Šī nedēļa bija mazliet traka… abi mazie bija pa mājām, slimoja. Apetīte gan nekur nebija pazudusi, līdz ar to gatavots tika daudz un ne no kā, piemēram, pēc labas gaļas uz veikalu tā arī netiku (ja visu pārējo +/- var pasūtīt internetā, gaļu vienmēr iegādājos ekoveikalos). Arī vīrs šonedēļ bija ļoti aizņemts, un nevarēja izlīdzēt ar produktu “stiepšanu” mājās. Tiesa – bez gaļas dzīvot mums nesagādā nekādas problēmas :). Sanāca gandrīz veģetārā nedēļa!
Šī nedēļa man atsauca atmiņā, kā tas bija, gatavot bērniem ikdienā brokastis, pusdienas, launagu, vakariņas – uii… un parūpēties, lai visas tās maltītes bērniem tiešām garšotu.. nav viegli, nav :).
Un es joprojām gaidu gaišus vakarus, lai var nobildēt normālāk! Ņemiet par labu, kā ir.
PIRMDIENA : (PIKANTĀS) NŪDELES AR DĀRZEŅIEM
Padoms : Bērniem gatavo ne – pikantu versiju, pieaugušajiem pikantu. Visu gatavo vienādi, vienīgi mazajiem mērce bez karija pastas. Vēl viens variants – pagatavo nūdeles, sajauc ar kokospienu. Bērniem pasniedz šādas nūdeles kopā ar svaigi sagrieztiem dārzeņiem blakus. Klāt pieliek arī mērci (piemēram, grieķu jogurtu), kurā pamērcēt dārzeņu stienīšus. Mums šī versija strādā labi! Sagriežu svaigu gan cukīni (jap, to var ēst svaigu kā gurķi), krāsainu papriku, burkānus, gurķus.
Sastāvdaļas :
- 300g pilngraudu olu nūdeles
- 1 sarkanā paprika, sagriezta stienīšos
- 1 cukīni, sagriezts stienīšos
- *var pievienot arī citus dārzeņus – es liku klāt mazu brokoļa gabaliņu un dažus ķiršu tomātus
- 1 kokospiens
- 2 – 3 ēdamkarotes karija pastas (ja negaršo pikanti ēdieni, nelieto)
- laims un svaigs koriandrs pasniegšanai
Pagatavošana :
- Nūdeles liec verdošā ūdenī un vāri pēc norādēm uz iepakojuma. Pēc vārīšanas noskalo aukstā ūdenī (tad neturpināsies gatavošanās process un nūdeles nesaķeps).
- Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno dārzeņus, apcep 3 – 4 minūtes. Pievieno kokospienu un visu sautē vēl 3 – 4 minūtes. Šajā brīdī pievieno karija pastu un nūdeles. Es daru tā, ka šajā brīdī bērnu mērces un nūdeļu “devu” lieku atsevišķā katliņā. Gan pikantās, gan maigās nūdeles pasilda mazu brīdi (burtiski 1 min).
- Nūdeles pasniedz ar svaigi sakapātu koriandru, un apslaka ar laima sulu (arī bērniem).
OTRDIENA : RĪSI AR DĀRZEŅU – PUPIŅU SAUTĒJUMU
Sastāvdaļas :
- 1 mazs vai 1/2 liels saldais kartupelis, nomizots un sagriezts kubiņos
- 2 burkāni, nomizoti un sagriezti ripiņās
- 1 cukīni, sagriezts kubiņos
- 150 g basmati rīsi
- 1 iepakojums konservētas sarkanās pupiņas, noskalotas (iepakojuma dēļ izmantoju I Love Eco pupiņas tetrapakā)
- 1 iepakojums tomāti gabaliņos savā sulā
- 1 tējkarote malta paprikas pulvera
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana :
- Uzvāri rīsus.
- Kamēr rīsi vārās, gatavo sautējumu. Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno saldo kartupeli, burkānu, ķiploku, paprikas pulveri, sāli un piparus, tomātu pastu. Visu apcep 5 minūtes.
- Pievieno tomātus gabaliņos savā sulā un glāzi (250 ml) ūdens. Samaisi. Visu sautē uz vidējas uguns (apmēram 15 minūtes), kamēr dārzeņi mīksti. Pievieno pupiņas un cukīni, un visu sildi vēl 2 – 3 minūtes.
- Pasniedz kopā ar rīsiem.
