Vēl viena nedēļa – vēl piecas receptes :)
PIRMDIENA : SPAGETI AR MALTĀS GAĻAS – DĀRZEŅU MĒRCI
Šī ir viena no receptēm, ko atkārtojam visbiežāk. Sātīga un sildoša, tāda, kādu prasās pēc garas darba dienas, kurā nav sanācis paēst. Diemžēl šo nesanāca nobildēt. Nākamreiz :)
Sastāvdaļas :
- 250 g spageti (droši vari ēst arī ar rīsiem vai citiem graudaugiem)
- 1 baltais sīpols, sakapāts
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 400 g maltas liellopa gaļas
- 2 x 400 g tomāti gabaliņos savā sulā
- 1/2 tējkarote sarkanā paprikas pulvera
- 1 tējkarote oregano
- 1 burkāns, sarīvēts
- 1 cukīni, sarīvēts
- 1 bio apelsīna miziņa īkšķa lielumā (nav obligāti, bet piešķirs interesantāku garšu:)
- sāls, pipari pēc garšas
- Parmas siers un zaļumi pasniegšanai
Pagatavošana :
- Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep sīpolu ar ķiploku 2 – 3 min.
- Pievieno gaļu. Sasmalcini un apcep 10 min.
- Pievieno tomātus, papriku, oregano un apelsīna miziņu. Visu samaisi un sautē 15 min.
- Pievieno burkānu un cukīni, samaisi. Sautē vēl 10 min.
- Kamēr mērce sautējas, uzvāri spageti.
- Visbeidzot pievieno sāli un piparus pēc garšas. Izņem apelsīna miziņu.
- Pasniedz ar rīvētu sieru un sakapātiem zaļumiem.
OTRDIENA : PĒRĻU GRŪBAS AR TUNCI UN SPINĀTIEM
Sastāvdaļas :
- 250 g pērļu grūbas
- 2 x 125 g tuncis savā sulā
- 1 sīpols, sakapāts
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 250 g ķiršu tomāti, pārgriezti uz pusēm
- 70 g / 1 iepakojums spināti
- 1 citrons
- 1 tējkarote baltvīna etiķis
- olīveļļa
- zaļumi pasniegšanai
Pagatavošana :
- Pērļu grūbas uzvāri.
- Pannā sakarsē olīveļļu, apcep sīpolu un ķiploku. Pievieno un uzsildi tunci. Pieber sāli pēc garšas.
- Grūbas sajauc ar tunci.
- Spinātus sajauc ar ķiršu tomātiem, apslaki ar citrona sulu, baltvīna etiķi un olīveļļu.
- Grūbas ar tunci pasniedz kopā ar spinātiem un tomātiem. Pārkaisi ar zaļumiem pēc izvēles.
TREŠDIENA : DĀRZEŅU SAUTĒJUMS AR PĒRĻU KUSKUSU
Šī vairāk tāda “bezrecepte”. Īsumā – sasautēti dažādi dārzeņi , kas ir mājās, ar pupiņām, un sajaukti ar pērļu kuskusu.
Sastāvdaļas :
- 1 baltais sīpols, sakapāts
- 1 selerijas kāts, sakapāts
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 1 timiāna zariņš ar lapiņām
- 1 burkāns, sagriezts ripiņās
- 1 paprika, sagriezta strēmelītēs
- 1 x 400 g tomāti gabaliņos savā sulā
- 1 tējkarotis sarkanā paprikas pulvera
- 1 glāze ūdens vai buljona
- 1 brokolis, sadalīts mazās rozetītēs
- 1 x 400 g konservētas sarkanās pupiņas, noskalotas
- 200 g pērļu kuskuss (var izmantot arī parasto kuskusu vai lēcas)
- zaļumi pasniegšanai
Pagatavošana :
- Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu, ķiploku, seleriju, sāli, timiānu un apcep visu 2 min.
- Pievieno burkānus un papriku, apcep 2 min.
- Pievieno tomātus, paprikas pulveri un ūdeni, un visu sautē 10 min.
- Pievieno brokoli. Visu sautē vēl 10 min.
