Ātri pagatavojamas vakariņas : padomi un idejas

Ātri pagatavojamas vakariņas : padomi un idejas

Zinu, zinu – reizēm jautājums, ko šodien pagatavot vakariņās var šķist pagalam nomācošs. Īpaši, ja laika nav daudz, bet prasības ir augstas – veselīgs un garšīgs ēdiens, kas garšotu visai ģimenei. Ja tas būtu iespējams, labprāt stāvētu pie plīts stundām ilgi, šmorētu un ceptu kūkas katru mīļu dienu. Bet, iedomājaties paši – viens bērns tikko pārnācis no dārziņa, otrs ieķēries kājās – 30 minūtes ir maksimums, ko vakarā varu atļauties veltīt gatavošanai. Ideālā gadījumā, tās ir 10 – 15 minūtes, ko pavadu visu sagatavojot, un atlikušās 15 – 20 minūtes, ēdiens gatavojas bez īpašas tā pieskatīšanas. Protams, vakariņu gatavošana ir arī tas laiks, kad, visticamāk, kāds bērns būs jātur opā, jāsamīļo, jāiesaista gatavošanas procesā utt.

Daži mani ieteikumi un “triki” tiem, kas vēlas ātri pagatavojamas un veselīgas vakariņas.

Sagataves – ja ir laiks šo to izdarīt jau pa dienu (piemēram, es to daru, kad mazākais dēls guļ diendusu) – dārzeņus var sagriezt jau laicīgi, ilgi gatavojamus graudaugus var ielikt mērcēties ūdenī jau no rīta, gaļu var izklapēt, sagriezt un iemarinēt jau laikus (un tā pat ir garšīgāk!).

Centīgākie, protams, var daudz ko iepriekš sasaldēt – buljonu, karija un tomātu pastu, dārzeņu biezeņus, zupu izlases u.c.

Jo mazāki gabaliņi un plānākas šķēlītes, jo ātrāk produkti būs gatavi.

Graudaugus un pākšaugus (izņemot kuskusu) pirms gatavošanas var laicīgi iemērkt ūdenī, tas samazinās gatavošanas laiku. Pirms gatavošanas noskalo tekošā ūdenī.

Steidzīgām maltītēm noder konservēti pākšaugi un tomāti savā sulā, bet iesaku tos, kas iepakoti tetrapakās vai burciņās. (Noteikti būsiet pamanījuši RIMI I love eco līnijas piedāvājumu).

Virtuves tehnika – virtuves kombains un blenderis ir mani lielākie palīgi. Virtuves kombainu izmantoju, ja nepieciešams ātri sašķēlēt vai sarīvēt dārzeņus, samalt riekstus utt. Blenderī top mērces, krēmzupas utt. Dārzeņus visbiežāk gatavoju cepeškrāsnī – tad tos var atstāt cepties bez īpašas pieskatīšanas.

Tā kā ģimenē esam 4 ēdāji, lai neizniekotu ēdienu, pārsvarā produktus pasniedzu atsevišķi, un katrs pats var uzlikt, ko un cik vēlas. Piemēram, atsevišķi tiek pasniegta  gaļa, graudaugi, dārzeņi, mērce. Tādējādi arī produktus, kas paliek pāri, nākamajā dienā var pasniegt jau citā ēdienā!

ĀTRI PAGATAVOJAMI GRAUDAUGI UN PĀKŠAUGI (līdz 20 min):

  • amarants – 15 – 20 min
  • bulgurs – 10 – 12 min
  • griķi – 20 min
  • kvinoja – 12 – 15 min
  • kuskuss (pilngraudu  un parastais) – 5 – 7 min
  • pasta un nūdeles – 2-12 min
  • pērļu kuskuss – 8  – 10 min
  • pērļu grūbas – ap 20 min
  • polenta (kukurūzas manna) – gatavošanas laiks ļoti atkarīgs no polentas veida. Tas var būt no 1 minūtes (instant polenta) līdz stundai! Tādēļ svarīgi lasīt norādes uz iepakojumiem.
  • rīsi (īsie un garie baltie)– 15 min
  • sarkanās lēcas – 10 – 15 min
  • zaļās lēcas – 15 – 20 min.

Kas attiecas uz pākšaugiem, reizēm izmantoju konservētas  pupiņas un turku zirņus tetrapakās, īpaši salātos, krēmzupās, vai arī pie kāda ātrā sautējuma.

GAĻA UN JŪRAS VELTES :

Jo mazākos gabaliņos gaļa sagriezta, vai izklapēta, jo ātrāk tā būs gatava. Gardai un ātrai maltītei pietiks ar 0,5 cm biezām gaļas šķēlēm vai malto gaļu. Protams, super, ja arī gaļu vari sagatavot iepriekš  – tā būs mīkstāka un arī ātrāk gatava tad, ja to iemarinēsi izmantojot citronu sulu, garšvielas, baltvīna etiķi u.c.

