Veselīgie saldie un sāļie mafini

Veselīgie saldie un sāļie mafini

Mūsu mājās šos sauktu par “leftover” mafiniem. Mafini, kas tapuši no visa kā, kas ir ledusskapī. Mafini, kas paredzēti situācijām, kad bērni lūdz “kaut ko garšīgu”, bet negribas dot veikala našķi… Der gan brokastīm, gan launagam, gan vēlai vakara uzkodai. Starp citu, es mēdzu vienā pannā izcep pusi uz pusi. 6 sāļos un 6 saldos mafinus :).

SĀĻIE DĀRZEŅU MAFINI
12 mafiniem

Sastāvdaļas :

  • 1 cukīni, sarīvēts
  • 1 burkāns, sarīvēts
  • *4 saulē kaltēti tomāti, sagriezti gabaliņos (nav obligāti, bet ir ļoti garšīgi. Tikpat labi vari pievienot olīvas, kādu vītinātas desas gabaliņu)
  • 120 g Parmas / Čedaras siera, sarīvēts
  • 125 ml piena vai ūdens
  • 4 ēdamkarotes bezpiedevu / Grieķu jogurta
  • 60 ml olīveļļa
  • 2 olas
  • 250 g pilngraudu kviešu milti
  • 3 tējkarotes cepamā pulvera

Pagatavošana :

  1. Sasildi krāsni 180 grādus siltu.
  2. Miltus sajauc ar cepamo pulveri.
  3. Sarīvētos dārzeņs paņem rokās un nospied nost sulu. (Sulu mafinos neliec).
  4. Olas sakul ar dakšiņu. Pievieno olīveļļu, jogurtu, pienu (ūdeni), sieru. Visu samaisi un pievieno dārzeņus.
  5. Viegli sajauc visas mīklas sastāvdaļas. Nemaisi par daudz, citādi mafini var sanākt cieti.
  6. Ietaukotā mafinu formā liec mīklu. Cep apmēram 20 minūtes. (Pa vidam pārbaudi, jo diemžēl dažādās krāsnīs cepšanas ilgums atšķiras. Tas atkarīgs no krāsns īpatnībām, vecuma utt.).

SALDIE MAFINI 

Sastāvdaļas :

  • 240 g pilngraudu kviešu milti
  • 2 tējkarotes malts kanēlis
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 3/4 tējkarotes sodas
  • šķipsniņa sāls
  • 1 ēdamkarote olīveļļas vai izkausēta sviesta
  • 2 olas
  • 2 mīksti, saspaidīti banāni
  • 2 ēdamkarotes kļavu vai cita sīrupa (izmantoju dateļu sīrupu, jo tas bija “pa rokai”)
  • 150 ml piena vai ūdens
  • 1 liels, sarīvēts ābols
  • 4 ēdamkarotes sakapāti valrieksti

Pagatavošana :

  1. Sasildi krāsni 180 grādus siltu.
  2. Miltus sajauc ar kanēli, cepamo pulveri, sodu un sāli.
  3. Olas sakul ar dakšiņu. Pievieno eļļu, banānus, sīrupu, pienu (ūdeni) un ābolu. Samaisi. Pievieno riekstus.
  4. Viegli sajauc visas mīklas sastāvdaļas. Nemaisi par daudz, citādi mafini var sanākt cieti.
  5. Ietaukotā mafinu formā liec mīklu. Cep apmēram 20 minūtes. (Pa vidam pārbaudi, jo diemžēl dažādās krāsnīs cepšanas ilgums atšķiras. Tas atkarīgs no krāsns īpatnībām, vecuma utt.).

 

 

 

14 komentāri

  1. Avatar

    Kā reizi mūsmājās tapa plàceņi, pāpalikušās putras+ spināti+mocarella+olas+auzu milti. Varbūt bija vēl kas, bet kas to atceras 😀

    Atbildēt
  2. Avatar

    Sāļajiem mafiniem nav par daudz 3 tk cepamā pulvera? Gribas izmēģināt recepti, bet raustos :D

    Atbildēt
  3. Avatar

    Lieliska recepte. Mans ēdājs vēl ir par mazu lai tos ēstu, tāpēc izcepu sev. Paldies! :)

    Atbildēt
  4. Avatar

    Cepu saldos.. mīkla izdevās laba.. tikai nebija laba doma likt speciālajos mufinu papīriņos..apakša piecepās klāt papīram un puse no mafina bija jākasa nost. Bet tā vispār gardi..

    Atbildēt
    • Laura

      Es nelieku papīros. Tikai ietaukotā pannā vai silikona formītēs :)

      Atbildēt
  5. Avatar

    Saldajos mafinos var iztikt bez valriekstiem vai labāk tad ar ko citu (citiem riekstiem) aizstāt? :)

    Atbildēt
  6. Avatar

    Sveika! Kā uzglabā, lai ilgāk būtu svaigi?

    Atbildēt
    • Laura

      Ieliec slēgtā traukā, apakšā ieklāj papīra dvieli, kas uzsūks mitrumu.

      Atbildēt
  7. Avatar

    Sacepu sāļo variantu. Ļoti garšīgi! Viss pa receptei, bet palikās, ka mīkla pabieza, tāpēc pielēju piena. Vai no piena vai kā, bet mani mafini bija diezgan mitri iekšpusē. Bet garšīgi tik un tā )))
    Cepu 180 grādos kopumā kādas min 40 dēļ tā mitruma…

    Atbildēt
    • Laura

      Vispār ir normāli, ja ir tas mitrums, jo iekšā ir dārzeņi. Bet, protams, var mainīties tā konsistence, arī jāņem vērā krāsns īpatnības..

      Atbildēt
  8. Avatar

    Uzcepu saldo variantu, bet izmantoju pilngraudu auzu miltus un neliku valriekstus. Ārprāts, cik garšīgi… gan es, gan mana pusotrgadniece apēdām nepieklājīgi daudz. Paldies par fantastisko recepti! Noteikti drīzumā pamēģināsim sāļo variantu.
    Abas receptes paturēšu prātā laikam, kad vairāk laika pavadīsim ārpus mājas un gribēsies pagatavot kaut ko ērti līdzi paņemamu :)

    Atbildēt

Komentē