PIRMDIENA : “LEFTOVER” ZUPA
Kamēr gadīju nedēļas pārtikas piegādi, pirmdien savārīju zupā dažādus dārzeņus, kas bija palikuši pāri no pagājušās nedēļas. Man ļoti patīk zupām pievienot konservētus tomātus, un šoreiz pievienoju arī mazos makaroniņus, tādēļ zupa sanāca līdzīga minestronei. Tu, protams, vari likt zupā tādus dārzeņus, kādi ir mājās Tev.
P.S. Atzīšos, ka īsto zupu nenobildēju, bet sanāca uz mata kā šī, kas ir foto :) Izņemot zaļo kale :)
Sastāvdaļas :
- 1 baltais sīpols, sakapāts
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 2 seleriju kāti, sakapāti
- 1 burkāns, sagriezts kubiņos
- 2 kartupeļi, sagriezti kubiņos
- 200 g zaļās pākšu pupiņas, sagrieztas 3 daļās
- 1/4 puķkāposta
- 2 lauru lapas
- 100 g filini picoli vai citi mazie makaroni
- 1,5 l dārzeņu buljona
- 1 x 400 ml konservēti tomāti gabaliņos
- 1 tējkarote sarkanā paprikas pulvera
Pagatavošana :
- Katliņā sakarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu, ķiploku un seleriju, apcep 2 – 3 minūtes.
- Pievieno verdošu buljonu un visus dārzeņus – burkānu, kartupeļus, pupiņas, puķkāpostu. lauru lapas. Vāri 10 min.
- Pievieno tomātus, makaroniņus un paprikas pulveri. Samaisi un uzsildi vēl pāris minūtes, līdz visi dārzeņi un makaroni gatavi.
OTRDIENA : PIKŠAS LAZANJA
Šī nebūs īpaši diētiska recepte… :) Bet tik ļoti gribējās pagatavot tādu klasisku lazanju, bet šoreiz ar zivi.
Sastāvdaļas :
- 9 – 12 lazanjas plāksnes (atkarīgs no pannas lieluma)
- 500 g pikšas vai mencas smalkmasa, atlaidināta (izmantoju Oscars Fish, pieejama lielveikalos saldēta)
- 1/2 citrons
- 200 g saldēti zaļie zirnīši
- 150 g spināti
- 1 mazs sīpols, sakapāts
- 30 g sviesta
- 500 ml piena
- 1/4 tējkarote muskatrieksta
- 1 lauru lapa
- 50 g kviešu milti
- 50 g Parmas siers, sarīvēts
- 2 ēdamkarotes Dižonas sinepes
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatvošana :
- Pagatavo lazanjas balto mērci. Katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus un visu laiku maisot, pamazām pievieno pienu, lai veidotos vienmērīga mērce. Uzvāri, nogriez uguni, pievieno muskatriekstu un lauru lapu, ļauj mērcei sautēties 10 min uz mazas uguns, līdz mērce kļūst biezāka. Pievieno sieru un piparus, samaisi. Kad mērce gatava, izņem lauru lapas. Pievieno sinepes, samaisi.
- Sasildi krāsni 180 grādus siltu.
- Pannā sakarsē olīveļļu, apcep sīpolu 2 – 3 minūtes. Pievieno spinātus un zaļos zirnīšus, sautē 2 – 3 minūtes. Noliec malā.
- Zivs smalkmasu sajauc ar sāli un pipariem pēc garšas, apslaki ar citrona sulu.
- Sagatavo pannu lazanjai un visas lazanjas sastāvdaļas.
- Vispirms pannā ielej nedaudz balto mērci. Tad kārto lazanjas plāksnes. Tām pa virsu – zivi un dārzeņus. Tad atkal mērci, lazanjas plāksnes, zivi un dārzeņus. Tā trīs kārtās. Pabeidz ar balto mērci pa virsu.
- Visu pannu apklāj ar folliju (es tā daru, lai izvairītos no tā, ka augšējā kārta paliek cieta). Liec krāsnī uz 30 min.
- Pasniedz apslakot ar citrona sulu.
