#Kaunastic jeb mazās brīvdienas Kauņā

#Kaunastic jeb mazās brīvdienas Kauņā

Novembrī, kad ārā šķiet bija daudz aukstāks kā šobrīd, mēs ar vecāko dēlu devāmies nelielā izbraucienā uz tepat netālu esošo Kauņu. Lai gan sākumā bijām domājuši doties četratā, Edvīns apslima, bet mēs izlēmām nelaist garām iespēju un atsaucāmies “Kaunas IN” aicinājumam paviesoties apmēram 230 km no Rīgas esošajā pilsētā.

Apsolīju padalīties informācijā par vietām, kuras apmeklējām. Nepagāja ne divi mēneši (ha ha), un beidzot esmu atradusi laiku to izdarīt.

PASTAIGA PA PILSĒTU

Kā jau jebkurā ceļojumā, vislabākais veids, kā iepazīt vietu, ir dodoties pastaigā. Mūsu izvēlētās pastaigas dienā bija tiešām auksti, bet par spīti tam, ka uz beigām jau bija nosaluši pirkstu gali, pastaiga bija izdevusies, un pateicoties mūsu gidei Neringai, pat sešgadnieks nečīkstot pacieta auksto vēju un garo pastaigu.

Atskatoties uz ceļojumu, no pastaigas visspilgtāk atmiņā palikusi ielas māksla, jo īpaši pagalma galerija jeb kādas mājas iekšpagalms, kuram dzīvību piešķīris ilgstošs šīs mājas iemītnieks – mākslinieks Vytenis Jakas, uz pagalma ēku sienām attainojot šīs mājas kādreizējos iedzīvotājus. Katrs šī pagalma stūris ir īpašs un unikāls. Es jau mūsu gidei teicu – te vajadzētu atvērt mazu vasaras kafejnīcu, jo atmosfēra ir ļoti pateicīga. Vienīgi mājas iemītniekiem tas varētu ne īpaši patikt…

Noteikti dodies pastaigā arī pa Kauņas vecpilsētu un Kauņas pils laukumu, kur gozējas arī iecienītākais Kauņas Instagram objekts – lielie zaļie burti ar Kauņas nosaukumu.

Pastaigas laikā uzzinām, ka Kauņa kādu laiku bijusi arī Lietuvas galvaspilsēta. Tā kā vējš un aukstums mūs nelutināja, no tā paslēpāmies apskatot Kauņas pilsētas muzeju jeb “town hall”, kurā varēja iepazīties ar Kauņas vēsturi un uzzināt interesantus faktus par pilsētu. Evertam vislabāk patika apskatīt vietu, kur tika turēti ieslodzītie – varēja arī izmēģināt, kāda ir sajūta, kad tavas rokas ir pieķēdētas pie sienas!

Pēc garās pastaigas ieturējām maltīti omulīgā Vecpilsētas krodziņā – Lithuanian Pub Entry, kur pieejami diezgan tradiconāli, bet mūsdienīgi pasniegti lietuviešu virtuves elementi, piemēram, “švilpikai” ar ar sīpoliem un sēnēm krējuma mērcē. Tomēr ēdienkartē var atrast arī cittautu virtuves ēdienus, kas piestāv kroga videi – piemēram, “fish & chips”.

ZINĀTNES UN IZPĒTES CENTRS CURIOCITY

Vairākas stundas pavadījām zinātnes un izpētes centrā CurioCity, kas atrodas t/c MEGA. Tā kā centru apmeklējām sestdienas priekšvakarē tas bija diezgan pilns, tomēr stundu pirms slēgšanas kļuva tukšāks, un varējām visu kārtīgi izpētīt.

Tā kā te attiecīgā vecuma bērni var palikt arī bez vecākiem, jūtams, ka centrs galvenokārt tiek izmantots kā vieta, kur bērniem pavadīt laiku, kamēr vecāki iepērkas. Blakus arī daudz ēstuves, kā jau tirdzniecības centrā.

Centrs ir diezgan plašs, un tajā ir dažādas zonas – gan mazākiem bērniem (mazuļiem), gan lielākiem (pat līdz 13 g.v.). CurioCity bērni var izmēģināt dažādas profesijas – zobārsta, celtnieka, lauksaimnieka, mediķa, policista utt.

Vienīgais mīnuss ir tas, ka var just, ka šī vieta nav pirmā svaiguma, un ka te jau ir pabijuši daudz bērni.

MONTE PACIS

Vienā no dienām mums sanāca laiks aizbraukt uz vienu no skaistākajām Kauņas nomalēm, kur atrodas arī atpūtas komplekss Monte Pacis. Šobīd Monte Pacis atrodas viesnīca un restorāns, bet šī vieta ir arī brīnišķīga arī pastaigām. Novērojām, ka tā ir iecienīta arī kāzinieku vidū, jo pie Monte Pacis slejas skaista lielpu aleja, un tur pat netālu ir arī ezers, kas tiek saukts par “Kauņas jūru”. Vasarā tur noteikti ir pilns ar atpūtniekiem!

Mums bija iespēja paēst arī Monte Pacis restorānā, kurā mūsdienīga virtuve sastopas ar vēsturisku auru.

NEPASPĒJĀM

Aukstuma un vēja dēļ mēs diemžēl nepaspējām izbraukt ar funikulieri (bijām noguruši), bet noteikti to izdarīsim nākamreiz, kad būsim Kauņā : https://visit.kaunas.lt/en/see-and-do/top/kaunas-funiculars/!

KAUŅA – EIROPAS KULTŪRAS GALVASPILSĒTA 2022. GADĀ

Jau šobrīd varēja just, ka Kauņa aktīvi gatavojas 2022. gadā nest titulu – Eiropas kultūras galvaspilsēta, tieši tādēļ šis ir īstais kādas brīvdienas pavadīt Kauņā, kura ir daudz strādājusi pie tā, lai pilsētā būtu interesanti ikvienam.

Mājas lapā https://visit.kaunas.lt/en/ vari atrast daudz un dažādas idejas, kā pavadīt laiku Kauņā, atkarīgi no savām interesēm.

Ja ir kādi jautājumi par Kauņu, priecāšos atbildēt komentāros!

P.S. Nakšņojām mēs jaukā un omulīgā viesnīcā pašā pilsētas centrā – Hof Hotel!

Komentē