Oktobrī mazais Everts bērnudārzā sāka gulēt ari diendusu. Līdz ar to darba dienās ārpus mājas tiek ēstas brokastis, pusdienas un launags. Tad nu ir iemesls pacenties, lai vakariņas mazajam būtu īpaši garšīgas. Brīvdienās gan joprojām gatavojam pēc pilnas programmas :).
Kas attiecas uz uzkodām, kā vienmēr, izmantojam sezonālus produktus – ēdam ābolus, granātābolus, briseles kāpostu čipsus, dzērvenes utt.
Receptes, tāpat kā septembrī – katrai nedēļas dienai viena :).
PIRMDIENA. BRISELES KĀPOSTI AR TURKU ZIRŅIEM (2 porcijas)
100 g Briseles kāpostu
100 g vārītu turku zirņu (vai 1 bundža konservētu, noskaloti)
1/2 tējkarote olīveļļas
4 mazās mocarellas bumbiņas vai 1/2 mocarellas, saplēsta gabaliņos
garšvielas pēc gaumes – jūras sāls, svaigas timiāna lapiņas
Katliņā uzvāra ūdeni. Ieliec iekšā Briseles kāpostus un vāri apm. 7 min (kamēr gatavi). Nokās.
Tajā pašā katliņā liec Briseles kāpostus, turku ziņus un olīveļļu. Pasautē 3 – 4 min un pasniedz kopā ar dīgstiem un mocarellu.
OTRDIENA. GRIĶI AR BURKĀNIEM UN BIETĒM (1 – 2 mazas porcijas)
50 g zaļie griķi
1/2 burkāns
1/2 biete vai 1 tējkarote “Absolūts ēd” biešu pulvera
Zaļos griķus uzvāra. Burkānu un bieti sarīvē.
Katliņā sasilda olīveļļu, pievieno burkānu, bietes vai biešu pulveri un apcep 4 – 5 minūtes. Pievieno griķus, visu sasilda un pasniedz. Ja mazajam garšo – kaut vai ar krējumu :).
ĶIRBJA, BURKĀNU un RĀCEŅU ZUPA (visai ģimenei)
Šada tipa zupas top, “kad mājas nekā nav”.
400 g ķirbja
4 burkāni (izmantoju krāsainos)
1 rācenis
1 l dārzeņu buljona
1 sīpols
1 ēdamkarote olīveļļas
2 timiāna zariņi
1 rozmarīna zariņš
jūras sāls pēc garšas
Sasilda krāsni 190 grādus siltu.
Nomizo dārzeņus un sagriež mazos kubiņos. Sīpolu sakapā.
Cepamajā traukā saliek dārzeņus un garšaugus. Cep 15 minūtes. Pievieno buljonu un atstāj sautēties krāsnī vēl 10 – 15 minūtes, kamēr dārzeņi mīksti.
Izņem no krāsns un sablendē. Vari pievienot arī kokospienu.
TREŠDIENA. OMLETE AR KĀLI UN PAPRIKU (1 porcja)
2 olas
1 mazs gabaliņš kāļa
4 dzeltenās paprikas stienīši
Kāli sarīvē un pievieno sakultām olām.
Sasilda pannu un uz vidējas uguns cep omleti. Kad tā gatava, pa vidu liek sagrieztus paprikas stienīšus un to sarullē. Papriku var pasniegt arī atsevišķi, ja mazajam tā ir ērtāk ēst.
KRĀSNĪ CEPTAS PUPIŅAS AR DĀRZEŅIEM (visai ģimenei)
2 selerijas kāti
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
2 lieli burkāni
1 iepakojums tomāti savā sulā
2 iepakojumi konservētas baltās pupiņas (noskalotas) VAI 150 g kaltētas pupiņas, uzvārītas
2 ēdamkarotes tomātu pastas
1 ēdamkarote olīveļļas
40 g Čedaras vai Parmas siera
garšvielas:
jūras sāls
melnie pipari
šķipsniņa paprikas pulveris
šķipsniņa kumīna
Sasilda krāsni 190 grādus siltu.
