Ēdiens bērnu ballītēs

Ēdiens bērnu ballītēs

Kā jau solīju rakstā par to, kā svinējām Edvīna dzimšanas dienu, atsevišķu sadaļu veltīšu ēdiena tēmai. Te būs!

Nesen kopā ar Lizeti Pugu vadījām semināru “Bērniem draudzīgi svētki”  , kura ietvaros dalījāmies savā pieredzē un padomos, jo īpaši tajos, kas attiecas uz bērnu ēdienu svētkos. Mūsu nostāja ir – kamēr vien iespējams, ēdienam jābūt maksimāli veselīgam arī svētkos. Tas gan nenozīmē pavisam atteikties no našķiem, bet gudri izvēlēties alternatīvas!

Ņemot vērā, ka parasti pirms bērnu ballītēm vispār valda diezgan liels haoss, jo jāparūpējas ne tikai par ēdienu un dzērieniem, bet arī svinības vietas sagatavošanu, ēdienu esmu mēģinājusi gan pilnībā pagatavot pati, gan pasūtīt. Galu galā pēc vairāku gadu pieredzes, esmu nonākusi pie vidusceļa – šo to pasūtīt, šo to nopirkt gatavu (strikti pievēršot uzmanību sastāvam), šo to pagatavot no nulles pati. Katram no mums laika gaitā noteikti izstrādājas savs variants – ko un kā labāk. Un noteikti nevajag justies sliktāk, ja Kārļa mamma pagatavojusi smalkas uzkodas, Reiņa mamma – uzsmērējusi desmaizes,bet Annas mamma – pasūtījusi visu gatavu.

Tās lietas, ko es parasti izvēlos pasūtīt ir divas : kūka un kliņģeris.

KŪKA

Kūku uz bērnu dzimšanas dienām parasti pasūtu, jo godīgi sakot –  man ir bail, ka kaut ko sačakarēšu :D. Parasti ar kūkām eksperimentēju – it kā paskatos kādu recepti, bet beigās tāpat tā ir viena liela improvizācija par tēmu. Ja ikdienā ir OK šādi eksperimentēt,tad svētkos, īpaši, ja uzaicināti lielākie kritiķi – bērni, tad ir mazliet bail, ka nesanāks tā, kā iecerēts. Bet šis nav vienīgais iemesls, kādēļ jubilāra kūku izvēlos pasūtīt. Man patīk, ja arī man kā jubilāra mammai, ir kāds prieciņš bērnu svētkos, un kūka – ja to pagatavojis kāds cits – ir diezgan liels prieciņš!

Kūkas līdz šim esmu pasūtījusi pie Annas Pannas un Renātes Kalniņas, un kūkas ir bijušas tiešām garšīgas un kvalitatīvas. Šogad plānoju izmēģināt vēl kādu citu, jo ieteikumu ir tiešām daudz, piemēram :

Noteikti atbalstu arī, ja kūku gatavo pats, īpaši, ja ballīte nav plānota liela, un bērniņš vēl ir pietiekami mazs, lai cukurotas kūkas viņu neinteresētu. Vari pagatvot kādu vienkāršu biezpiena – banānu kūku bez cukura,  vai kaut ko interesantāku, piemēram, Cukīni – šokolādes kūku!

JA VĒLIES PASŪTĪT…

Ēdiena pasūtīšana, protams, atvieglo daudz ko, un, ja godīgi – vismaz pēc manas pieredzes, tas sanāk tikai mazliet dārgāk, ja ņem vērā ieguldīto laiku un līdzekļus. Tiesa – tas pasūtītais ēdiens jau vairāk ir piemērots pieaugušajiem, tā kā tas ir koks ar diviem galiem. Lai gan esmu pasūtījusi ēdienu gan no Ecocatering (vairs laikam neeksistē), gan no Mū Catering, un abi bijuši labi un garšīgi, mans vidusceļš ir gatavot pašai + pasūtīt kūku, kā arī šo to no “Zaļās Maizes” – tas jau iegājies kā tradīcija.

