Buljons : pagatavošana un uzglabāšana

Buljons : pagatavošana un uzglabāšana

Atbildot uz jūsu jautājumiem par buljonu, uzreiz gribētu pieminēt, ka es noteikti neesmu nekāds buljonu vārīšanas eksperts. Reizēm slinkoju un izmantoju eko kubiņu, bet ik pa laikam tomēr cenšos atcerēties buljonu sagatavot un uzglabāt, lai tad, kad nepieciešams, tas būtu pa rokai. Pārsvarā vāru tikai dārzeņu buljonu (neesam baigie gaļas zupu utml. cienītāji), bet, ja pēc gatavošanas ir palikuši pāri kādi dzīvnieku kauli vai citi atlikumi, tad, protams, izmantoju arī tos – visbiežāk sanāk vārīt vistas buljonu. Tad buljonu vāru ilgāk.

Buljona vārīšanai izmantoju dārzeņus un visvisādus dārzeņu atlikumus un, protams, garšaugus. Var darīt tā, ka visu, kas paliek pāri, liek saldētavā (citādi gaidot savu izmantošanas reizi produkti var sabojāties), un tad, kad sakrājusies pamatīga kaudzīte, var vārīt buljonu. Arī pašu buljonu pēc tam uzglabāju saldētavā. Saldēju pa mazām porcijām saldēšanai piemērotos traukos (pārsvarā pa 500 ml), lai nav jāizmanto viss savārītais uzreiz.

Izmantot dažādus dārzeņu pārpalikumus, protams, nav obligāti, bet tā ir lieliska iespēja dot “otro dzīvību” produktiem, kas citādi nonāktu miskastē. Vari izmantot : puravu zaļās lapas, lociņu baltos galus / saknes, bio dārzeņu mizas (tīras un ne sapuvušas, piemēram, sīpolu, burkānu), dažādus kātiņus, ja gatavojot ēdienu tos neizmanto. Tiklīdz tādi rodas, vienkārši liec saldētavā, lai tie tur gaida savu izmantošanas reizi!

Te būs pamatrecepte buljonam, kādu vāru es. Dārzeņus nomazgā un izmanto ar visām mizām!

Sastāvdaļas : 

  • 2 sīpoli, sagriezti 6 daļās
  • 4 ķiploka daiviņas, sakapātas
  • 2 burkāni, sagriezti 6 daļās
  • 1 puravs, sagriezts 6 daļās
  • 2 seleriju kāti, sagriezti 6 daļās
  • 2 lauru lapas
  • 3 timiāna zariņi
  • 3 pētersīļu zariņi ar lapām
  • sāls, pipari pēc garšas – var gatavot arī bez
  • 1 bļoda (400ml )dažādi dārzeņu pārpalikumi
  • 2 l ūdens

Pagatavošana : 

  1. Katlā sasildi olīveļļu. Apcep visus dārzeņus 5 min. Pievieno garšaugus un saldētos dārzeņu pārpalikumus, ja tādus izmanto.
  2. Pielej 2 l ūdens un visu uzvāri. Vāri 40 min.
  3. Visu nokās. Buljonu var sasaldēt mazās porcijās, lai nav jāizmanto viss uzreiz!

 

Komentē