Sīpolu un ķiploku sīki sakapā.
Seleriju un burkānu sagriež mazos kubiņos.
Cepamajā formā liek visus dārzeņus, pupiņas, tomātu pastu un tomātus savā sulā, olīveļļu. pievieno garšvielas pēc gaumes. Visu samaisa.
Cep 15 minūtes. Pievieno 200 ml ūdens un cep vēl 15 minūtes.
Visbeidzot pierīvē sieru un visu liek krāsnī vēl uz 5 minūtēm.
Pasniedz kopā ar maizi vai ēd tāpat.
Iedvesma : Jamie Oliver
PROSAS ZUPA AR PASTINAKU UN SALDO KARTUPELI (1-2 porcijas)
50 g prosas
1/2 saldā kartupeļa
1 pastinaks
500 ml dārzeņu buljona*
Uzvāra buljonu. Pievieno gabaliņos sagrieztu kartupeli, pastinaku un prosu.
Vāra apmēram 15 min – kamēr prosa un dārzeņi gatavi.
*Dārzeņu buljonu parasti vāru šādi: katliņā ielieku sīpolu, burkānu, puravu, seleriju. Pārleju ar ūdeni. Uzvāru, nokāšu un lieku saldētavā mazās porcijās, lai varu izmantot receptēm, kad vien nepieciešams.
BIEZPIENA PLĀCENĪŠI AR TOMĀTIEM UN BRŪNAJIEM ŠAMPINJONIEM (2 porcijas)
Personīgi mans mīļākais ēdiens oktobra mēnesī :). Nočiepu Evertam padaudz :).
2 ēdamkarotes biezpiena
1 tomāts
2 brūnie šampinjoni
1 ola
2 ēdamkarotes grieķu jogurta
1 ēdamkarotes pilngraudu kviešu milti (var izmantot arī baltos kviešu miltus vai griķu miltus)
1/4 tējkarote cepamā pulvera
10 g rīvēta Parmas siera
Tomātu un šampinjonu sagriež gabaliņos.
Izmantojot rokas blenderi, sablendē kopā ar biezpienu un olu.
Pievieno miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, sieru.
Cep sakarsētā pannā no abām pusēm.
Iedvesma: Jamie Oliver
CITAS RECEPTES MEKLĒ: http://viensplusviens.lv/category/ediens/receptes-berniem/
Sveika! Vairākās receptēs raksti, ka pupiņas vai turku zirņi jānoskalo – kāpēc tā? Pati nekad neskaloju, man pat patīk tas šķidrums, kad gatavoju salātus, jo tas dod papilus mitrumu, bet nu sāku domāt, ja nu tas ir kaitīgi, tagad sabijos! :)
Sveika, man personīgi nepatīk tas ķēpīgais ūdens. Tam arī ir papildu garšvielas pievienotas konservēšansas procesam (sāls vai cukurs parasti). Ar pārtiku konservu bundžās vispār baigi aizrauties nevajadzētu, tajās mēdz būt Bisfenols A : http://www.zalabriviba.lv/kimija/kimisko-vielu-apraksti/bisfenols-a/ – vēl viens iemesls, kāpēc es noskaloju produktu.
Ui.. Paldies!
Smēlos iedvesmu un arī sagatavoju plānu no Jūsu ēdieniem visai nedēļai, pirmais tikko tapa Briseles kāposti un zirni, kaut kas tik reti pretīgs un bezgaršīgs. Nekāda garšu gamma…..
Žēl! Katram jau mums tā ēšanas gaume citādāka. Mums gan Briseles kāpostiņi ar turku zirņiem joprojām garšo.
Reizēm gadās nopirkt rūgtākus kāpostus (kad tie jau ir pārgatavojušies), varbūt tas pie vainas?
Bet var jau būt, protams, ka vienkārši negaršo.