Darba dienu vakariņas : 2. nedēļa

Darba dienu vakariņas : 2. nedēļa

Kā jau solīju, centīšos katru nedēļu padalīties ar darba dienu vakariņu plānu. Sorry tiem, kas vēlas foto, bet arī šoreiz vēl bez. Vakariņu laiks jau tā ir intensīvs, un godīgi sakot, kad ģimene jau nepacietīgi sasēdusies pie galda, nevēlos paralēli veltīt atsevišķu fotosesiju ēdienam, kamēr pārējie jau sākuši ēst. Tāpēc pagaidām vai nu šādi, vai nekādi. Bet, kad vakaros būs gaišāks un iemācīšos plānot vēl vairāk, tad varbūt arī būs bildes.. :).

Te būs mūsu pagājušās nedēļas vakariņas. Drīzumā domāju padalīties arī ar darba dienu brokastīm, kuras gatavoju bērniem.

PIRMDIENA : RISOTTO AR LASI

Šis ir mūsu comfort food. Pie tam visi produkti parasti jau ir mājās. Nu varbūt vienīgi ne lasis, bet arī piedevas risotto var variēt – var pievienot dārzeņus, varbūt zivi, vai pagatavot risotto bez piedevām un pasniegt ar svaigiem salātiem.

Sastāvdaļas :

  • 1 baltais sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 300 g arborio rīsi
  • 100 ml baltvīna
  • 1,5 l dārzeņu buljona
  • 2 timiāna zariņu
  • 200 g auksti kūpināts lasis
  • 50 ml saldā krējuma
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 80 g Parmas siera
  • citrons
  • sāls un pipari pēc garšas
  • olīveļļa

Pagatavošana :

  1. Sīki sakapā sīpolu un ķiploku.
  2. Sagatavo buljonu.
  3. Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu, ķiploku, timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Apcep 2 – 3 minūtes.
  4. Pievieno rīsus un apcep 2 – 3 minūtes.
  5. Pievieno baltvīnu, visu samaisi, un ļauj tam izgarot.
  6. Nogriez vidēju uguni. Pievieno 1 kausiņu buljona, un ļauj tam uzsūkties rīsos.
  7. Pievieno 2 kausiņus buljona, un ļauj tam uzsūkties rīsos. Tā atkārto, līdz viss buljons iztērēts un uzsūcies rīsos. Nogriez uguni.
  8. Citrona miziņu sarīvē un izspied no tā sulu.
  9. Pievieno rīsiem gabaliņos sagrieztu lasi, citrona miziņu un sulu. Pievieno saldo krējumu un sviestu, visu uzsildi 3 – 4 minūtes. Noņem no uguns.
  10. Visbeidzot pievieno sieru, samaisi un pasniedz pārkaisot ar vēl nedaudz siera un pipariem.

OTRDIENA : KUSKUSS AR DĀRZEŅU MĒRCI UN RIEKSTIEM

Sastāvdaļas :

Mērcei :

  • 2 sarkanās paprikas
  • 1 brokolis
  • 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
  • 2 x 400 ml tomāti savā sulā
  • 1 tējkarote malta kumīna
  • 1 tējkarote paprikas pulvera
  • 1 tējkarote malta koriandra
  • olīveļļa

Pasniegšanai :

  • 150 g kuskusa
  • 350 ml ūdens
  • 1 citrons
  • zaļumi pēc izvēles
  • 150 g sakapāti valrieksti

Pagatavošana :

  1. Brokoļa galviņu sadali rozetītēs. Papriku sagriez kabaliņos. Ķiploku sīki sakapā.
  2. Pannā sasildi olīveļļu. Apcep ķiploku kopā ar garšvielām 1 min.
  3. Pievieno papriku un brokoļus,  apcep 2 – 3 min.
  4. Pievieno tomātus un visu sautē uz vidējas uguns 15 – 20 minūtes.
  5. Kuskusu uzbriedina. Ieliec bļodiņā kuskusu, pārlej ar verdošu ūdeni, pieber sāli un ēdamkaroti olīveļļas. Samaisi. Uzliec vāku un atstāj uz uzbriest 5 – 15 min (atkarīgs no kuskusa veida). Kad kuskuss gatavs, atdali graudus ar dakšiņu, lai tas ir irdenāks. Apslaki ar citrona sulu.
  6. Pasniedz kuskusu ar dārzeņu mērci, sakapātiem riekstiem un zaļumiem. (Bērniem zem 3 gadu vecuma riekstu vietā labāk dot, piemēram, sezama vai saulespuķu sēkliņas).

