Bērnu mīļākā lazanja : veģetārā un “parastā”

Bērnu mīļākā lazanja : veģetārā un “parastā”

Savā iepriekšējā Instagram Live apsolīju, ka padalīšos ar lazanjas recepti, kuru ēd mūsu puikas. Pēdējoreiz Edvīns apēda 2 porcijas, bet Everts vienu ļoti, ļoti lielu, kas nozīmē, ka viņiem garšo. Ļoti garšo! Kad vienu reizi pēc ilga pārtraukuma pagatavoju lazanju, Evertam tik ļoti iegaršojās, ka sāka prasīt to vēl un vēl. Tā kā lazanjā “paslēpju” diezgan daudz dārzeņu, tad atsaucos viņa lūgumam, un dažādās variācijās to gatavoju vēl un vēl. Te būs recepte vienai no pēdējām, kuru puikas ēda un prasīja vēl! Tā kā lazanju mēdzu gatavot gan ar gaļu, gan veģetāru, uzrakstīju recepti abām versijām. Ceru, ka sapratīsiet!

Par dārzeņu mērci : no minētā daudzuma sanāk apmēram 1 litrs dārzeņu mērces. Visus dārzeņus vēlams sakapāt mazos gabaliņos un tad pagatavot. Ja bērni ir izvēlīgāki ēdāji, tad dārzeņu mērci un gaļu gatavo atsevišķi – mērci sablendē, un tikai tad pievieno gaļu. Bet ja bērni ir atvērti dažādībai – droši gaļu un dārzeņus gatavo kopā un atstāj gabaliņos. Dārzeņu mērci var pagatavot arī lielākā daudzumā un mazās porcijās sasaldēt! Ja lazanju gatavo darba dienas vakariņās, tad noteikti mērci ir vērts pagatavot iepriekš, lai vakariņas taptu ātrāk!

Sastāvdaļas : 

Dārzeņu mērcei :
1 ēdamkarote olīveļļas
1 sarkanais sīpols
2 ķiploka daiviņas
1/2 tējkarote oregano
šķipsniņa malta muskatrieksta
2 timiāna zariņi
jūras sāls
3 seleriju kāti
300 g ķirbja vai saldā kartupeļa
1 liels burkāns / 2 mazi burkāni
1 cukīni
3 svaigi tomāti
2 x 400 ml tomāti gabaliņos savā sulā / tomātu biezenis
*dažreiz lieku klāt arī 250 g brūnos šampinjonus

500 g malta liellopu gaļa
VAI
500g vārītas/ konservētas baltās pupiņas
(ja vēlies veģetāru, bet ne mazāk sātīgu ēdienu)

200 ml saldā krējuma
1 ēdamkarote olīveļļas
1 mocarella / 125 g
30 g rīvēta Holandes  vai Parmas siera
30 g puķkāposta

apmēram 12  lazanjas plāksnes (atkarīgs no cepamā trauka lieluma)

Pagatavošana : 

  1. Vispirms pagatavo dārzeņu mērci. Sīpolu un ķiploku sīki sakapā. Seleriju, ķirbi / saldo kartupeli, burkānu, cukīni un nomizo un sagriez ļoti mazos kubiņos. Ja izmanto sēnes, sakapā tās.
  2. Pannā sasildi olīveļļu. 1 minūti apcep sīpolus un ķiplokus kopā ar oregano, timiānu, muskatriekstu un sāli (pēc garšas).
  3. Pievieno seleriju, ķirbi / saldo kartupeli, burkānu un (ja izmanto) sēnes Apcep 3 minūtes.
  4. Ja dārzeņu mērci neblendēsi (= ja bērniem nav iebildumu ēst dārzeņus gabaliņos), tad šajā brīdī pievieno un apcep arī gaļu 3 minūtes. (Ja izmanto pupiņas, pievieno tās, bet nav vajadzības apcept).
  5. Pievieno cukīni un svaigos tomātus. Apcep 3 minūtes.
  6. Pievieno tomātus gabaliņos savā sulā. Nogriez vidēju uguni, uzliec vāku un ļauj dārzeņiem sautēties 15 min. Apmaisi, nogriez vēl mazāku uguni, uzliec vāku un sautē vēl vismaz 15 minūtes. Es dažkārt ļauju mērcei sautēties pat stundu, bet tas galīgi nav obligāti. Ja šķiet, ka nepieciešams vēl šķidrums, droši pielej mazliet ūdens.
  7. Ja gaļu vēl neesi pievienojis, jo dārzeņu mērci plāno sablendēt, citā pannā apcep malto gaļu. Kad dārzeņi beiguši sautēties, tos sablendē. Kad tas izdarīts, pievieno gaļu (vai pupiņas!) un visu kopā pasildi vēl  5 min.
  8. Ieslēdz krāsni uz 200 grādiem.
  9. Cepamajā traukā ielej 50 ml saldā krējuma un 1 ēdamkaroti eļļas. Samaisi. Pa virsu liec lazanjas plāksnes (4 – 6 gabalus, atkarīgs no pannas lieluma).
  10. Plāksnēm pa virsu liec 4 – 6 ēdamkarotes lazanjas mērci. Pa virsu atkal liec lazanjas plāksnes, un pēc tam atkal mērci. Uzliec Holandes / Parmas sieru.  Tad atkal liec lazanjas plāksnes. Tām pa virsu – uzsmērē nedaudz gaļas – dārzeņu mērci (mazāk, kā pa vidu), uzlej atlikušo saldo krējumu, uzrīvē puķkāpostu un izkārto mocarellas sieru.
  11. Lazanjas plāksnes lieku 3 kārtās, bet vari veidot arī 4. Pēdējo kārtu ir svarīgi mazliet apsmērēt ar mērci un noklāt ar sieru, lai makaroni cepoties nesakalst. Tāpat cepamajam traukam uzlieku pa virsu folliju, lai virsma neapdeg.
  12. Liec krāsnī uz 30 – 35 min.
  13. Ja mērce palikusi pāri, priecājies! Liec ledusskapī vai saldētavā un izmantosi pie citiem ēdieniem!

