Ātrās receptes bērniem (Svaigi.lv konkursa apkopojums)

Ātrās receptes bērniem (Svaigi.lv konkursa apkopojums)

Pirms kāda laika kopā ar virtuālo zemnieku tirgu Svaigi.lv rīkojām konkursu, kurā varēja laimēt sezonas produktu grozu. Grozs jau sen kā ir laimētājas īpašumā, bet kaut kas pēc konkursa ir palicis. Tās ir receptes, ar kurām dalījāties jūs!

Konkursā aicinājām dalīties ar iecienītāko ēdiena recepti, kad nepieciešams ātri un (vēlams) veselīgi pabarot bērnus. Milzīgs paldies visiem, kas piedalījās! Jūsu atbildes bija tiešām vērtīgas – arī es noteikti kādu ideju aizņemšos, kad būšu neziņā, ko mazajiem pagatavot šoreiz.

Visus komentārus un recepšu idejas apkopoju. Ja ir kādi jautājumi par receptēm, tad aicinu ielūkoties Facebook lapā, kur notika konkurss, un uzdot tos attiecīgā komentāra autoram.

No savas pieredzes varu piebilst, ka, lai ātri pagatavotu veselīgu maltīti, mājās vienmēr ir vērts turēt :

  • ātri pagatavojamus graudaugus / pākšaugus, piemēram, pilngraudu makaronus, sarkanās lēcas, griķus, polentu, kuskusu, pērļu grūbas, nūdeles;
  • sezonālus dārzeņus;
  • olas;
  • iepriekš pagatavotu un sasaldētu buljonu (vai bio buljona kubiņus);
  • reizēm noder arī konservētas pupiņas, turku zirņi, kukurūza, zaļie zirnīši;
  • no mērcēm – pesto un tomātu mērce, saldais krējums;
  • saldētas ogas un / vai sezonālus augļus;
  • mums ledusskapī vienmēr stāv arī kāda piena alternatīva, piemēram, mandeļu vai rīsu piens, ko izmantoju smūtiju pagatavošanā vai vārot putras;
  • no zivs un gaļas produktiem mūsu ledusskapī teju vienmēr var atrast liellopa malto gaļu un pikšu vai pikšas smalkmasu (saldētu). Ja zivi atceras laicīgi atlaidināt, sanāk ļoti ātra maltīte.

No augstāk minētajiem produktiem var pagatavot :

  • zupas ar graudaugiem un dārzeņiem, piemēram, brokoļu un konservētu pupiņu biezzupu vai buljona zupu ar mazajiem makaroniņiem un zirnīšiem;
  • putras ar piedevām (gan saldām, gan sāļām, piemēram, griķu putra ar avokado);
  • smūtijus;
  • graudaugus ar piedevām, piemēram, vārītas lēcas ar sīki sarīvētu burkānu un kāli; pilngraudu makaronus ar zaļajiem zirnīšiem un mazliet saldā krējuma; polentu ar ķirbju biezeni (tvaicēts un sablendēts ķirbis) utt.
  • dažādas omletes, ko pasniedz ar svaigiem dārzeņiem;
  • sautējumus – piemēram, liellopa gaļu apcep uz pannas kopā sarīvētu saldo kartupeli, pievieno konservētas pupiņas un tomātu mērci, pasautē un gatavs;
  • utt.

Vēl viens ieteikums – jo sīkāk sagriezīsi dārzeņus, gaļu vai zivi, jo ātrāk ēdiens būs gatavs! Sarīvējot dārzeņus uz smalkas rīves, tos par pievienot teju jebkuram ēdienam.

Patiesībā jau darba dienās visas maltītes ir ātri pagatavojamas, jo pēc iespējas gribas pavadīt laiku ar bērniem, nestāvot pie plīts. Ilgāk pagatavojamus ēdienus gatavojam brīvdienās!

Te nu būs – apkopotās idejas un receptes! Secinu, ka putras un zupas, saldais kartupelis un ķirbis viennozīmīgi ir topā! Arī multivāres katls laikam bieži palīdz ietaupīt laiku. Nākamreiz, kad nezināsi, ko gatavot, smelies iedvesmu šeit!

