Katru reizi, kad Instagram esmu ielikusi kariju, vai karijam līdzīgus ēdienus, saņemu izbrīna pilnus komentārus – vai bērni arī to ēd? Tad nu man jāatbild – kā to ņem. Bet man ir jau izveidojusies sava sistēma, ko pasniedzu bērniem tad, kad pašiem gribas pikantu kariju. Tā, lai nav gluži jāgatavo bērniem pavisam kaut kas cits, bet apzinoties, ka gluži tādu pašu ēdienu viņi varētu arī neēst (jo tas ir diezgan pikants mūsu gadījumā).
Sākumā tas var šķist sarežģīti, bet patiesībā jau nav. Vienkārši bērnu porcijā viss netiek samiksēts kopā, un netiek pievienota pikanta mērce (tā vietā ir vienkārši kokospiens). Sīkāk receptē.
SASTĀVDAĻAS:
karijam :
- 1 liela vai 2 mazas puķkāposta galviņas, sadalītas mazās rozetītēs
- 2 ēdamkarotes sojas mērces
- 150 – 200 ml ūdens
- 250 g Indijas rieksti
- svaigi spināti (1 iepakojums)
- 400 ml kokosriekstu piena pieaugušajiem + 200 ml kokosriekstu piena bērniem
- karija pasta pēc gaumes (es bieži izmantoju attēlā redzamo, RIMI pieejamo ICA sarkano karija pastu. Izmantoju visu iepakojumu vienā reizē, bet daudzumu var variēt izvērtējot, cik pikantu kariju vēlies)
- *ja vēlies bērnu porcijām – 1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploka spiedi, šķipsniņa maltas kurkumas, šķipsniņa malta kumīna, šķipsniņa malta koriandra un šķipsniņa malta ingvera.
pasniegšanai :
- 200 g vārīti basmati rīsi (vārot pievienoju šķipsniņu maltas kurkumas, tad rīsi sanāk dzeltenīgi, un bērniem tas patīk)
- svaiga kinza / koriandrs
- 1 laims
papildus :
- 1 avokado
- 1 gurķis
- 1/4 citrona sulas
- sāls pēc garšas
PAGATAVOŠANA :
- Vispirms sajauc pieaugušajiem paredzēto kokosriekstu pienu ar karija pastu. Kārtīgi samaisi un noliec malā.
- Bērniem paredzētajam kokosriekstu pienam var neko nepievienot, tomēr, lai pieradinātu bērnus pie dažādām garšvielām, es kokosriekstu pienam bērnu porcijām mēdzu pievienoju pa šķipsniņai dažādu garšvielu – maltu ingveru, maltu kumīnu, maltu kurkumu, maltu koriandru, kā arī sasmalcinātu ķiploku. Visu samaisu un nolieku malā.
- Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep puķkāpostu 2 – 3 min, pievieno sojas mērci un ūdeni, visu pasautē apmēram 10 min līdz puķkāposts ir gandrīz gatavs (pārāk gatavs un mīksts nebūs forši, īpaši, ja pēc tam vēlreiz to sildīsi). No pannas izņem bērniem paredzēto puķkāpostu daudzumu un noliec citā, mazākā katliņā.
- Citā pannā nedaudz apcep Indijas riekstus. Noliec malā. Daļu riekstu pievienosi pieaugušo porcijām, daļu – bērnu porcijām.
- Pieaugušajiem paredzētajiem puķkāpostiem pievieno kokosriekstu pienu, kas sajaukts ar karija pastu, spinātus un riekstus. Visu uzsildi pāris minūtes un pasniedz ar rīsiem, svaigu koriandru un apslaki ar laima sulu.
- Bērniem paredzētajam puķkāpostam pievieno kokosriekstu pienu (bez vai ar pievienotām garšvielām) un visu pāris minūtes sasildi. Pasniedz ar rīsiem, riekstiem un apslaki ar laima sulu.
- Ja bērni ēd zaļumus un spinātus, protams, var pievienot arī to visu!
PAPILDUS :
- Ja vēlies, gan savām, gan bērnu porcijām var papildus pievienot pavisam vienkāršus salātus, kas pagatavoti no avokado un gurķa.
- Avokado un gurķi sagriez gabaliņos, pievieno sāli pēc garšas un apslaki ar citrona sulu.
Ceru, ka apmēram sapratāt manu domu un karija pasniegšanas veidu pieaugušajiem un bērniem. Sastāvdaļas katru reizi atšķiras, bet galvenais, lai mazajiem ir saprotams, kas ir tas, ko viņi ēdīs :)