Vasara ir vasara. Šoreiz nerakstīšu, ko #Evertsēd starp maltītēm (otrajās brokastīs un launagā), jo tās gandrīz vienmēr ir ogas – jāņogas, ērkšķogas, upenes, mellenes utt. Šad tad kāda melone, arbūzs un svaigi spiestas sulas, kokteiļi (smūtiji), protams, arī zaļie zirnīši, gurķi, tomāti. Ko gan vairāk vasarā var vēlēties! Ak jā.. gadās arī kāds saldējums vai cits našķis dienās, kad svinam!
Brokastis – auzu pārslu putra ar avenēm un kanēli
Pusdienas – zaļumu plācenīši
Vakariņas – biešu ņoki (recepte šeit)
Zaļumu plācenīši (6 gab.)
OTRDIENA
Brokastis – dažādu ogu kokteilis
Pusdienas – burtiņzupa
Vakariņas – dārzeņu sacepums
Dažādu ogu kokteilis (1 bērnam)
1 banāns
300 g ogas (kas nu kuram dārzā aug, vai tirgū nopirkts)
250 ml ūdens vai piena (rīsi, auzu, govs, mandeļu vai kāds cits)
*ja vēlas – 1/2 glāze auzu pārslu sātīgumam
Visas sastāvdaļas sablendē.
Burtiņzupa (2 – 3 personām)
1 l lauku vistas buljona (mums – pašu vārīts)
dažādi dārzeņi pēc gaumes (mums – zaļie zirnīši un puķkāposti)
150 g pilngraudu burtiņmakaroni
Buljonā uzvāra visas sastāvdaļas. Gatavs!
Dārzeņu sacepums (4 personām)
2 baklažāni
1 liels saldais kartupelis
2 lieli kartupeļi
2 cukini vai kabači
1 mocarella
1 liels / 2 mazi tomāti
1 sīpols
100 ml saldā krējuma vai rīsu krēma
40 g rīvēta Goudas vai kāda siera
Baklažānus sagriež biezās šķēles, sadursta ar dakšiņu un apkaisa ar sāli. Ļauj pastāvēt 10 minūtes. Noskalo zem tekoša ūdens. (Tad baklažāni nebūs rūgti).
Ieslēdz krāsni un sasilda 190 grādus siltu.
Saldo kartupeli un sīpolu nomizo. Saldo kartupeli, cukini / kabačus, mocarellu, parastos kartupeļus un tomātus sagriež vidēji biezās ripiņās.
Ar olīveļļu ietauko cepamo formu. Tajā kārto dārzeņus secībā: saldais kartupelis, baklažāns, tomāts, mocarella, parastais kartupelis, kabacis, sīpols. Un tā visu laiku, kamēr beidzas dārzeņi.
Pārlej ar saldo krējumu. Pārkaisa ar šķisniņu jūras sāls. Pa virsu kārto garšaugus – timiānu, rozmarīnu vai salviju. Var arī pārbērt ar Provansas garšvielu maisījumu.
Cep krāsnī 25 – 30 minūtes. 5 min pirms cepšanas baigām uzkaisa rīvēto sieru.
*Kartupeļus un cukini/ kabačus nemizoju, jo izmantoju bioloģikos.
Brokastis – omlete ar kale kāpostu
Pusdienas – ātrais risoto ar brokoļiem un burkāniem
Vakariņas – dārzeņu zupa (cukini, dzeltenās pupiņas, jaunais kāposts, jaunie kartupelīši, liellopa gaļas buljons, dilles)
Omlete ar kale kāpostu (1 bērnam)
2 lauku olas
2 lielas kale kāposta lapas
Kale kāposta lapas sīki, sīki sakapā. Sakul kopā ar olu. Cep kā jau omleti :)
Ātrais risoto ar brokoļiem un burkāniem (1 bērnam, 1 pieaugušajam)
100 g risoto rīsu
300 g brokoļi / burkāni vai citi dārzeņi
1 ēdamkarote krēmsiera
20 g rīvēta Parmas siera
Risoto rīsus uzvāra. Tuvu gatavošanas beigām, pievieno sarīvētu brokoli un burkānu.
