Everta ēdienkarte nedēļai: janvāris

Everta ēdienkarte nedēļai: janvāris

Mēneša beigās blogā, kā ierasts, receptes no Everta (gandrīz 2,5 gadnieka) ēdienkartes. Janvārī mūsu top produkti bija kivi, granātāboli, apelsīni, no dārzeņiem – viss, kas vien ziemā mums pieejams! Daudz ēdam sildošas zupas un putras, bet turpinam dzert arī “vasarīgus” smūtijus :). Neesam gan perfekti katru dienu, Evertam un man ziemā ļoti patīk arī našķēties- ar tikko no krāsns izņemtiem kruasāniem vai kanēļmaizītēm… mmm :)

Ak, un viņš ļoti priecājas, ja piedāvāju viņam kādu darbiņu virtuvē – ieslēgt blenderi, rīvēt sieru, samaisīt mīklu, salikt sagrieztos dārzeņus katliņā u.tml. :)

IMG_2253  IMG_3586

Everta ēdienkartes no 2015. gada vari atrast blogā :
Decembris 
Novembris

Oktobris

Septembris
Augusts
Jūlijs
Jūnijs
Maijs
Aprīlis
Marts
Februāris
Citas receptes bērniem

Šajā ierakstā – janvāra receptes!

Kivi un mango kokteilis (2 personām – mammai un bērnam :)

image2-34

2 banāni
2 mīksti kivi
1 mango
1 ēdamkarote mandeļu (vai cita riekstu) krēma (vari arī nepievienot)
300 ml rīsu piena (var izmantot arī mandeļu pienu)
šķipsniņa ingvera pulvera vai gabaliņš svaiga, sarīvēta ingvera

Augļus nomizo un sagriež gabaliņos.
Sablendē kopā ar pienu, riekstu krēmu un ingveru.
Ja vēlies šķidrāku kokteili, pievieno ūdeni.

Auzu putra ar žāvētām plūmēm (2 personām – mammai un bērnam :)

image1-118

80 g auzu pārslu
300 ml govs vai rīsu piena + 100 ml ūdens
4 žāvētas plūmes, sagrieztas mazos gabaliņos
1 ābols, sagriezts šķēlēs
2 ēdamkarotes mandeļu miltu vai maltas mandeles

Pienu ar ūdeni sasilda, pievieno auzu pārslas un plūmes.
Vāra uz mazas uguns, kamēr auzu pārslas gatavas.
Pasniedz ar šķēlītēs sagrieztu ābolu un pārkaisa putru ar mandeļu miltiem.

Rudzu – mandeļu pankūkas ar apelsīnu (visai ģimenei)

image1-49

300 ml mandeļu piena
50 ml ūdens
2 olas
75 g pilngraudu rudzu milti
75 g kviešu milti*
šķipsniņa cepamā pulvera
1 ēdamkarote svaigas apelsīna sulas
rīvēta apelsīna miziņa no 1/2 apelsīna
* ja vēlies saldākas, pievieno 2 ēdamkarotes brūnā cukura

*Receptē var likt arī tikai kviešu vai rudzu miltus, kopā 150 g. Es pievienoju arī kviešu miltus, jo tad pankūkas ir stingrākas un cepot nejūk ārā tik ļoti, kā tad, ja izmantotu tikai rudzu miltus. Ja izmanto rudzu miltus, jārēķinās, ka pankūkas pēc tekstūras būs citādākas – mīkstākas, nedaudz biezākas, toties veselīgākas ;)

Zaļā dārzeņu zupa (visai ģimenei)

image2-14

1 brokolis
1 cukini
3 kartupeļi
1 bundža konservētas baltās pupiņas
2 selerijas kāti
2 ķiploka daiviņas (nomizotas, veselas)

Ātrajam buljonam:
3 sīpoli
3 burkāni
3 selerijas kāti
garšvielas – oregano, timiāns, lauru lapas
sāls pēc garšas

Bieži saņemu jautājumus, kā es gatavoju buljonu. Šoreiz mājās nebija ne saldēti buljona krājumi, ne bio buljona kubiņš, tādēļ “uz ātro” uzvārīju pavisam vienkāršu dārzeņu buljonu.
Visus dārzeņus nomizo, pievieno garšvielas un pārlej ar ūdeni (1,5 – 2 l). Uzvāra un nokāš. Buljons nebūs spēcīgs, bet labāk kā pliks ūdens zupai noteikti :).

