Austrumu mērces ikdienai

Austrumu mērces ikdienai

Nespēju iedomāties savu ledusskapi bez īpašā mērču plauktiņa tajā. Un tā kā austrumu virtuves ēdieni mums garšo, vismaz reizi – divas nedēļā dažādas versijas par tiem top ģimenes maltītēs. Man ļoti patīk izmēģināt dažādas austrumu mērces gan marinādēs, gan stir – fry ēdienos, salātos un citu mērču (dipu)  pagatavošanā.

Daudzu populārāko austrumu virtuves mērču un ēdienu pamatā ir sojas mērce, kurai, pievienojot un variējot dažādas sastāvdaļas, var pagatavot citas populārākās mērces – teriyaki, stir fry, poke, yakisoba u.c. Pagatavot autentisku mērci tādam ikdienas lietotājam kā es, nemaz nav tik vienkārši un ātri, tādēļ viens no vadošajiem līderiem pasaulē, ar bagātīgu pieredzi sojas u.c. mērču ražošanā – Kikkoman, visiem austrumu virtuves cienītājiem ir atvieglojis šo procesu, piedāvājot plašu klāstu dažādi izmantojamas mērces un marinādes. Izvēlies un gatavo!


SOJAS MĒRCE – ticu, ka sojas mērci kaut reizi dzīvē ir pagaršojis ikviens  šī bloga lasītājs. Ja ne pie citiem ēdieniem, tad pie suši noteikti. Lai gan tas patiesībā ir tikai viens no veidiem, kā sojas mērci izmantot.  Sojas mērce tiek gatavota no sojas pupiņu pastas, kviešiem, sāls un ūdens. Sojas mērci izmantoju dažādām marinēdām, pie nūdelēm, suši, salātu u.c. mērcēs. Tā ir diezgan universāla! Bieži mēdzu ar to aizstāt sāli pat dažādos sautējumos vai zupās. Sojas mērces var atšķirties pēc sāļuma pakāpes, tās var būt gan dabīgi raudzētas, gan pretēji, gan ar / bez glutēna, gan citrusīgas (šādu mērci sauc par Ponzu).

Viennozīmīgi ir vērts iegādāties dabiski raudzētu sojas mērci, jo tā nebūs mākslīgi uzlabota. Kikkoman sojas mērces vairākus mēnešus tiek pakļautas raudzēšanas procesam. Jo ilgāks raudzēšanas process, jo piesātinātāka un intensīvāka ir sojas mērce. Sojas mērcēm, kas netiek raudzētas dabīgi, tiek pievienoti dažādi garšas un krāsas uzlabotāji, kas nereti tiek ierindoti to e – vielu sarakstā, no kuru lietošanas uzturā būtu vēlams izvairīties. 

Mūsu  iecienītākā  – Kikkoman bioloģiskā, dabiski raudzētā sojas mērce. 

PONZU – ponzu ir citrusu mērce, kuras pamatā ir dabiski raudzēta sojas mērce. Ponzu ir ideāla dažādiem zivju ēdieniem, un citiem ēdieniem, kuriem piestāv citrusu garšas nianses. Labi iederēsies vasarīgos salātos, piemēram, coleslaw. Tāpat Ponzu mērce derēs dažādām marinādēm, iesaku izmēģināt ponzu mērcē marinētas un pēc tam grilētas garneles! Ponzu piešķir ēdienam ne tikai patīkamu sāļumu, bet atsvaidzinošas citrusa nianses.

TERIYAKI MĒRCE – tie, kas ar austrumu virtuves un grila ēdieniem ir uz “tu”, noteikti zina arī teriyaki mērci. Teriyaki mērces pamatā ir sojas mērce, kurai pievienots ingvers, ķiploks, cukurs. Piedevas dažādiem teriyaki mērču veidiem var atšķirties. Teriyaki lielākoties izmanto tieši dažādās marinādēs, bet to droši var izmantot arī kā “galda” mērci. Mūsu ģimenē teriyaki mērces svin savu “uzvaras gājienu” tieši vēlā pavasarī un vasarā, jo dažādie teriyaki mērču veidi ir ideāla marināde grila ēdieniem – ne tikai gaļai, garnelēm un zivīm, bet arī tofu, grila sieriem un dārzeņiem. Teriyaki padara ēdienu ne tikai garšīgāku, bet pateicoties glazūrai, padara to arī vizuāli pievicīgāku.

Mūsu iecienītākā: Kikkoman teriyaki yakitori marināde vistas gaļas iesmiņiem.

Blogā esmu publicējusi arī recepti, kurā tiek izmantotas Kikkoman dabiski raudzētā sojas un teriyaki mērce. Izmēģini manu versiju par “poke bowl” : https://viensplusviens.lv/2019/04/poke-bowl/

KIKKOMAN mērču klāstā ir arī Yakisoba nūdeļu mērce un Poke mērce, Stir – fry mērce, taču tās pieejamas tikai cesars.lv interneta veikalā.

Raksts tapis sadarbībā ar “Kikkoman”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Poke bowl | Viens + Viens - […] Vairāk par Kikkoman mērcēm lasi : https://viensplusviens.lv/2018/04/austrumu-merces-ikdienai/ […]

Komentē