 

 

 

 

 

 

12 komentāri

  1. Izmēğināšu veğetāro versiju! Bet nevaru saprast, kur jāliek atlikušie 150ml saldā krējum? Atradu, ka 50 jāielej sākumā formā, bet pārējais?

    Atbildēt
    • Laura

      Sveika – ir rakstīts 10. solī :) Pašās beigās :)

      Atbildēt
  2. Paldies.Beidzot bus jasanemas pagatavot lazanju.Man garso,bet pasai bail gatavot,ka nesanak cieta.Bet pec receptes izskatas,ka man sanaks ;))

    Atbildēt
    • Laura

      Mhm, to augšu reizēm var gadīties par cietu uztaisīt, tāpēc svarīgi noklāt ar mērci, sieru un vēl uzlikt folliju drošībai :)

      Atbildēt
  3. Paldies Tev par recepti! Sanāca garšīga. Bet kā jau paredzēju – ēdām tikai mēs ar vīru, jo puikas (5g un 1g9m) paziņoja, ka negaršo :(((( Kas interesanti, jo lielākais kādreiz lazanju ēda, bet nu vairs ne. Es vispār ēdienu blogus un grāmatas šķirstu aptuveni šādi – “šito neēdīs”, “šito arī nē”, “ā to bērni arī ēd?!” Ai smaga tēma :( Zinu zinu, galvenais jau nepadoties un turpināt piedāvāt ko jaunu, bet nu tā besī paralēli gatavot divus pamatēdienus :(

    Atbildēt
    • Laura

      Žēl! No citiem saņēmu atsauksmes, ka bērniņiem garšoja. Baigi jāmācās pielāgot savu ēdāju gaumei viss – lai izdodas!!

      Atbildēt
  4. Es domāju, ka pēc garšas manam puikam (2 gadi 6 mēneši) noteikti garšotu. Bet! Kā viņi (īpaši mazais, jo lielais jau ir lielāks) to ēd? Tu sagriez lazanju mazos gabaliņos, kurus var uzdurt uz dakšas? Vai uz liec gabaliņu un tad mazais to izbaksta? :)
    Man ar šo ir problēmas. Nekādi kārtojumi (tai skaitā arī sviestmaizes) neiet cauri, viss tiek sadalīts pa kārtām. Sviestmaizei noēd sieru, tad no maizes sviestu un beigās maizi. Vrapus, rollus, tortiljas attin un ēd pa atsevišķām sastāvdaļām utt. Bet tas viss arī pie nosacījuma, ja vispār ir ēdamā diena :))

    Atbildēt
    • Laura

      Lielajam puikam negriežu, bet mazajam (1 gads un 7 mēn) sagriežu mazākos gabaliņos :)

      Atbildēt
  5. Manējie neēd lazanju, jo nepatīkot, kā izskatās :(
    Reiz uztaisīju viņiem deconstructed rasolu, jo abi paziņoja, ka rasolu neēd un pē. Visas rasola sastāvdaļas saliku uz šķīvjiem atsevišķi pa čupiņām, noēda pa tīro. Kad bija paēduši, pateicu, kas tas bija – rādīja garas sejas, bet beigās paši par sevi pasmējās. Deconstructed lazanja gan būtu izaicinājums…

    Atbildēt
    • Laura

      :D o jā, es arī daļu ēdienu tā gatavoju, tāpēc brīnos un priecājos, ka šo ēd :D

      Atbildēt
  6. Vai lazanjas plāksnēm jābūt jau mīkstām vai var likt tās cietas?

    Atbildēt
    • Laura

      Iepriekš tās nekad neapstrādāju! :)

      Atbildēt

Komentē