Vakariņu plānošana

Vakariņu plānošana

Ja nu kāds to līdz šim mistiskā kārtā nebija pamanījis – man  ļoti patīk gatavot. Netraucēti gatavot ēst ir mana labākā atpūta un relaksācija. Protams, tas nav iespējams katru vakaru. Patiesībā tas ir iespējams ļoti, ļoti reti, un darba dienas noteikti nav no tām dienām. Darba dienās man joprojām patīk gatavot, bet tas parasti vairs nenotiek tik mierīgi un relaksēti, jo blakus ir 2 mazi puikas, kas prasa savu uzmanību. Arī brīvdienās viņi ir, bet brīvdienu ritmā tas ir mazliet citādāk.  Lai gatavošana būtu mierīgāka, nereti puikas stāv blakus pie virtuves virsmas, un katrs dara savu darbiņu. Ja četrgadniekam tiešām var iedot kaut ko palīdzēt, tad pusotrgadnieks vienkāršī stāv savā kāpslītī un kaut ko ēd….vai mētā, cenšas atvērt ūdens krānu un palaistīties ar ūdeni…:) Tas tāds mazs ieskats mūsu vakarā, bet vispar gribēju parunāt par ko citu – par ēdienreižu plānošanu.

Iedvesmojoties no bloga krustnaglina.lv autores Katrīnas Mames, esmu sākusi plānot mūsu vakariņas. Tāpat, domāt par to, ko ēdam, un cik tērējam, mani iedvesmojusi Laura no http://www.seekthesimple.com, kā arī http://www.greenkitchenstories.com ģimenīte. Paldies jums, ka nesavtīgi dalāties!

Kāpēc plānot? Un kāpēc tikai vakariņas? Nu, pirmkārt, izlēmu pamēģināt tādēļ, lai atbrīvotos no tā ikdienas mazā stresa – ko šodien atkal ēst, un kas ATKAL jānopērk veikalā? Patiesībā jau man nav grūti izdomāt, ko, bet tā ieskriešana veikalā pēc ” šā un tā” reizēm aizņem tik daudz laika, un rada nevajadzīgu stresu. Nedēļas ritms mūsu mājās tā jau ir straujš, un ja ir veids, kā par kripatiņu to kaut nedaudz palēlināt, tad viens no šiem veidiem pilnīgi noteikti ir vakariņu plānošana. Arī iepriekš centos produktus iepirkt kaut cik plānveidīgi, bet nereti pasūtīju, vai iegādājos tos nemaz nezinot, ko īsti gatavošu. No vienas puses tas ir forši, bet ir viens liels mīnuss – nereti atklājas, ka kaut kas tomēr aizmirsts nopirkt, un pēdējā brīdī jāskrien uz veikalu.

Lai gan esmu plānojusi maltītes arī senāk, kādu laiku to atliku maliņā, un šoreiz sāku ar pavisam jaunu iedvesmu un pamatojumu. Tā ir ne tikai vieglāk bērnu dēļ, bet tā ir arī radošāk – neskatoties uz to, ka plānošana pēc radošuma pirmajā brīdī it nemaz neizklausās! Bet ir!

Plānot var radoši! Es tik sen nebiju šķirstījusi savas pavārgrāmatas, bet tagad baudu to brīdi, kad svētdienas pēcpusdienā varu apsēsties pie galda ar glāzi vīna (vai bez), lēni šķirstīt grāmatu, atvērt kādu recepšu blogu, un iedvesmoties. Visticamāk, es negatavošu konkrētu recepti pēc kādas grāmatas, bet es smelšos iedvesmu receptēm, kuras attiecīgajā nedēļā radīšu pati.