TREŠDIENA : POLENTA AR LIELLOPA GAĻAS MĒRCI
Vispār gribēju gatavot polentu ar gaļas bumbiņām, bet beigās noslinkoju un vienkārši uztaisīju gaļas mērcīti, kas mūsu mājās tiek gatavota bieži. Tie, kas seko līdzi darba dienu vakariņām, būsiet jau to pamanījuši – arī pagājušās nedēļas receptēs šī mērce figurēja. Recepte gandrīz tāda pati. Maniem bērniem ļoti garšo polenta, tādēļ šoreiz ēdām kopā ar to.
Sastāvdaļas :
- baltais sīpols, sakapāts
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 400 g maltas liellopa gaļas
- 2 x 400 g tomāti gabaliņos savā sulā
- 1 tējkarote sarkanā paprikas pulvera
- 1 tējkarote oregano
- 1 burkāns, sarīvēts
- 1 cukīni, sarīvēts
- sāls, pipari pēc garšas
- 250 g polenta
- 750 ml dārzeņu buljona
- 1 ēdamkarote sviesta
- 2 ēdamkarotes krēmsiera bez piedevām
- 50 g Parmas siers, sarīvēts
Pagatavošana :
- Vispirms gatavo mērci.
- Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep sīpolu ar ķiploku 2 – 3 min.
- Pievieno gaļu. Sasmalcini un apcep 10 min.
- Pievieno tomātus, papriku, oregano. Visu samaisi un sautē 15 min.
- Pievieno burkānu un cukīni, samaisi. Sautē vēl 10 min.
- Kamēr mērce sautējas, uzvāri buljonu. Buljonā lēnām, visu laiku maisot, pievieno polentu. Turpini visu laiku maisīt, līdz polenta gatava (parasti tas ir ļoti ātri – līdz 5 minūtēm). Noņem no uguns, pievieno ēdamkaroti sviesta, krēmsieru un sieru. Visu samaisi. Pasniedz ar gaļas mērci un zaļumiem.
CETURTDIENA : VEGĀNISKAIS BORŠČS
Man kaut kā nepatīk gatavot zupas ar gaļu. Un ņemot vērā, ka iepriekšējo dienu vakariņas bijušas gana sātīgas, zupa bija tieši laikā.
Sastāvdaļas :
- 1 sīpols, sakapāts
- 2 ķiploki, izspiesti caur ķiploka spiedi vai sakapāti
- 300 g marinētas, rīvētas bietes
- 2 burkāni, sagriezti kubiņos
- 2 kartupeļi, sagriezti kubiņos
- 1 maza kāposta galviņa, sakapāta
- 200 g konservētas sarkanās pupiņas, noskalotas
- 2 l dārzeņu buljona
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas
- zaļumi pasniegšanai
Pagatavošana :
- Katliņā sakarsē olīveļļu. Pievieno sīpolus, ķiploku un burkānus. Apcep 5 minūtes.
- Pievieno tomātu pastu, kāpostus un kartupeli. Pielej verdošu buljonu. Uzliec katliņam vāku un visu sautē uz vidējas uguns apmēram 15 minūtes, līdz dārzeņi gatavi.
- Visbeidzot pievieno bietes un pupiņas, un visu pasildi vēl 5 minūtes.
- Ja šķiet, ka nepieciešams vēl buljons / ūdens, pievieno to.
- Pasniedz ar zaļumiem.
PIEKTDIENA : PILNGRAUDU PASTA AR LASI
Sastāvdaļas :
- 300 g pilngraudu penne pasta
300 g auksti kūpināts lasis (man ļoti garšo IKEA pieejamais saldētais, un tā kā šonedēļ biju IKEA, tad, protams, to iegādājos :) - 200 g sniega zirnīši pākstīs (var izmantot arī saldētus zaļos zirnīšus)
- 2 ēdamkarotes olīveļļas vai 50 ml saldā krējuma
- citrona sula un zaļumi pasniegšanai
Pagatavošana :
- Uzvāri pastu (al dente – lai ir vēl mazliet cieta, jo to vēl sildīsi kopā ar lasi, tādēļ svarīgi nepārvārīt)
- Pastu nokās, atstājot nedaudz no ūdens kurā tā vārījās. Pievieno lasi, sniega zirnīšus, olīveļļu vai saldo krējumu un visu kopā uzsildi 2 – 3 minūtes.
- Pasniedz apslakot ar citrona sulu un zaļumiem.