Kosmoss!

Kosmoss!

Manam vecākajam dēlam nu jau labu laiku ir kosmosa periods. Viņam patīk viss, kas ar to saistīts – grāmatas, rotaļlietas, multenes, dziesmas – un ik dienu viņš par kosmosa tēmu izglīto gan mūs, gan izspēlē kosmosa tēmu savās lomu spēlēs. Viena no īpašībām, kas man visvairāk patīk savā dēlā ir tas, ka ja viņam kaut kas iepatīkas, tad viņš “raks” līdz pēdējam – gribēs uzzināt itin visu par attiecīgo tēmu. Un jā, savos četrarpus gados viņš par kosmosu zina vairāk, kā viņa vecāki. Un starp citu, kad viņš izaugs liels, kā viņš pats saka – būs DJ – kosmonauts!

Ticu, ka viņš nav vienīgais bērns, kuram interesē kosmoss. Ja arī tev mājās aug mazs kosmosa pētnieks, te būs dažas lietas, kas var noderēt kosmosa izzināšanā! Protams, arī bez visa šī var apgūt kosmosa tēmu – piemēram, mūsu puika pats regulāri zīmē Saules sistēmu, vai veido to no plastalīna.

Evertam ļoti patīk zīmēt saules sistēmu!

GRĀMATAS

Protams, ka viens no galvenajiem izziņas avotiem ir grāmatas. Mums tās par kosmosu ir vairākas – gan latviski, gan angliski. Bet tā kā dēls lasīt vēl nemāk, viņam vienalga, kādā valodā! Vispirms tās cītīgi izlasām kopā, vēlāk jau pats tās ir iegaumējis teju no galvas un “lasa” un pēta pats. Nereti atnākot mājās no dārziņa, pirmais, ko dēls izdara – ierāpjas dīvāna ar kādu no savām kosmosa grāmatām.

PROFESSOR ASTRO CAT’S FRONTIERS OF SPACE

Ar šo grāmatu sākās Everta mīlestība pret kosmosu. Informācijas bagāta grāmata, sākotnēji kopā ar vecākiem kārtīgi jāiziet tai cauri!
Pieejama : https://www.bookdepository.com/Professor-Astro-Cats-Frontiers-Space-Walliman-Dominic/9781909263079 

KOSMOSS. UZLĪMJU ATLANTS

Šī ir grāmata ar uzlīmēm. Komplektā nāk liels kosmosa plakāts, uz kura jāuzlīmē gan planētas, gan kosmosa stacijas detaļas utt. Lielais plakāts tagad stāv pie Everta gultas.
Pieejams : http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/150109-kosmoss_uzlimju_atlants.html 

KOSMOSA GRĀMATA. PIRMĀS ZINĀŠANAS

Grāmata latviešu valodā ar atveramiem lodziņiem ar pamata informāciju par kosmosu, planētām un kosmonautu dzīvi kosmosā.
Pieejama : http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/126865-kosmosa_gramata_pirmas_zinasanas.html 

OLIVER JEFFERS. HERE WE ARE : NOTES FOR LIVING ON PLANET EARTH

Šī gan ir grāmata tikai par mūsu planētu – Zemeslodi. Ak, cik skaista tā ir. Un aizkustinoša. Mīlu šo grāmatu. Ar burvīgām ilustrācijām tā māca par to, kā ar cieņu izturēties pret Zemi un dažādību tajā – dabu, cilvēkiem, dzīvniekiem. Grāmatas autors to veltījis savam dēliņam.
Pieejama : https://www.bookdepository.com/Here-We-Are-Oliver-Jeffers/9780008266165 

DIY SAULES SITĒMAS MODELIS

Šādu mums uzdāvināja Everta vecmāmiņa. Saules sitēmas modeļa izgatavošana mums kopā aizņēma apmēram 2 h. Everts pats visu izkrāsoja un salika kopā, man atlika tikai iekārt diedziņus un pielikt modeli pie gultas. Viņš par šādu nodarbi bija pat vairāk, kā sajūsmā!

Pieejams : redzēju XS rotaļlietu veikalā

AKMEŅU PASAKAS

Vēl mums ir tāds brīnums, kā Akmeņu Pasakas. Izveidotas pēc individuāla pasūtījuma.

Pieejamas : https://www.facebook.com/AkmenuPasakas/ 

ANIMĀCIJAS SERIĀLI UN VIDEO

Arī mūsu četrgadnieks šad tad skatās multenes. Un mēs esam atraduši vairākuas izzinošus animācijas seriālus par kosmosa tēmu.

READY JET GO / DŽETA KOSMOSA CEĻVEDIS

Pieejams : https://www.shortcut.lv/animation/ready_jet_go_s01e01/ un rāda KidzOne TV kanālā

GO JETTERS  / DŽETERI, AIZIET!

Pieejams : https://www.shortcut.lv/animation/go_jetters_s01e01/ 

SPACE RACERS / RAĶETĒNI

Pieejams : NETFLIX

SAULES SISTĒMAS DZIESMA

Šis varētu likties nedaudz dīvaini, bet četrgadnieks šo dziesmu iemācījies no galvas un regulāri pie sevis dungo :D. Pateicoties tai arī apguvis planētu nosaukumus angliski.

MĒNESS PLAKĀTS

Pieejams : https://dzene.com/products/meness-plakats-a4_formats 

VIETAS, KUR VĒRTS AIZIET

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā

Par kosmosu šo to esam uzzinājuši arī dažādos muzejos Rīgā. Varam ieteikt sekojošos :

Zinātnes centrā ZINOO

Kad beidzot būs skaidras debesis, plānojam doties uz LU Astronomisko torni : https://www.lu.lv/viesiem/klatiene/objekti/tornis/ !

Starp citu, iesaku ieskatīties mammas Evelīnas blogā. Arī te interesanta informācija par to, kā pēc Montessori pedagoģijas metodēm iepazīstināt bērnu ar kosmosu! : https://mammassmaids.net/2012/02/06/saules-sistema/. Tāpat arī Zanes blogā : http://www.darbotiesmajas.lv/home/2017/1/28/kosmoss.

P.S. Kosmonauta tērpu Evertam pirku H&M!

2 komentāru

  1. Aizejat uz Baldones observatoriju, tur ir foršas ekskursijas bērniem!

    Atbildēt

Komentē