TREŠDIENA : ĀTRAIS VISTAS SAUTĒJUMS

Recepte adaptēta no Jamie Oliver vistas pīrāga receptes

Sastāvdaļas :

  • 3 – 4 vistas filejas (apm. 600 g)
  • 1 purava baltā daļa, sakapāta
  • 2 ķiploka daiviņas, sakapātas / sarīvētas
  • 2 lauru lapas
  • 2 timiāna zariņi
  • 150 g brūnie šampinjoni, sagriezti kubiņos
  • 300 g saldēti zaļie zirnīši
  • 4 ēdamkarotes krēmsiera bez piedevām
  • 300 ml vistas vai dārzeņu buljona vai ūdens
  • šķipsniņa muskatrieksta
  • sāls un pipari pēc garšas
  • olīveļļa

Pagatavošana :

  1. Vistas fileju sagriez gabaliņos, apkaisi ar sāli un pipariem.
  2. Pannā sasildi olīveļļu un apcep vistas gabaliņus 3 – 5 min.
  3. Pievieno puravu un ķiploku, timiānu un lauru lapas. Apcep vēl 2 – 3 min.
  4. Pievieno šampinjonus. Apcep vēl 3 – 5 min.
  5. Pievieno krēmsieru, zirnīšus un buljonu, samaisi visu.
  6. Visu kopā sautē 15 minūtes līdz vista un dārzeņi gatavi.

CETURTDIENA : MINESTRONE AR RĪSIEM

Šī zupa nebūs no ātrākajiem vakariņu  variantiem, jo jāgatavo apmēram stundu, toties to var ēst arī nākamajā dienā, ja pagatavo pietiekami daudz :).

Recepte adaptēta no Green Kitchen Stories grāmatas “Green Kitchen at Home”.

Sastāvdaļas :

  • olīveļļa
  • 1 sīpols, sakapāts
  • 2 seleriju kāti, sakapāti
  • 4 ķiploka daiviņas, sakapātas
  • 2 burkāni, nomizoti un sagriezti kubiņos
  • 1 tējkarote oregano
  • 2 timiāna zariņi
  • 2 lauru lapas
  • 1 tējkarote paprikas pulvera
  • 2 ēdamkarotes tomātu pasta
  • 2 x 400 g tomāti gabaliņos savā sulā
  • 1,5 l dārzeņu buljona
  • 100 g pilngraudu rīsi
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 1 iepakojums (apm. 400 g) sarkanās vai baltās cannelini pupiņas, noskalotas

Pasniegšanai :

  • sakapāti pētersīļi
  • rīvētas Parmas siers

Pagatavošana :

  1. Katliņā sakarsē olīveļļu. Pievieno ķiploku, sīpolu, seleriju, burkānus un garšvielas. Visu apcep un sautē uz vidējas uguns 15 min.
  2. Pievieno tomātu pastu un tomātus gabaliņos savā sulā. Samaisi, pievieno buljonu un rīsus.
  3. Visu vāri 30 min, vai līdz rīsi gatavi. Ik pa laikam apmaisi zupu. Kad rīsi gatavi, pievieno pupiņas un uzsildi visu 2 -3 min.
  4. Izņem lauru lapas un timiāna zariņus.
  5. Pasniedz zupu ar rīvētu sieru un zaļumiem.

PIEKTDIENA : LIELLOPA GAĻAS BURGERI

Šī nebūs nekāda baigā recepte, jo burgeri ir diezgan parasti, ja tā var teikt. Bet izmantojot labas sastāvdaļas – sanāk ļoti garšīgi! Mēs burgerus pasniedzam kopā ar pašu gatavotiem “frī” kartupeļiem (recepte zemāk). Bērniem burgerus var pasniegt arī atvērtā veidā vai izjauktu pa sastāvdaļām  – atkarīgs no bērna vecuma :).

