Jauns gads – jaunas receptes! Tiesa gan vēl no pagājušā gada aizkavējušās. Tad nu lūk, šis tas, ko Everts ir ēdis decembrī. Visas receptes ir viņa pārbaudītas un akceptētas!
Brokastu “pica” (1 pieaugušajam / 2 maziem bērniem)
1 saldēta kārtainās mīklas plāksne
dzelteni un sarkani ķirštomātiņi
1/4 mocarellas
kaltētas vai svaigas timiāna lapiņas
krēmsiers (piemēram, Filadelfijas)
Kārtainās mīklas plāksni atlaidina. Uz tās uzsmērē krēmsieru.
Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm. Tomātiņus un mocarellas gabaliņus un kārto uz mīklas plāksnes. Pārkaisa ar timiāna lapiņām.
Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 190 grādos uz 10 minūtēm vai kā norādīts uz mīklas iepakojuma.
Krāsaino lēcu un skābeņu zupa (2 – 3 personām)
70 g krāsainās lēcas (vari izmantot arī viena veida – zaļās, sarkanās vai brūnās)
700 ml ūdens vai dārzeņu buljona
200 g skābenes (saldētas vai skābenes burciņā)
1 ķiploka daiviņa
1 ola
2 kartupeļi
Katliņā sakarasē olīveļļu. Pievieno lēcas un nomizotu ķiploka daiviņu. Apcep 1 minūti un pielej ūdeni. Uzvāri lēcas (tas, cik ātri tās būs mīkstas, atkarīgs no lēcu veida – sarkanās būs gatavas ātrāk kā zaļās), bet krāsainās lēcas vārīsies aptuveni 20 minūtes. Kad lēcas jau 10 minūtes vārījušās, pievieno kubiņos sagrieztu kartupeli. Vāri līdz kartupeļi un lēcas mīksti. Pievieno skābenes un vāri vēl 5 min. Pasniedz klasiski – ar vārītu vistas vai paipalu oliņu.
Smiltsērkšķu – aveņu kokteilis
1 banāns
150 g smiltsērkšķu (saldētu)
100 g aveņu (saldētu)
2 mīkstas dateles
200 ml kokosriekstu piena
50 ml ūdens
30 g indijas riekstu vai indijas riekstu sviesta
Visu sablelndē.
Risoto ar lasi (2 pieaugušie, 1 bērns)
1,5 l dārzeņu buljona
1/2 sīpola, sīki sakapāts
2 selerijas kāti, mazos kubiņos
250 g risoto rīsu (arborio)
200 g auksti kūpināta laša
1 ēdamkarote sviesta
30 g Parmas siera
1/2 citrona
Pannā sasilda olīveļļu. Apcep sīpolu un seleriju, un pievieno rīsus. Samaisa.
Pielej 1 kausiņu buljona. Ļauj, lai tas uzsūcas un pievieno vēl 2 kausiņus buljona. Atkal ļauj, lai tas uzsūcas rīsos. Tā turpina visu laiku, kamēr beidzies buljons, vai rīsi ir gatavi. Risoto gatavo uz vidējas uguns un rūpīgi uzrauga un apmaisa – tad tas sanāks visgardākais!
Kamēr rīsi gatavojas, sagriez gabaliņos lasi.
Kad rīsi gandrīz gatavi, nogriež uguni pavisam un tiem pievieno lasi, sviestu un sieru. Pasniedz apslakot ar citrona sulu.
Ātrā tomātu un pupiņu biezzupa
1 iepakojums tomātu savā sulā (izmantoju I love Eco tomātus, nopērkami Rimi veikalos)
1 bundža konservētu balto pupiņu vai vārītas baltās pupiņas, noskalotas
1 ķiploka daiviņa
300 ml dārzeņu buljona
1 ēdamkarote maskarpones vai krēmsiera
Katliņā sakarsē olīveļļu un apcep ķiploku spiedē izspiestu ķiploka daiviņu. Pievieno tomātus un un pupiņas. Pielej buljonu. Visu uzvāra, pievieno maskarponi un sablendē.
Dārzeņu salmiņi (1 personai kā piedeva pie pamatēdiena vai launags bērnam)
1/2 saldā kartupeļa
1 kartupelis
Kartupeļus nomizo un sagriež salmiņos.
Sasilda krāsni 190 grādus siltu.
Kartupeļus apslaka ar olīveļļu un liek pannā uz cepamā papīra. Pievieno timiāna zariņus vai citus garšaugus. Cep krāsnī apmēram 20 minūtes.
Dārzeņu – liellopa “Boloņas mērce” (1 personai)
50 g maltas liellopa maltās gaļas
1 selerijas kāts
1/2 burkāna
70 g tomātu passata (biezenis) vai tomāti gabaliņos savā sulā
Pannā sasilda olīveļļu. Tajā apcep sīki sakapātu selerijas kātu un burkānu. Pievieno malto gaļu un apcep apm. 15 minūtes.
Gaļai un dārzeņiem pievieno tomātus un uz vidējas uguns turpina sautēt 10 – 15 min. Ja nepieciešams, pielej nedaudz ūdens.
Kamēr gaļa gatavojas, uzvāri pastu. Mērci var pasniegt ar pastu, rīsiem vai vēl kādiem dārzeņiem. Piemēram, Everts to viendien izvēlējās ēst “pliku” ar svaigu avokadu piedevās.
Visas Everta ēdienkartes vari atrast blogā :
Novembris
Oktobris
Septembris
Augusts
Jūlijs
Jūnijs
Maijs
Aprīlis
Marts
Februāris
Citas receptes bērniem
Savukārt par to, kā Everts vispār uzsāka ceļojumu garšu pasaulē, lasi te :
http://viensplusviens.lv/2015/03/everts-ed/
http://viensplusviens.lv/2015/04/berna-vadita-esana-8-10-menesi/
http://viensplusviens.lv/2015/04/berna-vadita-esana-10-12-menesi/
Saldā kartupeļa salmiņi ir gardākais atklājums šajā rudenī! Es tos vēl apkaisu ar paprikas pulveri pēc J.Olivera ieteikumiem :)
Man nekad,nekad kartupeļi cepti krāsnī, apslacīti ar olīveļļu, nesanāk/neizskatās kā apcepti(kā bildē). Kur ir tas ”sāls”, ko daru nepareizi? Vnm sanāķ tādi nekādi – ne cepti,ne vāriti.
Kartupelīši nedrīst viens ar otru saskarties! Varbūt tas?
Kādas ir Tavas domas par kārtaino mīklu? Pati taisīji vai pirki gatavu – kādu?
Otrs jautājums – vai buljonu pati taisīji, vai arī pirki kubiņus? Kā /kādus?
Buljona koncentrātu iepriekš uzvāru un sasaldēju mazās pocijās. Ja tas ir beidzies, izmantoju bio buljona kubiņus (nopērkami praktiski visos lielākajos pārtikas un ekoveikalos).
Mīklu pati negatavoju, pērku RIMI SELECTION saldētu kārtaino mīklu!
Laura, paldies! Brīdī, kad jūtu, kad manam kundziņam, kurš tuvojas pusotra gada atzīmei, vajag ēdienā ieviest plašāku dažādību, šī Tava bloga sadaļa nāk kā glābiņš. Izprintēju šeit redzamās receptes. Testēsim! :)
ceru, ka garšos! :)
Par piciņu, kas taisīta uz kārtainās mīklas bāzītes, vīrs bija sajūsmā. :) Risotto drusku pasāļš iznāca, bet tagad zinu, kur bija kļūda. Practice makes perfect.