Kad ūdens uzsūcies, pievieno rīvētu sieru un krēmsieru. Gatavs!
CETURTDIENA
Brokastis – griķu miltu pankūkas ar ogām (recepte šeit)
Pusdienas – saldais kartupelis ar Provansas garšvielām
Vakariņas – brūnie basmati rīsi, cepti baklažāni
Saldais kartupelis ar Provansas garšvielām
1 saldais kartupelis
1 tējkarote olīveļļas
1 tējkarote medus
šķipsniņa Provansas garšvielas vai timiāna / rozmarīna zariņi
Saslilda krāsni 190 grādus siltu. Saldo kartupeli nomizo un sagriež daiviņās.
Liec krāsnī uz cepamā papīra vai cepamformā. Apslaka ar olīveļļu un pievieno garšvielas. Cep 25 min. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem – gurķiem tomātiem, avokado. Kas nu kuram garšo.
Brūnie basmati rīsi un cepti baklažāni
brūnie basmati rīsi (daudzums pēc nepieciešamības)
baklažāni (arī pēc nepieciešamības)
2 ķiploka daiviņas
garšaugi – pēc gaumes
kamambēra siers – ja vēlas
Rīsus kā jau rīsus – uzvāra, pievienojot tiem šķipsniņu kurkumas.
Sasilda krāsni 190 grādus siltu. Baklažānus gareniski pārgriež uz pusēm, sadursta ar dakšiņu un apkaisa ar sāli. Ļauj 10 minūtes ievilkties. Noskalo. Liec cepamajā formā, kas ietaukota ar olīveļļu vai sviestu. Baklažājiem uzkaisa jūras sāli, piparis un pievieno garšaugus (ķiploku, salviju, rozmarīnu vai timiānu). Cep 20 – 25 minūtes. Ja vēlas, tuvojoties cepšanas beigām, baklažāniem pa virsu var uzlikt šķēlītēs sagrieztu kamambēra sieru.
PIEKTDIENA
Brokastis – tako ar melno pupiņu humusu un ceptu olu (ēdām ārpus mājas)
Pusdienas – banānu – biezpiena plācenīši (bez olas)
Vakariņas – pasta ar cūku pupām un zaļajiem zirnīšiem
Banānu – biezpiena plācenīši (6 gab.)
150 g biezpiena
1 banāns
3 ēdamkarotes kviešu miltu
šķipsniņa cepamā pulvera
Sasilda krāsni 190 grādus siltu. Biezpienu un banānu sablendē. Pievieni miltus un šķipsniņu cepamā pulvera. Var pievienot arī rīvētu citrona vai apelsīna miziņu. Veido plācenīšus un liec ietaukotās mafinu formiņās vai uz cepamā papīra. Cep 15 min.
SESTDIENA
Brokastis – omlete ar saulē kaltētiem tomātiem un mandeļu skaidiņām
Pusdienas – pērļu kuskuss ar brokoļiem
Vakariņas – gaspačo
Omlete ar saulē kaltētiem tomātiem un mandeļu skaidiņām (2 pieaugušie, 1 bērns)
4 lauku olas
4 saulē kaltēti tomāti
4 ķirštomāti
1 ēdamkarote mandeļu skaidiņas (var arī neizmantot)
15 g rīvēta Parmas (vai kāda cita) siera
Saulē kaltētos tomātus un ķirštomātus sagriež mazos gabaliņos. Pievieno sakultām olām.
Cep uz pannas olīveļļa, pa virsu uzkaisa mandeļu skaidiņas un rīvētu sieru.
