Līdzigi kā pagājušajā mēnesī, vasarīga ēdienkarte sastāv no 3 galvenajām ēdienreizēm, starp kurām ir uzkodas – svaigas ogas, augļi, dārzeņi. Viss, kas ir sezonā – gurķi, tomāti, āboli, arbūzi, melones, mellenes, avenes, kazenes utt. Un vēl šomēness kā uzkoda mums topā bija kale čipsi – saplēšam kale lapiņas un ieliekam krāsnī 160 grādos uz 10 minūtēm! Ar pāris pilītēm olīveļļas. Ātri, veselīgi, garšīgi.
Rakstot ēdienkarti sapratu, ka augustā esam ēduši ļoti daudz tomātu. Bet nav jau brīnums, jo tos mums piegādā vecmāmiņa! Un baklažāni.. jo man tie ir ļoti iegaršojusies un priecājos, ka arī #Evertsēd! :)
Visām ēdieniem, kas apzīmētas ar *, pievienotas arī receptes.
Pirmdiena
Brokastis – tortiljas pica*
Pusdienas – smūtijs no “Belwoods” bāriņa Mežaparkā
Vakariņas – dažādi krāsnī cepti dārzeņi
Otrdiena
Pirmdiena – oliņa kārtainajā mīklā*
Pusdienas – ātrais risoto ar kolrābi ( gatavo līdzīgi kā te rakstīts, tikai pievieno rīvētu kolrābi)
Vakariņas – krāsnī cepts baklažāns ar kuskusu un sieru + salāti*
Trešdiena
Brokastis – auzu pārslu putra ar kakao, datelēm un ogām
Pusdienas – salāti: dzeltenais tomāts ar mocarellu un avokado
Vakariņas – cūkgaļas sautējums ar pupiņām*
Ceturtdiena
Brokastis – plānās pankūkas (recepte žurnāla “Pie Galda” augusta numurā)
Pusdienas – aveņu, kazeņu un banānu smūtijs
Vakariņas – pilngraudu rīsi ar kukurūzu*
Piektdiena
Brokastis – omlete ar zaļajiem zirnīšiem
Pusdienas – bulgura un burkānu plācenīši (recepte šeit)
Vakariņas – tomātu krēmzupa*
Sestdiena
Brokastis – prosas putra ar svaigām ogām
Pusdienas – “Zaļās maizes” sāļais kliņģeris
Vakariņas – klasiskā biešu zupa
Svētdiena
Brokastis – vafeles ar ogām (recepti meklē šeit)
Pusdienas – aukstā gurķu zupa (gurķus sabendē, pievieno grieķu jogurtu un garšvielas)
Vakariņas – pasta ar kūpinātu vistu un svaigiem tomātiem*
Tortiljas picas (1 pers.)
1 (pilngraudu) tortilja
3 ķirštomāti
1 kale lapa
2 ēdamkarotes tomātu vai cita pesto
1 ēdamkarote rīvēta siera
dīgsti
Uz tortiljas uzsmērē pesto. Liek virstū uz pusēm sagrieztus ķirštomātus, sieru, kale, dīgstus un vēl ko citu, ja ir vēlme. Cep krāsnī 180 grādos 5 – 7 minūtes.
Ola kārtainajā mīklā (4 personas)
1 kārtainās mīklas plāksne
4 olas
1 tomāts
2 ēdamkarotes rīvēta siera
piedevas – svaigi salāti
Kārtaino mīklu sadala 4 daļās. Tomātu sagriež šķēlēs.
Ietauko mafinu pannu vai 4 formītes. Tajās ieklāj kārtaino mīklu. Pamatnē liek tomātu šķēli, pa virsu iesit olu un uzkaisa sieru.
Cep sasildītā krāsnī 190 grādos, 10 – 15 minūtes.
Krāsnī cepts baklažāns ar kuskusu un sieru (1 pers.)
1 baklažāns, sagriezts uz pusēm
50 g kuskusa
2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera
Baklažānu sadursta ar dakšiņu un apkaisa ar sāli. Pēc 10 minūtēm noskalo aukstā ūdenī.