Atsākot maltīšu plānošanu, pirmajā nedēļā centos saplānot arī citas ēdienreizes, bet ātri apzinājos, ka nepārspīlēšu, un plānotas tiks tikai vakariņas – jo tad mēs mājās esam visi (nu ja vien netiek īstenoti kādi superprojekti), un kopīgi varam baudīt maltīti. Brokastis es pati neēdu (negribas), tās gatavoju tikai mazajiem, un nereti viņi paši (nu labi – tas, kurš prot runāt) paziņo, ko ēdīs, un pamēģini tik piedāvāt kaut ko citu tā jau steidzīgajā darba dienas rītā. Savukārt pusdienas gatavoju no “leftovers” jeb visa, kas palicis pāri – vai tas būtu jau gatavs ēdiens no iepriekšējās dienas vakariņām, vai vienkārši “leftover” dārzeņi savārīti zupā vai pagatavoti sautējumā.

Tātad – vakariņas. Mēs esam visēdāji, un tādi ir arī mūsu bērni. Ar to es domāju, ka nedēļas ēdienkartē cenšos iekļaut gan gaļu, gan jūras veltes, bet pats galvenais – dažādus dārzeņus un graudaugus.

Man nepatīk atkārtoties virtuvē, un ēdienreižu plānošana patiesībā ļoti disciplinē, un man šī sajūta patīk. Ja ierakstīts, ka jāgatavo pasta ar lasi, tad tā arī taps! Amizanti, ka izplānojot maltīti svētdienā, ap trešdienu jau esmu piemirsusi, ko mēs ēdīsim. Sanāk mazs pārsteigums man pašai (gluži kā restorānā, tikai jāgatavo pašai :D), un labā ziņa – visi produkti mājās jau ir iegādāti!

Iesaku pamēģināt plānot maltītes arī citiem, kam, lai cik radoši jūs nebūtu, reizēm ir apnicis domāt, ko šovakar atkal gatavot, un ko ēdīs bērni? Un kas attiecas uz bērniem – jūs jau paši savējos labāk zinat. Lai jaunos ēdienus “pierunātu” bērnus ēst, gatavojot vakariņas skaidroju, kas un kā šodien taps. Vecākajam puikam piedāvāju palīdzēt, lai viņam būtu apziņa, ka vakariņas gatavojis arī viņš pats, kas ir milzīga motivācija tās arī ēst! Arī tad, ja tajās ir kāds mazāk zināms produkts. Mazākajam… viņam gan pagaidām lielas teikšanas nav, jo ir atvērts dažādībai tāpat. Viss ir atkarīgs no tā, kā mēs to protam bērniem pasniegt! (Un ar to es nedomāju sejiņu veidošanu no ēdiena.)

Plānojot vakariņu ēdienkarti cenšos 1x nedēļā iekļaut jūras veltes, 2x nedēļā gaļu, 1x kādu zupu un 1x kariju (mums ar vīru ļoti garšo). Kad top karijs, bērni principā ēd to pašu tikai bez asas karija mērces. Tāpat vienreiz nedēļā ēdam pastu, jo tas vienkārši ir superātrs un garšīgs ēdiens, bez kā nedēļu izvilkt nevar!

Protams, ir izņēmumi, un ļoti neieciklējos. Ja gribas nedēļu ieplānot citādāku, to arī daru. Tāpat der atcerēties, cik noslogota būs nedēļa, un vai tiešām visu iecerēto izdosies pagatavot. Cenšos būt reālistiska! Pagaidām no plānotā neesmu izpildījsi tikai 1 dienu, jo vakarā vienkārši nebiju mājās, tādēļ laša karija vietā manējie ēda suši :). Ak jām brīvdienās neplānoju neko, jo tās katru reizi ir pilnīgi citādākas! :)

Te būs daži mūsu 3 nedēļu plāna piemēri : 

PIRMDIENA

  1. Tītara fileja ar krāsnī ceptiem dārzeņiem un mandeļu  mērci.
  2. Kartupeļu jēra gaļas sacepums.
  3. Polenta ar cūkgaļas un dārzeņu mērci.

OTRDIENA

  1. Pasta ar (auksti kūpinātu) lasi, saulē kaltētiem tomātiem.
  2. Dārzeņu minestrone.
  3. Biešu un rāceņu zupa ar lēcām.

