Stambula: pārvietošanās un nakšņošana

Stambula: pārvietošanās un nakšņošana

Loģistika ceļojumos nav mana stiprā puse. Par to vienmēr parūpējas Toms un es nemaz necenšos iespringt, kā nokļūsim no punkta A – B. Par laimi, mūsdienās atrast vajadzīgās vietas svešās pilsētās ir pavisam vienkārši – viedtālruņos taču ir kartes!

IPHONE KARTE

Nemitīgā maldīšanās, skatīšanās neērtās papīra kartēs un ielu nosaukumu lasīšana nesaprotamā valodā ir beigusies – lai slavēts iphone! Tikai jāatceras, ka iphone kartē adreses var sameklēt tika tad, ja telefons pieslēgts internetam, citādi tas var sanākt ļoti sālīti. Bet tam ir risinājums – pirms došanās ceļā, kartē ievadi attiecīgās adreses un saglabā ieliekot atzīmes jeb “pins”. Ja nu gadījumā vēlēsies atrast kādu jaunu adresi, kamēr būsi, piemēram, uz ielas, civilizētās zemēs vienmēr ir risinājums – sameklēt kafejnīcu ar wi – fi. Tavu atrašanās vietu telefons gan noteikts arī tad, ja nebūs pieejams internets.

Iphone kartēs parasti ir atzīmētas arī poulārākās kafejnīcas un restorāni, kā arī metro pieturas un tūrisma objekti, tā kā tiem adreses atsevišķi var nemeklēt.

Zinot, cik ilgi tur iphone baterija, ir vērts paņemt līdzi arī papildus bateriju vai lādētāju.

TRANSPORTS

Stambulā ir gan metro, gan tramvajs un autobusi. Bet īstā štelle ir taksis! Tas ir diez gan lēts. Nu nav kā Indijā, bet ir vismaz 2x lētāks kā Latvijā. Mēs galvenokārt pārvietojāmies ar kājām (kas ceļojumos ir diez gan loģiski), bet ļoti garu attālumu veikšanai izvēlējāmies taksi. Lielākajā daļā takšu ir skaitītāji, bet dažos to nav. Pirms kāpām taksī bez skaitītāja, pirms tam vienmēr vienojāmies par summu, ko maksāsim, lai netiekam apšmaukti. Ticu, ka pāris reizes, ja vēlētos, mierīgi varētu nokaulēt vēl zemāku samaksu.

Metro arī ir diez gan ok, bet tas atrodas ļoti dziļi pazemē un reti kurā stacijā ir lifts līdz pašai zemei (mēs tādu neatradām nemaz). Līdz ar to, ar bērnu ratos nokļūšana metro bija pagrūta, sevšķi tad, ja viņš gulēja un tētim bija jānes bērns + rati pa milzīgām kāpnēm x 5 augstu, augstu  kalnā.  Bez bērna un ratiem metro izmantotu biežāk.

Ar tramvaju un autobusu nebraucām ne reizi. Toties mēģinājām atrast vilcienu. Vilciena satiksmē gan bijām vīlušies. Devāmies uz vēsturisku staciju, kurā savulaik pieturēja Austrumu ekspresis, bet tā bija tukša un nefunkcionēja.

CEĻVEDIS

Lai vai cik digitāla nebūtu mūsdienu pasaule, tomēr joprojām ceļojumos ņemam līdzi attiecīgās pilsētas “Lonely Planet” grāmatu. Tā noder, lai izvēlētos, kurus tūrisma objektus ir vērts apskatīt

Ēšanas vietas gan neizvēlamies ceļvežos. Vienmēr pirms braukšanas sameklēju vietējos blogus, kuros tad arī izlasu – kur un kāpēc ir vērts doties. Tas pats ar veikaliem un tirgiem. Ir vērts ieskatīties arī timeoutistanbul.com

NAKŠŅOŠANA

Mūsuprāt, ceļojot ar bērnu visērtāk ir uz ceļojuma laiku apmesties dzīvoklī. To atkal izvēlējāmies www.airbnb.com. Atzīmējot nepeciešamos kritērijus ir viegli atrast savām prasībām atbilstošu dzīvokli. Lielākais plus paliekot dzīvoklī ir plašums un iespēja gatavot ēst. Lai gan arī bērnam restorānos un kafejnīcās var atrast ko piemērotu, paliekot kādā vietā ilgstoši (mēs palikām 9 naktis), ir forši, ja var pagatavot brokastis, pusdienas vai vakariņas no vietējiem produktiem.

Izvēloties dzīvokli vienmēr pievēršam uzmanību:

  • kurā stāvā tas atrodas;
  • kādas ir tajā pieejamās ērtības;
  • vai ir pieejams wi – fi;
  • samaksai;
  • un – ļoti svarīgi ir izlasīt arī atsauksmes par dzīvokļa īpašnieku.

Ja atsauksmes par dzīvokli ir labas, tad, visticamāk, viss arī būs labi! Mums pēdējā dienā dzīvokļa īpašieks pat uzdāvināta t – krekliņus Evertam un Tomam par godu tēvu dienai (ko šai laikā svinēja daudzās pasaules valstīs).

Lai gan pēdējā brīža viesnīcu piedāvājumi Stambulā bija pat lētāki, kā palikšana dzīvoklī, mēs tomēr izvēlējāmies dzīvokli. Ja ceļotu divatā – tad, visticamāk, izvēlētos viesnīcu un vakariņas ēstu restorānos / kafejnīcās :).

Komentē