IDEJAS

  • omlete ar dārzeņiem un garšaugiem;
  • biezpiens ar jogurtu, rozīnēm un banāniem;
  • pilngraudu makaroni ar pašgatavotu pesto (recepte zemāk);
  • vārītas paipalu olas ar sezonas dārzeņiem;
  • sarīvēts burkāns vai sarīvēts burkāns ar ābolu;
  • ābolu / ķirbja / kabaču kefīra pufīgās pankūkas;
  • ķirbju biezzupa (tvaicēts ķirbis ar kausēto sieru “Dzintars”);
  • kartupeļu pankūkas (recepte zemāk);
  • pilngraudu pasta ar avokado, tomātiem un Parmas sieru;
  • putra ar (saldētām) ogām;
  • biezpiens ar dīgstiem, spinātiem un rupjmaizi;
  • piena zupa ar makaroniem;
  • kokteilis : kefīrs ar banānu, zemenēm, mellenēm un kivi;
  • bulgura/puķkāposta/ķimeņu un bulgura/burkāna/diļļu plācenīši (recepte zemāk);
  • vistas dārzeņu zupa. Izvāra vistas fileju bio buljonā, tad liek klāt sezonas dārzeņus, pasniedz ar dillēm un krējumu;
  • pašgatavots “šokolādes” krēms ( recepte zemāk);
  • cepeškrāsnī tvaicēta zivs ar dārzeņiem (zivi sapilda ar zaļumiem, sīpoliem, ķiplokiem un sviesta gabaliņiem);
  • turku zirņi ar spinātiem ( recepte zemāk);
  • svaigi dārzeņu salāti ar sieru (to sastāvā ir tomāti, gurķi, paprika, sīpols, Latgales salātu siers, marināde, kas sastāv no eļļas ar tomātu un bazilika piedevu, etiķa un nedaudz sāls un cukura garšas pastiprināšanai);
  • rīsu piena zupa ar rozīnēm ( recepte zemāk);
  • biezpiens, svaigi spiesta ābolu vai apelsīnu sula, grauzdiņs ar sieru;
  • auzu pārslu putra un Lakto dzeramais jogurts;
  • pērļu grūbas (ar sviestiņu) un svaigs gurķis;
  • sacep tomātus, ķiplokus, spinātus. Pārlej ar olu, kas sakulta ar pienu, un beigās uzber nedaudz rīvēta siera;
  • ātrais našķis : uz pannas sautē ābolus un bumbierus ar kanēli un brūno cukuru;
  • ātrās pusdienas – vāra puķkāpostu, liek uz pannas, klāt kokosriekstu piens, šķipsniņa muskatrieksta un sāls;
  • iepriekšējā vakarā ar aukstu ūdeni aplietas, un pa nakti uzbriedušas lauku pupiņas izvāra,un ēd ar krējumu /  kefīru;
  • tvaicēti puķkāposti vai brokoļi ar himalaju sāli, bezpiedevu jogurtu un garšvielām;
  • krāsnī cepti burkānu stienīši, kas apviļāti rīvētā Parmezāna sierā un zalumos;
  • piena dārzeņu zupa (ar kāpostiem, burkāniem, kartupeļiem un zaļajiem zirnīšiem);
  • karstmaize ar sieru (rupjmaize). Klāt tomāts, gurķis, biešu salāti vai vienkārši sagrieztas bietes;
  • dažādas zupas, piemēram, ķirbju biezzupa ar saulē kaltētiem tomātiem, mocarella sieru un redīsu dīgstiem;
  • siera zupa :  izvāra vistiņu, sagriež dārzeņus. Visu izvāra, un beigās pievieno kausēto sieru un garšvielas;
  • biezpiens ar tomātiem un zaļumiem;
  • saldais kartupelis, sagriezts daiviņās, apslacīts ar olīveļłu, apbērts ar rozmarīnu un timiānu, un ielikts cepeškrāsnī;
  • pusdienās – pilngraudu makaroni ar sieru un tomāti ar grieķu jogurtu;
  • pilngraudu makaroni ar brokoļu, spinātu un saldā krējuma mērcīti;
  • biezpiens ar nedaudz krējumu un pašu gatavotu ievārījumu vai ogām;
  • uz pannas sviestā sautēts saldais kartupelis, nedaudz burkāni, klāt žāvētas dzērvenes, krējums un kanēlis;
  • plovs  – multikatlā sākumā apcep sīki sakapātu sīpolu, burkānu, (ja ir) rīvētu ķirbi. Pievieno eļļu un brūnos rīsus, jēra gaļu (lielos gabalos ar kauliņiem), rozīnes. Uzliek gatavoties taimeri un atstāj gatavoties;
  • ķirbju  biezenis ar sviestu;
  • dārzeņu biezzupa;
  • biešu zupa;
  • kabaču – ķirbju biezenis;
  • omlete no paipalu oliņām vai karstmaizes ar sieru;
  • makaroni, samaisīti ar mīkstu avokado;
  • vistas siera zupa ar dārzeņiem;
  • multivāres katlā pagatavots dārzeņu sautējums;
  • saldais kartupelis, izvārīts un apcepts olā;
  • cepti dārzenīši ar krējumu;
  • griķu pārslas ar sarīvētu burkānu + grieķu jogurts;
  • pilngraudu makaroni ar sieru;
  • plācenīši : griķu milti, banāns, biezpiens;
  • vārīti griķi ar krējumu, svaigiem gurķiem un zaļumiem;
  • ceptas olas ar biezpienu un zaļumiem;
  • cepts lasis ar svaigiem dārzeņiem;
  • kabaču pankūkas;
  • sautējums : sagriez dārzeņus (ķirbjus, kabaci, kartupeļus, burkānus, kāpostu) kubiciņos. Pievieno olīveļļu un mazliet sāls. Visu liek multivārāmajā katlā uz 25 minūtēm sautēties;
  • griķu pārslu vai griķu mannas putra;
  • omlete ar sīpoliem vai puraviem, kaltētiem garšaugiem un reizēm sieru;
  • sablendēts kokteilis no piena, banāna, nedaudz auzu pārslām un zemenēm vai mellenēm (no saldētavas krājumiem);
  • krāsainas pankūkas ar dabīgajām krāsvielām (svaigi spiesta biešu sula – rozā; puse tējkarotes kurkumas – dzeltenas; svaigi spiesta spinātu sula vai smalki blenderēti spināti – zaļas; svaigi spiesta burkānu sula – oranžas; melleņu sula – violetas; 2 lielās karotes kakao – šokolādes pankūkas);
  • sagriež ķirbi ( “Butternut” jeb riektu/sviesta ķirbi) ap 1 cm biezās šķēlēs, liek uz nedaudz ietaukotas cepešpannas, uzkaisa citronpiparus vai kādu citu iecienītu garšvielu, rīvētu sieru un pārlej ar saldo krējumu. Pēc 20 minūtēm garšīgi ķirbīši gatavi. Pasniedz ar rīsiem / griķiem / kartupeļiem;
  • notvaicē brokoļus. Uzvāra pilngraudu makaronus un sajaucu ar brokoļiem (līdz ar maisīšanu brokoļi izjūk un salīp ap makaroniem, tāpēc viegli “iemānīt” bērniem.). Klāt nedaudz kirbju eļļa un siers;
  • griķi ar skābo krējumu + burkānu, ābolu salāti ar apelsīnu un sēkliņām;
  • šķelto zirņu krēmzupa/putra pasniegta ar virsū izdaiļotu kausētā sieriņa sniegpārsliņu (tāpēc četrgadniece šo sauc par Elzas (no filmiņas “Ledus sirds”) putru.

