Šī nedēļa bija diezgan haotiska arī ēšanas ziņā (diemžēl). Visas brīvdienas pagāja lielos satraukumos par dēla traumu, tādēļ nebiju neko izplānojusi, ko jau nedēļas vidū ļoti nožēloju. Kārtējo reizi pārliecinājos, ka labāk ir kaut apmēram saplānot ēdienkarti nedēļai un visu sapirkt vienā dienā, lai izvairītos no biežāka veikalu apmeklējuma un spontāniem pirkumiem.
PIRMDIENA : NŪDELES AR “LEFTOVER” DĀRZEŅIEM
Kā jau pirmdienā, top vakariņas no pagājušās nedēļas pārpalikumiem. Viens no garšīgākajiem veidiem, kā iztērēt dažādus dārzeņu gabaliņus, kas palikuši ledusskapī, ir apēst tos ar nūdelēm un garšīgu mērci.
Sastāvdaļas :
- 300 g pilngraudu olu nūdeles (vai citas)
- dažādi dārzeņi, sagriezti stienīšos vai mazos gabaliņos (saldais kartupelis, paprika, burkāni, brokolis u.c.)
mērcei :
- 1 x kokospiena bundža
- 1 ēdamkarote zemesriekstu sviesta
- 1 ēdamkarote sojas mērces
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 2 ēdamkarotes sarkanās karija pastas (ja vēlies pikantu. Ja pasniedz bērniem, labāk pievieno pikantos garšaugus pie pasniegšanas, piem., svaigu čilli)
pasniegšanai :
- svaigs korandrs
- laims
- nesālīti zemesrieksti, sakapāti
Pagatavošana :
- Sajauc visas mērces sastāvdaļas.
- Uzvāri nūdeles, nokās un noskalo ar aukstu ūdeni. Noliec malā.
- Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep visus dārzeņus 5 – 7 minūtes. Pievieno mērci un sautē līdz dārzeņi gatavi.
- Pievieno nūdeles, visu samaisi un pasniedz ar svaigiem zaļumiem, riekstiem un apslaki ar laima sulu.
OTRDIENA : RISOTO AR TOMĀTIEM UN FUET DESIŅU
Ideju aizņēmos no JamieOliver.com
Sastāvdaļas :
- 1 baltais sīpols, sakapāts
- 1 selerijas kāts, sakapāts
- 1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploka spiedi
- 100 g fuet vai čorizo desiņa, sagriezta mazos gabaliņos
- 1 l vistas buljona
- 1 x 400 g tomāti gabaliņos savā sulā
- 300 g risoto rīsi
- 100 ml sarkanvīna*
- 50 g Parmas siera, sarīvēts
Pagatavošana :
- Uzvāri buljonu un pievieno tam tomātus.
- Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep sīpolu, ķiploku un seleriju 5 min. Pievieno desiņu un apcep vēl 2 min.
- Pievieno rīsus, apcep 1 – 2 minūti. Pielej sarkanvīnu un ļauj tam uzsūkties rīsos.
- Pievieno 2 kausiņus buljona, un ļauj tam uzsūkties rīsos. To visu laiku atkārto, kamēr viss buljons uzsūcies rīsos un rīsi ir gatavi.
- Pasniedz ar rīvētu sieru.
TREŠDIENA : KARTUPEĻI UN LĒCU SACEPUMS
Sastāvdaļas :
- 1 baltais sīpols, sagriezts ripiņās
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 4 kartupeļi
- 2 saldie kartupeļi
- 200 g sarkanās lēcas
- 100 g fetas siera, sadrupināts
- 50 g Parmas siera, sarīvēts
- 100 ml saldā krējuma
- 1/4 tējkarote malta muskatrieksta
- sāls, pipari pēc garšas
- 1 ēdamkarote sviesta
Pagatavošana :
- Uzvāri lēcas un sasildi krāsni 190 grādus siltu.
- Kamēr lēcas vārās, kartupeļus nomizo un sagriez plānās šķēlītēs. (Starp citu, silti iesaku iegādāties dārzeņu rīvi, kas procesu padara daudz ātrāku + visas šķēlītes sanāk vienāda biezuma).
- Kartupeļu šķēles “iemasē” ar eļļu, ķiplokiem, sāli un pipariem.
- Lēcas sajauc ar fetas sieru.
- Ietauko cepamo trauku ar sviestu. Izkārto sīpolu šķēles. Pa virsu liec kartupeļus, lēcas, atkal kartupeļus, atkal lēcas. Pēdējā kārtā liec kartupeļus.
- Saldo krējumu sajauc ar musktariekstu. Pārlej pāri sacepumam. Pārber ar Parmas sieru.
- Trauku apklāj ar folliju. Liec krāsnī cepties uz 30 – 35 min.
CETURTDIENA : VISTU SPĀRNIŅI AR KRĀSNĪ CEPTIEM DĀRZEŅIEM
Sastāvdaļas :
- 6 vistu spārniņi (ēdam bio spārniņus un tādiem sliņķiem kā man var noderēt tas, ka Rimi “Klēts” nodaļā pieejami jau sagriezti -tikai jāvaktē, kad parādās :))
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 2 ķiploku daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 2 tējkarotes Dižonas sinepes
- 2 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta
- 2 ēdamkarotes sojas mērces
- 4 imiāna zariņi ar lapiņām
- sāls, pipari
- pasniegšanai – dārzeņi pēc izvēles (mēs ēdām ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un Briseles kāpostiem)
Pagatavošana :
- Sasildi krāsni 180 grādus siltu.
- Sajauc kopā olīveļļu, ķiploku, sinepes, jogurtu, sojas mērci, sāli un piparus. Vistas spārniņus iemariņē (man sanāca to izdarīt tikai kādu stundu pirms cepšanas un ar to pilnīgi pietika).
- Liec spārniņus cepamtraukā, pa virsu izkārto timiāna zariņus. Liec spārniņus cepties krāsnī uz 35 – 40 minūtēm. Paralēli krāsnī apcep arī dārzeņus, ko pasniegsi piedevās.
PIEKTDIENA : RĪSI AR ZIRNĪŠIEM UN BROKOĻIEM
Bezrecepte jeb “kiš miš” ar rīsiem, kuru man pat kauns te likt, bet nu lai ir :)
Sastāvdaļas :
- 250 g basmati rīsi
- 1 brokolis, sadalīts mazās rozetītēs
- 200 g saldēti zaļie zirnīši
- 1/2 sīpola, sakapāts
- 1 ķiploka daviņa, izspiesta caur ķiploka spiedi
- 1 ēdamkarote sojas mērces
Pagatavošana :
- Uzvāri rīsus.
- Pannā apcep sīpolu un ķiploku. Pievieno zirnīšus un brokoļus, pielej sojas mērci un apcep 3 min. Pievieno rīsus un visu samaisi.
- Pasniedz ar zaļumiem.
Paldies par receptēm, viss izskatās ļoti gardi. Cik aptuveni laika tev aizņem vakariņu gatavošana?