Pērļu kuskuss ar brokoļiem
Pērļu kuskusu uzvāra (al dente), pievieno sarīvētu brokoli un pasilda katliņā kopā ar ēdamkaroti saldā krējuma vai mandeļu / rīsu krēma. Pasniedz ar rīvētu sieru. Daudzums atkarīgs no ēdāju skaita!
SVĒTDIENA
Brokastis – biešu pankūkas (cep kā klasiskas plānās vai mazās pankūkas, mīklai pievienojot no 1 – 2 bietēm pagatavotu biešu biezeni)
Pusdenas – mājās gatavots “hot dogs”
Vakariņas – pok čoi un maltās gaļas bumbiņas (recepte šeit)
Hotdogs (3 hotdogi)
1 bagete
3 mednieku desiņas (mēs pērkam J. Saukas desiņas Centrāltirgū)
Dārzeņu salsai – 1 tomāts, 1 gurķis, bazilika lapiņas, 1 tējkarote olīveļļas
salātlapas
labas kvalitātes sinepes, kečups
Dārzeņu salsa. Tomātu un gurķi sagriež sīkos kubiņos. Samaisa, pievienojot olīveļļu, sāli, baziliku.
Bageti sagriež 3 daļās un katrā iegriež vienu malu (kā hotdogu maizēm).
Hotdogus pilda pēc gaumes. Pēc maizē likām salātlapu, desiņu, tai pievienojām bio kečupu un “Āgenskalna” sinepes (Evertam bez sinepēm), pievienojām dārzeņu salsu, pārkaisījām ar svaigi maltiem melnajiem pipariem. Nekā sarežģīta, bet tik garšīgi!
Sveika!
Arvien vairāk lasot un interesējoties par veselīgu pārtiku un bioloģiski audzētiem produktiem par arvien lielāks sāpju bērnu kļūst gaļa. Gaļu nemīlu ( daudzus gadus esmu bijusi ne-gaļēdāja), bet nu apstākļi spiež ik pa laikam pagatavot kādu vistas fileju vai cūkgaļu. Dzīvoju centrā taču diemžēl tirgus manī uzticību nevieš, jo tur tās pašas Ķekavas un Bauskas vistas vien ir un par pārējo šaubas ieviesošo gaļu nemaz nerunājot. Zinu, ka ko labu bet diemžēl limitētā sortimentā var iegādāties IDillē Barona ielā un kas tāds esot arī Zaļā Govī. Vai tev ir kādas “savas vietiņas” gaļas iegādei? Varbūt ir kāds, kas zin vairāk par tādu lietu iegādi pa tiešo no zemniekiem?
Šis man tāds ilgi sasāpējis jautājums
Tiesapirksana.lv, un nekadu bedu par galu!
Sveika!
Bio gaļa, protams, ir dārgāka. Bet tā nu ir sanācis, ka mums, kopš izvēlamies bio gaļu, to arī bieži neprasās. Gatavojam parasti reizi nedēļā. Gaļu iegādājos “Dabas Dobe”, lauku vistas un olas pasūtu ru.andersone@gmail.com
Tad jau vēl slavenais http://www.facebook.com/hereford :)
Ceru, ka lindasvirtuve.lv driz uzrakstīs bloga rakstu par to, kur iegādajas gaļu, jo viņai ir laba pieredze šajā jautājumā :)
Ak, jā.. Vidzemes tirgū iegādājos gaļu gaļas paviljonā – pirmajā stendā pa kreisi! Tur var pasūtīt arī trušus, vistas utt :)
Paldies par receptēm! Noteikti dažas aizņemšos arī savai lietošanai. :)
Kur Jūs iegādājaties kale kāpostus? :)
Sveika! Es iegādājos veikalā Dabas Dobe!
Sveika, kā Tu veic pasūtījumus dabas dobe? Jautāju tā tādēļ, ka mēģinu atvērt dabas dobe mājas lapu, bet lec ārā tikai facebook dabas dobe, kur nav iespējams veikt pasūtījumus… kādā ir internetveikala mājas lapa?
Dabas Dobe vairs neeksistē!