Madeira: gatavojoties ceļojumam

Madeira: gatavojoties ceļojumam

Madeira – par braucienu uz šo salu sapņojām kopš ģimenes ceļojuma uz Portugāli 2014. gada augustā. Portugālē mums  šī doma tik ļoti iepatikās, ka jau kādā Portugāles grāmatnīcā Toms iegādājās ceļojumu grāmatiņu par Madeiru.

Nebija jāpaiet ilgam laikam, lai šis sapnis īstenotos. Jau skolēnu rudens brīvlaikā kāpsim FlyMeAway lidmašīnā un pavadīsim aptuveni 5,5 stundas, lai nonāktu galamērķī. Starp citu, gribētāji vēl var pievienoties.

Šis ceļojums mums būs īpašs, jo Everts ir sasniedzis 2 gadu vecumu un beidzot viņam pašam būs sava vieta lidmašīnā! Kā arī, šis būs garākais lidojums mums visiem kopā.

Šobrīd par Madeiru vēl nezinām daudz, bet ir dažas lietas, kas pamudināja kā galamērķi izvēlēties šo salu. Plānojam apmesties Madeiras salas lielākajā pilsētā – Funšalā un ceļojumu sāksim ar šīs pilsētas izpēti.

MADEIRĀ IR SILTI VISU GADU

Latvijas rudens ir īstais laiks, lai dotos tuvāk saulītei. Nav pareiza vai nepareiza laika, kad apmeklēt Madeiru, jo tajā ir silti vienmēr! Vidējā gaisa temperatūra ir 22 grādi. Reti kad temperatūra noslīd zem 16 grādiem. Arī ūdens pludmalēs ir patīkamā temperatūrā visa gada garumā. Tas mēdz būt siltāks par gaisu!

Madeira atrodas tikai 400 km no Kanāriju salām! No Eiropas robežas tā ir tālāk – veselus 1000 km. No Āfrikas kontinenta tā atrodas 520 km attālumā. Tātad – tuvāk Āfrikai, kā Eiropai. Arī klimata ziņā.

Vidējā gaisa temperatūra oktobrī: + 21 grādi.
Vidējā ūdens temperatūra oktobrī: +23 grādi.

UNIKĀLA DABA

Parquenaturaldamadeira

Madeira ir vieta ar unikālu dabu. Tajā ir apbrīnojama bioloģiskā daudzveidība. Tieši dabas dēļ Madeira ir iecienīts galamērķis ģeogrāfiem, ornitologiem, botāniķiem u.c. dabas pētniekiem. Ne velti, jo 2/3 no Madeiras teritorijas ir aizsargājamas.

Populārākie dabas objekti ir :

Madeiras dabas parks – vieta, kur iepazīt tikai Madeirai raksturīgo floru un faunu. Tajā var apskatīt daudzas aizsargājamas sugas. Tam viscaur vijas Lauru koku meži, kas iekļauti UNESCO pasaules mantojumu sarakstā. Šis dabas parks aizņem 2/3 daļas no Madeiras salas teritorijas.

Desertas salas dabas rezervāts – par Desertas salām sauc 3,5 milj. gadu vecas vulkāniskas izcelsmes salas. Arī Desertas salas rezervātā atrodas unikālas, un tikai Madeirā sastopamas dzīvnieku un augu sugas. Piemēram, Mūku ronis, kas uzskatāms par visretāk sastopamo roņu sugu pasaulē.

Garjau dabas rezervāts – šis ir pirmais jūras rezervāts Portugālē. Tas stiepjas gar Madeiras krasta līniju. Izveidots 1986. gadā, lai veicinātu unikālās populācijas atjaunošanu un aizsargāšanu, ko sāka apdraudēt pārzveja.

Selvagens salas rezervāts – Selvagens salas atrodas pa vidu starp Madeiru un Tenerifi. Salas ir maziņas, tomēr ļoti interesantas jūras pētniekiem, jo tām raksturīga, atkal jāsaka, unikāla jūras “dzīvnieku” pasaule.

Noteikti apmeklēsim Madeiras dabas parku. Vienīgais, no kā man bail -Desertas salā dzīvo lielākie tarantulas Eiropā, taču, tā kā ceļojam ar mazu bērnu, šo salu neesam plānojuši apmeklēt :).