Kas attiecas uz zivīm, garnelēm un citām jūras veltēm – tās vienmēr ir ļoti ātri pagatavojamas. Izcils vakariņu variants! Cep krāsnī, uz pannas, sautē pievienojot garšvielas. Mums patīk – tīģergarneles čaulās, mazās garnelītes, lasis, jūras zeltplekste, pikšas un mencas filejas un smalkmasas, kosvervēts tuncis, lasis, mīdijas. Bērni no zivīm iecienījuši dažādas kotletītes / bumbiņas, zivs fileju gabaliņos vai zviju mērci no smalkmasas (apcep uz pannas smalkmasu, pievieno garšvielas, saldo krējumu, kokospienu vai tomātu biezeni un pastu).

DĀRZEŅI 

Kas attiecas uz dārzeņiem, gatavošanas ātrums, protams, atkarīgs gan no gatavošanas veida, gan dārzeņa gabalu lieluma. Jo mazāki gabaliņi, jo ātrāk gatavi. Visātrāk būs gatavi rīvēti dārzeņi vai dārzeņi mazos kubiņos un plānās šķēlēs. Es parasti dārzeņus gatavoju cepeškrāšnī. Zupās, protams, vāru. Nu labi – visātrākais, protams, ir ēst tos svaigus.

MĒRCES

Neesam miltainu un majonēžainu mērču cienītāji, tomēr “sausus” graudaugus, gaļu un zivis arī neēdam. Parasti mērces gatavošanā izlīdzos ar kokospienu, tomātu biezeni, saldo krējumu, dažādiem garšaugiem (timiānu, rozmarīnu,ķiploku, oregano, garšvielām (paprikas pulveri, karija garšvielām, kurkumu u.c.).  Mērcei mēdzu pievienot arī kādu dārzeņu pulveri vai sīki sarīvētus dārzeņus. Tāpat labs variants ir “ātrais” pesto – kombainā sametu zaļumus ar olīveļļu. Reizēm ar sieru, reizēm bez.

Lielisks papildinājums vakariņām ir arī dažādas sēnes, siers, rieksti un sēklas.

KOMBINĀCIJAS

Tas atslēgas vārds veselīgām vakariņām ir “kombinācijas”. Ko ar ko tad īsti salikt kopā? Man ir pavisam vienkāršs princips :

  • dārzeņi + gaļa / zivis + mērce;
  • graudaugi + dārzeņi + mērce (+ gaļa/ zivis/siers);
  • pākšaugi + dārzeņi + mērce (+gaļa/ zivis/siers);
  • zupas – parasti tikai dārzeņi + graudaugi / pākšaugi.

Vai es iepriekš plānoju, ko ar ko sakombinēt? Nē! Skatos, kas ir mājās un nebaidos likt kopā vēl nebijušas kombinācijas. Uzdrīksties! :)

Konkrētas ātrās vakariņu receptes sadarbībā ar svaigi.lv sekos atsevišķā ierakstā drīzumā. Varbūt ir kādi jautājumi, kamēr tas top?

FOTO: Marta Logina, https://momenti.lv

9 komentāri

  1. Avatar

    Paldies par mērču idejām, jo es parasti izlīdzos ar krējums+dilles. Man łoti palīdz čuguna kratls (ar emalju) – pat gała tajā pagatavojas ātri.
    Vēl no graudaugiem var izmēgināt pērłu grūbas.

    Atbildēt
  2. Avatar

    Laura, kādu kombaini izmanto? :)

    Atbildēt
  3. Avatar

    Paldies par idejām, kas papildinās manas ģimenes vakariņu galdu :)

    Atbildēt
  4. Avatar

    Laura, paldies par špikeri – obligāti pievienošu pie savām recepšu grāmatām. Skatos, ka mērču receptes ir populāras starp meitenēm, tāpēc dalos ar savu atklājumu – granātābolu mērcīti ( http://www.vynoteka.lv/narsarab-gran%C4%81t%C4%81bolu-m%C4%93rce-430-g )! Burvīgs papildinājums jebkurai gaļai, bet pasniedzot klāt pie pīles, ciemiņi gribēs vēl un vēl – 100% saņemsiet komplimentus par šo kombināciju! Lai Jums visām labi garšo!

    Atbildēt
  5. Avatar

    Likās interesata ideja par zivju mērci no smalkmasas ar saldo krējumu! Vari nedaudz sīkāk pastāstīt? Ja grūti saņemties uz kotletīšu taisīšanu, šitas izklausījās ērtāk :)

    Atbildēt
    • Laura

      Sveika! Uz pannas apcep garšvielas (sīpolu, ķiploku), pievieno un apcep smalkmasu. Garšvielas pēc gaumes Un tad tikai saldais krējums klāt, visu sasilda ;)

      Atbildēt

Komentē