Veselīgāko pasaules bērnu noslēpumi

Veselīgāko pasaules bērnu noslēpumi

Zinot, ka man interesē viss par un ap bērnu ēdināšanu, grāmatu “Secrets of the World’s Healthiest Children” man no Londonas pārveda Toms. Ar lielu interesi uzreiz ķēros klāt tās lasīšanai.

Grāmatas autore Naomi Moriyama ir “The Times” dižpārdokļa “Japanese Women Don’t Get Old or Fat” līdzautore. Augusi Tokijā, bet dzīvo Ņujorkā. Gan šīs, gan citu Naomi grāmatu līdzautors ir viņas vīrs William Doyle .Grāmata sniedz ieskatu :

  • kā padarīt ģimenes maltītes veselīgākas;
  • kādēļ nenoniecināt atsevišķas produktu grupas (no kurām mēdz ieteikt izvairīties);
  • kā efektīvi iepazīstināt bērnus ar jauniem ēdieniem;
  • kāpēc bērnu iesaistīšana ēst gatavošanā un mācīšana pašiem sevi apkalpot veido labus ēšanas paradumus;
  • ko varam aizgūt no japāņu dzīvesstila, lai veicinātu veselīgu attieksmi pret ēdienu un fiziskajām aktivitātēm.

Grāmata ir interesanta un faktiem bagāta. Tajā tiek apskatīti japāņu ēšanas paradumi kā lielisks piemērs, lai veicinātu veselīgus  ēšanas paradumus ģimenē. Japāna tiek uzskatīta par labu piemēru, jo ir pirmā pasaulē pēc “paredzamā iedzīvotāju dzīves ilguma” dzimšanas brīdī. Paredzamais dzīves ilgums japāņiem ir 74,9 gadi. Salīdzinājumam – Latvijā tas ir 67,1 gads.

Grāmatā ir 3 nodaļas. Pirmajā nodaļā  tiek sniegta informācija par sabiedrības veselības stāvokli pasaulē kopumā – tiek minēti fakti no jaunākajiem pētījumiem, analizēta statistika. Otrajā tiek stāstīts par ēšananas paradumiem un kultūru Japānā, savukārt trešajā lasītājs tiek iepazīstināts ar dažādiem japāņu produktiem un receptēm. Receptes paredzētas bērniem no 5 gadu vecuma.

Skaidrs, ka grūti pēc grāmatas izlasīšanas pēkšņi vienā dienā sākt ēst kā japānim. Ēšana ir kaut kas daudz vairāk – tā ir balstīta japāņu dzīvesstilā un kultūrā. Ēšana iet roku rokā ar audzināšanas metodēm. Lai gan patiesībā tas, kā japāņi ēd, nav nekas unikāls (ja nesāk analizēt atsevišķus produktus). Galvenās grāmatas atziņas ir :

  • jāēd lēni;
  • jāēd veselīgi, vietēji un sezonāli produkti (nevis visiem jāēd japāņu ēdiens);
  • jāēd mīloši – ģimenei ir jāēd visiem kopā, nedrīkst noniecināt ēdienu;
  • jāveic fiziskas aktivitātes.

Pati galvenā ideja, pēc kuras dzīvoju arī es – var ēst visu, tikai mazās porcijās! Kopumā piekrītu, ka grāmata ir noderīgāka, ja cilvēkam, kas to lasa, nav liela zināšanu bāze par veselīgu uzturu, bet ir vēlme mainīt ēšanas paradumus. Grāmatā tiek sniegti diez gan populāri padomi, kas ne ar ko neatšķiras no citām veselīga uztura grāmatām. Man gan visvairāk patika pēdējā nodaļa par dažādiem produktiem un receptēm – tā tiešām bija interesanta un izmantojama praksē. Recepšu klāstā ir tādas receptes kā : tofu ar lasi, sardīnes ar ķiršu tomātiem, avokado un kukurūzas sviestmaize, saldais kartupelis ar suši rīsiem utt.

Grāmata pieejama bookdespository.com.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Grāmatas topošajiem un jaunajiem vecākiem | Viens + Viens - […] Grāmata tiem, kas ieinteresēti bērnu uztura jautājumos. Vairāk lasi : https://viensplusviens.lv/2017/08/veseligako-pasaules-bernu-noslepumi/ […]

Komentē