#Edvīnsēd : idejas mazuļa maltītēm

#Edvīnsēd : idejas mazuļa maltītēm

Manā skatījumā šīs nav īsti receptes. Drīzāk – produktu savienojumi. Jo kāda gan biezenītim recepte. Bet, tā kā pieprasījums bija, padalīšos ar idejām, kas kādam varbūt noderēs bēbīša ēdienkartes dažādošanai.

Edvīna ēdienkarti kaut kā speciāli neplānoju. Skatos, ko ēdam paši, kas ir ledusskapī, un attiecīgi savienoju visdažādākos produktus. Vienīgi pievēršu uzmanību, lai ēdienkartē pāris x nedēļā būtu gaļa un zivis, kā arī dažādi pākšaugi un graudaugi. Par dārzeņiem un augļiem, protams, skaidrs – tie ir galvenie!

Jāsaka, ka 9 mēnešu vecumā mazais ir sācis ēst daudz vairāk un kārtīgāk. Kā pamatēdienu piedāvāju biezeni, bet kamēr ēdu pati – ēdienu, kuru pats var saņemt rokās, piemēram, maizīti, kas apsmērēta ar mīkstu avokado, tvaicētus dārzeņus, augļus, gaļas bumbiņas, griķus, vai kādu no speciālajām uzkodām bērniem. Šobrīd jau arvien vairāk Edvīns ēd pats ar rociņām, tomēr, lai mazais būtu paēdis, joprojām palīdzu viņam paēst, jo redzu, ka vēlas vēl.

Dažas “receptes” no Edvīna ēdienkartes martā. 

Visas receptes gatavoju pārsvarā uzreiz 2 ēdienreizēm. Vienu porciju dodu uzreiz, otru nākamajā dienā (pagatavoto uzglabāju ledusskapī). Visus produktus pārsvarā tvaicēju (izņemot atsevišķus augļus un ogas). Šeit dalos pārsvarā ar dārzeņu biezenīšiem, bet gribu iedrošināt biezenīšos savienot dažādus dārzeņus arī ar augļiem. Par biezenīšiem vēl rakstīju bloga rakstā “Biezenīti, biezenīti!”.

   

Pusdienu / vakariņu biezenīši foto :

  • 2 bēbīšu porcijas :  100 g tvaicēta selerijas sakne + 100 g tvaicēta saldā kartupeļa + 50 g  vārītas griķu pārslas (vai griķi)
  • 2 bēbīšu porcijas  : 1 biete + 20 vārītas baltās pupiņas + ābols
  • 2 bēbīšu porcijas:  3 topinambūri + 60 g truša gaļas + 1 ābols
  • 2 bēbīšu porcijas :  2 burkāni + 60 g jaunlopa gaļa + 1 kolrābis

1 bēbīšu porcija (brokastis) 1/2 banāns + 5 saldētas avenes + 1/2 tējkarote kokosriekstu piena + prosas putra (pagatavota pēc norādījumiem uz iepakojuma). (Patiesībā gatavoju ar veselu banānu + 10 avenēm + 1 tējkaroti kokosriekstu piena, un pusi pievienoju savai putrai).

Titulbildē :

1 bēbīšu porcija (brokastis) :  kukurūzas putra (pagatavota pēc norādījumiem uz iepakojuma) + mīkstums no 2 greipfrūta daiviņām + 5 (saldētas) avenes.

Vēl no Edvīna ēdienkartes :

  • apmēram 2  bēbīšu porcijas : 60 g tītara gaļa + 30 g vārīti rīsi + 2 burkāni;
  • apmēram 2  bēbīšu porcijas : 60 g pikšas fileja + sauja spinātu + 100 g brokoļi
  • apmēram 2 bēbīšu porcijas : 30 g vārītas sarkanās lēcas + 100 g ķirbis + 100 g puķkāposta;
  • apmēram 2 bēbīšu porcijas : 60 g liellopa gaļa + 30 g vārīts bulgurs + 1 ēdamkarote tomāti savā sulā vai tomātu biezenis  (passata) + 1 kālis;
  • apmēram 1 bēbīšu porcija : putra bez piedevām (kādu vēlies) +1/2 bumbiera + 1/2 mīksta avokado;
  • apmēram 2bēbīšu porcijas: 60 g mencas smalkmasa + 2 kartupeļi + sauja kale kāpostu + šķipsniņa dīgsti. Kartupeļu vietā var izmantot vārītas lēcas;
  • apmēram 2 bēbīšu porcijas : 2 pastinaki + 1 cukini + 1 ābols.

Ja vēlies šķidrāku konsistenci, pievieno ūdeni vai krūts pienu / maisījumu.

Biezenīšu “formula” : parasti vienai porcijai rēķinu apm. 50 g viena veida dārzenis + 50 g otra veida dārzenis + 15 – 20 g pākšaugi / graudaugi vai 20 – 30 g gaļa  / zivis. Parasti pievieniju arī apm. 30 – 50 ml ūdens vai krūts pienu. Pagatavojot produktus nesveru, tā rupji runājot, ņemu vienu dārzeni + otru dārzeni + gabaliņu gaļas / zivi vai saujiņu pākšaugu / graudaugu.

Pagatavošana : visus produktus tvaicē un pēc tam sablendē.

Visus biezenīšus gatavoju Electrolux blenderī.

Receptēs izmantoju galvenokārt produktus, kas pasūtīti svaigi.lv.

Bļodiņas foto no : https://kalhoj.lv

Bļodiņa titulbildē no baby.more

 

 

 

 

 

 

 

 

3 komentāru

  1. Super! Tiešām liekas diezgan vienkārši, bet pati līdz tām kombinācijām neaizdomājos! Paldies Laura! 👌

    Atbildēt
  2. Manam puikam ilgi bija problēmas ar kolikām, tāpēc uz piebarošanas laiku es kaut kā bremzēju vai pat izvairījos no pākšaugiem, lai vēders nepūstos. Man pākšaugi liekas drosmīga izvēle! :)

    Atbildēt
    • Sākumā ēdienam pievienoju minimāli, lai redzētu reakciju. Tā kā vēderam viss ok, tad turpinu dot :)

      Atbildēt

Komentē