No “Zaļās Maizes” parasti pasūtām kādu no sāļajiem kliņģeriem, un, ticiet man, tas vienmēr tiek apēsts pirmais! Tāpēc laika gaitā pasūtu arvien lielāku un lielāku… Kliņģeriem ir gan vegānas, gan veģetāras opcijas un, protams, arī klasiski ar gaļu. Pieejami arī saldie kliņģeri, cīsiņi mīklā (bet tiešām vislabākie!) u.c. Tāpat var pasūtīt dažādas garšīgas un unikālas krāsainas maizītes!

AR KO CIENĀT BĒRNUS?

Bērnus ballītēs iedalu divās kategorijās. Ir pavisam mazie, kas nesen sākuši ēst īstu ēdienu, un nereti tieši viņi neatkāpjas no galda, jo ēst – tā ir labākā izklaide :D. Nu pasakiet vēl, ka tā nav? :) Savukārt lielāki bērni, sākot apmēram no 3 gadu vecuma, nereti ir pārāk aizņemti spēlējoties savā starpā, lai paēstu. Šķiet, ka daļa no viņiem pie galda uzrodas tikai tad, kad tajā tiek celta dzimšanas dienas kūka! Labākajā gadījumā varbūt puncī nokļūst arī kāda oga vai popkorna gabaliņš.

Bērniem – gan lieliem, gan maziem – noteikti ir vērts pagatavot rokās ērti paņemamas uzkodas. Es parasti bērniem paredzētos ēdienus lieku uz atsevišķa – mazāka galda, lai viņi paši tos ērti varētu paņemt un apēst bez pieaugušo palīdzības, savukārt pieaugušo ēdieni (kurus arī droši var ēst bērni, bet tomēr – izvēlas tos retāk, piemēram, salātus) stāv uz lielāka galda. To daru arī tādēļ, ka mazākie bērni reizēm mēdz ēdienu netīši sacūkot, piemēram, ielejot salātos ūdeni :D.

Dažas idejas vienkāršām uzkodām bērniem :

  • svaigas ogas un sagiezti augļi – servēti porcijās mazos trauciņos;
  • biezpiena plācenīši (bez cukura, cukura vietā – saspaidīts banāns);
  • mazās krāsainās pankūciņas (piem., ar pievienotu biešu pulveri vai kurkumu krāsai);
  • koteltītes (tās var būt klasiskās gaļas kotletes, izceptas mazākas, un tām var pievienot arī kādu sarīvētu dārzeni)
  • vafeļu konusi pildīti ar ogām;
  • dārzeņu stienīši ar mērcītēm – bezpiedevu jogurtu, maigu humusu;
  • mazās galetītes – bez piedevām, ar tumšo šokolādi (jūs taču zināt Naškoties Zanes recepti? :))
  • dārzeņu čipsi (var pagatavot pats, var nopirkt. Iesaku De Rit dārzeņu čipsus un De Rit turku zirņu čipsus);
  • popkorns (pašu gatavots – bez piedevām vai ar vienkāršām piedevām, piemēram, paprikas pulveri, mazliet sāli, kaltētiem garšaugiem, kanēli). Tikai ar popkornu uzmanīgi, ja ballītē piedalās bērni, kas ir jaunāki par 3 gadiem, jo ar popkornu var aizrīties;
  • ceptas siermaizītes – bet tām ieteiktu izvēlēties kādu no dārzeņu maizēm (piemēram, Fazer), pa virsu zem rīvētā siera var paslēpt arī rīvētu cukini, brokoli, konservētu kukurūzu;
  • vārītas vai grilētas kukurūzas vālītes (ideāli vasarā);
  • pilngraudu grissini (jeb maizes standiņas) šokolādē (lai pagatavotu – izkausē tumšo šokolādi, iemērc tajā grissini, uzber pa virsu kokosriekstu skaidiņas, samaltus riekstus, un ieliec ledusskapī, lai šokolāde sacietē);
  • mini mafini;
  • cepumi  (piemēram, ātrie auzu cepumi).

