Darba dienu vakariņas : 13. nedēļa

Darba dienu vakariņas : 13. nedēļa

Darba dienu vakariņu receptes atgriezušās pēc nedēļas pauzes, kuru pavadījām ceļojumos. Te būs jaunākās receptes no mūsu ģimenes ēdienkartes.

Esmu pieķērusi sevi pie vēlmes avien mazāk uzturā patērēt dzīvnieku valsts produktus, tādēļ gaļa un zivis, visticamāk, ēdienkartē parādīsies vēl retāk. No siera, olām utt. gan pagaidām neplānoju ateikties, bet samazināt to lietošanu uzturā gan.

PIRMDIENA : LEFTOVER NŪDELES

Nav jau pirmā reize, kad pirmdienā pagatavoju visus dārzeņus un citus produktus, kas palikuši pāri no iepriekšējām nedēļām. Pirmdienas vispār varētu saukt par “letfover” pirmdienām.

Visus dārzeņus, pākšaugus, un ja gadās – kādu zivs vai gaļas gabaliņu – apcepu pannā, pievienoju sojas vai citu mērci, kokospienu, karija pastu un sautēju. Pasniedzu kopā ar rīsu / uden / olu nūdelēm!

Receptes jau esmu publicējusi vairākkārt, piemēram, apskati šīs :

OTRDIENA : KRĀSNĪ GATAVOTS RISOTTO AR BRŪNAJIEM ŠAMPINJONIEM UN SPARĢEĻIEM

Sastāvdaļas :

  • 250 g brūnie šampinjoni, sakapāti
  • 250 g zaļie sparģeļi, sagriezti 4 daļās (baltā kāta daļa nogriezta)
  • 1 baltais sīpols, sakapāts
  • 1 selerijas kāts, sakapāts
  • 2 ķiploka daiviņas, izspiesta caur ķiploka spiedi
  • 250 g arborio (apaļgraudu) rīsi
  • 1,5 l dārzeņu buljona
  • 2 timiāna zariņi
  • olīveļļa
  • sāls, pipari pēc garšas
  • 50 g Parmas siera, sarīvēts

Pagatavošana :

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu.
  2. Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep sīpolu, ķiploku un seleriju kopā ar sāli, pipariem 5 min.
  3. Pievieno sparģeļus un šampinonus, apcep 5 min. Pievieno timiānu.
  4. Pievieno rīsus, apcep 2 min.
  5. Visu liec lielā cepamtraukā, pārlej ar karstu buljonu. Liec krāsnī uz 25 – 30 min. Ņem ārā, kad rīsi gatavi.
  6. Pievieno sieru, visu samaisi un pasniedz.

TREŠDIENA : LAŠA BIEZZUPA (CHOWDER)

Sastāvdaļas :

  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 puravs (baltā daļa), sakapāts
  • 1 baltais sīpols, sakapāts
  • 2 ķiploka daiviņas, sakapātas
  • 2 lauru lapas
  • 4 kartupeļi, nomizoti un sagriezti kubiņos
  • 2 burkāni, nomizoti un sagriezti ripiņās
  • 1, 5 l dārzeņu buljona
  • 300 g laša fileja, sagriezta gabaliņos
  • 1 x 400 g konservēta kukurūza, noskalota
  • 250 ml piena
  • 50 g Parmas siera, sarīvēts

Pagatavošana :

  1. Katliņā izkausē sviestu. Apcep sīpolu, puravu un ķiploku kopā ar sāli, pipariem, lauru lapām.
  2. Pievieno kartupeļus, burkānus un buljonu. Visu vāri 10 min.
  3. Pievieno lasi, kukurūzu un pienu. Visu vāri vēl 3 – 5 min.
  4. Nogriez uguni, pievieno sieru.
  5. Pasniedz ar zaļumiem pēc izvēles.

CETURTDIENA : POLENTA AR KRĀSNĪ CEPTIEM DĀRZEŅIEM UN TURKU ZIRŅIEM

Sastāvdaļas :

  • 250 g polenta
  • 750 ml dārzeņu buljona
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 2 ēdamkarotes krēmsiera bez piedevām
  • 50 g Parmas siers, sarīvēts
  • 1 puķkāposts, sadalīts mazās rozetītēs
  • 400 g konservēti turku zirņi, noskaloti
  • 1 – 2 saldie kartupeļi, sagriezti daiviņās
  • 2 timiāna zariņi
  • 1 tējkarote kaltēta oregano
  • olīveļļa
  • sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana :

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus siltu.
  2. Cepamtraukā liec puķkāpostu un turku zirņu. Pievieno sāli, piparus, timiānu, eļļu. Visu samaisi. Pielej glāzi ūdens.
  3. Saldo kratupeli izklāj uz cepamā papīra. Apslaki ar olīveļļu, pārkaisi ar sāli, pipariem un oregano.
  4. Visus dārzeņus un turku zirņus liec cepties krāsnī uz 15 min. (Ja pēc 15 min dārzeņi nav gatavi, cep ilgāk).
  5. Kamēr dārzeņi cepas, uzvāri buljonu. Buljonā lēnām, visu laiku maisot, pievieno polentu. Turpini visu laiku maisīt, līdz polenta gatava (parasti tas ir ļoti ātri – līdz 5 minūtēm). Noņem no uguns, pievieno ēdamkaroti sviesta, krēmsieru un sieru. Visu samaisi. Pasniedz ar dārzeņiem un zaļumiem.

PIEKTDIENA : FOOD DELIVERY :) SORRY NOT SORRY!


6 komentāru

  1. Paldies par atgriešanos!

    Atbildēt
  2. Kur iegādājaties lasi?

    Atbildēt
  3. Kādus rīsus lietoji risoto un cik daudz?

    Atbildēt
    • Sveika!

      Skatos, ka nebiju pierakstījusi. Rīsi 250 g risoto rīsi (arborio rīsi) :)

      Atbildēt

Komentē