Līdz ar silto laiku un mazajiem ceļojumiem pagājušonedēļ sanāca izlaist darba dienu vakariņu recepšu publicēšanu. Visticamāk jau, ka vasarā tā sanāks arvien biežāk, jo vasara ir spontānās ēšanas laiks :). Bet uztraukumam nav pamata – receptes noteikti vēl publicēšu! Te būs dažas no pagājušās nedēļas.
Nebrīnieties, ka pamazām receptēs parādās arvien vegāniskākas sastāvdaļas, soli pa solītim pāreju par 90% šādu uzturu. Piemēram, saldā krējuma vietā pievienoju auzu vai rīsu kulinārijas krēmu. Ģimenei ēdienu pasniedzu ar sieru (ja tas redzams receptē), bet sev bez u.tml. Bet galējībās es šobrīd neieslīgšu, piemēram, zivi, gaļu un sieru joprojām ēdu, bet daudz mazāk, kā līdz šim.
Un bērniem šobrīd ir labais ēšanas garastāvoklis, par ko priecājos, un cenšos piedāvāt ik pa laikam kaut ko jaunu arī viņiem.
PIRMDIENA : BRĪVDIENA
OTRDIENA : PENNE PASTA AR TUNCI, TURKU ZIRŅIEM UN SPINĀTIEM
Sastāvdaļas :
- 300 g penne pasta
- 200 g tuncis savā sulā*
- 1 x 400 g konservēti vai vārīti turku zirņi**
- 100 g spināti
- 1 x 200 ml auzu kulinārijas krēms (vai saldais krējums)
- Parmas siers un sezama sēkliņas pasniegšanai
- zaļumi pasniegšanai
- citrona sula pasniegšanai
*pērku ICA tunci burciņā RIMI
**pērku konservētus turku zirņus tetrapakā
Pagatavošana :
- Uzvāri pastu (al dente – lai nav 100% gatava) un nokās.
- Katliņā pie pastas pievieno tunci, turku zirņus, spinātus un saldo krējumu / auzu krēmu. Visu pasildi kopā 3 – 4 min.
- Pasniedz apslakot ar citrona sulu un pārkaisot ar sēkliņām, zaļumiem un sieru.
TREŠDIENA : POLENTA AR KUKURŪZU UN CUKĪNI
Ļoti ātra, sātīga un garšīga recepte.
Sastāvdaļas :
- 250 g polentas
- 1,5 l dārzeņu buljona
- 1 x 400 g konservēta kukurūza, noskalota
- 1 cukīni, sagriezts mazos kubiņos
- 1 ķiploka daiviņa
- 100 g fetas siera pasniegšanai
- 100 ml auzu kulinārijas krēms vai saldais krējums
Pagatavošana :
- Pannā sakarsē olīveļļu. 3 min apcep ķiploku ar cukīni un kukurūzu.
- Uzvāri buljonu un pamazām, visu laiku maisot, pievieno polentu. Vāri polentu uz lēnas uguns, visu laiku maisot. Polentas vārīšanas ilgumam jābūt norādītam uz iepakojuma, parasti tas ir no 5 – 10 minūtēm. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni.
- Kad polenta gatava ,iemaisi saldo krējumu vai auzu kulinārijas krēmu.
- Pasniedz ar drupinātu fetas sieru, kukurūzu, cukīni un zaļumiem.
CETURTDIENA : RISOTTO AR BRŪNAJIEM ŠAMPINJONIEM
Sastāvdaļas :
- 300 g risotto rīsi (arborio)
- 1,2 l dārzeņu buljona
- 1 sīpols, sakapāts
- 1 ķiploka daiva, sakapāta
- 1 selerijas kāts, sakapāts
- 1 timiāna zariņš
- 400 g brūnie šampinjoni, sagriezti kubiņos
- 100 ml saldā krējuma vai auzu kulinārijas krēma
- 50 g rīvēta Parmas siera pasniegšanai
Pagatavošana :
- Pannā sakarsē olīveļļu Apcep sīpolu, ķiploku un seleriju kopā ar timiānu.
- Pievieno rīsus un nedaudz apcep (1 – 2 min).
- Pielej kausiņu buljona un ļauj tam uzsūkties rīsos.
- Pievieno sēnes un vēl vienu kausiņu buljona. Atkal ļauj tam uzsūkties rīsos. Tā, regulāri apmaisot rīsus, turpini līdz rīsi gatavi un viss buljons iztērēts. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni.
- Nogriez uguni, pievieno saldo krējumu.
- Pasniedz ar sieru un zaļumiem.
PIEKTDIENA : PĒRĻU KUSKUSS AR DĀRZEŅIEM
Sastāvdaļas :
- 300 g pērļu kuskuss
- 1 saldais kartupelis, sagriezts mazos kubiņos
- 1 cukīni, sagriezts mazos kubiņos
- 1/2 sīpols, sakapāts
- 1 ķiploka daiviņa, sakapāta
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas
- 2 x 400 g konservēti tomāti gabaliņos savā sulā
- 1/2 tējkarote malta kumīna
- 1 tējkarote malta sarkanā paprika
- sāls, pipari pēc garšas
- zaļumi un siers pasniegšanai
Pagatavošana :
- Uzvāri pērļu kuskusu.
- Pannā sasildi olīveļu, apcep sīpolu, ķiploku, saldo kartupeli un cukīni kopā ar garšvielām un tomātu pastu.
- Pievieno saldu kartupeli un cukīni, apcep visu 3 min.
- Pievieno tomātus un sautē visu uz vidējas uguns 15 min, vai līdz dārzeņi gatavi. Pievieno pērļu kuskusu un visu samaisi.
- Pasniedz ar zaļumiem un sieru pēc izvēles.
arvien vegāniskākas sastāvdaļas (..) bet zivi, gaļu un sieru joprojām ēdu :D
Nemaz nesmejies, ar to es gribēju teikt, ka es neesmu kategoriski izslegusi no ēdienkartes neko no visa minētā, Bet ēdu vegāniski 5 / 6 no 7 vakariņām nedēļā!