TREŠDIENA

  1. Kartupeļu gratin (sacepums) ar brūnajiem šampinjoniem un  čedaras sieru + svaigu dārzeņu salāti.
  2. Pasta ar brūnajiem šampinjoniem un cukīni.
  3. Pasta ar vistu, brokoļiem, zirnīšiem.

CETURTDIENA

  1. Pieaugušajiem : karijs ar saldajiem kartupeļiem, tomātiem, burkāniem, turku zirņiem, spinātiem.
    Bērniem : sautējums ar tām pašām sastāvdaļām.  
  2. Pieaugušajiem : karijs ar pikšu un rīsiem.
    Bērniem : pikšas kotletītes un rīsi.
  3. Pieaugušajiem : laša karijs ar kuskusu.
    Bērniem : laša un dārzeņu iesmiņi , kuskuss.

Kas attiecas uz kariju – viss tiek gatavots kopā kā sautējums, bet pieaugušo ēdienam tiek pievienota pikanta karija mērce. 

PIEKTDIENA

  1. Maltas liellopa gaļas un puķkāpostu mērce ar rīsiem. 
  2. Home made picas.
  3. Ēdiena piegāde…..:)

Un lai gan vēlos saņemties publicēt receptes biežāk, te būs viena, kas no pēdējām 3 nedēļām bijusi favorītrecepte bērniem!

POLENTA AR MALTĀS GAĻAS UN DĀRZEŅU MĒRCI

Lai vakariņas taptu ātrāk, pa dienu jau vari sagriezt burkānus, saldo kartupeli un seleriju, sarīvēt sieru. Dārzeņus līdz gatavošanai uzglabā ūdenī. Šāda tipa dārzeņu un gaļas mērci var droši pagatavot lielā daudzumā un sasaldēt mazās porcijās!

Sastāvdaļas :

1 ķiploka daiviņa
1 sarkanais sīpols
jūras sāls pēc garšas
timiāna lapiņas no 1 timiāna zariņa
1 liels vai 2 mazi burkāni
1/2 saldā kartupeļa
2 selerijas kāti
1 tomāts
1 tomāti savā sula (tetrapakā)
400 g maltās gaļas (pēc izvēles)

200 g polenta
800 ml ūdens / buljona  / piena
50 ml saldā krējuma
20 g Parmas siera
2 ēdamkarotes (baltā) krēmsiera

Sīpolu un ķiploku sīki sakapā.
Burkānus un saldo kartupeli nomizo. Seleriju, tomātu, burkānus un saldo kartupeli sagriez mazos kubiņos.
Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu, ķiploku, timiānu un sāli pēc garšas. Apcep 1 minūti. Pievieno gaļu. Apcep 5 minūtes.
Pievieno seleriju, burkānus un svaigos tomātus. Apcep vēl 5 minūti. Visbeidzot pielej tomātus savā sulā.
Nogriez mazāku uguni, uzliec vāku, un sautē dārzeņus apmēram 20 minūtes.

Kamēr mērce gatavojas, uzvāri polentu. 200 g polentai vajadzēs 800 ml ūdens. Lai polenta būtu sātīgāka, to vari vārīt arī pienā. Es polentu vāru dārzeņu buljonā, bet nobeigumā pievienoju saldo krējumu, sieru un krēmsieru. Iespējams, nav ļoti diētiski, bet traki garšīgi gan! :) Tātad,  es daru šādi  :
1) uzvāru 800 ml dārzeņu buljona. Nogriežu mazu uguni, un lēnām iemaisu polentu. Svarīgi ir visu laiku maisīt! Uz polentas iepakojumiem parasti ir norādes, kā gatavot. Ir vērts to izlasīt, jo mēdz atšķirties polentas gatavošanas laiki. Piemēram, “instant” polentai tā ir tikai 1 minūte! Maisi polentu visu laiku, un atceries, ka jāvāra uz ļoti mazas uguns, citādi tā sprāgs uz visām pusēm. Kad attiecīgais laiks pagājis, noņem no uguns, pievieno saldo krējumu, rīvētu sieru un krēmsieru. Samaisi.

