Darba dienu vakariņas nedēļai : 1. nedēļa

Darba dienu vakariņas nedēļai : 1. nedēļa

Jaunais gads nāk ne tikai ar jaunu apņemšanos, bet arī ar veco ieradumu turpināšanu. Ēdienkartes plānošana. Neesmu no cilvēkiem, kuriem ēdienkartes plānošana nozīmē saplānotas brokastis, pusdienas un vakariņas nedēļas garumā. Bet vakariņas – to vienīgo ēdienreizi, kas darba nedēļas ietvaros paredzēta visai ģimenei, cenšos plānot, lai atvieglotu tā jau nereti intensīvos vakarus. Ja vakariņas ir izplānotas, atkrīt daudz liekā – lieku gājienu uz veikalu, lieka stresa par to, ko ēst.

Nesolu, ka visu gadu cītīgi rakstīšu, ko plānojam ēst, bet te būs mūsu iepriekšējās nedēļas plāns! Tā kā pagājušajā nedēļā tika svinēts Jaunais gads, tad, loģiski, svētku dienu maltītes nerakstīšu, bet sāksim ar trešdienu, 2. janvāri. Par tekošo nedēļu receptes publicēšu nākamnedēļ – būs garšīgi!!

TREŠDIENA : PUPIŅU UN KĀPOSTU ZUPA
Recepte adaptēta no Samin Nosrat grāmatas grāmatas “Salt, fat, acid, heat”.

Sastāvdaļas 4 personām :

  • 150 g žāvēta cūkgaļas karbonāde, sagriezta mazos kubiņos (izmantoju ekoveikalos un RIMI “Klēts” nodaļā nopērkamo  SIA “Āma” gaļu).
  • 1 sīpols, sakapāts
  • 2 seleriju kāti, sagriezti mazos kubiņos
  • 3 burkāni, sagriezti mazos kubiņos
  • 2 lauru lapas
  • sāls
  • pipari
  • 2 ķiploka daiviņas, sagrieztas plānās šķēlītēs
  • 400 g tomāti gabaliņos savā sulā
  • 400 g cannellini pupiņas
  • 30 g Parmas siera, rīvēts
  • 1 l vistas buljona
  • 1 Savojas kāposts, sakapāts

Pagatavošana :

  1. Katliņā sakarsē 1 ēdamkaroti olīveļļas. 1 minūti apcep gaļu.
  2. Pievieno seleriju, burkānus, sīpolu un lauru lapas. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Nogriez mazāku uguni un visu apcep 15 minūtes.
  3. Pievieno ēdamkaroti olīveļļas un ķiploku. Apcep pusminūti.
  4. Pievieno tomātus. Pagaršo. Ja nepieciešams, pievieno vēl sāli. Visu sautē apm. 8 minūtes.
  5. Pievieno noskalotas pupiņas un pusi no rīvēta Parmas siera. Pieliej buljonu un 2 ēdamkarotes olīveļļas.
  6. Pievieno kāpostu un visu vāri apmēram 20 minūtes.
  7. Pasniedz bļodiņā, pa virsu uzberot nedaudz parmas siera.

CETURTDIENA : ZIVJU TAKO
Recepte adaptēta no Jamie Oliver grāmatas “Jame’s Friday night feast”. Es gatavoju ātrāku un vienkāršāku versiju darba dienas vakaram. Bērniem ļoti garšoja!

Sastāvdaļas :

  • 1 iepakojums “Oscars Fish” mencas vai pikšas smalkmasas, atlaidināta (450g) (vari izmantot arī baltās zivs fileju)
  • 1 iepakojums tako laiviņu
  • 2 citroni
  • 1/2 lillā kāposta
  • 1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploka spiedi
  • 1 ēdamkarote sarkanvīna etiķa
  • 150 g krējuma vai grieķu jogurta
  • 2 laimi
  • 4 zariņi svaigu pētersīļu
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1 baltais sīpols
  • 4 mazi mīksti avokado
  • 2 tomāti
  • 15 g svaiga piparmētra
  • pasniegšanai – svaigi sakapāti čilli pipari vai jalapeno

Pagatavošana :

  1. Pagatavo gvakamoli. Sakapā sīpolus. No tomātiem izņem mīkstumu un sēkliņas, sakapā. Avokado saspaidi ar dakšu. Sakapā piparmētru lapiņas. Visu sajauc kopā, apslaki ar viena citrona sulu un ēdamkaroti olīveļļas. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Kamēr gatavo pārējās sastāvdaļas, ieliec ledusskapī.
  2. Pagatavo kāpostu. Plānās šķēlīēs sagriez kāpostu. Sajauc ar etiķi, jogurtu un ķiploku. Apslaki ar sulu no viena laima. Visu sajauc kopā.
  3. Pagatavo zivi. Pannā sasildi olīveļļu. Apcep smalkmasu 3 – 4 minūtes. Pievieno rīvētu citrona miziņu un sulu no 1 citrona. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  4. Krāsnī sasildi tortiljas, kā norādīts uz iepakojuma. Pasniedz tortiljas laiviņā vispirms liekot gvakamoli, sarkano kāpostu un zivi. Apslaki ar laima sulu. Pa virsu uzkaisi zaļumus un ja vēlies, čilli vai jalapeno piparus.

