Šī ir jau desmitā Everta ēdienkarte, ko publicēju blogā. Skaidrs, ka 10 mēneši maza cilvēka dzīvē ir laiks, kad viņa dzīvē notiek pārmaiņas – arī ēšanas ziņā. Kaut gan, ja pirms 10 mēnešiem man šķita, ka Everts ēd lielākoties visu, tad arī tagad tā ir. Līdzīgi kā citiem bērniem, nepatīk, ja ēdienā kopā tiek sajauktas ļoti daudz dažādas sastāvdaļas un viņš vairs nespēj izšķirt – kas tur iekšā īsti ir! Bet tas neattiecas uz zupām. :) Šoreiz – 7 receptes no mūsu novembra ēdienkartes (pa vienai katrai nedēļas dienai).
Visas Everta ēdienkartes vari atrast blogā :
Oktobris
Septembris
Augusts
Jūlijs
Jūnijs
Maijs
Aprīlis
Marts
Februāris
Citas receptes bērniem
Savukārt par to, kā Everts vispār uzsāka ceļojumu garšu pasaulē, lasi te :
http://viensplusviens.lv/2015/03/everts-ed/
http://viensplusviens.lv/2015/04/berna-vadita-esana-8-10-menesi/
http://viensplusviens.lv/2015/04/berna-vadita-esana-10-12-menesi/
Mango – saldētu zemeņu kokteilis (1 liels vai 2 mazi)
1 mīksts un sulīgs mango
100 g saldētu zemeņu
1 banāns
300 mandeļu piena
Visas sastāvdaļas nomizo un sagriež gabaliņos. Sablendē kopā ar mandeļu pienu.
Kartupeļu, puravu un balto pupiņu krēmzupa (ģimenei – 2 pieaugušie, 1 bērns)
2 puravu baltās daļas
5 vidēja izmēra kartupeļi
1 iepakojums konservētas baltās pupiņas
1 l dārzeņu buljona*
1 ķiploka daiviņa
Purava kātu sagriež ripiņās. Katliņā sasilda olīveļļu. Pievieno puravu un sakapātu ķiploka daiviņu. 1 – 2 minūtes apcep. Pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus un pārlej ar dārzeņu buljonu. Vāra…..
Pievieno noskalotas pupiņas un pēc 3 min visu noņem no uguns.
Zupu sablendē. Ja vēlies, pievieno nedaudz saldā krējuma, vēlreiz uzsildi zupu un pasniedz.
*Dārzeņu buljonu parasti vāru šādi: katliņā ielieku sīpolu, burkānu, puravu, seleriju. Pārleju ar ūdeni. Uzvāru, nokāšu un lieku saldētavā mazās porcijās, lai varu izmantot receptēm, kad vien nepieciešams.
Saldo kartupeļu pankūkas (6 gab.)
1 vidēja izmēra saldais kartupelis
1 lauku ola
1 ēdamkarote rikotas siera
15 g Parmas siera
šķipsniņa
šķipsniņa kaltētas vai svaigas timiāna lapiņas
Saldo kartupeli un Parmas sieru sarīvē uz smalkas rīves.
Visas sastāvdaļas sajauc. Uz pannas cep pankūciņas.
Pilngraudu pasta ar zaļo zirnīšu – mandeļu krēmu (ģimenei – 2 pieaugušie, 1 bērns)
250 g pilngraudu pasta
400 g saldēti zaļie zirnīši
2 ēdamkarotes mandeļu pārslas, apgrauzdētas uz pannas
2 ķiploka daiviņas
sauja svaiga bazilika
30 g Parmas siera
100 g bezpiedevu jogurta
*1 citrons
Zaļos zirnīšus ieliec verdošā ūdenī uz 30 sekundēm. Izņem ārā.
Liec vārīties pastu un vāri tik ilgi, cik norādīts uz paciņas.
Zirnīšus sablendē kopā ar mandeļu pārslām, ķiploku, sieru, baziliku un jogurtu.
Pastu pasniedz ar zirnīšu mērci un, ja vēlas, apslaka ar svaigu citrona sulu.
Oriģinālrecepte (ar gaļu un olu) : www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/skinny-carbonara/
Risoto ar brūnajiem šampinjoniem (ģimenei – 2 pieaugušie, 1 bērns)
1,5 l dārzeņu buljona
1 sīpols, sīki sakapāts
250 g risoto rīsu (arborio)
150 g I Love Eco brūnie šampinjoni (nopērkami “Rimi”)
1 ēdamkarote sviesta
30 g Parmas siera
Pannā sasilda olīveļļu. Apcep sīpolu un pievieno rīsus. Samaisa.
Pielej 1 kausiņu buljona. Ļauj, lai tas uzsūcas un pievieno vēl 2 kausiņus buljona. Atkal ļauj, lai tas uzsūcas rīsos. Tā turpina visu laiku, kamēr beidzies buljons, vai rīsi ir gatavi. Risoto gatavo uz vidējas uguns un rūpīgi uzrauga – tad tas sanāks visgardākais!
Kamēr rīsi gatavojas, nomazgā un sakapā šampinjonus. Citā pannā sasilda olīveļļu un apcep šampinjonus.
Kad rīsi gatavi, nogriež uguni pavisam un tiem pievieno apceptos šampinjonus, sviestu un sieru.
Zaļās pupiņas ar rikotu (2 mazas uzkodas / launaga lieluma porcijas)
300 g zaļās pākšu pupiņas
2 ēdamkarotes rikotas siera vai sablendēta biezpiena
Pupiņas nomazgā un nogriež tām galus.
Liec verdošā ūdenī un vāri 5 -7 minūtes (kamēr gatavas).
Nokās, samaisi ar rikotas sieru un pasniedz.
Veģetārie pelmenīši (ģimenei – 2 pieaugušie, 1 bērns, un, iespējams, pietiks vēl kādam :).
1 iepakojums saldēti won ton mīklas aplīši (var iegādāties veikalā “Stockmann”)
1 baklažāns
2 tomāti
1 cukini
1 ķiploka daiviņa
Kādu stundu pirms gatavošanas no saldētavas izņem mīklu un apklāj ar dvielīti. Ļauj tai atsalt. Baklažānu, tomātus un cukini sagriež sīciņos kubiņos. Apkaisa ar sāli.
Pannā sasilda olīveļļu un apcep dārzeņus kopā ar caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploka daiviņu.
Mīklas aplīšiem pa vidu liek tējkaroti dārzeņu pildījuma. Aizloka ciet. Sagatavo visus pelmenīšus un cep ar olīveļļu sakarsētā pannā. Pieaugušie var pievienot sojas mērci.
P.S. Visiem ēdieniem var pievienot sāli vai citas garšvielas / garšaugus pēc vēlmes.
Ar ko varētu aizstāt rikotas sieru saldo kartupeļu pankūciņas?
Ar sablendētu biezpienu!
Var arī iztikt vispār;)