Servējot ēdienu bērniem, ir vērts atcerēties, ka viņi ēd ar acīm. Tik vienkāršas lietas, kā maza karogu virtenīte, vai kociņi ar tematisku noformējumu, var padarīt ēdienu bērnam kārdinošāku. Tāpat atceries, ka bērniem patīk  – jo vienkāršāk – jo labāk! 

Manuprāt, končas, šokolādes, ķīmiski saldumi uz bērnu svinība galda noteikti nav pirmās nepieciešamības prece. Mums vispār parasti saldumi ir minimāli, jo pietiek jau ar kūku!

AR KO CIENĀT PIEAUGUŠOS?

Pieaugušie, atšķirībā no bērniem, tomēr priecājas svinībās arī garšīgi paēst. Bērni ir aizņemti spēlējoties, un pieaugušie var socializēties, un nav nekāds noslēpums, ka bieži labākās sarunas norit tieši pie galda! Tāpat kā bērniem, pieaugušajiem parasti pasniedzu vienkāršas uzkodas, kā arī salātus (bet sorry  – ne tos majonēžainos!) – vienkāršus, svaigus salātus. Recpetes nav, jo vienkārši improvizēju. Kādiem pielieku klāt vārītu pastu, citiem lēcas, vai kuskusu – lai sātīgāk. Klāt svaigi sezonas dārzeņi, zaļumi un garšaugi. Salātus var papildināt ar mocarellas, fetas, cieto sieru. Tāpat var pagatavot salātu laiviņas (blogā ir recepte).

Ja tā ir ballīte vasarā dārzā tad, protams, var pagatavot kaut ko uz grila – vai tās būtu desiņas, burgeri, beigeļi. Iepriekšējā dienā var pagatavot auksto zupu (ziemā tā var būt jebkura cita zupa). Vari pagatavot arī pildītus kruasānus!

ALERĢIJAS / NEPANESAMĪBAS / ĒŠANAS IEROBEŽOJUMI 

Tā kā mūsu ballītēs laipni lūgti arī cilvēki, kas neēd dzīvnieku izcelsmes produktus, esmu pieradusi domāt, lai ēdiens būtu piemērots visiem. Protams, ir ēdieni, kuros ir arī dzīvnieku izcelsmes produkti, un tomēr, piemēram, gatavojot salātus, mēdzu darīt arī tā, ka salāti ir pagatavoti vegāniski, savukārt tie, kas vēlas, var paši tos papildināt ar sieru / vītinātu gaļu / kādu citu mērci. Tas it nemaz nav sarežģīti! Arī pasūtot ēdienu to var piekodināt. Reiz mēs bijām sarīkojuši Hotdogu ballīti, kuras ietvaros grillējām arī vegāniskas desiņas :).

Nereti arī maziem bērniem mēdz būt kāda alerģija vai nepanesamība, visbiežāk jau tas ir piens un piena produkti. Ja zini, ka kāds no mazajiem ciemiņiem būs ar kādiem ēšanas ierobežojumiem, ir vērts padomāt, kā pielāgot ēdienus, lai mazais nejustos atstumts! Piemēram, saldējums – jā, var iegādāties saldējumu uz piena bāzes, bet tikpat labi, var pagatavot kādu nicecream (saldēts banāns + ogas), ielikt vafelītē, un visi būs priecīgi! Starp citu, blogā ir recepte ķirbju saldējumam – šausmīgi garšīgs mums sanāca!!!

Piena produktiem mūsdienās taču ir tik daudz alternatīvu, ka nav grūti sarūpēt tādu cienastu, kuru varēs ēst visi. Piemēram, RIMI ir pieejams ļoti plašs auzu produktu klāsts no “Oatly” – auzu krēmsiers, krējums, piens utt. Tāpat gan Rimi, gan Maxima un citos lielveikalos vari atrast vegānos stendus, kuros ir gan sieri, gan desas, gan citas tamlīdzīgas lietas. Tas pat attiecas uz bezglutēna produktiem.

