“Pusdienu” kastīti virsrakstā šoreiz lieku pēdiņās, jo, šķiet, ka Latvijā pusdienu kārbiņas nav ierasta prakse. Reti kurā ģimenē pusdienu kastīte jeb ēdiens līdzi ņemšanai tiek gatavots, lai aizstātu siltas pusdienas bērnudārzā vai skolā. Bet kārbiņa ar līdzi sagatavotu ēdienu var noderēt, ja bērnam pēc bērnudārza vai skolas jādodas uz kādu nodarbību , treniņu, vai varbūt ieplānota garāka pastaiga dodoties mājās.
Jāatceras, ka bērnu kuņģis ir vairākas x mazāks par pieauguša cilvēka kuņģi, tādēļ arī ēst bērni vēlas biežāk, kā arī mazākas porcijas.
Ja gatavoju ēdienu līdzi ņemšanai (vienalga, tā būtu darba dienas pēcpusdiena, vai ēdiens līdzi ņemšanai kādai brīvdienu pastaigai), vienmēr tajā lieku vienu galveno ēdienu, un klāt kādas uzkodas (atkarīgs no tā, kas ir mājās) – piemēram, svaigus vai žāvētus augļus, riekstus, svaigus dārzeņus.
VERSIJA NR. 1 : AUZU UN CUKĪNI PANKŪCIŅAS
Recepte aizgūta no David Frenkel & Luise Vindahl grāmatas “Little Green Kitchen”. Ļoti laba recepte, lai izmantotu neizlietotu cukīni gabaliņu un nogatavojušos banānus!
Sastāvdaļas (10 pankūciņām) :
- 2 olas
- 1 banāns, saspaidīts (droši var ņemt ļoti gatavu banānu un izmantot to, lai nebūtu jāmet ārā!)
- 100 g sabneldētas auzu pārslas vai auzu milti
- šķipsniņa sāls
- 1 tējkarote kanēlis
- 1/4 tējkarote cepamā pulvera
- 1/2 cukīni, sarīvēts (ar visu mizu, ja bio)
Pagatavošana :
- Visas sastāvdaļas sajauc kopā.
- Cep sakarsētā pannā no abām pusēm.
VERSIJA NR. 2 : PASTA AR PUPIŅĀM UN TOMĀTIEM
Šīs jau ir nopietnākas pusdienas / launags, varbūt pat vakariņas, kurus visi kopīgi var apēst kādā parkā pēc bērnu laukumiņa apmeklēšanas vai pastaigas. Vismaz manu bērnu viedoklis ir tāds : “arī auksti makaroni ir makaroni” :D.
Tik pat labi šo var gatavot vakariņās, un nākamajā dienā pāri palikušo paņemt līdzi. Un nejau tikai bērniem, arī pieaugušajiem uz darbu!
Sastāvdaļas (1 bērna porcijai) :
- 30 g penne pasta
- 4 ķiršu tomāti, sagriezti 4 daļās
- 2 ēdamkarotes konservētas sarkanās pupiņas, noskalotas
- 1 šķēle Parmas (vai cita) siera, sarīvēts
- zaļumi (ja bērns tos atzīst:)
- 1 ēdamkarote kaņepju vai citas eļļas
- 1 tējkarote sojas mērces
Pagatavošana :
- Uzvāri pastu.
- Sajauc ar pārējām sastāvdaļām.
*Ja vēlies, kā mērci vari pievienot arī kādu pesto.
VERSIJA NR. 3 : SALDO KARTUPEĻU SIERMAIZĪTES / KARSTMAIZĪTES
Kuram bērnam gan negaršo siermaizītes? Vienmēr cenšos tajās ielikt arī kādu dārzeni, un pēdējā laika atklājums mums ir cepts saldais kartupelis, kas bērniem ļoti garšo. Šīs maizītes var ēst gan svaigas, gan sacept sviestmaižu tosterī – tā ir vēl gardāk!
Sastāvdaļas (1 bērna porcijai) :
- 1/4 daļa krāsnī cepts saldais kartupelis (ideāli,ja tas ir kāds gabals, kas palicis pāri no kādas citas ēdienreizes, lai speciāli nav jācep jauns)
- 1 siera šķēle
- 1 sviestmaižu maize
Pagatavošana :
- Saldo kartupeli saspaidi ar dakšu. Biezā kārtā uzsmērē uz maizes. Pa virsu liec sieru un otru maizi.
- Ja vēlies – cep kā karstmaizi, bet var ēst arī neceptu.
FOTO redzamās kārbiņas uzglabāšanai ir zīmola TESCOMA trauciņi no veikala RITO. Komplektā ar dinozauriem pieejams viens liels trauks, kuru var izmantot atsevišķi, vai ieliekot tajā divus mazākus trauciņus, tādēji vienkārši atdalot dažādus ēdienus.
Vari apskatīt tos te : rito.lv/searchq=dino%20uzglabāšanas%20trauku%20kompl
Ieraksts tapis sadarbībā ar RITO