TREŠDIENA : BULGURS AR SĒNĒM UN SVAIGIEM DĀRZEŅIEM
Godīgi sakot, šī nav nekāda recepte. Šis ir vienkārši ēdienu salikums, ko pagatavoju, gaidot pārikas piegādi no interneta veikala. Bet uzraktīšu – jo arī tādas dienas mums visiem ir!
Sastāvdaļas :
- 250 g brūnie šampinjoni, sagrieztas 4 daļās
- 1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploka spiedi
- 200 g bulgurs
- 1 ēdamkarote sojas mērce
- *bulguram pievienoju arī 1 sarīvētu burkānu, bet tas galīgi nav obligāti
Pasniegšanai (var variēt) :
- 1 ledus salāts, sakapāts
- 3 ēdamkarotes grieķu jogurta
- 1 ēdamkarote Dižonas sinepes
- citrons
- sāls pēc garšas
Pagatavošana :
- Bulguru uzvāra. Pievieno sāli pēc garšas.
- Pannā sasilda olīveļļu. Apcep ķiploku un sēnes, paralēli pievieno sojas mērci. Cep apmēram 8 – 10 minūtes, līdz sēnes gatavas.
- Bļodiņā pasniedz bulguru kopā ar sēnēm un svaigiem dārzeņiem pēc izvēles. Piemēram, es vienkārši pievienoju svaigu ledus (vai jebkuru citu) salātu, sajauktu ar mērci (grieķu jogurts + sinepes + sāls + citrona sula). Mazie ēd ar svaigiem dārzeņiem pēc izvēles.
CETURTDIENA : DĀRZEŅU SACEPUMS
Sastāvdaļas :
- 1 saldais kartupelis
- 6 kartupeļi
- 1 cukīni
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 1 tējkarote kaltēts oregano
- 150 g siers, sarīvēts
- 200 ml saldais krējums
- 1 ēdamkarote sviesta vai olīveļļas
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana :
- Sasildi krāsni 200 grādus karstu.
- Dārzeņus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs (es griežu ar speciālo dārzeņu rīvi, lai sanāk vienādas un ļoti plānas šķēlītes. Tad arī viss notiek daudz ātrāk. Bet, protams, var griezt ar parastu nazi:).
- Visus dārzeņus apslaki ar olīveļļu, sajauc ar sāli, ķiploku un oregano (“iemasē” :).
- Kārto visu cepamajā traukā. Pašā pamatnē ieliej nedaudz saldo krējumu. Vispirms izkārto saldā kartupeļa šķēles, pēc tam parastā kartupeļa, pēc tam – cukīni. Visu pārlej ar saldo krējumu.
- Pa virsu uzliec sviesta piciņas vai apslaki ar olīveļļu. Uzliec folliju. Liec cepties krāsnī uz 30 minūtēm.
- Pēc 30 minūtēm noņem folliju, uzkaisi sieru, un cep vēl 10 minūtes.
PIEKTDIENA : “PASTA CARBONARA”
Noteikti nav oriģinālā “pasta carbonara” recepte, jo nelieku klāt olu, bet nu.. mūsu versija par to :). Un lai jūs nedomājat, ka mani bērni ēd visu – viņi ēda bez spinātiem un tomātiem :(.
Sastāvdaļas :
- 200 g pancetta (vai cits) šķiņķis, sagriezts mazos gabaliņos
- 2 ķiploka daiviņas izspiestas caur ķiploka spiedi
- 250 g spageti
- 100 ml saldais krējums
- 1 iepakojums spināti
- 200 g ķiršu tomāti, sagriezti uz pusēm
- 100 g Parmas siera, sarīvēts
Pagatavošana :
- Uzvāra spageti.
- Pannā sasildi olīveļļu, apcep ķiploku kopā ar gaļu.
- Gaļu sajauc kopā ar spageti un saldo krējumu. Pasildi 1 min.
- Pasniedz kopā ar svaigiem spinātiem, tomātiem un sieru.
Kādi ir tavi iecienītākie e-veikali ikdienas produktu iegādei?
Barbora.lv, svaigi.lv, dabasdobe.lv
Smejos par “nerecepti” – mana arsenālā laikam tikai tādas, jo viss top uz aci un improvizējot ar produktiem, kas pieejami :D
Es arī par to pasmējos, man gluži tāpat – kvinoja un bulgurs ar dārzeņiem ir mani ātrie ēdienu varianti, kad nav izdomāts, ko meitai gatavot pusdienās :) Laurai labas receptes, būs jāsāk izmantot i*veikalu piegādes, vīram iepirkšanās nesāk šķist kā otrs darbs.