Mazais nav lielais : galvenās atziņas

Mazais nav lielais : galvenās atziņas

Nu jau būs pagājis gandrīz gads, kopš mani uzrunāja kļūt par izglītojošas iniciatīvas “Mazais nav lielais” vēstnesi. Viss sākās ar video receptēm un meistarklasēm pagājušā gada rudenī, un šogad turpinājās ar jaunu izaicinājumu man.

Trīs mēnešus, katru nedēļu, man bija iespēja vadīt video intervijas ar dažādām personībām un speciālistiem Aptaclub Instagam kanālā @aptaclub_lv.

Instagram tiešraidēs es aprunājos ar vairākiem savas jomas speciālistiem :

  • alergoloģi un pediatri Daci Kārkliņu;
  • klīnisko psiholoģi un psihoterapijas speciālisti Līgu Bernāti;
  • pediatri Sanitu Mitenbergu;
  • uztura speciālisti Lizeti Pugu;
  • uztura speciālisti Gunu Rijkuri.

Tāpat sarunās man pievienojās un savā pieredzē dalījās vairākas mammas un tēti :

  • bloga krustnaglina.lv autore, Augusta mamma Katrīna Mame;
  • studijas NR8 īpašniece, žurnāliste un 2 meitiņu mamma, Rūta Dvinska;
  • biedrības tēvi nodarbību vadītājs un organizators, 2 dēlu tētis, Lauris Bokišs;
  • 2 bērnu mamma, Instagram bloga @manauntava autore Beatrise Osmane;
  • 2 bērnu mamma, veselīga dzīvesveida un rūdīšanās entuziaste, Instagram bloga @dace.alpa.blog autore Dace Alpa;
  • vegāniska uztura piekritēja, dēliņa Paula mamma, Instagram bloga @zane.milzaraja autore Zane Milzarāja;
  • recepšu un pavārgrāmatu autore, meitiņas Hannas mamma, Instagram bloga @annapannalv autore Anna Birmane.

Liels paldies no manas puses visiem vebināra dalībniekiem, kas piekrita patiesi dalīties savā pieredzē un zināšanās par svarīgām tēmām, kas attiecas uz mazu bērnu uzturu.

Lai gan vebināru cikls noslēdzās jau pirms mēneša, man ļoti gribētos arī blogā apkopot svarīgākās atziņas, ko pati esmu ieguvusi vadot šīs tiešraides. Visus vebinārus jeb Instagram LIVE tiešraides joprojām vari noskatīties Aptaclub Latvija Instagram kontā (sadaļā IG TV) : www.instagram.com/aptaclub_lv.

Vebināros mēs runājām gan par ēdienu no uzturvērtības puses (ēdienreizes lielumi un biežums, nepieciešamās uzturvielas), gan emocionālā aspekta (par izvēlīgajiem ēdājiem, dažādiem ēšanas traucējumiem utt.). Manuprāt, sarunas bija ļoti vērtīgas, bet, protams, jūs – skatītāji, esat tie, kas varat padalīties ar savām atsauksmēm un viedokli vērojot visu no otras puses :).

Veidojot Aptaclub Instagram tiešraides, es atkal un atkal pārliecinājos, ka par šīm tēmām nevar runāt par daudz. Katru dienu kāds no jauna kļūst par vecāku, pirmoreiz uzsāk piebarošanu un cenšas dot labāko saviem bērniem. Īpaši ar pirmo bērniņu vecākiem viss ir jauns, un reizēm sastopamies ar lielu neziņu un šaubām – vai tas, ko darām, ir pareizi?

Ir dažas lietas, ko pēc vebināru vadīšanas vēlos pateikt visiem vecākiem, kam ir svarīgi, lai viņu bērns ikdienā pārtiktu no veselīga uztura :