Pesto

50 g bazilika lapiņu
30 g riekstu (Indijas vai ciedru)
30 g cietā siera (vismaz 12 mēnešus nogatavināta)
100 ml eļļa
1/4 tējk. sāls
1/4 tējk. piparu
8 g ķiploka (pēc garšas)
Visu saliek blenderī un sablendē. Gatavs. Atkarībā no bazilika šķirnes un ķiploka sīvuma, var kaut ko pielikt klāt. Tad saliek mazos maisiņos vai ietin follijā pa porcijām, un sasaldē.

Kartupeļu panūkas

Sarīvē 4 vidējus kartupeļus un 1 burkānu. Pievieno 1 olu, nedaudz dilles, pusi sīpola un 200 g liellopa malto gaļu. Miltus pēc vajadzības lai masa būtu labā konsistencē. Sāli pēc garšas. Cep.

Bulgura plācenīšu recepte https://viensplusviens.lv/2015/10/pavasarigie-placenisi/

Šokolādes krēms

Avokado sablendē ar banānu. Pievieno kakao, medu. Var pievienot arī kokosriekstu vai mandeļu skaidiņas. Apēd tāpat vai liek uz maizītes.

Turku zirņi ar spinātiem

Liek noskalotus konservētos turku zirņus un saldēti sakapātus spinātus (atlaidināti) pannā, kur ir nedaudz eļļa. Visu nedaudz apcep. Pievieno klāt skābo krējumu / saldo krējumu vai kokosriekstu pienu un sautē. Var pievienot arī konservētu tunci. Beigās var uzbērt virsū sarīvētu cieto sieru, vai sieru, kas vislabāk garšo.

Rīsu piena zupa ar rozīnēm

Rozīnes iemērc karstā ūdenī uz apmēram pusstundu. Pa to laiku jau vāra rīsus. Kad rīsi mīksti, pieliek rozīnes, un lej klāt pienu. Sāli un cukuru pievieno pēc garšas.

 

RECEPTES APKOPOTAS KOPĀ AR SVAIGI.LV

svaigi-logo

2 komentāru

  1. Paldies! Tik daudz kā jauna ko izmēģināt! Drukāšu ārā un likšu redzamā vietā. Ja vēl mans izvēlīgais bērns ēdīs būšu sajūsmā :)

    Atbildēt

Atbildēt uz MarijaAtcelt atbildi