PIEKTDIENA : PAD THAI NŪDELES AR DĀRZEŅIEM

Sastāvdaļas :

  • 1 iepakojums (350 g) platās (pad thai) rīsu nūdeles
  • 1 sarkanā paprika, sagriezta mazos gabaliņos
  • 1 dzeltenā paprika, sagrietza mazos gabaliņos
  • 1 puravs (baltā daļa), sagriezts plānās ripiņās
  • 2 olas
  • 1 baltais sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
  • *ja vēlies – garneles vai vistas filejas gabaliņi

Mērcei :

  • 3 ēdamkarotes zivju mērces (fish sauce)
  • 1 ēdamkarote sojas mērces (soy sauce)
  • 2 ēdamkarotes rīsu etiķa
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 1 ēdamkarote pikantas mērces (izmantoju Sriracha sauce) – ja bērniem nepatīk pikants, bez šīs labāk iztikt
  • 2 ēdamkarotes krēmīga zemesriekstu sviesta

*Mans ieteikums, ja tev mājās nav visas šīs sastāvdaļas. Izmanto kaut vai tikai zemesriekstu sviestu un sojas mērci. Tas gan vairs nebūs Pad Thai, bet būs garšīgi tāpat!

Pasniegšanai :

  • svaigs, sakapāts koriandrs / kinza
  • grauzdēti zemesrieksti
  • 1 laims

Pagatavošana : 

  1. Nūdeles pagatavo pēc norādēm uz iepakojuma. (Uzvāra sālsūdenī un pēc pagatavošanas noskalo aukstā ūdenī, lai apstādinātu gatavošanās procesu).
  2. Sajauc visas mērces sastāvdaļas .
  3. Ar dakšiņu sakul olas.
  4. Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu un ķiploku. Apcep 1 minūti. Pievieno papriku un puravu un apcep 3 – 4 minūtes. Pievieno sakultu olu un visu laiku maisot ar lāpstiņu, apcep (lai veidojas scrambled eggs jeb olu kultenis).
  5. Pievieno nūdeles un visu kopā sasildi 1 – 2 minūtes. (Uzmani, lai nūdeles netiek pārgatavotas un nesaķep).
  6. Pasniedz kopā ar svaigiem zaļumiem un riekstiem (ja šo ēdienu dod bērniem, kas jaunāki par 3 gadu vecumu, labāk bez riekstiem). Apslaki ar laima sulu.

Vai jums interesētu, lai turpinu šo ikdienas maltīšu sarakstu? Nākamajās reizēs varu pievienot arī savu iknedēļas iepirkumu sarakstu :).

20 komentārs

  1. Labdien! Noteikti ļoti interesētu šādi maltīšu apraksti! Paldies jau par šiem! :)

    Atbildēt
  2. Jā, noteikti. Šāds vakariņu saraksts riktīgi labs. Man gan viena jaunkundze ļoti izvēlīga ēdiena ziņā, bet var ko sadomāt un pielāgot viņas vajadzībām.

    Atbildēt
    • Heh.. nu jā, visiem bērniem neizdabāšu :D Par savējiem ja zinu, ko ēdīs, ko nē.. :D :))

      Atbildēt
  3. Noteikti interesē! Paldies! Tieśi śogad sākam plānot nedēļai ēdienkarti un nedēļas,iepirkumu sarakstu, ļoti grūti iet. Vakarińas ir tas,ko tieši vajag, jo pa dienu ar mazo kaut ko apēdu un mierīgi neiespringstu. Grūtākais saskaņot ēxienkarti ar bebīti (11mēn.) kuram łoti jūtígs puncis no dzimšanas.

    Atbildēt
  4. Man arī ļoti interesētu iepirkumu saraksts :)

    Atbildēt
    • Ok! Nākamās nedēļas sarakstam pievienošu :)

      Atbildēt
  5. Laura, paldies! Ļoti noder informācija, ar ko dalies. Gaidīšu turpinājumu.

    Atbildēt
  6. Laura, paldies, interesē ļoti! Gribu to arī iemācīties!!!

    Atbildēt
  7. Super,paldies!!!Būs kur pasmelties idejas vakariņu ēdienkartei😊

    Atbildēt
  8. Būtu forši, ja turpinātu. Ir noderīgi! Varbūt var pievienot arī foto :)

    Atbildēt
    • Foto varbūt pievienošu, vienkārši vakaros ir tik tumšs, ka nekāda bildēšana nesanāk :)

      Atbildēt
  9. Viss izklausās tik ļoti mūsu ģimenes gaumē un reizē – neparasts, ka šo vakariņu plānu ņemšu un nokopēšu! Paldies! :) Lūdzu turpini dalīties!

    Atbildēt
  10. Paldies. Ļoti interesē un noder. Lūdzu turpini :)

    Atbildēt
  11. Es arī visām pievienojos,gaidīšu turpinājumu.

    Atbildēt
  12. Laura, noteikti interesē, paldies ka dalies!! ! 🙏🙏🙏😊

    Atbildēt
  13. Zel,ka bildes nav. Es edu ar acim.

    Atbildēt
    • Kad vakariņu laikā būs gaišāks, tad arī bildēšu :D

      Atbildēt

Atbildēt uz DainaAtcelt atbildi