  1. Pirmais un galvenais piemērs – vecāki. Diemžēl iespēja, ka bērns ēdīs dažādi un veselīgi tad, ja to nedara vecāki, ir tuvu nullei. Tieši mēs esam bērna autoritāte pirmos viņa dzīves gadus, kad ne draugi, ne skolotāji, ne slavenības nav ieņēmuši autoritātes lomu. Pirmie dzīves gadi ir laiks, kad bērni mūs atdarina, un vēlas mums izpatikt. Mums tas ir jāizmanto gan savā, gan bērnu labā.
  2. Bērna piedzimšana ir īstais laiks, lai pārskatītu ģimenes ēdienkarti. Protams, ka mēs esam bērna pirmais, un uz laiku arī vienīgais piemērs. To apzinoties, ir vērts pievērst uzmanību arī savai ēdienkartei. Kopā ar bērnu varam vēlreiz mācīties ēst pietiekami dažādi un veselīgi. Arī savā paziņu lokā zinu ne mazums ģimeņu, kurus bērna piedzimšana tiešām ir likusi pievērsties veselīgākam uzturam un dzīvesveidam kopumā.
  3. Ja bērnam nav citu alternatīvu – viņš ēdīs veselīgi. Nereti vecāki uztraucas par bērniem – mazēdājiem, kas ir īpaši izvēlīgi attiecībā uz ēdienu. Tomēr jāatceras, ka tad, ja bērnam no mazotnes tiks veidots ēšanas režīms un bērnam pieejamā vietā atradīsies tikai veselīgi produkti (nevis pilns ledusskapis ar šokolādes sieriņiem un plauktā paslēpti cepumi), bērns ēdīs veselīgi. Arī mūsu mājās gadās reizes, kad kāds no bērniem atsakās, piemēram, no vakariņu zupas. Tādos gadījumos es mēģinu to pieņemt un : 1) atsaukt atmiņā, vai bērns jau nav paēdis no uzkodām, kas, iespējams, bijušas pirms vakariņām (kaut vai tas pats ābols un siera maizīte mazam kuņģītim ir pietiekami, lai kādu brīdi justos paēdis); 2) ja bērnam tiešām ēdiens negaršo, var piedāvāt kādu citu, veselīgu un vienkāršu alternatīvu – kaut vai to pašu pilngraudu maizīti ar sieru, svaigus dārzeņus un bezpiedevu jogurtu, kur tos pamērcēt.
  4. Ēšanas problēmas bērnam sākas vecāka galvā. Speciālisti apstiprina, ka bērni ļoti jūt vecāku stresu. Nevar noliegt, ka arī ēšanas problēmas sākas galvā, tādēļ nereti, lai atrisinātu ēšanas problēmas bērnam, vecākiem ir jāstrādā nevis ar bērnu, bet ar sevi. Arī vecāki, kas piedalījās vebināros atzina, ka, tiklīdz viņi pārtrauca iespringt un nemitīgi uztraukties, viss (bērna izvēlīgums vai problēmas ar krūtsbarošanu un piebarošanu), atrisinājās pats no sevis.
  5. Vecākiem ir jāuzticas savam bērnam. Lai gan bērni ir mazi, viņi nav muļķi. Mums, vecākiem, šķiet, ka esam gudrāki un labāk zinām, kas un cik daudz bērnam būtu jāapēd, tomēr jāatceras, ka maza bērna (1-3 g.v.) kuņģis ir apmēram 5x mazāks, kā pieaugušajiem, un arī viņa uztura vajadzības ir atšķiras no mūsējām (vairāk vari lasīt arī : aptaclub.lv). Ja ar savu vēlmi kontrolēt mēs nesabojājam bērna dabisko ēšanas izjūtu, un piedāvāsim tikai veselīgu ēdienu, ir maza iespēja, ka kaut kas noies greizi! Tieši tādēļ arī bērna vadīta ēšana (attiecīgā vecumposmā) ir lielisks veids, kā bērnam mācīties ēst un vecākam – mācīties neiespringt.
  6. Atrodi uzticamu speciālista – vadot šos vebinārus es jutu, ka vecākiem ir ļoti daudz jautājumu, kuri, nez kāpēc, vizītēs pie speciālistiem netiek uzdoti, netiek atbildēti, vai par iegūto atbildi nav pārliecības. Arī pediatri, kas viesojās vebināros apstiprināja, ka vecāku intuīcija patiesībā ir ļoti svarīga, un nereti palīdz izprast problēmu vairāk, kā analīžu rezultāti. Tādēļ ir ļoti svarīgi, ka vecāki dalās ar savām sajūtam un novērojumiem kārtējā vizītē pie pediatra, vai, ja nepieciešams – alergologa, uztura speciālista, psihologa.
  7. Bērni ir dažādi, nesalīdzini viņus! Pat vienas ģimenes ietvaros bērni var ēst dažādi, īpaši, kad viņi ir pavisam mazi, un ēšanas īpatnības var mainīties ik pāris nedēļas. Tāpat katrs no mums piedzimst ar savu temperamentu, sajūtu pasauli un garšas izjūtu. Arī vecāki, kas piedalījās vebināros caur komentāriem, atzina, ka teju katram ir uznācis kāds posms, kas viņiem bijis par pamatu uztraukumam. Piemēram, bērns uz laiku atteicies no dārzeņiem, vai gluži pretēji – no gaļas. Galvenais tādās situācijās ir nesalīdzināt un to nepārmest bērnam, bet turpināt viņu saprast un iedrošināt, neaizmirstot par piemēru, ko rādam mēs.

Kā redzat, mani galvenie secinājumi nav saistīti ar porciju lielumiem, vitamīniem un praktiskām receptēm. To visu jūs varat atrast jau manis minētajos vebināros, kurus vari noskatīties Aptaclub Instagram TV kanālā : www.instagram.com/aptaclub_lv/channel/, kā arī noderīgu informāciju un receptes varat atrast : www.aptaclub.lv.

Lai izdodas!

FOTO : Elīna Upmane

Komentē