vai skābā krējuma
4 ēdamkarotes rīvmaizes (ja šķiet, ka masa ir par šķidru, pievieno vēl. Rīvmaizes vietā vari izmantot arī tosterētu un sablendētu baltmaizi vai rudzu maizi)
šķipsniņa sāls
šķipsniņa timiāna

Visas sastāvdaļas sajauc. Izveido bumbiņas. Tām labi  jāturas kopā. Ja šķiet, ka masa ir par šķidru, pievieno vēl rīvmaizi. Ja šķiet, ka par biezu – pievieno vēl krējumu.
Cep sakarsētā pannā vai arī liec uz cepamā papīra, apslaki ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī 190 grādos 15 minūtes. Man patīk cept krāsnī – nav tik ļoti jāuzmana cepšanas process un var iztikt ar mazāku eļļas daudzumu, kā arī bumbiņām ir mazāka iespēja izjukt.
Pasniedz ar kartupeļu biezeni un apslaki ar citrona sulu!

Tortilja ar vārītu vistu, avokado un sieru

Ātras un gardas vakariņas. Ar nosacījumu, ja vista uzvārīta laicīgi. Mēs izmantojām pārpalikumus no iepriekšējā dienā pagatavotas vistas. Un atkal avokado, jā. Viens no Everta iecienītākajiem augļiem. Starp citu, ir pieejamas arī eko tortiljas – “Zaļajā Govī”, droši vien, vēl kaut kur var atrast.

Nepieciešams (daudzums atkarīgs no ēdāju skaita!):
tortiljas
mīksti avokado
vārītas zaļās pākšu pupiņas
cietais siers
vārīta vista
ja vēlies – dīgsti

Pagatavošana nav liela māksla. Uz tortiljas uzsmērē mīkstu avokado, uzliec vistas gabaliņus, vārītas pupiņas un rīvētu sieru. Pildījumā vari “paslēpt” arī kādus dīgstus, piemēram, rukolas dīgstus. Sarullē un cep krāsnī (190 grādos ap 10 min) vai uz pannas. Pieaugušo porcijai pievienojam arī Tabasko.

Brokoļu – biezpiena plācenīši
sanāk aptuveni 8 gab.

100 g biezpiena
100 g tvaicētu brokoļu, saspaidīti ar dakšu
1 ola
2 ēdamkarotes miltu
šķipsiņa sāls

Bilde diemžēl nav, bet recepte bija laba, tāpēc tomēr uzrakstīšu.
Biezpienam jābūt smalkam. Ja tāds nav, izspied caur sietiņu. Pievieno brokoļus, sakultu olu, miltus, sāli. Ja vēlies – arī mazliet rīvētas citrona miziņas.
Cep sakarsētā pannā no abām pusēm.

Oranžā zupa

500 g saldie kartupeļi
500 g ķirbis
2 seleriju kāti
1 mazs sīpols
1 ķiploka daiviņa
1,5 l dārzeņu buljona (labajās dienās – pašu vārīts, steidzīgajās – “I love eco” buljona kubiņš)
100 ml saldā krējuma  / kausētā siera / kokospiena (kas tev labāk garšo!)
garšvielas : šķipsniņa timiāna, šķipsniņa sāls, šķipsniņa kurkumas

Dārzņus sagriež kubiņos, sīpolu sakapā, ķiploku izspied caur ķiploka spiedi.
Katliņā sasildi olīveļļu, apcep sīpolu un ķiploku kopā ar garšvielām. Pievieno dārzeņus un mazliet pacep.
Pārlej ar buljonu un vāri, līdz dārzeņi mīksti, apmēram 15 minūtes.
Visu sablendē kopā ar saldo krējumu / kausēto sieru vai kokospienu, ko nu esi izvēlējies. Vari arī nelikt neko!

Lillā čipsi

Pēcpusdienas uzkoda brīvdienām. Mums garšo čipsi, o jā.. tāpēc labāk pacensties un pagatavot tos pašiem. Ļoti viegli! Lillā kartupeļus un burkānus pirku Rimi.

lillā kartupeļi
lillā burkāni
olīveļļa
sāls

Kartupeļus un burkānus nomizo. Ar mizojamo nazi sagriez plānās šķēlītēs.
Sasildi krāsni 180 grādus siltu.
Pannā ieklāj cepamo papīri un izkārto kartupeļu un burkānu šķēlītes (izkārto brīvi, lai tās nesaskaras).
Apslaki ar olīveļļu un uzkaisi sāli.
Liec cepties uz 8 – 10 minūtēm. Pieskati, lai nesadeg! Jo plānākas šķēlītes, jo čipsi ātrāk būs gatavi.

Pasta ar garnelēm un zirnīšiem

Pirms gatavošanas gan jāpajautā, vai bērnam garšo garneles :). Arī tās izvēlamies no “Oscars Fish” – saldētās. Visos lielākajos veikalos (Rimi, Stockmann, Sky u.c.) var atrast.

Šis daudzums būs visai ģimenei. Mūsu gadījumā : 2 pieaugušajiem un 1 bērnam.

250 g pasta (pilngraudu, protams, labāk)
300 g mazās garneles, atlaidinātas
300 g zaļie zirnīši – konservēti vai saldēti
50 ml saldā krējuma

Uzvāri pastu. Nokās un liec atpakaļ katliņā. Pievieno zirnīšus, garneles un saldo krējumu, pasildi 5 minūtes.

FOTO : titulbildē – auzu putra “parastā” (vārīta rīsu pienā)

11 komentāri

  1. Avatar

    Paldies par zivs ieteikumiem. Tieši meklēju labus ieteikumus, kā un kādu zivi vislabāk piedāvāt bērnam!

    Atbildēt
    • Laura

      Var aizbraukt uz Viskaļu ielu un iepirkties Oscars Fish bāzē :)

      Atbildēt
  2. Avatar

    Paldies, paldies, paldies! Lieliski! Idejas kā dažādot mūsu ēdienkarti, kas šķiet jau sāk atkārtoties pārāk bieži :)

    Atbildēt
  3. Avatar

    Kur pērkat lillā kartupeļus?

    Atbildēt
    • Laura

      Receptē jau ir rakstīts – RIMI ;)

      Atbildēt
      • Avatar

        Oi, līdz galam nemaz neizlasīju, jo ieraudzīju lillā kartupeļi un talāk nemaz nelasīju. Es viņus ļoti mekleju visu laiku, bet nekur neesmu redzējusi. Būs jāpameklē lielajos Rimi. Paldies!:)

        Atbildēt
        • Laura

          Es konkrēti pirku RIMI Valdemāra.

          Atbildēt
  4. Avatar

    Esmu galīga nepraša zivju jautājumā. Tās saldētās garneles vienkārši atlaidina un ēd? :) Nav vēl termiski jāapstrādā?

    ā un vēl Oscars Fish bāze ir tā pati, kad Reaton bāze-veikals Viskaļu ielā?

    Atbildēt
    • Laura

      Sveika!! Oscars FIsh bāze ir Viskaļu ielā 3 :)
      Šīs maziņās var ēst tāpat, jā! Var arī uzsildīt!

      Atbildēt
      • Avatar

        Paldies Tev, došos zivju meklējumos! :)

        Atbildēt

Trackbacks/Pingbacks

  1. #Edvīnsēd – mazuļa ēdienkarte 10 mēnešu vecumā | Viens + Viens - […] – kāļu bumbiņas : https://viensplusviens.lv/2017/01/everts-ed-janvaris-2017/ Truša gaļas un biešu […]

Atbildēt uz Paula Roze Atcelt atbildi