DZĒRIENI

Pirmām kārtām – ūdens. Visparastākais, jo ir bērni, kuri nedzers ūdeni, ja tajā būs iemesta kāda mellenīte vai piparmētras zariņš smukumam un maigai garšai. Blakus parastam ūdenim gan nolieku arī tos, kuri bagātināti ar ogām, citronu, garšaugiem. Ja ne bērniem, tad pieaugušajiem!

Ikdienā mūsu mājās limonādes ir tabu. Svētkos tomēr mazliet atļaujamies, un izvēlamies Valmiermuižas zelterus, dzirkstošo “Rabarber” vai pagatavojam kādu paši no sīrupiem (iesaku Hollinger bio sīrupu).

Nobeigumā viens pavisam vienkārš, bet praktisks ieteikums – lūdz palīdzību, lai sagatavotu visu ballītei, ja esi izlēmis gatavot ēdienu pats! Lai izdodas!!

 

FOTO : Krista Kudore, Mārtiņš Otto, Anete Rūķe, Laura Grēviņa

2 komentāru

  1. Paldies par idejām, noderēs, lai sarīkotu kaut ko satriecošu priekš mazā palaidņa :)

    Atbildēt
  2. Es ar par ogām un augļiem biju pilnīgā pārliecībā, ka tie būs vairumā, līdz brīdim, kad sapratu, ka vietājās ogas ir beigušās, un ir sācies lapseņu laiks :( Tad nu neko vairāk par krūmmellenēm un pāris vēl nenobirušām ogām krūmos negādāju.
    Ar ūdeni ar tāpāt- tiklīdz metām piparmētru lapiņas un jāņogas stikla mučelē tā uzreiz tuvākstāvošie sāka šķībi skatītie un sāka izteikt iebildumus :)
    mūsu nesenās ballītes ēdienkarte. Plānoju tā, lai ir viena kārtīga ēdienreize visiem, un pārējais tad ir pēc vēlēšanās:
    – bezglutēna makaroni (mērķauditorija- bērni) ar diva veida mērcītēm. Baltā- krējuma ar vienkāršām garšām, un sarkanā- mazliet sātīgāka. Lai nesarežģītu sev dzīvi, tad bezglutēna makaroni bija visiem, lai nav jādala ko nu katrs var ēst/neēst.
    – Aukstā zupa (mērķauditorija- pieaugušie). Pieaugušajiem, kam neiet pie dūšas aukstā zupa (jo tā tomēr ir specifika), tad tiem atlika makaroni ar sātīgo mērci.
    – Jāņogu uzpūtenis
    – pašcepta napaleona kūka (mērķauditorija- pieaugušie un lielie bērni)
    – pašgatavots rupjmaizes kārtojums kā kūka pašiem mazākajiem.
    – aaa.. un rosols mūsu ģimenē ir kopš vismazvecmāmiņas laikiem, bez tā mūsu svētki nu nekādi neiztiek. Majonēze gan tiek atšķaidīta ar krējumu. Vai pareizāk sakot, krējumam tiek piešauta majonēze. Nekad nav 100% majonēze.
    – Bezglutēna meitēnam bija atsevišķi viņas izvēlēts bezē našķis kūkas vietā.
    – uzkodās: viena kumosa vēja kūkas (sāļas un saldas), pikniksiers, vietējo zemnieku gaļas ruletītes gaļas platei, un dārzeņi- dārzeņu platei, puķāpostu nageti (recepte te: https://kirbiecravings.com/cauliflower-tots) un grauzdēti turku zirņi (gribēju dažādas garšīgas, beigās sanāca diezgan līdzīgas :D )

    nu tā kaut kā..

    Atbildēt

Komentē