Pasniedz polentu kopā ar dārzeņu un maltās gaļas mērci. Es pa virsu parasti uzkaisu vēl zaļumus un dažādas sēkliņas.

PADOMS : izvēlīgajiem ēdājiem vari gatavot dārzeņus un gaļu atsevišķi. Visus dārzeņus sablendē tā, lai izskatās pēc kečupa :). Pasniedz kopā ar gaļu un polentu!

 

 

 

 

 

 

 

11 komentāri

  1. Kur iegādājies karija merces vai arī gatavo pati?

    Atbildēt
  2. Paldies par iedvesmu.Mēs arī pamēğināsim plānot.Kādreiz to darījām vasarās,kad pie omes dzīvojāmies.Lai ejot uz attālo veikalu visu var sapirkt nedēļai :)

    Atbildēt
  3. Cik bieži tad sanāk iepirkties, plānojot maltītes- reizi nedēļā? Un kā uzglabāt produktus svaigus, kas nepieciešami tikai nedēļas beigās (zivi, gaļu)?

    Atbildēt
    • Laura

      Bieži vien tai pašai gaļai un zivīm pilnīgi termiņš ir nedēļa un mierīgi līdz nedēļas beigām arī var stāvēt ledusskapī (ja ir vakuma iepakojumi). Tāpat nebaidos produktus saldēt, jo nekas slikts jau tajā saldēšanas procesā nenotiek :)
      Galvenais iepirkums ir reizi nedēļā – svētdienā pasūtu pārtiku uz mājām (nepatīk lielveikalos iepirkties īpaši), un tad, ja nepieciešams, atzīmēju produktus, kurus nepieciešams nopirkt svaigus, un tos pēc darba nopērk vīrs – bet tas arī ir 1x nedēļā, ne vairāk!

      Atbildēt
  4. Izklausās super un iedvesmojoši, bet realitātē man ir izmisums, jo mans 1,5gadnieks pa lielam ēd tikai cīsiņus un makaronus! Visu pārējo ja arī kādreiz uzēd, tad pilnīgi noteikti nākamreiz mutē neņems, kā tas notiek ar lielākoties visiem ēdieniem ko viņam piedāvāju! Esmu tiešām šausmās, bet ja gribu lai bērns ir daudzmaz paēdis, cits nekas neatliek, kā vārīt dažnežādus makaronu paveidus un pirkt cīsiņus no dārgā gala! :/ esmu mēģinājusi dažādi pasniegt, barot, ļaut pašam ēst, nekas nestrādā vairāk par 1 reizi!

    Atbildēt
    • Laura

      Tu vismaz centies pasniegt dažādus makaronus – tas jau ir daudz :)
      Iespējams, bērnam tāda fāze, bet noteikti nebaidies ik pa laikam turpināt piedāvāt ko jaunu!! Pienāks diena, kad pagaršos!

      Atbildēt
  5. Paldies par idejām. Jautājums par buljonu, to tu pati jau esi iepriekš uztaisījusi un sasaldējusi, vai ņem kaut ko gatavu/pusgatavu? Buljona jautājums mani jau kādu laiku moka. Gribu uztaisīt pietiekami koncentrētu, ko ielikt saldētavā un tad attiecīgi izmantot uz kādām 2-3 reizēm, bet pagaidām neesmu par sevi pārliecināta šīs idejas realizēšanā :)

    Laura

    Atbildēt
  6. Jēra sacepumu Tu gatavo pēc kādas receptes?

    Atbildēt
    • Laura

      Sveikas
      uzraktsīšu tuvākajā laikā minētās receptes pēc iespējas blogā :) Arī buljona.

      Atbildēt

Komentē