Sastāvdaļas :

  • 4 x 125 g liellopa maltā gaļa
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 4 burgeru maizes (izvēlos pilngraudu maizi)
  • 1 ledus salāta galviņa, sadalīts lapiņās
  • 1 sarkanais sīpols, sagriezts šķēlītēs
  • 4 marinēti gurķi, sagriezti gareniskās šķēlēs
  • 4 Čedaras siera šķēles

Mērcei :

  • 150 g grieķu jogurta
  • 2 ēdamkarotes Dižonas sinepes
  • 50 g fetas siera, saspaidīts ar dakšiņu

Pagatavošana :

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus siltu.
  2. Sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas.
  3. Malto gaļu sajauc ar sāli un pipariem. Veido 4 burgeru “kotletes” un noliec malā.
  4. Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep burgerus no abām pusēm 2 min. Pēc tam liec krāsnī un cep vēl 15 minūtes. Izņem no krāsns, un ļauj gaļai “atpūsties” (šie burgeri būs “well done”).
  5. Kad gaļa uzcepusies, krāsnī apgrauzdē maizi (1-2 min).
  6. Uz maizes uzsmērē mērci. Pa virsu liec salātu, sīpolu (bērniem var bez),  burgeru, sieru un gurķus. Ja vēlies, pievieno kādu pikantu mērcīti, piem., Tabasko. Pa virsu liec otru burgeru maizi.

Kartupeļu pagatavošana : katupeļus sagriež daiviņās, apslaka ar olīveļļu, sāli un pipariem. Izklāj uz cepamā papīra tā, lai kartupeļi nesaskaras.  Cep 15 – 20 minūtes.

 

VAKARIŅĀM NEPIECIEŠAMIE PRODUKTI

Dārzeņi :

  • 2 baltie sīpoli
  • 1 sarkanais sīpols
  • seleriju kāti
  • 2 ķiploki
  • 2 burkāni
  • 1 puravs
  • 2 sarkanās paprikas
  • 1 brokolis
  • dažādi zaļumi pēc izvēles, piem., : pētersīļi, lociņi, kinza
  • 1 ledus salāts
  • 1 x iepakojums saldēti zaļie zirnīši
  • 500 g kartupeļi

Garšaugi :

  • timiāna zariņi
  • lauru lapas

Augļi :

  • 2 x citroni

Rieksti / sēnes :

  • 150 g valriekstu
  • 150 g brūnie šampinjoni

Graudaugi :

  • 300 g arborio rīsi
  • 150 g kuskuss
  • 100 g pilngraudu rīsi

Zivs / gaļa :

  • 200 g auksti kūpināts lasis
  • 600 g vistas fileja
  • 500 g liellopa maltā gaļa

Piena produkti :

  • 1 x saldais krējums (50ml)
  • 1 x sviests
  • 1 x mazais krēmsiers
  • 1 x Parmas siers
  • 1 x Čedaras siers (100 g)
  • 150 g Grieķu jogurts
  • 1 x (50g) Fetas siers

Garšvielas :

  • malts kumīns
  • sarkanās paprikas pulveris
  • malts koriandrs
  • malts muskatrieksts
  • kaltēts oregano

Cepšanai :

  • olīveļļa

Citi produkti :

  • 100 ml baltvīna risotto
  • 3,5 l dārzeņu buljona
  • tomātu pasta
  • 4 x tomāti savā sulā
  • 1 x canellini pupiņas
  • 4 x burgeru maizes
  • 4 marinēti gurķi
  • Dižonas sinepes

 

 

 

 

17 komentāri

  1. Avatar

    Paldies par idejām, noteikti iemēģināsim. Tava lazanjas recepte ir jau klasiska vērtība mūsu ģimenē :)

    Atbildēt
    • Avatar

      Piekrītu, lazanja mums arī ļoti garšoja :)

      Atbildēt
  2. Avatar

    Ka restorana 😉

    Atbildēt
    • Laura

      Uz restorāniem sanāk iet reti, tādēļ cenšos dažādību “ienest” mājās :)

