Darba dienu vakariņas : 3. nedēļa

Darba dienu vakariņas : 3. nedēļa

Klāt svētdiena, un varu atskatīties uz šīs nedēļas vakariņām. Paskat, šonedēļ pat divas bildes nobildēju! :D Tad jau ir cerība, ka drīzumā sanāks arvien vairāk :)) Uz jautājumiem par buljonu atbildēšu tuvākajās dienās bloga ierakstā.

PIRMDIENA : DĀLS (LĒCU PUTRA) AR KRĀSNĪ CEPTIEM DĀRZEŅIEM

Šādi izskatās lielākā daļa manu maltīšu – pārbērtas ar zaļumu kaudzi :D

Līdz šai receptei nonācu, jo bija jāizmanto atvērtā lēcu paciņa, kas jau pārāk ilgi bija aizsēdējusies plauktā. Klāt pievienoju vienkārši krāsnī ceptus dārzeņu kubiņus, kurus pagatavoju, kamēr sautējās dāls. Droši vari izmantot arī mūsu pašu dzeltenos šķeltos zirņus.

Sastāvdaļas :

  • 1 sīpols
  • 200 g dzeltenās lēcas (var izmantot arī šķeltos zirņus)
  • 800 ml ūdens
  • 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
  • 3 tomāti, sagriezti gabaliņos
  • garšvielas : 1 tējkarote malta kumīna, 1 tējkarote malta koriandra, 1/2 tējkarote kurkuma
  • 1 – 2 saldie kartupeļi, nomizots un sagriezts mazos kubiņos
  • 2 cukīni, sagriezts kubiņos
  • 100 ml kokospiena (nav obligāti)
  • olīveļļa
  • sviests
  • sāls, pipari
  • 2 timiāna zariņi
  • pasniegšanai – svaigi zaļumi, laims, čilli

Pagatavošana :

  1. Sasildi krāsni 200 grādus siltu.
  2. Pannā sasildi olīveļļu. Apcep sīpolu. Pievieno lēcas un ūdeni. Uzvāri. Kad ūdens uzvārījies, nogriez mazāku uguni un sautē visu vēl 20 minūtes.
  3. Kamēr lēcas sautējas, pagatavo dārzeņus. Jo mazākos kubiņos tie būs sagriezti, jo ātrāk būs gatavi. Dārzeņus apslaki ar olīveļļu, pievieno sāli un piparus pēc garšas, pievieno timiānu, ēdamkaroti olīveļļas, ēdamkaroti sviesta un samaisi. Kartupeļus cep 15 – 20 minūtes, cukīni – 10 minūtes (es daru tā, ka cukīni ielieku krāsnī vēlāk).
  4. Sakarsē mazu katliņu vai pannu. Apcep ķiploku un tomātus kopā ar garšvielām 5 minūtes. Visu pievieno lēcām. Vēl pievieno 2 ēdamkarotes sviesta un (ja vēlies) kokospienu. Pasniedz kopā ar ceptajiem dārzeņiem. Pieaugušo porcijas apslaki ar laimu, pārber ar zaļumiem un čilli. Bērniem – pēc izvēles.

OTRDIENA : “GRUBOTTO” AR MEDNIEKU DESIŅĀM 

Ļoti sātīgs ēdiens vēsiem ziemas vakariem. Lai ēdiens ātrāk būtu gatavs, grūbas vēlams vismaz 1 h (bet vēlams jau no rīta) pirms gatavošanas izmērcēt ūdenī. Pēc tam tās noskalo. Sastāvdaļas :

  • 1 sīpols, sakapāts
  • 2 selerijas kāti, sakapāts
  • 2 burkāni, sakapāti mazos kubiņos
  • 1 timiāna zariņš
  • 1 rozmarīna zariņš
  • 100 ml baltvīna
  • 200 g grūbas (vēlams izmērcētas)
  • 1,2 l buljona
  • 6 mednieku desiņas
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 2 ēdamkarotes krēmsiera bez piedevām
  • 50 g rīvēta Parmas siera
  • sāls un pipari pēc garšas
  • zaļumi un citrons pasniegšanai