Sasilda krāsni 190 grādus siltu. Uz cepamā papīra liek cepties baklažānu un cep apmēram 25 minūtes, kamēr baklažāna viducis ir kļuvis mīksts.
Kuskusu liek bļodiņā un pārlej ar karstu ūdeni (kuskusa un ūdens attiecība 1:1). Pa virsu uzliek šķīvi un ļauj uzbriest 10 minūtes.
Kad baklažāns gatavs, izņem tam viduci. Baklažāna masu sajauc ar kuskusu un sieru. Visu pilda baklažāna mizā un sasilda krāsnī 5 minūtes.
Pasniedz ar svaigiem dārzeņu salātiem.
Cūkgaļas sautējums ar pupiņām (4 pers.)
500 g maltas cūkgaļas
2 kabači, sagriezti gabaliņos (bio kabačiem mizu atstāju)
1 bundža konservētas baltās pupiņas
4 ēdamkarotes tomātu mērces
1 liels sarkanais tomāts
1 zaļais čili pipars (ja bērnam nepatīk, nepievieno)
Cūkgaļu apcep uz pannas, pievienojot iecienītākās garšvielas (sāli, piparus, ķiploku, kurkumu u.tml.)
Pārliek katliņā un pievieno tomātu mērci, svaigu tomātu un kabačus. Sautē uz vidējas uguns 10 minūtes. Pievieno pupiņas un sautē vēl 5 min. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdeni vai vēl tomātu mērci (lai nepiedeg). Pasniedz ar svaigi sakapātu čili.
Pilngraudu rīsi ar kukurūzu
Recepte vienkāršāka par vienkāršu. Uzvāra rīsus. Uzvāra kukurūzas vālīti. No tās noņem kukurūzu un pievieno rīsiem. Sasilda visu kopā. Viss!
Vieglā tomātu krēmzupa
2 kg tomāti
3 ķiploku daiviņas
500 ml dārzeņu buljona
Tomātus sagriež gabalos, Sasilda krāsni 190 grādus siltu.
Uz cepamās pannas izklāj cepamo papīru. Liek virsū tomātus. Pārkaisa ar timiānu, rozmarīnu, pievieno ķiplokus, sāli. Cep 20 minūtes.
Tomātus izņem no krāsns un sablendē. Principā var ēst šādi, bet var pievienot arī saldo krējumu, rīsu / sojas vai kādu citu krēmu pēc gaumes, vai – svaigo sieru, mīksto kazas sieru, fetas sieru utt.
Pasta ar kūpinātu vistu, baklažānu un tomātiem (3 pers.)
Bez bildes ;)
300 g kūpināta vista
250 g pastas
1 baklažāns
2 ķipoka daiviņas
rīvēts Parmas siers pasniegšanai
Baklažānu sagriež ripiņās. Sadursta ar dakšiņu, apkaisa ar sāli. Pēc 10 min noskalo.
Ripiņas sagriez 4 daļās, liec krāsnī 190 grādos un kopā ar ķiploku cep 15 – 20 minūtes.
Kūpinātu vistu un tomātu sagriež gabaliņos.
Vāra pastu. Kad tā ir al dente (nav pilnīgi mīksta, ir ar nelielu kraukšķi pa vidu), nokāš un pievieno vistu, baklažānu un tomātus. Visu sajauc un pasautē 2 – 3 minūtes. Pasniedz ar sieru.
CITAS RECEPTES BLOGĀ MEKLĒ:
viensplusviens.lv/category/ediens/receptes-berniem/
viensplusviens.lv/category/ediens/receptes-gimenei
Sveika! LIELS paldies par kārtējo ēdienkarti. Bet man jautājums ir par dzelzi un konkrēti par nātrēm. Vai Everts ir tās jau pagaršojis?
Nātres smūtijā ir nogaršojis :) Parasti smūtijiem kādas zaļās lapiņas cenšos piemest klāt :)
Paldies par rakstiņu!