Receptes pusdienu kastītei

Receptes pusdienu kastītei

Mums Latvijā ir paveicies, ka bērnudārzos un skolās mazajiem ir iespēja tikt pie siltām pusdienām, līdz ar to pusdienas līdzņemšanai varbūt nav tik aktuāla lieta, kā tas ir, piemēram, ASV. Tomēr, kad pēc garās dienas skolā vēl jādodas uz pulciņiem, bet pusdienas skolā bijušas jau ap 11 – 12, pēcpusdienā bērnam jau nepieciešams uzņemt papildus enerģiju. Kamēr lielie jau paši nopērk sev vēlamās uzkodas skolas kafejnīcā vai veikalos, par mazākajiem vecāki tomēr cenšas parūpēties, iedodot bērnam kaut ko ēdamu līdzi.

Piedāvāju dažas receptes, kurām, iespējams, atradīsi vietu savā vai bērna pusdienu / launaga kastītē. Un arī, ja tas vēl nav aktuāli, receptes lieliski noder, piemēram, tad, ja ar mazo dodies garākās pastaigās ārā, un līdzi nepieciešams kas ēdams. Tāpat lieliska alternatīva uzkodai ir Semper gatavie ēdieni. Semper ēdienu tūbiņās klāsts ir ļoti plašs – sākot ar sātīgām auzu tumēm mazākiem bērniem, beidzot ar “zaļajiem smūtijiem” un pat otrajiem ēdieniem. Tie noteikti nav tikai bērnu ēdieni. Arī pusaudžiem un pieaugušajiem ieteiktu pamēģināt – ērti paņemami līdzi pat vismazākajā somiņā! Noderīgi un garšīgi steidzīgā ikdienā.

!Visas receptes ir manu bērnu (4 g. un 1 g.) apstiprinātas!

Lavašs ar humusu un dārzeņiem

1/2 pilngraudu lavaša (apm. 50 grami jeb 1 kvadrāts)
2 ēdamkarotes humuss (es pērku gatavu veikalā “Idille”, jo garšīgāku tāpat neprotu uztaisīt :)
2 siera šķēles vai 2 ēdamkarotes rīvēta siera
1 dzeltena paprika
1 mazs burkāns

Burkānu sarīvē. Papriku sagriež plānās šķēlītēs.
Uz pilngraudu lavaša uzsmērē humusu. Pa virsu liec siera šķēlītes, sarīvētu burkānu un papriku.
Visu sarullē un sagriez ērti ēdamos gabaliņos.

Pilngraudu banānu maize

3 saspaidīti banāni
125 g izkausēta sviesta
4 ēdamkarotes brūnā cukura
2 olas
300 g pilngraudu kviešu milti
2 ēdamkarotes rozīnes

Sajauc banānus ar sviestu, cukuru un olām.
Pievieno miltus un rozīnes. Samaisi.
Maizes formu ietauko vai ieklāj tajā cepamo papīru. Ielej mīklu.
Cep 180 grādos 40 minūtes.
Maizi var arī sagriezt šķēlēs un sasaldēt.

Pērļu kuskusa salāti

50 g pērļu kuskuss
50 g zaļie zirnīši (saldēti un atlaidināti vai konservēti)
1 ēdamkarote ķirbju sēklu vai citas sēkliņas
1 ēdamkarote olīveļļas vai ķirbju sēklu eļļas
1/2 tēj.k. citrona sulas
šķipsniņa sāls
1/2 ķiploka daiviņa izspiesta caur ķiploka spiedi

Pērļu kuskusu uzvāra. Pievieno zaļos zirnīšus.
Pievieno visas pārējās sastāvdaļas.

Lavašu “suši”

100 g rīsi (vēlams suši rīsi, bet var izmantot arī īsus rīsus)
1 mini sarkanā paprika
1 mazs burkāns
(var izmantot arī citus dārzeņus)
sāls pēc garšas

Rīsus uzvāra pēc norādījumiem uz iepakojuma un atdzesē.
Burkānu sarīvē un papriku sīki sakapā. Pievieno rīsiem un samaisi.
Lavašu sagriež garās strēmelēs (aptuveni 3 pirkstu platumā).
Uz viena strēmeles gala liec karoti rīsu. Lavašu sarullē.

 

 

Receptes tapušas sadarbībā ar 

 

6 komentāri

  1. Paldies! Tieši šodien iedomājos, ka jāpameklē jaunas idejas lidzi ņemajām uzkodām :)

    Atbildēt
  2. No kurienes smukā kastīte?

    Atbildēt
  3. Man pašai patīk šitādi ēdieni. Paldies☺️

    Atbildēt
  4. Jaa, Latvijas bernudarzu siltaas pusdienas ir ekstra, ko noveerteeju, paslaik dzivodama ASV. Katru riitu meitai pakoju termosu ar siltu zupu u.tml., jo mana latviesu domasana saka, ka “bernam tacu vajag ari kaut ko siltu pa dienu”

    Atbildēt

Komentē