Labāko ķirbi meklējot

Labāko ķirbi meklējot

Šī vasara mums ar Mazo pavāru skoliņas audzēkņiem bijusi diezgan darbīga. Īsi pirms atgriešanās skolas solā,  “Maxima” “Vitamīnu brigādes” ekspedīcijas ietvaros, devāmies ekspedīcijā uz zemnieku saimniecību “Zālītes” tepat pie Rīgas – Mārupē, kas piegādā dārzeņus arī “Maxima” lielveikaliem. Mūsu mērķis bija atrast ķirbi, ko vēlāk pagatavot skoliņas nodarbībā.

Rīta agrumā, kamēr lauku vēl klāja rasa, saimnieks mums izrādīja savu lielo ķirbju lauku, kur aug dažādu izmēru un krāsu ķirbji. Uzzinājām kā katru ķirbi sauc, un kādas ir tā garšas īpašības.Vēlāk apskatījām, kur tie glabājas, kā arī nogaršojām z/s “Zālītēs” audzētos zaļumus.

Nogaršojām pat svaigu ķirbi, un izrādās – arī tāds, bez gatavošanas, garšo tīri labi!

Pēc tam, ar dažādu izmēru ķirbjiem somās, devāmies atpakaļ uz Rīgu, kur Mazo pavāru skoliņā pagatavojām gan ķirbi, gan citas rudens veltes – plūmes un bumbierus.

No bumbieriem cepām aromātiskus un kraukšķīgus čipsus, ķirbi likām saldējumā, bet plūmes – kūkā! Lūk, arī receptes.

BUMBIERU ČIPSI

Sastāvdaļas :
  • 5 bumbieri
  • 2 tējkarotes kanēlis
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • 1/2 tējkarote malta ingvera
Pagatavošana :
  1. Ieslēdz krāsni uz 120 grādiem.
  2. Garšvielas sajauc kopā ar vaniļas cukuru.
  3. Ar dārzeņu mizojamo vai ar nazi plānās šķēlītēs sagriez bumbierus.
  4. Izklāj uz cepamā papīra un pārkaisi ar garšvielu maisījumu.
  5. Cep krāsnī 35 – 40 minūtes.
  6. Pirms ēšanas ļauj atdzist, lai būtu kraukšķīgi.

ĀTRAIS ĶIRBJU SALDĒJUMS
4 – 6 porcijām

Sastāvdaļas :

  • 250 g ķirbja
  • 4 saldēti un ripiņās sagriezti banāni
  • 1/2 tējkarote kanēļa
  • 200 ml kokosriekstu piena
  • šķipsniņa muskatrieksta
  • šķipsniņa malta ingvera
  • 2 ēdamkarotes zemesrekstu sviesta
  • 50 g zemesrieksti
Pagatavošana :
  1. Ieslēdz krāsni uz 200 grādiem.
  2. Nomizo un sagriež kubiņos ķirbi. Cep krāsnī 15 minūtes jeb kamēr mīksts. Sablendē un atdzesē. Pēc tam sablendē kopā ar pārējām sastāvdaļām.
  3. Uz pannas apgrauzdē zemesriekstus.
  4. Saldējumu pasniedz ar grauzdētiem riekstiem.

ĀTRAIS ĶIRBJU SALDĒJUMS

Sastāvdaļas :

  • 600 g plūmes
  • 1 tējkarote malts kanēlis
  • 120 ml kļavu sīrupa
  • 320 g kārtainās mīklas plāksnes (bez rauga)
Pagatavošana :
  1. Plūmes pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus.
  2. Ieslēdz krāsni uz 220 grādiem.
  3. Sakarsē pannu un tajā liec plūmes. Pielej 30 ml ūdens, un vāri 1 minūti.
  4. Pārkaisi ar kanēli un pārlej ar kļavu sīrupu. Noņem no pannas.
  5. Ietauko cepamo formu. Liec tajā plūmes.
  6. Pa virsu klāj kārtainās mīkla splāksnes. Kārtīgi apklāj visas plūmes, lai nebūtu caurumu.
  7. Liec krāsnī cepties uz 15 minūtēm.

LAI LABI GARŠO! :)

Vitamīnu brigāde” ir ekspertu komanda, ko izveidoja uzņēmums “Maxima Latvija”, lai mēs visi kopā uzzinātu vairāk par dārzeņiem un augļiem, ēstu daudzveidīgāk un uzlabotu pagatavošanas prasmes. Ražas laikā no jūlija līdz pat oktobrim “Vitamīnu brigāde” meklēs veselīgākos, garšīgākos vietējos produktus un rādīs kā tos pagatavot, lai to ēšana kļūtu par mūsu ikdienas paradumu.

Raksts tapis sadarbībā ar “Maxima”

3 komentāri

  1. Tas plūmju pīrāgs (tagad gan zem nosaukuma “ĀTRAIS ĶIRBJU SALDĒJUMS”) tik ļoooti izskatās pēc lazanjas, ka es cītīgi rullēju lapu uz priekšu un atpakaļ, un meklēju kur ir lazanjas recepte :D

    Atbildēt
    • Laura

      Haha, nē, nē – tas ir “otrādais” pīrāgs :) :D

      Atbildēt
  2. Es jau zinu, ka mēs rīt tos bumbierus cepsim. :D
    Īstenībā šī ir forša iniciatīva no veikala puses, jo nesen lasīju, ka arī Latvijā sākas aptaukošanās problēmas pat jau pirmsskolas vecuma bērniem. Skaitļos konkrēti neatceros, bet bija šaušalīgi (katram astotajam vai). Protams, ka bērnu uzmanību vairāk piesaista krāsainas, cukurainas lietas vai sāļās uzkodas, turklāt, es domāju, ka veikali ar tādām lietām arī nopelnīt var labāk (ilgāki termiņi, utt.). Tāpēc jo sevišķi prieks, ka ir šāda iniciatīva un jaunas idejas no veikala puses. Mums kā vecākiem atvieglo “darbu” veselīgo našķu izgudrošanā. :)

    Atbildēt

Komentē