Tūrisma biroji piedāvā arī vaļu un delfīnu vērošanu, nodarbošanos ar dažādiem ūdens sporta veidiem, vai arī vienkārši sauļošanos zeltainā pludmalē.

 VĪNS UN ĒDIENS

FunchalMarket03

Lai uz kurieni mēs brauktu, ceļa mērķim vienmēr jābūt interesantam arī ēdiena ziņā. Portugāles virtuvi jau nedaudz esam iepazinuši, kad 2 nedēļas pavadījām Lisabonā. Madeiras virtuvei piemīt Portugāles virtuves īpašības, taču, tai pat laikā, tā atrodas tik tālu no Eiropas kontinenta, ka arī “ēdiena daba” te ir unikāla.

Līdzīgi kā citur Portugālē, Madeirā ir slavena ar svaigajām jūras veltēm, ko nodrošina blakus esošais Atlantijas okeāns. Ēdiens Madeirā tiek raksturots kā “zemniecisks” un pietuvināts vēsturiskām kulinārijas tradīcijām.

Kā uzkoda pirms ēdienreizes parasti tiek pasniegta tradicionāla portugāļu maize – bolo do caco, reizēm arī grilētas gliemenes ar ķiploku un pētersīļiem. Madeirā ir populāras arī zupas, viena no tipiskākajām, kas esot jāpabaršo katram tūristam ir tomātu un sīpolu zupa (sopa de tomate e cebola), pasniegta ar poached egg. Tāpat iesaka pagaršot arī maizes zupu (açorda).

Lai gan visapkārt salai atrodas okeāns, restorānu / kafejnīcu ēdienkartēs atradīsi arī gaļas ēdienus. Gaļas Madeirā ēd visdažādākās – cūkas, liellopa, vistas – tomēr visām kā vienai marinādē parasti izmanto ķiploku un baltvīna etiķi. Ķiploks vispār tiek izmantots gandrīz ikvienā ēdienā.

Populārākie vietējie dārzeņi ir burkāni, zaļās pupiņas, ķirbis, pimpinela, zirņi utt.

Un, protams, zivis. Toms jau tagad gandrīz katru dienu atgādina, ka cepšot garneles. Populārākās zivis Madeiras virtuvē ir tuncis, menca, ogļzivs un potas (līdzīgs kalmāram, bet lielāks). Zivis, līdzīgi kā gaļa, pirms gatavošanas tiek marinētas ķiplokā, olīveļļā, pievienojot sāli un “zaļās garšvielas”, piemēram, oregano. Ar interesi pagaršošu tipisku Madeiras ēdienu –  ogļzivi ar banānu.

Šī noteikti ir tā sadaļa, par kuru vairāk pastāstīsim atgriežoties no ceļojuma, tomēr, jau tagad, lasot par Madeiras virtuvi, gribas rakt un rakt dziļāk – ko tad vēl tur ir vērts pagaršot.

Un, protams, Madeiras stiprinātais vīns. Ļoti ceram, ka apmeklēsim kādu Madeiras vīna darītavu. Lai atrastu labus produktus un ēdienu, noteikti apmeklēsim  dažādus Madeiras tirgus.

 

Ceru, ka šis raksts kaut nedaudz palīdzēs mums pašiem sagatavoties ceļojumam un saprast, uz kurieni mēs īsti dodamies, jo Madeira ir no tām vietām, par kuru nenākas dzirdēt daudz. Tas nav no tipiskākajiem galamērķiem, kā, piemēram, Parīze vai Londona. Ar nepacietību gaidām nākamo nedēļu un lidojumu! Skapī jau lēnām tiek pārskatītas vasaras drēbes, jo beidzot tās atkal varēs uzvilkt!

 

Mēs lidosim ar “FlyMeAway”. Citus interesantus piedāvājumus meklē www.flymeaway.lv

fly_me_away_logo_big

 

FOTO
Galvenais foto: citizenfresh.deviantart.com
Dabas parks: visitportugal.com
Madeiras tirgus: www.matthiaspospiech.de

 

 

Komentē