Pagatavošana :

  1. Sasildi krāsni 200 grādus siltu.
  2. Pannā sasildi olīveļļu, apcep sīpolu ar seleriju, burkānus, timiānu, rozmarīnu un sāli pēc garšas.
  3. Pieber grūbas un apcep. Pielej baltvīnu un ļauj tam izgarot. Pielej kausiņu buljona un ļauj tam izgarot.
  4. Grūbas liec lielā cepamtraukā, pārlej ar visu buljonu, samaisi un liec krāsnī uz 30 minūtēm, vai kamēr viss buljons uzsūcies grūbās.
  5. Tikmēr uz pannas apcep  ripiņās sagrieztas desiņas.
  6. Kad grūbas gatavas, pievieno tām sviestu, krēmsieru, Parmas sieru un desiņas. Visu samaisi.
  7. Pasniedzot apslaki ar citrona sulu un pievieno zaļumus pēc izvēles.

TREŠDIENA : MAKARONI AR TUNCI UN FETAS SIERU

Sastāvdaļas : 

  • 250 g mazie radziņu makaroni
  • 2x 125 g konservēts tuncis (savā sulā)
  • 100 ml saldā krējuma
  • 1 citrons
  • 100 g Fetas siers
  • 30 g Parmas siers
  • 200 g saldēti zaļie zirnīši, atlaidināti
  • zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana :

  1. Uzvāri makaronus (vāri par 2 minūtēm mazāk, kā norādīts uz iepakojuma, jo pēc tam tos turpināsi gatavot).
  2. Makaroniem pievieno zirnīšus, tunci un saldo krējumu. Visu kopā sildi 2 – 3 minūtes.
  3. Pasniedzot apslaki ar citrona sulu, pārber ar sadrupinātu fetas sieru, rīvētu Parmas sieru, un pārkaisi ar zaļumiem pēc izvēles.

CETURTDIENA : BIEŠU ZUPA AR TURKU ZIRŅIEM

Sastāvdaļas :

  • 200 g žāvēta cūkgaļas karbonāde, sagriezta kubiņos
  • 2 ķiploka daiviņas, sakapātas
  • 230 g jeb 1 iepakojums konservēti turku zirņi, noskaloti
  • 2 vārītas bietes
  • 2 kartupeļi
  • 2 burkāni
  • sāls, pipari
  • 2 lauru lapas
  • 2,5 l dārzeņu buljona
  • krējums un zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana :

  1. Pannā sasildi olīveļļu. Apcep gaļu kopā ar ķiploku 5 min.
  2. Pievieno kartupeļus, burkānus un lauru lapas. Pārlej ar buljonu un uzvāri.
  3. Pievieno bietes un turku zirņus. Pavāri vēl 5 minūtes. Pagaršo, vai nevajag vēl sāli.
  4. Pasniedz ar krējumu un zaļumiem :).

 

 

 

PIEKTDIENA : TĀ PATI ZUPA + KARSTMAIZES

Patiesībā biju domājusi piektdien gatavot ko citu, bet, tā kā vīrs bija komandējumā, zupa mums ar bērniem pietika divām dienām. Pie tam viens no puikām bija slims un bez apetītes.

Klāt uzcepām maizītes ar mocarellas sieru.