      Atbildēt
  3. Avatar

    Vakardien “uzkāros”, plānojot vakariņas un iepirkumu sarakstu nedēļai. Tā sanāk, ja iet tikai instagramā :D Kaut kā jau saplānot izdevās, bet paldies par Tavām idejām, nākamnedēļ būs vieglāk un garšīgāk! :)

    Atbildēt
  4. Avatar

    Sveika! Vai vari lūdzu padalīties ar buljona recepti? Esmu redzējusi vairākās Tavās receptēs pieminam buljonu, bet neatradu recepti (vakar mēģināju atrast:) )

    Atbildēt
    • Laura

      Jāsaņemas man beidzot uzrakstīt :)

      Atbildēt
  5. Avatar

    Varu apraudāties šo lasot. Mans trīsarpusgadnieks neko no šī visa neēd. Ēd tikai makaronus (bez nekā), reizēm pankūkas (bez nekā), maltas gaļas mērci un griķus. Dzer tikai ūdeni un pienu.
    Man nav kur izvērsties :)

    Atbildēt
    • Laura

      Grūti uzrakstīt komentārā, bet ir tik daudz veidu, kā tos pašus makaronus un pankūkas pasniegt kaut nedaudz veselīgāk… ieteiktu pamēģināt pierakstīt bērna ēdienkarti nedēļas garumā un paskatīties, vai tiešām viņš ēd tikai to? Vai pa vidu nav kādi našķi, kas nomāc apetīti? Un tomēr, ja tiešām nekā.. iesaku turpināt bērnam piedāvāt regulāri arī citus ēdienus. Varbūt 10x atteiksies un 11x pamēģinās. Un vēl – viņi ļoti labi redz, ko ēdam mēs. Ja pāriesiet uz bērna ēdienkarti (plikiem makaroniem, griķiem), tad jau viņš neredz, ka var būt arī citādāk… lai jums izdotas.. rādiet piemēru un vienu dienu bērns to sāks kopēt.. vai vismaz tas nosēdīsies viņa apziņā, kas liks izdarīt veselīgas izvēles nākotnē :)

      Atbildēt
  6. Avatar

    Laura, milzīgs paldies par Taviem padomiem un iedvesmu!

    Atbildēt
  7. Avatar

    Sveika, mani arī interesē kā dari ar buljoniem? Iepriekš esi jau savārijusi kaut kādas rezerves vai kā? Un, ja tā, kā uzglabā?

    Atbildēt
    • Laura

      Sveika,
      neesmu ļoti cītīga šajā ziņā, bet ik pa laikam pagatavoju buljonu un sasaldēju buljona koncentrātus :)
      Pacentīšos uzrakstīt par to atsevišķu ierakstu tuvāko dienu laikā!

      Atbildēt
  8. Avatar

    Daudz gatavoju mājās, bet mani satrauc, ka bērni daudz ko nemaz nepagaršo vai neēd .Piem., šodien uztaisīju griķus un klāt saldā kartupeļa un pupiņu sautējums. Ēda tikai griķus ar pienu. Zinu, ka garšo gvakamole, uztaisīju vakar, klāt lavašs ar sieru un dīgstu salāti ar kukurūzu, ēda tikai lavašu. Un tā regulāri. Šis nav arī tas gadījums, kad nav pieraduši pie normāla ēdiena. Bet brīžiem iestājas izmisums. Labi, ka dārziņā kko paēd. Kā ar šo cīnīties?

    Atbildēt
  9. Avatar

    Laura, Tavu recepšu iedvesmota vakar saņēmos un pirmo reizi gatavoju risotto. Bija tieši nedaudz vistas buljons no iepriekšējās dienas palicis, baltvīnu izlaidu, laša vietā saulē kaltēti tomāti. Noēdām visi gardu muti, tai skaitā meita 2g8m un dēls 10m. Risotto noteikti tiks ik pa laikam atkārtots dažādās variācijās :) paldies Tev par idejām!!

    Atbildēt

Atbildēt uz Liene Atcelt atbildi