- Kamēr viss sautējās, uzvāri pērļu kuskusu.
- Pievieno pupiņas un uzsildi visu kopā 2 min.
- Pasniedz kopā ar pērļu kuskusu un zaļumiem pēc izvēles.
CETURTDIENA : TĪTARA GAĻAS BIEZZUPA
Mana nedēļas mīļākā recepte. Nenormāli gardi! :D
Sastāvdaļas :
- 1 sīpols, sakapāts
- 1 selerijas kāts, sakapāts
- 400 g tītara vai vistas gaļas fileja, sagriezta kubiņos
- 2 timiāna zariņi ar lapiņām
- 2 lauru lapas
- 1, 5l vistas gaļas buljona
- 4 kartupeļi, nomizoti un sagrieti kubiņos
- 1 x 400 g konservēta kukurūza, noskalota
- 200 g sniega zirnīši
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 2 ēdamkarotes milti
- šķipsniņa muskatrieksta
- 300 ml piena
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana :
- Pannā sakarsē olīveļļu, apcep tītara fileju kopā ar sāli un timiānu. Cep apmēram 5 – 7 min, lai gabaliņi apbrūninās.
- Citā katliņā sakarsē olīveļļu. Pevieno sīpolu un seleriju, sāli pēc garšas un apcep 5 min.
- Katliņā pievieno apcepto tītara gaļu un lauru lapu. Pielej buljonu un sagaidi, kad tas sāk vārīties.
- Kad buljons vārās, pievieno kartupeļus, un uzvāri, līdz kartupeļi gatavi (apm 8 – 10 min).
- Pievieno kukurūzu un sniega zirnīšus. Sildi visu uz nelielas uguns, kamēr gatavo piena mērci.
- Gatavo balto mērci. Katliņā izkausē sviestu. Pievieno miltus un apcep. Visu laiku maisot, pamazām pievieno pienu. Maisi, kamēr izveidojas viennmērīga mērce. Pievieno muskatriekstu, sāli un piparus pēc garšas, samaisi. Ja izveidojušis kunkuļi, sablendē visu, vai izberz cauri sietiņam.
- Mērci pievieno zupai. Samaisi un pasniedz ar zaļumiem.
PIEKTDIENA : PAŠCEPTAS PICAS
Picām mīklu gatavoju pēc Jamie Oliver picas mīklas receptes (https://www.jamieoliver.com/recipes/bread-recipes/pizza-dough/), vai arī izmantoju Bauck Hof bezglutēna picas pamatnes maisījumu (https://bio.lv/lv/milti-un-maisjumi/3234-bauck-hof-bezglutena-maisijums-picas-pamatnes-pagatavosanai.html). Man tas ļoti garšo, jo sanāk mīksta pamatnīte.
Pa virsu katrs pats liek visu, ko vēlas. Nu jūs jau zināt :). Piemēram, marinētus gurķus, salami, mocarellas un Parmas sieru, olīvas utt. Un pamatni ļāvu rullēt bērniem!
Sveika!
Kā jums iet ar ēdiena pāri palikšanu uz nākamo dienu? Tu māki izvārīt tik cik vakarā var apēst? :))
Pārsvarā nepaliek nekas pāri. Ja paliek – priecājos, jo tad sanāk man vai vīram pusdienām :)
Kādu sieru izvēlaties? Kapèc neizmantojat “parastos” (Krievijas vai Holandes)?
Sveika!
Cietajam (Parmas / Parmezāna) sieram ir izteiktāka garša. To liekam pastām, zupām, lazanjai, risotto, sacepumiem u.tml. Savukārt holandes vai Čedaras sieru liekam ēdieniem, kur tas siers vajadzīgs vairāk, un karstmaizīēm bērniem :) Fetas sieru patīk likt kā papildinājumu salātiem, pārbērt nedaudz pa virsu kādam sautējumam.
TĪTARA GAĻAS BIEZZUPA – wooow! Šī būs manā ikdienas recepšu sarakstā! Ļoti, ļoti garšīga!
Ak, tā tiešām bija laba :D :)