Skatos uz šīs nedēļas ēdienkarti un secinu, ka mēs uzturā ļoti daudz lietojam tomātus. Labi, ka tuvojas svaigo tomātu sezona :) Un vēl prieks, ka pamazām parādās vairāk zaļumu – piemēram, sparģeļi!
PIRMDIENA : ŠĶELTO ZIRŅU UN ČORIZO ZUPA
Recepte aizgūta no Jamie Magazine un pielāgota mūsu ģimenes gaumei.
Sastāvdaļas :
- 1 sarkanais sīpols, sakapāts
- 4 ķiploku daivas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 1 sarkanā paprika, sagriezta kubiņos
- 200 g čorizo, sagriezts gabaliņos
- 1 tējkarote sarkanā paprikas pulvera
- 2 timiāna zariņi ar lapiņām
- 300 g šķeltie zirņi
- 1,5 l dārzeņu buljona
Pagatavošana :
- Katliņā sasildi olīveļļu. Apcep sīpolu ar ķiploku 3 min.
- Pievieno čorizo un apcep vēl 3 min.
- Pievieno papriku, paprikas pulveri, timiānu, šķeltos zirņus un buljonu. Uzvāri un sautē 30 min līdz zirņi gatavi.
OTRDIENA : PĒRĻU GRŪBAS AR SPARĢEĻIEM UN SNIEGA ZIRŅIEM
Šīs nedēļas bezrecepte :)
Sastāvdaļas :
- 250 g pērļu grūbas
- 400 g sparģeļi
- 250 g sniega zirnīši
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 1 x iepakojums mocarellas siera, saplēsts gabaliņos
- citrona sula
Pagatavošana :
- Uzvāri grūbas.
- Sparģeļiem nogriež balto kātu daļu un nomizo apakšas.
- Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep sparģeļus un sniega zirnīšus kopā ar ķiploku un sāli / pipariem pēc garšas. Apcep pavisam nedaudz – 3 – 5 min, līdz sparģeļi gatavi. Pievieno mocarellas sieru.
- Grūbas pasniedz ar sparģeļiem, zirnīšiem un sieru. Apslaki ar citrona sulu, pārkaisi ar svaigi maltiem pipariem.
TREŠDIENA : LĒCU “BOLOGNESE” AR RĪSIEM
Man ļoti garšo šī mērce. Ierastās gaļas vietā tiek izmantotas lēcas, un jāsaka, ka šis bija ģimenes mīļākais ēdiens šonedēļ.
Sastāvdaļas :
- 200 g basmati / jasmīna rīsi
- 1 sarkanais sīpols, sakapāts
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 2 selerijas kāti, sakapāti
- 1 tējkarote paprikas pulveris
- 1 tējkarote kaltēts oregano
- sāls, pipari pēc garšas
- 200 g sarkanās lēcas
- 1 x 400 g konservēti tomāti gabaliņos
- 400 ml dārzeņu buljona vai ūdens
Pagatavošana :
- Pannā sakarsē olīveļļu, apcep sīpolu, ķiploku un seleriju 5 min kopā ar visām garšvielām.
- Pievieno lēcas un garšvielas, apcep 3 min.
- Pielej buljonu / ūdeni un tomātus. Sautē uz vidējas uguns 15-20 min līdz lēcas gatavas.
- Kamēr mērce sautējas, uzvāri graudaugus, ar ko pasniegsi mērci. Es šoreiz izvēlējos rīsus, bet vari izmantot arī jebkurus citus – piem., spageti, bulguru, kuskusu. Vai ēst kopā ar krāsnī ceptiem dārzeņiem.
CETURTDIENA : KARTUPEĻI AR OLĪVĀM UN FETAS SIERU
Vienkāršs un garšīgs ēdiens :).
Sastāvdaļas :
- 6-8 kartupeļi, nomizoti un sagriezti 8 daļās
- 1 sīpols, sakapāts
- 2 ķiploka daiviņas, sagrieztas plānās šķēlītēs
- 1x 400 g sasmalcināti (konservēti vai svaigi) tomāti
- 1 ēdamkarote tomātu pasta
- 200 g olīvas bez kauliņiem
- 500 ml ūdens
- 2 lauru lapas
- 1 tējkarote sarkanā paprikas pulvera
- 1 tējkarote oregano
- 100 g fetas siers pasniegšanai
Pagatavošana :
- Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu, ķiploku un oregano. Apcep 4 – 5 min.
- Pievieno kartupeļus, tomātu pastu un sasmalcinātos tomātus. Pievieno ūdeni un visu sautē uz vidējas uguns 20 – 30 minūtes, līdz kartupeļi gatavi.
- Pievieno olīvas un sautē vēl 5 min.
- Pasniedz ar sadrupinātu fetas sieru un zaļumiem.
PIEKTDIENA : LIELLOPA GAĻAS “RAGŪ” AR RIEKSTIEM
Sastāvdaļas:
- 1 burkāns, sīki sakapāts
- 2 seleriju kāti, sīki sakapāti
- 1 sarkanais sīpols, sakapāts
- 3 lauru lapas
- 1 maza kanēļa standziņa
- 2 krustnagliņas
- šķipsniņa muskatrieksta
- 1 ēdamkarote tomātu pastas
- 400 g liellopa vai teļa maltā gaļa
- 150 g Indijas rieksti, sakapāti
- 1 l buljona pēc izvēles
- Olīveļļa
- Sāls / pipari pēc gašas
Pasniegšanai :
- 300 g pasta pēc izvēles
- Parmas siers, sarīvēts
- svaigi zaļumi
Pagatavošana :
- Pannā sakarsē olīveļļu. 10 min apcep burkānus, sīpolu, seleriju kopā ar lauru lapām, krustnagliņām un kanēļa standziņu.
- Pievieno gaļu un sastampā ar koka lāpstiņu.
- Pievieno muskatriekstu un visu sautē 15 min.
- Pievieno tomātu pastu un buljonu. Samaisi. Sautē vēl 20 min.
- Pievieno riekstus un sautē vēl 10 min.
- Kamēr mērce sautējas, uzvāri pastu. Pasniedz mērci ar pastu, sieru un svaigiem zaļumiem.
Jūs ļoti reti izmantojat gaļas izstrādājumus.Nebūtu tās ļoti retās receptes ar malto gaļu,padomātu,ka visi esiet kļuvuši par veğetāriešiem.Vai netaisieties par tādiem kļūt?:)
Man pašai šķiet, ka ēdam gaļu bieži. Bet laikam jau salīdzinoši sanāk maz.
Pie tam bērniem jau gaļu dod dārziņā, un 2x dienā likt viņiem ēst gaļu man šķiet par daudz…
Ēdam, kad prasās, un tās arī sanāk 1 – 2 x nedēļā :)
Sakiet kādus buljonus lietojat? Vai vārat pati,vai ir kur nopērkami?
Par buljoniem : https://viensplusviens.lv/2019/01/buljons-pagatavosana-un-uzglabasana/