Dārzeņus zupai nemizoju, jo visus izmantoju bioloģiskos. Nomazgāju gan kārtīgi.
Ja izmanto ne bio dārzeņus – nomizo. Visu sagriež mazos kubiņos. Brokoļus sadala mazās daiviņās.
Vispirms katliņā sasildi ēdamkaroti olīveļļas un tajā apcep seleriju un ķiploku. Pievieno kartupeļus un pārlej ar buljonu. Vāri 5 – 7 minūtes. Pievieno cukini, pupiņas un brokoļus un vāri vēl 5 – 7 minūtes, kamēr visi dārzeņi gatavi (uzmanies, jo pārvārīti dārzeņi zupā negaršo labi). Jo mazākos gabaliņos dārzeņi sagriezti, jo ātrāk tie būs gatavi!
Zupu pasniedz ar dīgstiem un ja vēlies – arī “veco labo” krējumu :).

Brīvdienu tako (visai ģimenei)

Processed with VSCOcam with g3 preset

Piektdienās reizēm sagribas “junk food”. Tomēr cik labi, ka nedzīvojam vietā, kur tas pieejams uz katra stūra, tādēļ esam spiesti to gatavot paši. Šoreiz sakārojās meksikāņu virtuves klasika – tako :).

300 g liellopa maltā gaļa
1 iepakojums konservēti tomāti (izvēlos I love Eco tomātus tetrapakā, kas nopērkami teju visos Rimi veikalos)
1 zaļo salātu galviņa
4 tomāti
dīgsti
2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
jūras sāls pēc garšas

1 tako iepakojums (Santa Maria)
grieķu jogurts / skābs krējums
20 g rīvēta Parmas siera

pieaugušajiem – svaigs, sīki sakapāts sarkanais čili

Sakarsētā pannā apcep malto gaļu kopā ar ķiplokiem. Pievieno sāli pēc garšas.
Kad gaļa apcepta, tur pat pannā pievieno konservētos tomātus un uz vidējas uguns pasautē kopā ar gaļu vēl 10 minūtes.
Tomātus sagriež mazos kubiņos. Sagriež salātus.
Tako pēc norādījumiem uz iepakojuma sasilda cepeškrāsnī. Tos pilda liekot iekšā 1) salātus; 2) gaļu; 3) svaigos tomātus. Pa virsu vēl var pievienot tējkaroti grieķu jogurta vai skābā krējuma. Pārkaisi ar dīgstiem un sieru bērniem, bet pieaugušajiem pievieno arī svaigu čili piparu.

Everts ēda tako “čipsi” un pildījumu atsevišķi! :)

Brokastu saldais kartupelis (visi ģimenei)

image1-120

Sātīgām brīvdienu rītu brokastīm!

1 liels saldais kartupelis
2 olas
1 ēdamkarote polentas (*vari arī nepievienot)
zaļumi pasniegšanai

Saldo kartupeli sagriež mazās daiviņās.
Olas un polentu sakul ar dakšu. Pievieno jūras sāli un piparus pēc garšas.
Kartupeļu daiviņas leic verdošā ūdenī un vāri 5 min. Nokās.
Kartupeļu daviņas iemērc sakultajās olās un cep uz pannas.
Pasniedz ar dīgstiem un biezpienu!

Kuskusa un kukurūzas plācenīšu recepti meklē šeit.

 

Par to, kā Everts vispār uzsāka ceļojumu garšu pasaulē, lasi te :
http://viensplusviens.lv/2015/03/everts-ed/
http://viensplusviens.lv/2015/04/berna-vadita-esana-8-10-menesi/
http://viensplusviens.lv/2015/04/berna-vadita-esana-10-12-menesi/

 

 

3 komentāri

  1. Avatar

    Drīkst jautāt, kas tie par skaistiem (tumšajiem) traukiem un kur tādus var iegādāties?

    Atbildēt
    • Laura

      Bļodiņas no Stockmann pamata produktu linijas:)

      Atbildēt
  2. Avatar

    Tā diena, kad izdomāt un gatavot ir tālu prom no galvas, tādēļ – paldies par vienkāršību un praktiskumu, jo mazajiem ēdienkarte atkal sastādīta, iemetot skatu vairākās sadaļās!
    Justīne

    Atbildēt

Trackbacks/Pingbacks

  1. Labākais izgudrojums pasaulē – putra! | Viens + Viens - […] “Bounty” putra Auzu pārslu putra ar “aprikožu ievārījumu” Auzu pārslu putra ar žāvētām plūmēm 3 rudenīgas […]
  2. Everta ēdienkarte nedēļai: februāris | Viens + Viens - […] Buljona recepti meklē šeit: http://viensplusviens.lv/2016/01/everta-edienkarte-nedelai-janvaris/ […]

Komentē