PRODUKTU SARAKSTS

DĀRZEŅI

  • 2 sīpoli
  • selerijas kāti
  • 2 ķiploki
  • 2 saldie kartupeļi
  • 2 cukīni
  • 3 tomāti
  • 2 burkāni
  • 2 kartupeļi
  • 2 vārītas bietes

CITRUSAUGĻI : 

  • 2x laimi
  • 2 x citroni

GRAUDAUGI : 

  • 200 g dzeltenās lēcas / dāls / šķeltie zirņi
  • 200 g grūbas
  • 250 g radziņu makaroni (cornetti rigati)

PIENA PRODUKTI : 

  • 1x sviests
  • 1x krēmsiers bez piedevām
  • 1 x Parmas siers
  • 1x  fetas siers
  • 1x saldais krējums
  • 1x krējums
  • 1x mocarella

GAĻA UN ZIVIS : 

  • 6 mednieku desiņas
  • 2 x 125 konservēts tuncis
  • 200 g žāvēta cūkgaļas karbonāde

SALDĒTIE PRODUKTI : 

  • 1x (200g) saldēti zaļie zirnīši

GARŠVIELAS UN GARŠAUGI : 

  • sāls, pipari
  • malts kumīns
  • malts koriandrs
  • kurkuma
  • timiāna zariņi
  • rozmarīna zariņi
  • zaļumi – koriandrs, pētersīļi, zaļie lociņi
  • 2x svaigi čilli
  • lauru lapas

CITI PRODUKTI : 

  • 1 x kokospiens
  • 1 x 230 g konservēti turku zirņi
  • 1x maize
  • 100 ml baltvīna
  • 3 l dārzeņu buljona
  • olīveļļa

 

 

 

9 komentāri

  1. Avatar

    Sveika! Man jau vairākas dienas stāv redzamā vietā nolikta lēcu paciņa, iemēģināšu Tavu recepti :)
    Esmu pamanījusi, ka zupas gatavo ar žāvētu gaļu, vai ‘parastās’ zupas ar vistas vai liellopa buljonu nemēdz gatavot?
    Un vai otrajiem ēdieniem pasniedz klāt arī salātus? Mums parasti ir salāti klāt, pašiem ar lapàm, bērniem vienkārši stienīšos paprika/gurķis/tomāti. Lapu salātus meita ēd tikai, ja ar krējumu. Vai un kādā veidā jūsu bērni ēd salātus?
    Tavas recepšu idejas noteikti atvieglo ‘ko šodien ēdīsim?’ mūsmājās, paldies! :)

    Atbildēt
    • Laura

      Gatavoju arī ar gaļas buljonu :) Noteikti arī tādas receptes laika gaitā paràdīsies ;)
      Pie pamatēdiena (ja sastāvā nav diži daudz dārzeņu) vienmēr pasniedzu svaigus dārzenīšus, vai arī tos bērni jau pamanās nograuzt līdz vakariņām :D Līdzīgi kā tu – griežu standziņās :) Salātlapas pagaidām ēd tikai vecākais dēls, viņam patīk, ja ir apslacīti arī ar sojas mērci un citrona sulu vai tml.

      Atbildēt
    • Laura

      Ā… un ar balzamiko arī viņam garšo! Bet nu pagaidām kopumā abi dod priekšroku “nesajauktiem” salātiem :)

      Atbildēt
  2. Avatar

    Biešu/turku zirņu zupa ļoti labi aizgāja viengadniecei :) Vīrs gan teica, ka parastā biešu zupa labāk, bet šo arī apēda:D Paldies par idejām! :)
    Un gaidām buljona recepti :D

    Atbildēt
  3. Avatar

    Laura, paldies par laša risotto recepti no 2.nedēļas ēdienkartes! Negaidīju, ka būs tik gards! Pat vīrs teica-uzraksti tai Laurai, ka tev vīrs izlepis, bet šo ēdienu slavē! 😉 Bērns gan neēda, bet es jau esmu pieradusi, ka kopš iet dārziņā, mājās neēd gandrīz neko, vienīgi biešu zupu un kartupeļu pankūkas.

    Atbildēt
    • Laura

      Haha, nu paldies, prieks dzirdēt, ka ir ēdāji :))

      Atbildēt
  4. Avatar

    Grubotto garšoja ļoti labi, negaidīju, ka būs tik gardi 👏 Garšoja visiem!!!

    Atbildēt

Komentē